Istražujemo: Tko može sudjelovati na Eurosongu? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Istražujemo: Tko može sudjelovati na Eurosongu?

  3 min za čitanje   7 komentara

Iako prosječni gledatelji Eurosonga na njega gledaju kao na natjecanje isključivo europskih zemalja, fanovima je itekako jasno da to nije ni blizu točnog. Eurosong je natjecanje javnih televizija koje pripadaju europskom prostoru za radiotelevizijsko emitiranje. Sada se postavljaju dva pitanja:

  • Koje televizije mogu pristupiti Eurosongu i tako predstavljati svoju zemlju?
  • Što je, pobogu, europski prostor za radiotelevizijsko emitiranje?

Slijede i dva poprilično jednostavna odgovora:

  • Eurosongu mogu pristupiti televizije koje se nalaze u Europskoj uniji radiotelevizija, odnosno EBU-u. Da bi neka javna televizija pristupila ovoj uniji, potrebno je da se nalazi u europskom prostoru za radiotelevizijsko emitiranje.
  • Europski prostor za radiotelevizijsko emitiranje (službena skraćenica EBA, eng. European Broadcasting Area) je definiran kao prostor koji je ograničen tzv. “regiji 1” na zapadu (zamislite ga kao krajnji lijevi dio Europe: Irska, Island i Portugal), istočno meridijanom 40 stupnjeva istočnog od Greenwicha u Londonu i južno paralelom 30 stupnjeva sjeverno. Ne brinite se, sve je prikazano na mapi u nastavku teksta.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/European_Broadcasting_Area.png/800px-European_Broadcasting_Area.png
Mapa europskog prostora za radiotelevizijsko emitiranje, Izvor: wikipedia.org

To znači da bi se pored trenutnih zemalja koje sudjeluju na Eurosongu na isti mogle prijaviti i afričke zemlje poput Maroka, Alžira, Tunisa, Libije i Egipta, kao i azijske zemlje Sirija, Libanon, Palestina, Jordan, Irak pa čak i Saudijska Arabija. Ove zemlje pravo na prijavu na Eurosong imaju zbog svog geografskog položaja. No, iako zadovoljaju uvjet geografskog položaja, moraju imati i javnu televiziju koja je dio EBU-a.

U nastavku donosimo listu zemalja koje nikada nisu sudjelovale na Eurosongu, a to mogu već 2016. godine:

  • Alžir
  • Tunis
  • Libija
  • Egipat
  • Libanon
  • Jordan
http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/20/c6/93/d8/73/fb/45/c9/ad/46/c0/99/cc/31/10/63/EBU_Members_map.jpg
Mapa zemlja koje zadovoljavaju oba uvjeta sudjelovanja na Eurosongu: dio su EBA-e i imaju javnu televiziju članicu EBU-a, Izvor: eurovision.tv

Zanimljivosti:

  • Maroko je jedina afrička zemlja koja je sudjelovala na Eurosongu. Nastupali su jednom, 1980. godine, i bili pretposljednji.
  • Libanon je imao namjeru sudjelovati na Eurosongu 2005. Čak su odabrali i pjesmu, no na kraju ne nastupaju jer su htjeli prikazivati reklamni blok tijekom izraelskog nastupa, a to se protivi pravilima.
  • Mnoge afričke zemlje nabrojane u listi iznad zapravo ne pristupaju Eurosongu jer bi se natjecali zajedno s Izraelom, zemljom koju ne priznaju. Maroko je nastupio 1980. godine na Eurosongu uglavnom zahvaljujući činjenici da je Izrael iste godine pauzirao.
  • Francuska Gvajana kao prekomorski departman Francuske (u Južnoj Americi) sudjeluje na Eurosongu otkada i Francuska
  • Kazahstan će po šesti put za redom prenositi Eurosong ove godine. Želja im je jednom i nastupiti, no to trenutno nije moguće jer se ne nalaze u europskom prostoru za radiotelevizijsko emitiranje. Zanimljivo je da Kazahstan ima mali dio svog teritorija na europskom tlu.

Libanonska nesuđena eurovizijska pjesma iz 2005. godine

Za sami kraj zaključimo da bi u ekstremnoj situaciji samo dva kontinenta bila bez predstavnika na Eurosongu: Sjeverna Amerika i, naravno, Antarktik. Zemlje ili prekomorski teritoriji s preostalih pet kontinenata (uključujući Australiju, koja je prekršenim pravilima uspjela dobiti poziv na Eurosong) mogu sudjelovati na našem najdražem natjecanju.

