Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (10) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (10)

  7 min za čitanje   5 komentara

Čak tri ženska izvođača uspjeli smo spojiti u ovom dijelu. S kojim damama vas danas upoznajemo doznajte u redovima koji slijede.

belgija BELGIJA

Izvođač: Laura Tesoro
Pjesma: What’s the Pressure
Autori: Sanne Putseys, Birsen Uçar, Louis Favre, Yannick Werther
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 19.

Eurovizijska povijest

Iako važe za začetnike natjecanja, Belgijanci su na prvu pobjedu čekali punih 30 godina i nju im je donijela tada trinaestogodišnja Sandra Kim s pjesmom J’aime la vie. Drugoplasirana Švicarska na Eurosongu ’86 zahtijevala je da se poništi belgijska pobjeda, jer se Sandra predstavljala da ima 15, te da oni dobiju pravo organiziranja ovog natjecanja naredne godine. No, takvo što se nije dogodilo. U godinama koje su dolazile pa sve do promjene formata natjecanja 2004. godine, samo dva belgijska predstavnika uspjela su svoje sudjelovanje završiti u TOP10. Nakon toga, samo će četiri belgijska predstavnika uspjeti pjevati za svoju zemlju u završnom dijelu najveće europske glazbene manifestacije. Treći TOP10 od njihove pobjede donio im je 2010. godine Tom Dice s pjesmom Me and My Guitar, koji je natjecanje završio na šestom mjestu. Njihov prošlogodišnji predstavnik Loïc Nottet sa svojom netipičnom pjesmom i dobro osmišljenim nastupom oduševljava publiku i žiri koji ga nagrađuju četvrtim mjestom.

Predizbor i biografija izvođača

Potaknuti odličnim uspjehom kojeg je Loïc postigao, belgijska nacionalna televizija VRT, zadužena za ovogodišnji Eurosong, nedugo nakon Beča raspisala je javni natječaj za sljedeće izadnje natjecanja. Izabrano je petero mladih natjecatelja, koji su sudjelovali u tri Eurosong šoua. U finalnu internacionalni žiri i belgijska publika donijeli su odluku kako je najbolje da put Stockholma ide Laura Tesoro s pjesmom What’s the Pressure.

Laura Tesoro rođena je prije 19 godina u belgijskom mjestu Antwerp u obitelji glazbenika. Da gaji ljubav prema umjetnosti dokaz je i to što je s 12 godina dobila svoju prvu ulogu u flamanskom krimi ostvarenju Witse, te se pojavila i u mjuziklima Annie i Domino. Tijekom 2014. godine sudjelovala je u trećoj sezoni flamanske verzije The Voicea, kada je natjecanje završila na drugom mjestu. Iste godine objavila je svoj prvi singl Outta Here. Za nešto malo više od mjesec dana Laura će nam izvesti pjesmu autorskog tima kojeg čine Sanne Putseys (poznatija i kao Selah Sue), Birsen Uçar, Louis Favre i Yannick Werther.

Laura Tesoro Belgija 2016 L&B

What’s the pressure?
You will grow
You will know in the end
This is fiction
It’s in your mind
Live your life instead

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 27. (9.4.2016. u 22:30)
Kvote
William Hill – 100
bwin – 100
Boylesports – 150
skybet – 150
bet365 – 150
betway – 150

Društvene mreže

FacebookInstagram, Twitter, YouTube

anketa 462

Koji će biti završni plasman Belgije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 117

  • Neće se plasirati u finale [61 / 52%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [24 / 21%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [20 / 17%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [5 / 4%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [4 / 3%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [3 / 3%]

azerbajdzan AZERBAJDŽAN

Izvođač: Samra
Pjesma: Miracle
Autori: Amir Aly, Jakke “T.I Jakke” Erixson, Henrik Wikström
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 14.

Eurovizijska povijest

Beogradski Eurosong 2008. osim što je označavao početak nove ere natjecanja s dva polufinala, označavao je početak i azerbajdžanske eurovizijske povijesti. U svojih prvih šest nastupa Azeri su uspjeli poslati izvođače čiji su nastupi osvojili samo mjesta u najboljih deset. Tu se ubraja i njihova prva eurovizijska pobjeda iz 2011. godine. Prvi njihov povratnik na natjecanje bio je Elnur Hüseynov koji se prošle godine kao deseti iz polufinala plasirao u finale, a tamo je sa samo 49 osvojenih bodova zauzeo 12. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Kao i u većini slučajeva do sada, azerbajdžanska televizija İçtimaiTV je krajem siječnja objavila kako će i ovaj put svog predstavnika odabrati interno. Za stockholmski Eurosong odabir ove televizije pao je na finalisticu prve sezone azerbajdžanske verzije talent šoua The Voice Samru Rahimli.

Samra je rođena 19. listopada 1994. godine u Bakuu. Kako se glazbom bavi od malena, prvi veći nastup imala je s 16 godina i to upravo u nacionalnom izboru svoje zemlje za Eurosong na domaćem terenu. Nakon natjecanja upisuje Azerbajdžansko državno sveučilište kulture i umjetnosti. Godine 2014. ponovo dolazi u žižu javnosti nakon sudjelovanja u turskoj verziji The Voicea, da bi potom ove godine godine svoju sreću okušala i u prvoj domaćoj verziji istog natjecanja. U turskoj verziji stiže do prve live emisije, dok u azerbajdžanskoj osvaja četvrto mjesto. Na velikoj pozornici Eurosonga Samra će nam se predstaviti s pjesmom Miracle.

