Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (9) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (9)

  9 min za čitanje   4 komentara

Današnjom objavom prešli smo više od polovice puta da predstavimo sve izvođače ovogodišnjeg Eurosonga. U nastavku možete pročitati o dvjema izvođačicama i jednog grupi, a o kome se radi, saznajte u nastavku.

australija_australia AUSTRALIJA

Izvođač: Dami Im
Pjesma: Sound of Silence
Autori: DNA (David Musumeci & Anthony Egizii)
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Još od 1983. godine australska televizija SBS prenosi Eurosong, a otad nisu propustili nijedan prijenos. Štoviše, interes Australaca za ovo natjecanje svake je godine sve više raslo, da bi vrhunac bio dohvaćen dvaput. Prvo 2009. godine kada su poslali svoje komentatore Juliju Zemiro Sama Panga, a drugi put kada je postignut dogovor s Europskom radiotelevizijskom unijom da se natječu na ovoj glabenoj manifestaciji, iako prvotno kao gosti. Prvi australski predstavnik bio je jedna od njihovih najvećih zvijezda Guy Sebastian, koji je u Beču osvojio visoko peto mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Dobar rezultat u Beču, najava njihovog šefa delegacije da će “iduće godine dovesti još veću zvijezdu” i potvrda nastupa na 13. Dječjem Eurosongu u Sofiji potvrdili su sumnje da se Australaca nećemo tako skoro riješiti. I tako je i bilo – SBS je potvrdila nastup u Stockholmu, no za razliku od prethodne godine, ove godine Australci moraju zaslužiti prolazak u finale pa će tako nastupati u drugom polufinalu. Dugo vremena spekuliralo se s imenom još jedne velike zvijezde Delte Goodrem, no dva dana prije službene objave (koja je bila 3. ožujka), Delta je odbacila nagađanja, pa su krenule nove špekulacije o pobjednici X Factora 2013. Dami Im, pogotovo jer je SBS na svojem Facebooku stavljala hintove koji su upućivali na nju. Službena potvrda o Dami kao australskoj predstavnici na Eurosongu 2016. objavljena je na koncertu Conchite Wurst u sydneyskoj Opernoj kući.

Dami Im (korejski 임다미) je rođena 17. listopada 1988. godine u Južnoj Koreji kao prvo od dvoje djece operne pjevačice Hae Yun Lee i Donga Eala Ima. Kao dijete glazbenice, počela je svirati klavir u dobi od pet godina i već se tad snimala kako obrađuje pjesme svojih omiljenih pjevača. Kad je imala devet godina, s majkom i mlađim bratom Kevinom se zbog boljih uvjeta za život seli u Australiju, točnije u Brisbane, kod ujaka, dok joj otac ostaje u Južnoj Koreji kako bi zaradio dodatne novce, no kasnije se i on seli kod svoje obitelji. Danas njezini roditelji provode dio godine u Australiji, a dio u Južnoj Koreji.

S 11 godina Dami je počela pohađati glazbeni konzervatorij za mlade na sveučilištu Griffth, nekoliko puta osvajala je novčane nagrade na natjecanjima klavirista, a 2009. godine završava diplomski studij s najvećim pohvalama, nakon čega počinje raditi kao profesorija glazbe i klavira, te pjeva u gospel zborovima. Njezin život preokreće se 2013. godine, kada se odlučuje prijaviti za petu sezonu australskog X Factora, te osvaja četiri “DA” od žirija. Pod mentorstvom Danii Minogue (sestra slavnije Kylie) i kao uvjerljiva favoritkinja te sezone pobjeđuje konkurente, te potpisuje za Sony Music Australia, pod kojim je dosad objavila dva albuma (jedan platinaste, a drugi zlatne naklade), a treći s obradama pjesama dua The Carpenters će izaći 22. travnja. Ova 27-godišnjakinja, koja za svoje glazbene uzore ističe Beyoncé, Mariah Carey, Norah Jones, Corinne Bailey Rae, Chrisa Tomlina i korejsku pjevačicu BoA, a kao glazbeni utjecaj K-pop glazbu, će u Stockholmu izvesti pjesmu Sound of Silence, autorskog tima DNA (David Musumeci i Anthony Egizii).