Eurosong je danas veći no ikad…

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
1
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

  1. Vladimir — 16. svibnja 2015. u 17:25

    Evrovizija se toliko prosirila da je mnogo vise od takmicenja evropskih drzava i evropskih pesama kao sto i sami znamo i mislim da u skorijoj buducnosti mozemo ocekivati neku radikalnu evoluciju samog takmicenja. Sto se tice ucesnika mislim da Kazahstan zasluzuje da se nadje na Evrovizijskoj sceni i nadam se da ce se uskoro to i dogoditi, sto se tice severno-africkih zemalja nemam neki poseban stav.
    Sto se tice Kosova (to je politicko pitanje) mislim da ne treba i da se nece naci na Evroviziji. Jer da bi neko bio priznat po medjunarodnom pravu nije bitno ko i koliko njih ga priznaje, vec je bitno da bude priznato od medjunarodnih organizacija, a najvaznija je UN, gde Kosovo nema velikih izgleda da bude primljeno.

  2. Nikolajev — 14. svibnja 2015. u 23:54

    To je kompletno potpuni nonces…onaj mko je član EBU EUR sistema taj treba danavodno da učestvuje. tu nema ništa sporno .Ali po meni Evrovizija se više ne može tako zvati. Afričke i Azijske zemlje kad bu se pojavile masovnije na escu a od ove godine vidićete i Australija se više neće povlačati sa esca, naziv je potpuno prevaziđen. Promenjen je potpuno koncept i oin se stalno menja. Naziv treba preformulistati. Jer Afrika, azija i australija nisi i nikad neće biti Evropa, a to što su oni deo jednog sistema, koji nastao kao potreba iz svih nekih drugih razloga, nema to veze sa pesmom evrovizije niti sa evropskim predznakom tog festivala.
    Po meni bi trebao potpuni novi koncept i da se uključe zemlje iz celog sveta koje hoće , ako palte nek se klate ko hoće.
    Inače najviše bi voleo videti Kazahstan na escu, jer su oni to zaslužili taman koliko i Australija i pre, jer su delom čak Evropska zemlja , bila ona trenutno ili ne u EBU EUR sistemu. Znači ako požele tu da participiraju , evo njih na escu.

    Kosovo se neće tako skoro pojaviti na escu, a razloga je mnogo. Ono se ni danas ne vodi nigde kao potpuno samostalna država, nego isključivo kao protektort koji je pod patronatom EU. U tom kontekstu se mnogo kalkuliše, kakve štete bi nastale u samom EBU zbog prijema Kosova tj TV Kosovo u sistem. Pa oni su mogli već biti u tom sistemu. nije da ***** (vrijeđanje na nacionalnoj osnovi) to nisu hteli. Ali nije htela Evropa. A razlog tome je nesređena situacija u EU , jer kosovo ne priznaje ni 5 zemalja u EU , a u Evropi i mnogo više , onih koji su izvan EU. S obzirom da se odluke donose koncezusom mahom, tu saglasnosti jednostavno nema, šta više ima protivljenja i miniranja.

  3. Lahor — 14. svibnja 2015. u 22:30

    iskreno, ne bih volio vidjeti neku od ovih najbrojanih zemalja na Eurosongu, osim mooožda Maroka. oni su već sudjelovali, pa neka se vrate. inače mi je fascinantno vidjeti Francusku Gvajanu na ovoj mapi. nisam ni znao za tu zemlju kako treba…

  4. KličkoVitalij — 14. svibnja 2015. u 22:12

    Mogli bi mi sljedeće godine vidjeti i vanzemaljce kako prave jagnjetinu ispod sača, pobjednika kako gubi, snijeg u maju, đavla u bijelom raju, Kosovo na Eurosongu…Mislim, ko zna ?! Krhko je znanje, što bi rekao Hegel. 🙂 Ipak, to nam ne daje pravo da budemo naporni s pitanjem – Kad će, kad će?

  5. Eurovision Kosovo/Kosovë — 14. svibnja 2015. u 22:08

    Hvala vam na odgovoru. Negdje sam pročitao da Kosovo nije ni imalo svoj pozivni broj te ga je dobilo tek početkom ove godine (to je jedan od uvjeta za članstvo u EBU-u, ako se ne varam?), znači li to da bi sljedeće godine mogli vidjeti prvi nastup Kosova?

  6. Ajdin Mehić — 14. svibnja 2015. u 22:04

    @marko
    Zahvaljujem se na pitanju. Kao što je vidljivo na drugoj mapi u članku, Kosovo nije obojeno u zeleno, a to je iz razloga što njihova javna televizija RTK nije član EBU-a. Stoga ne mogu sudjelovati na Eurosongu. U sličnoj situaciji je i Lihtenštajn, dok je, recimo, Andora sudjelovala na Eurosongu od 2004. do 2009., a danas ne bi mogli jer se njihova javna televizija povukla iz EBU-a.

  7. Eurovision Kosovo/Kosovë — 14. svibnja 2015. u 21:58

    A što je s Kosovom??

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?