Bura oko Jamale se ne stišava: Ruski parlament traži sankcije – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Bura oko Jamale se ne stišava: Ruski parlament traži sankcije

  2 min za čitanje   22 komentara

Teško da je moglo skandaloznije – tako bi se u najkraćem moglo opisati sve ono što se dešavalo za vrijeme, i neposredno nakon završetka nacionalnog finala Ukrajine, u kome je, zbog boda više od publike, pobjedu slavila Jamala s pjesmom 1944 koja govori o sovjetskim zločinima nad krimskim Tatarima. 

Prvo je, nakon nastupa SunSaya, čiji su stavovi o ukrajinskom ratu i ranije problematizirani u tamošnjoj javnosti, članica žirija Ruslana izazvala incident pitavši SunSaya koju bi zemlju predstavljao, ukoliko pobijedi, te kako se etnički izjašnjava. Situacija je bila tim neugodnija jer je istog sudionika Andriy Danilko (popznatiji kao Verka Serduchka), drugi član žirija, optužio za pokušaj prevare, s obzirom da je njegova pjesma navodno na ruskom jeziku objavljena još prije tri godine.

Duma protestira: “Odbacite Jamalinu pjesmu”

Ni 24 sata nisu prošla, a već smo dobili i očekivanu reakciju iz susjedne Rusije koju Tatari i smatraju glavnim krivcem za sve što se događalo 1944. godine. Naime, Odbor za medijsku politiku ruske Dume uputio je otvoreni protest EBU-u tražeći da se Jamalu i njenu pjesmu diskvalificira, zbog teških kršenja pravila natjecanja.

“Uvjereni smo kako je cijeli proces glasanja samo farsa osmišljena kako bi se uvrijedila Rusija i Rusi”, izjavio je zamjenik predsjednika ovog parlamentarnog odbora, te dodao kako u Ukrajini veliki dio građana neće ni pratiti Eurosong zbog siromaštva i nemogućnosti plaćanja računa.

Hoće li u narednim danima EBU popustiti pred pritiscima iz Rusije, ili će Jamala ipak pjevati u Stockholmu, saznat ćemo uskoro. No, jedno je sigurno – bespotrebno političko prepucavanje preko Eurosonga ni jedna ni druga strana ne planiraju zaustaviti. 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava22

  1. Lola — 23. veljače 2016. u 16:05

    Nije mi jasno zbog cega se neko ima buniti. Pjesma tematizira ono sto je bilo, i sto nazalost nije bilo dobro i lijepo. Sjecam se nastupa nase jugoslavenske predstavnice Korni grupe sa pjesmom 1941. izvedene pocetkom 1970-ih. Tamo jetema takodjer bio rat, bombe, glad, napad jedne zemlje na drugu, bez da je bilo eksplicitno rijeci o napadu Njemacke na Jugoslaviju.

  2. Atase — 23. veljače 2016. u 15:43

    "Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače", stihovi su ukrajinske pjesme.

    Zbog nje je reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Pjevačica je s druge strane rekla da je 1944. godine zauvijek promijenila jednu krhku ženu, njenu prabaku.

    "Njezin život više nikad nije bio isti", rekla je Jamala koja je rođena u Kirgistanu, a otc joj je krimski Tatar.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?