AUS_2016_LIB

Now my heart awakes to the sound of silence
And it beats to the sound of silence
And it beats to the sound of silence
Now my heart awakes to the sound of silence
And it beats to the sound of silence
And it beats to the sound of silence

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 4. (7.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 13
bwin – 13
Boylesports – 12
skybet – 11
bet365 – 12
betway – 13

Društvene mreže

Facebook, Google+, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 458

Koji će biti završni plasman Australije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 137

  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [81 / 59%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [46 / 34%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [7 / 5%]
  • Neće se plasirati u finale [2 / 1%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [1 / 1%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [0 / 0%]

cipar CIPAR

Izvođač: Minus One
Pjesma: Alter Ego
Autori: Minus One, Thomas G:son
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Osim što Eurosong 1981. pamtimo po povratku Jugoslavije nakon petogodišnjeg odsustva i po slavnoj rečenici Helge Vlahović (“I don’t have it!”), pamtimo ga i po debiju Cipra, a Ciprani ga pamte po šestom mjestu grupe Island. Iduće godine će ga Anna Vissi nadmašiti i osvojit će prvo peto mjesto u ciparskoj povijesti na Eurosongu, a taj isti rezultat će ostvariti i Hara i Andreas Constantinou 1997. godine, te Lisa Andreas 2004. godine. Od uvođenja novog sistema, pet puta su nastupali u finalu Eurosonga, a jedan od tih srećkovića bio je i prošlogodišnji predstavnik John Karayiannis, koji je u Beču osvojio 22. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Među prvim televizijama koje su potvrdile nastup na Eurosongu 2016. bila je i ciparska RIK, a nedugo poslije potpredsjenik te televizije je najavio da će ostati pri predizboru Eurovision Song Project. No kako je vrijeme odmicalo, tako je postajalo sve jasnije da se maratonski izbor ipak neće održati, što zbog financija, što zbog iziskivanja vremena, pa je tako RIK odlučila interno izabrati predstavnika koji će kasnije snimiti pjesmu i predstaviti je javnosti. Tako je izbor predstavnika pao na trećeplasirane iz ESP-a 2015., grupu Minus One, a novcem za organizaciju predizbora se platila produkcija pjesme kod švedskog producenta Thomasa G:sona, koji iza sebe ima pobjedu na Eurosongu 2012. kao autor Euphorije. Dana 22. veljače predstavljena je pjesma Alter Ego.

Minus One je peteročlanoj grupi koju čine François Micheletto, Harrys Pari, Konstatinos Amerikanos, Antonis Loizides Chris J, a osnovana je 2009. godine. Još se zovu i Marianne’s Wish pod kojim nastupaju diljem SAD-a i Europe, a pod kojim su pjevali originalne skladbe, dok su pod imenom Minus One pjevali obrade poznatih pjesama prilagođene rock aranžmanu. Prošle godine su bili veliki favoriti žirija, koji su ih smjestili na prvo mjesto u finalu ESP-a, no zbog publike koja ih je smjestila na posljednje, šesto mjesto, dečki nisu uspjeli u svom naumu da predstavljaju Cipar u Beču, no RIK im se odlučila odužiti ove godine. Zanimljivo, dok se snimala pjesma Alter Ego, pjevač François Micheletto se prijavio za petu sezonu francuskog The Voicea, gdje je nakon Blind Audition odabran za tim Florenta Pagnyja, no kasnije je ispao u duelu.

CIP_2016_LIB

Caught in the middle of the dawn and the sunrise
Life is a miracle, I saw it in your eyes
Under the spotlight, I howl in the moonlight … Howling for you

Take it on … take it on … and get me through the night Take it on … take it on … until the morning light
Take it on … take it on … and get me through the night Take it on…take it on…take it on

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 15. (7.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 41
bwin – 34
Boylesports – 29
skybet – 41
bet365 – 51
betway – 41

Društvene mreže

Facebook, Google+, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 459

Koji će biti završni plasman Cipra na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 120