Samra Azerbajdzan L&B 2016

Gonna take a miracle, oh oh

Gonna take a miracle to heal this love
Baby I won’t stay another night

This time I say good bye, I’m letting you go

Gonna take a miracle, oh oh

Gonna take a miracle to save us now

And I won’t pretend to be alright

my heart is on the line, our end is my start

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 14. (9.4.2016. u 22:30)
Kvote
William Hill – 40
bwin – 33
Boylesports – 40
skybet – 50
bet365 – 50
betway – 50

Društvene mreže

FacebookInstagram, Twitter

anketa 461

Koji će biti završni plasman Azerbajdžana na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 117

  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [43 / 37%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [26 / 22%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [23 / 20%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [11 / 9%]
  • Neće se plasirati u finale [8 / 7%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [6 / 5%]

island ISLAND

Izvođač: Greta Salóme
Pjesma: Hear Them Calling
Autori: Greta Salóme Stefánsdóttir
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 16.

Eurovizijska povijest

Eurosong ’86 održan je u Bergenu i označavao je početak sudjelovanja Islanda na najvećoj europskoj glazbenoj manifestaciji. Sami počeci nisu bili najsjajniji za njih jer su završnice prva tri izdanja dočekivali na 16. mjestu, da bi njihovo četvrto sudjelovanje ostalo u povijesti upisano kao ono koje su završili na posljednjem mjestu s okruglo nula bodova. Ovaj hladan tuš doprinio je tome da već sljedeće godine pošalju pjesmu koja će uspjeti donijeti prvi bolji plasman, odnosno četvrto mjesto. Dugo će to važiti njihovim najbolji rezultatom, da bi u Jeruzalemu 1999. godine Selma s pjesmom All Out Of Luck osvojila drugu poziciju i tako popravila njihov najbolji rezultat do tada. Deset godina poslje ovog uspjeha, isti rezultat postit će i mlada Yohanna koja će sa snažnom baladom Is It True? i jednostavnim nastupom osvojiti publiku i žiri. Ipak, te godine nije moglo više od toga jer je Alexander Rybak bio nedostižan. Nakon sedam uzastupnih nastupa u finalu, njihova prošlogodišnja predstavnica María Ólafs nije uspjela svojoj zemlji osigurati i osmo finale.

Predizbor i biografija izvođača

Islanđani su se i za ovu godinu odlučili svog predstavnika izabrati putem dobrog poznatog izbora Söngvakeppnin. Nacionalna televizija je 12 odabranih natjecatelja rasporedila u dva polufinala. Od šest finalista, publika je svojim glasovima odlučila da Stockholm pošalje 29-godišnju Gretu Salome, inače njihovu predstavnicu s Eurosonga 2012.

Greta je zanimanje za glazbu iskazala još od ranih dana svog života, te je tako već s četiri godine počela da svira violinu. Upravo zbog ogromnog talenta i zalaganja, Greta je uspjela postati diplomirana violinistica, kao i magistrica glazbe. Trenutačno radi kao violinistica u Islandskom simfonijskom orkestru (Icelandic Symphony Orchestra), a istodobno gradi i pjevačku karijeru. Prije četiri godine u duu s Jonsíjem predstavljala je svoju zemlju s pjesmom Never Forget, te unatoč velikom favoriziranju u finalu osvojila samo 46 bodova i 20. mjesto. Sredinom 2012. godine objavila je i svoj album prvijenac naziva In The Silence. Svoj povratnički nastup na Eurosongu obilježit će s autorskom pjesmom Hear Them Calling.

Greta Salome 2016 Island L&B

I hear them calling me, I hear them whispering
They’re singing: “Now we are coming home”
I hear them calling me, I hear them howling
Singing: “Now we are coming home”
Oh… oh…

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 20. (9.4.2016. u 22:30)
Kvote
William Hill – 66
bwin – 66
Boylesports – 66
skybet – 66
bet365 – 80
betway – 80

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter

anketa 463

Koji će biti završni plasman Islanda na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 118

  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [40 / 34%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [28 / 24%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [17 / 14%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [16 / 14%]
  • Neće se plasirati u finale [10 / 8%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [7 / 6%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

  1. albamolda — 10. travnja 2016. u 18:20

    Belgija mi je apsolutni guilty pleasure ove godine…
    Azerbaijan mi je super također, Island vrlo dobar 🙂

  2. SwedenEurovisionFan — 10. travnja 2016. u 00:44

    Island – Za mene Top5! Ne bih se bunio i da pobjedi 😀
    Belgija – Moj Top 15, super catchy stvar koja me odmah natjera da zaplešem 🙂
    Azerbajdžan – Također moj Top15, lijepa balada, no ništa više što bi moglo odnijeti pobjedu.

  3. Eurovision Kosovo/Kosovë — 10. travnja 2016. u 00:05

    1. BELGIJA
    2. ISLAND
    3. AZERBAJDŽAN

  4. DameDolla — 9. travnja 2016. u 22:59

    1.Ice
    2.Aze
    3.Bel

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?