Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (12) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (12)

  7 min za čitanje   6 komentara

Igrom slučaja u ovom dijelu spojili smo tri zemlje od kojih su dvije svoje predstavnike imale još na prvom izdanju natjecanja, dok se treća glazbenoj obitelji pridružila na njenom jubilarnom pedesetom izdanju. O kojim zemljama i njihovim ovogodišnjim predstavnicima je riječ saznajte u nastavku.

francuska FRANCUSKA

Izvođač: Amir
Pjesma: J’ai cherché
Autori: Nazim Khaled, Amir Haddad, Johan Errami
Redni broj nastupa u finalu: nepoznato

Eurovizijska povijest

Ako zanemarimo dvije godine nesudjelovanja, francuska povijest traje upravo koliko i sama povijest Eurosonga jer su upravo Francuzi bili jedni od sedam kreatora i prvih sudionika ovog natjecanja. Do početka novog tisućljeća Francuska je slala pjesme koje su u većini slučajeva završavale u najboljih deset, a tu  se posebno mogu izvodjiti pet pobjeda, četiri durugih, te čak sedam trećih mjesta. Posljednju pobjedu ostvarli su sad već davne 1977. godine sa skladbom L’oiseau et l’enfanta dobre šanse za sam tron imali su još 1990. i 1991. godine. Od promjene formata najtecanja i uvođenja polufinala 2004. godine, Francuska je postala dio prvo “velike četvorke”, a nešto kasnije i “velike petorke”, što joj je omogućilo izravno sudjelovanje u samoj završnici festivala. Ohrabreni ovim “poklonom” EBU-a, francuska televizija slat će pjesme koje će većinom kraj večeri dočekivati na ne tako sjajnim pozicijama, a vrhunac neuspjeha dogodio se prije dvije godine kada su po prvi put u povijesti natjecanje završili na posljednjem mjestu.

Predizbor i biografija izvođača

Francuska televizija France 2, zadužena za ovogodišnji Eurosong, još je krajem rujna raspisala javni natječaj za svoju pjesmu predstavnicu koji je bio otvoren do posljednjeg dana listopada. Ukupno 280 pjesama pristiglo je na adresu televizije, nakon čega je poseban žiri odabrao kako je najbolje da put Stockholma otputuje Amir s pjesmom J’ai cherché.

Amir je rođen 20. lipnja 1984. godine u Parizu u obitelji židovskog porijekla (jedan od roditelja je iz obitelji tuniskih Židova, a drugi iz obitelji marokansko-španjolskih), no kad je imao osam godina, sele se u Tel Aviv. Godine 2006. prijavljuje se za treću sezonu izraelske verzije Idola, gdje je postao poznat po izvođenju pjesama na francuskom jeziku. Nakon natjecanja, potpisao je za jednu francusku diskografsku kuću, za koju je izdao nekoliko singlova i jedan album. Ipak, 2014. prijavljuje se za treću sezonu francuskog The Voicea, gdje pod mentorstvom pjevačice Jenifer dolazi do trećeg mjesta, dok je prvo pripalo Kendjiju Giracu. Krajem ovog mjeseca izdaje svoj drugi studijski album, dok će na eurovizijskoj pozornici pjevati pjesmu koju je napisao zajedno s Nazimom Khaledom i Johanom Erramiem.

FRA_2016_LIB

You
You’re the one that’s making me strong
I’ll be looking looking for
You
Like the melody of my song

Like the melody of my song
You’re the one that’s making me strong
I’ll be looking looking for
giving you love with my song
giving you love with my song

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 2. (15.4.2016. u 11:00)
Kvote
William Hill – 7
bwin – 6.5
Boylesports – 6.5
skybet – 7
bet365 – 6
betway – 6

Društvene mreže

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

anketa 472

Koji će biti završni plasman Francuske na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 140

  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [94 / 67%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [26 / 19%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [11 / 8%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [5 / 4%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [4 / 3%]

moldova MOLDOVA

Izvođač: Lidia Isac
Pjesma: Falling Stars
Autori: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg, Leonid Gutkin
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 3

