Dobro nam došla, nova eurovizijska sezona! – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Dobro nam došla, nova eurovizijska sezona!

  3 min za čitanje   3 komentara

Već nekoliko godina unazad s datumom 1. rujna započinje nova eurovizijska sezona. Zašto baš ovaj datum, pitate? Pa prema pravilima Europske unije radiotelevizija (ili kako bi Lynda Woodruff rekla the EBU) pjesma koja bi trebala biti izvedena na Eurosongu 2016. ne smije biti objavljena prije 1. rujna 2015. godine. U praksi to znači ovo: Poljska odluči internim putem izabrati Sarsu, koja je u zadnjih nekoliko mjeseci postala jedna od njihovih najpoznatijih pjevačica zahvaljujući pjesmi Naucz Mnie koja još od svibnja ne silazi s poljskih glazbenih ljestvica. Upravo zbog toga što je objavljena u svibnju, Sarsa ne može na 61. Eurosongu izvesti Naucz Mnie, no može skladati novu pjesmu i objaviti je nešto kasnije ove kalendarske godine ili pričekati da je se i službeno proglasi poljskom predstavnicom i tek onda objaviti pjesmu.

Što možemo očekivati od idućeg Eurosonga? Kao što na Eurosongu 2013., kada je zadnji put održan Eurosong u Švedskoj, nismo dobili poplavu EDM pjesama nalik Euphoriji, tako vjerujem da ni iduće godine u svibnju nećemo previše slušati pjesme poput Heroesa. Štoviše, kao i proteklih godina pobijedit će vjerojatno neki neočekivani glazbeni žanr. Tko zna, možda dogodine pobijedi neka rock pjesma ili neki drugi alternativni glazbeni pravac?

Godine 2016. Eurosong će se održati u Stockholmu. Za razliku od Malmöa 2013. godine kojeg se dobro sjećam i kojeg pamtim po jako lošem izboru pjesama (uz nekoliko izuzetaka) i jednako lošem scenariju za voditeljicu, Stockholm 2000. je imao pristojne pjesme (ako izuzmemo Makedoniju i Izrael) i pobjedničku pjesmu koju i dan-danas rado poslušam. Nažalost se samog showa ne sjećam, trebala bih jedan dan izdvojiti i pogledati ga da se prisjetim.

Što ja očekujem od Stockholma? Pa imam tri želje. Prvo što očekujem jest dobre pjesme! Za razliku od 2013. i 2014., ova godina je imala dosta pjesama koje rado slušam otkako je izašao službeni CD, i zato želim da se barem ta razina može održati još jednu godinu. Također, želim da iduće godine pobijedi jedna nova zemlja, ili barem ona koja nije pobijedila dugi niz godina. Od samog showa ne želim raditi velika očekivanja, dovoljno mi je vidjeti da je Petra Mede opet u igri za voditeljicu pa da mi se oči preokrenu od muke.

I to je zapravo to. Danas je domaćin idućeg Eurosonga započeo s primanjem pjesama za idući Melodifestivalen, kao i Danci koji su posljednje dvije pobjede ostvarili upravo na izdanjima Eurosonga održanima u Švedskoj. Nadam se da se to isto neće dogoditi i treći put jer bi bilo lijepo da netko pobijedi i po prvi put u svom eurovizijskom životu.

Primijetili ste da nisam rekla svoju treću želju? Dobro ste vidjeli. Moja treća želja je povratak Hrvatske na Eurosong i to s Ninom Kraljić kao predstavnicomZaljuljali smo svijet su pohvalili i stranci na brojnim eurovizijskim forumima, što zapravo govori da se karijera ove Lipovljanke odmah u startu počela razvijati u pravom smjeru. Tko zna, možda nam donese odličan plasman kad (i ako) se vratimo?

I to je to za prvo baljezganje u novoj sezoni. Do prvih novih vijesti, pozdravlja Vas Luna! Koja je sve ovo pisala preko mobitela jer je ostala bez interneta doma.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Nikolajev — 3. rujna 2015. u 13:38

    1 Septembar je pre svega samo bio datum koji je trebao da označi pravi trenutak evrovizijskoj zajednici Hrvatske na čelu sa svim fanovima, da nešto svi zajedno ovog puta preduzmu NA VREME u povodu esca 2016.
    Ne sedite samo skrštenih ruku i ne čekajte ODLUKU izvršnog odbora HRT-a , mirno kao ovčice. Nek neko postavi pitanje NAGLAS, nek se pokrene ta faking peticija o učešću na escu.
    Ne mora to rezultirati uspehom, ali sve je gore od vašeg isključivog ćutanja i čekanja februara da se neko možda seti iz HRT-a da proglasi izostanak Hrvatske sa esca.
    HRT nema KRITIKU uvezi toga. Niko ne vrši NIKAKAV PRITISAK iz JAVNOSTI uvezi toga. Onda je normalno da se ponašaju i još gore nego što možete da očekujete. S toga mrdnite gu-zicama, pokrenite se, ako ništa drugo bar ćete daleko pre isterati na čistinu da nećete učestvovati na escu , daleko pre nove godine, kada se pravi i projektuje u HRT budžet za sledeću… Znaju oni jako dobro još koncem godine da l isu otpisali esc ili nisu .Trećeg nema.

    … inače ovako realno prava sezona za ozbiljno ne počinje pre kraja decembra , s prvim nacionalnim izborima .

    Na sledećem escu upravo očekujem mogo bržih dens pesama a i bledih kopija Monsa. To je tako .Prethodna pesma pobednica mahom diktira uvek sledeću sezonu . Naravno pobednik uvek biva nešto suprotno , pa očekujem pobedu neke nesvakadišnje balade s bilo kakvim primesama zvuka raznih žanrova.

  2. Insomnia — 2. rujna 2015. u 09:48

    Nina na Eurosong, sa ovakvom pjesmom kao sto je Zaljuljali smo svijet… Vrh

  3. Lahor — 1. rujna 2015. u 15:01

    hvala! 🙂 također! i nadam se da će forum konačno zaživjeti i da će fanovi razmjenjivati mišljenja. koliko god vaši tekstovi bili korektni, zanimljiviji i čitani, nije mi to to ako ispod nema komentara. sretno

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?