  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [49 / 41%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [28 / 23%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [22 / 18%]
  • Neće se plasirati u finale [10 / 8%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [7 / 6%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [4 / 3%]

ukrajina UKRAJINA

Izvođač: Jamala
Pjesma: 1944
Autori: Jamala
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Na Eurosongu 2003. u latvijskoj Rigi eurovizijskoj se obitelji pridružila Ukrajina, čiji je tadašnji predstavnik ostvario 14. mjesto. No već iduće godine njihova predstavnica Ruslana, koja je tada nastupila i na hrvatskom predizboru Dora u svrhu svoje promotivne turneje, pokorila je Europu, te je dovela organizaciju Eurosonga u ruke ukrajinske televizije. Otad, samo triput nisu bili u prvih deset (2005., 2009. i 2012.), a 2014. godine Mariya Yaremchuk je osvojila šesto mjesto. Iako jedna od onih zemalja sa stopostotnim učinkom ulaska u finale, ukrajinska televizija NTU u rujnu 2014. godine objavljuje da zbog financijskih i drugih razloga neće nastupati na Eurosongu 2015. u Beču.

Predizbor i biografija izvođača

Skoro godinu dana nakon povlačenja s natjecanja, ravnatelj ukrajinske NTU potvrdio je povratak ove bivše sovjetske zemlje na Eurosong, s obećanjem da će kasnije biti otkriveni svi detalji. Ubrzo se saznaje da je NTU potpisala trogodišnje partnerstvo s privatnom kućom STB, koja je umjesto nacionalne televizije organizirala predizbor za Eurosong. Nakon dva polufinala i finala, jednak broj bodova imali su Jamala i grupa The Hardkiss, no zbog većeg broja bodova od strane publike, kao pobjednica je izašla Jamala.

Suzana Džamaladinova ili kraće Jamala je rođena 27. kolovoza 1983. godine u Ošu u današnjem Kirgistanu, u obitelji oca krimejskog Tatara i majke Armenke. Iako je njezina majka kršćanka, Jamala je odgajana kao muslimanka. Nakon ukrajinske neovisnosti, seli se na Krim otkud njezin otac vuče porijeklo.

Prve pjesme snimila je u dobi od samo devet godina, a uglavnom se radilo o krimskotatarskim dječjim folklornim pjesmama. Kasnije je upisala i završila solo pjevanje na kijevskom konzervatoriju, no kada je trebala početi razvijati svoju karijeru operne pjevačice, prijavila se za natjecanje The New Wave 2009 u latvijskoj Jūrmali, gdje je osvojila zlatnu plaketu, što ju je iznenada stavilo u žižu ukrajinske javnosti. Godine 2011. po prvi se put prijavila na ukrajinski predizbor za Eurosong, a s pjesmom Smile došla je do TOP3 rezultata. Kasnije je došlo do skandala jer je otkriveno da nisu bili dobro zbrojeni glasovi, te je NTU zakazala novi termin nacionalnog finala, no i Jamala i Zlata Ognevič odlučile su se povući iz natjecanja, time poslavši Miku Newton u Düsseldorf. U svojoj dosadašnjoj karijeri objavila je četiri studijska albuma, a za zadnji album Podykh je osvojila četiri nagrade YUNA (ukrajinska verzija Porina). U Stockholmu će izvesti pjesmu 1944, za koju je napisala tekst i glazbu, te koja govori o njezinoj prabaki čija je kći (Jamalina pratetka) umrla u vagonu prilikom deportacije krimejskih Tatara 1944. godine.

UKR_2016_LIB

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 5. (7.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 17
bwin – 18
Boylesports – 17
skybet – 15
bet365 – 15
betway – 17

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, VKontakt

anketa 460

Koji će biti završni plasman Ukrajine na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 130

  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [48 / 37%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [38 / 29%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [17 / 13%]
  • Neće se plasirati u finale [13 / 10%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [9 / 7%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [5 / 4%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 8. travnja 2016. u 21:30

    1. AUSTRALIJA
    2. CIPAR
    3. UKRAJINA

  2. SwedenEurovisionFan — 8. travnja 2016. u 00:12

    Australija i Cipar su u mojem Top10 i stvarno se nadam da će na kraju i završiti u njemu 🙂
    A Jamala mi sve više pada u poretku, u finale će ući jer je to ipak Ukrajina, a tamo ne želim da bude više od 15. mjesta …

  3. Diavolo — 7. travnja 2016. u 23:41

    go go go go Jamalaa…do Kieva 2017. ….dok su mi Cipar i Australija također u TOP10 ….odličan trojac 🙂

  4. endlessly — 7. travnja 2016. u 23:01

    Jamala my love. Ocekujem jedan od najboljih nastupa ikad.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?