Prvo polufinale: Je li lažni pljesak bio potreban? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Prvo polufinale: Je li lažni pljesak bio potreban?

  3 min za čitanje   7 komentara

Sljedeći tekst, između ostalog,  sadrži i mišljenje urednika eurosong.hr-a. Ako se s istim ne slažete, svakako podijelite svoje razmišljanje s nama u komentaru.

Gledajte ponovo: Prvo polufinale Eurosonga 2015.

Dojmovi o sinoćnjem polufinalu se polako smiruju. Fanovi i novinari analiziraju što je austrijska javna televizija uradila kako treba, a što je krenulo po zlu. Mišljenja su različita, no činjenica je da produkcija ovogodišnjeg Eurosonga nije nadmašila prošlogodišnju. Ruku na srce, danska televizija je sve odradila gotovo perfektno 2014. godine i bilo je naivno očekivati da ćemo gledali jednak spektakl u Beču. No, nama je naročito zasmetao lažni pljesak koji je korišten kroz cijela dva sata prvog polufinala.

Jon Ola Sand, izvršni producent Eurosonga, u jednom od intervjua je izjavio kako je bio bijesan zbog zviždanja Rusiji na prošlogodišnjem Eurosongu. Dodao je da je na trenutke razmišljao o korištenju snimljenog pljeska kojim bi se utišali zvižduci u areni. I tako se i dogodilo sinoć. No, je li bilo potrebe?

Ruska predstavnica nagrađena velikim pljeskom

Polina Gagarina uspjela je proći u finale s pjesmom “A Million Voices”. Otpjevala ju je besprijekorno, a fanovi koji su prisustvovali šou nam kažu da je publika u bečkoj areni bila oduševljena ruskim nastupom. Uzvici oduševljenja bili su prisutni i u trenutku čitanja Rusije kao finalista. Stoga očito nije bilo potrebe puštati lažni pljesak.

ORF je odlučio koristili lažni pljesak u gotovo svakom nastupu. Vrhunac se dogodio pred proglašenje prvog finalista kada je nespretno i skroz nepotrebno pušten lažni pljesak u trajanju od par sekundi (i odjednom prekinut).

http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/bc/be/88/07/f4/b5/30/7f/58/97/6f/8e/d7/a4/91/f7/_AP59359.jpg
U kontrolnoj sobi sjedi tim od šest ljudi: produkcija je u njihovim rukama, Izvor: eurovision.tv

Eurovizijski fanovi su energični, glasni, veseli i iskoristit će svaku mogućnost da vriskom i pljeskom nagrade i podrže izvođače na sceni Eurosonga. Prisustvuje ih po 11 000 na svakoj večeri 60. Eurosonga i nema potrebe da ih zasjene lažne reakcije koje producenti serviraju gledateljima ispred malih ekrana. Koja je onda svrha svih onih  zastavica, desetina mikrofona raspoređenih po areni i fanova koji se maksimalno trude podržati svoje favorite? Netko jednim klikom stvori lažnu iluziju milijunima gledatelja ispred TV-a i to definitivno nije pošteno i u duhu natjecanja.

Ostaje nam vidjeti što će se dogoditi u preostale dvije večeri jubilarnog 60. Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

  1. Nikolajev — 20. svibnja 2015. u 23:18

    Ah da i ovo ..26 ili 28 kmamera postaviš i čitavu šaradu svetlosnih topova, lasera i ostalih čuda postaviš i šatro praviš produkciju .. 🙂
    Svaka gotova ista. Cela minutaža isplanirana do u sekundu .Slede se stroga pravila… svake godine se ponavljaju , i sad će meni neko reći i pričati gluposti kako se radi o drastičnim razlikama u faking esc produkciji … ha haaaaaaaaaaaaaaa ma kako da ne..

  2. Nikolajev — 20. svibnja 2015. u 23:13

    Pablo
    A čuj nemaš se ti šta slagati ili ne … kad se govori o esu u celini tu postoje standardi koji su jaso merljivi , aoni se ne mere jedinicom ukusa. Voditelji spadaju u domen ukusa.. te su subjektivna stvar … to nikad ne potpada da li je esc kvalitetan ili nije. Svaka reč je isplanirana na svakom escu svakom voditelju i već dve decenije unazad ponavljau iste fraze i rečenice.
    A veličina, inovativnost , tehnološka i tehnička rešenja uvezi ostog , e to je već druga priča.
    Neko kaže mali mu je stage u Beču, pa stoga eto kao ne valja U Kopenhagenu i Malmeu još manji. Dal je to nekima poznato? Najlakše nabiti TRI LED ekrana kao deo kocke , u Kopenhagenu i reći evo ovo je stage. U dvorani punoj vlage sa koje otpada malter , a na drugoj strani spolja viri armatura…zarđale žice… i okolo barice u kojima skakuću i krekeću žabe.,a pres centar u p.čki materini , sav nikakav.. A pola tribina sklepano od dasaka mesec dana pred esc.. Kopenhagen.. užas.. U prenosu strogo osvetljena bina i prostor do green ruma, ostalo sve zatamljeno , ne daj bože da se vidi ruglo u kojem je esc održan… onaj danski hanagar nikad neću zaboraviti .Bruka i sramota.to je dokaz da svako ne treba da brine, jer takav hanagar ima svakea zemlja… pa kad je mogla jedna Danska, a što ne bi sutra možda jedna Albanija.

