Radikalne promjene glasanja na Eurosongu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Radikalne promjene glasanja na Eurosongu

  3 min za čitanje   43 komentara

EBU je jučer na svom službenom Twitter nalogu vezanom za Eurosong najavio novu promjenu na ovom natjecanju.  Ta promjena tiče se načina prezentacije eurovizijskih glasova svake zemlje. Do sada glasovi sturčnog žirija i publike bili su predstavljani zajedno u omjeru 50:50 i prezenter glasova je na kraju večeri predstavljao kako izgleda TOP 10 svoje zemlje.

Od ove godine glasovi stručnih žirija i publike bit će predstavljani odvojeno. Nakon što gledatelji budu glasali putem televotinga ili  službene aplikacije, prezenteri glasova iz 43 zemlje predstavit će glasove stručnih žirija iz njihove zemlje, a pritom će pročitati samo zemlju koja je dobila 12 bodova (zemlje koje su dobile 8 i 10 bodova odsad će biti prezentirane s onima koje su dobile od 1 do 7 bodova). Potom će glasovi publike iz svake zemlje biti iskombinirani, što će pružiti jedinstveni rezultat za svaku zemlju. Glasove publike od ove godine predstavljat će domaćin šoua, odnosno voditelj, prezentirajući bodove od zemlje koja je dobila najmanji broj glasova do zemlje koja je dobila najveći broj glasova.

U ovom videu objašnjeno je kako će od sada izgledati prezentacija glasova

Ovo će biti prva veća promena u prezentaciji glasova od  1975. godine kada je, također u Stockholmu, predstavljen dosadašnji sistem “dvanaest bodova”. Izvršni supervizor Eurosonga Jon Ola Sand rekao je kako su mnogi razlozi doveli do ove promjene, a ponajviše taj što će ovakav način prezentacije jamčiti da pjesma koja je najpopulranija kod publike i dobije maksimalan broj bodova bez obzira kako je žiri glasao. “Ovaj način prezentiranja glasova  je veliki korak u naprijed, kreirajući bolji televizijski šou, kao i uzbudljivost natjecanja”, istaknuo je Ola Sand.

Također, glasovi u polufinalima bit će prezentirani kao i do sada, dok ćemo kako je koja zemlja (publika i žiri) glasala saznati nakon samog Eurosonga na službenoj stranici natjecanja.

Za sve koji pobliže prate naše najdraže natjecanje znaju da ovakav sistem glasanja već godinama funkcionira na švedskom Melodifestivalenu.

Prema pisanju eurovision.de, ova je promjena bila na diskusiji još od 2012. godine, no izglasana je tek krajem 2015. godine odlukom koju je jednoglasno donijela Referentna grupa u kojoj se nalaze Frank-Dieter Freiling (ZDF, Njemačka, predsjednik), Jon Ola Sand (Norveška, izvršni supervizor), Pernille Gaardbo (Danska, izvršna producentica Eurosonga 2014.), Edgar Böhm (Austrija, izvršni producent Eurosong 2015.), Martin Österdahl (Švedska, izvršni producent Eurosonga 2016.), Aleksandar Radič (slovenski šef delegacije), Emilie Sickinghe (nizozemska šefica delegacije) i Nicola Caligiore (talijanski šef delegacije).

Svojim komentarima ispod recite nam kako vam se sviđa ova promjena na Eurosongu?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava43

  1. Atase — 21. veljače 2016. u 00:01

    dakle, 0 bodova odlazi u povijest

  2. Etymon — 20. veljače 2016. u 14:29

    @ajdin
    pa ti si car
    imaš pivo i ćevape za ovo : p
    više mi se sviđa ovaj novi poredak iskreno
    ne mijenja puno, al finesse su tu
    koje mi 101% odgovaraju
    : p

  3. Ajdin Mehić — 20. veljače 2016. u 14:26

    @etymon

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?