  3. Nikolajev — 20. svibnja 2015. u 20:11

    Generalano reklo bi se da se bavite potpuno nebitnim detaljima. Odluka kakav će aplauz ko pustiti je usaglašen sa EBU EUR sistemom. Danas se to radi u celom svetu u skoro svim mogućim manifestacijima…pri dodeli oskara, pri dodeli raznih velikih muzičkih priznanja… pri sportsakim dešavanjima čak …stoga, ovo nije ni prvi ni posldnji put.
    S druge strane opet, nama tv gledaocima to nije primetno. Jer onaj ko sluša da li je aplauz pravi ili lažni na trenutak, a ne prati svu ostalu radnju, taj definitivno nije normalna osoba, nego esc pajac i klovn.
    Odmah da kažem da produkcija u Kopenhagenu nije bila na takvo viskom nivo o kome većina hoće nešto da se podiči. To nije istina. Lažete sami sebe. Takođe produkcijski između bilo kog esca u savremnoj eri od 2004 pa na ovom možda postoje nijanse, dlake u jajetu ..Ko normalan traži te dlake u jajetu. Pa onaj ko radi produkciju i režiju celog prenosa i bavi se celom organizacijom ON HOĆE TAKO, I NE ZANIMAJU GA ESC FRIKOVI …. Na svakom escu bi se mogla naći neka zamerka.U to nema sumnje.
    Znam samo da kad je esc bio u Beograd da je cela delegacija izjavila da bolju organizaciju do tada nisu imali .Da bolji komfor nisu imali , da im je sve bilo tu na dohvat ruke, itd itd. Da su Beogradske razglednice najinovativnije ikada.to su rekli i stručnjaci koji se time baš bave. Da je stage bi originalan i imprsivan .Da su voditelji bili na vrlo visokom nivou itd itd… A onda se pojavila Moskva a kad tamo sve GALA i EKSTRA puta 10 puta sve veće, jaće i bolje …i od te 2009 godine niti jedan esc nije imao većinu stvari i standarda koje je postavila MOSKVA. Neke stvari su se jedino ponovile u Bakuu, ali ne sve .

    Što se tiče Beča , meni je ovaj esc generalno , za sada bolji od Malmea i Kopenhagena. Stage nije previlik , ali je inovativan i za moj ukus i lepši i zahjtevniji. Danci su nabili dva velika LED ekarana pod uglom kao ugao jene veće sobe… i sve se odvijalo po tim kulisama…Bilo je u zavisnosti od grafike i pesme i setlosnih efakata na nekim pesmama vrlo efektno a na nekima vrlo prosečno je delovalo…
    Voditelji u Danskoj …ona dva pavijana …pa nisu bili ništa specijalno . Poslednji dobar voditelj (mada je to nebitno) je bio u Nemačkoj kao i taj esc u celini.
    Zamerka, prebrzo odrađen posao oko proglašenja finalista. To nije bilo dobro . vidi se da su izgubili vreme na neke nepotrebne stvari , ali mi nije jasno a zašto taj esc ne može da traje 2,5 sata, mislim na polufinala…jednom u godini … i kao ono žure.-..šta će ko propustiti bogati ..Meni je to jedini propust, jer nije bilo tenzije. Voditelji me nige bne zanimaju pa ni ovde. Oni ne spadaju u domen po kojem se meri kvaklitet esca. To je stvar ukusa.

    Intervalakt užas na nekoloko poslednih escova … pa setite se kakve intervalaktove jem imao BGD i Moskva posebno ….i još neki pre.. Razglednice svugde prosečne i neinovativne.

  4. stMarko — 20. svibnja 2015. u 19:04

    očekiva sam da ce ovi jubilarni eurosong bit najbolji do sad a ono jedan od lošijih eurosongova u proteklih 10 godina. skandinavija i istočna europa jedino znaju napravit spektakl( i njemci) 🙂

  5. Ovi — 20. svibnja 2015. u 17:39

    Meni je super bilo što su zadržali onaj dio prije svake pjesme, svojevrsni intro koji je prošle godine nastao a ove godine još nastavljen i jako dobro je izgledalo.Odličan zaokret svjetlima.A lažni pljesak nisam ni primijetio, nisam obratio pažnju na taj detalj

  6. Filip — 20. svibnja 2015. u 17:28

    Kopenhagen > Beč
    Skandinavija > Ostatak Europe

  7. Danny — 20. svibnja 2015. u 17:25

    Nikako nisam za lažni pljesak i zvukove. Ako publika u areni odluči nekoga nagraditi pljeskom to se treba čuti isto tako ako nekoga odluči izviždati. Ovaj postupak kojim je ORF cenzurirao fanove ESC-a i ostale prisutne u publici je sramotan

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?