Eurovizijska povijest

Moldova je jedna od zemalja koja može pohvaliti svojim prvim nastupom na Eurosongu, jer su prije 11 godina u Kijevu oduševili Europu s pjesmom Boonika Bate Doba („Baba udara u bubanj“), ali i maštovitim nastupom tijekom kojeg je jedna starica uistinu udarala u bubanj. Grupa Zdob şi Zdub osvojila je šesto mjesto i tako postavila najbolji plasman svoje zemlje kojeg drže i dan danas. U godinama koje su dolazile, tri puta njihovi predstavnici neće vidjeti finale Eurosonga, a nastupi vrijedni spomena su onaj Natalie Barbu iz 2007. godine, Pashe Parfenyja iz 2012. godine, te Alione Moon od prije tri godine. Njihov prošlogodišnji predstavnik Ukrajinac Eduard Romanyuta natjecanje je okončao na neslavnom 11. mjestu u polufinalu.

Predizbor i biografija izvođača

Još jednom su Moldavci svog predstavnika birali putem izbora O Melodie Pentru Europa. Kroz dva polufinala i finale, prošlo je točno 24 pjesme, a publika i stručni žiri je svojim glasovima odabrao kako je najbolje da boje moldavske zastave na Eurosongu 2016. brani 23-godišnja Lidia Isac.

Lidia je rođena 27. ožujka 1993. godine u Sankt-Peterburgu i već od malih nogu glazba joj je postala sastavni dio života. Sa sedam godina počela je uzimati satove klavira u moldavskom glavnom gradu, dok je s 13 godina prvi put nastupala na nekom festivalu van Moldove. Može se pohvaliti sudjelovanjem na brojnim glazbenim festivalima diljem Bugarske, Rusije, Latvije i Kirgistana. Prije ovogodišnje pobjede na moldavskom nacionalnom izboru, tri puta se pokušala domoći velike eurovizijske pozornice i to kao članica dua Glam Girls. Za službeni eurovizijski portal otkrila je da voli pjeva operu, pravi tradicionalne moldavske kolače i kako ima tetovažu s latinskim riječima Carpe Diem (iskoristi dan). U Stockholmu će nam u prvom polufinalu pod rednim brojem tri pjevati pjesmu Falling Stars.

MOL_2016_LIB

we could be the brightest falling
The brightest falling stars

The sky is tumbling, it’s coming down coming down
the wildest fire
is burning out, out
And when our fall torn us to pieces
All of our love turned into dust
We’re the brightest falling stars

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 39. (15.4.2016. u 11:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 301
Boylesports – 251
skybet – 251
bet365 – 301
betway – 301

Društvene mreže

Facebook, Twitter, Instagram

anketa 473

Koji će biti završni plasman Moldove na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 116

  • Neće se plasirati u finale [85 / 73%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [17 / 15%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [8 / 7%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 3%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [2 / 2%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [1 / 1%]

njemacka NJEMAČKA

Izvođač: Jamie-Lee Kriewitz
Pjesma: Ghost
Autori: Anna Leyne, Thomas Burchia, Conrad Hensel
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Zemlja koja najduže sudjeluje na ovoj glazebnoj manifestaciji svakako je Njemačka. Od prvog nastupa 1956. godine pa do danas propustili su samo jedno izadnje i to ono održano 1996. godine, samo iz razloga što su prethodne godine završili na posljednjem mjestu. U svojoj dugoj povijesti zabilježili su dvije pobjede, četiri druga i pet trećih mjesta. Posljednji put su pobijedili prije šest godina, kada je do tada nepoznata Lena Meyer-Landrut oduševila sve svojoj interpretacijom pjesme Satellite. Još dvije godine ostvarivat će rezultate u Top 10, dok će Nijemci najvjerojatnije pokušati u zaborav baciti prethodne tri godine, pogotovo prošlu godinu kada su s domaćinom Austrijom “lizali” dno tablice bez ijednog osvojenog boda.

Predizbor i biografija izvođača

Njemci su ove godine od svog izbora napravili pravu sapunicu. Prvo su sredinom studenog obavijestili kako u Stockholm šalju interno odabranog soul i r’n’b pjevača i tekstopisaca Xaviera Naidooa, ali zbog pjevačevih političkih pogleda (nepriznavanje religijskih faktora napada 11. rujna, pripadanje grupaciji koja ne priznaje sadašnje njemačke granice već one za vrijeme Trećeg Reicha, homofobni stihovi pjesme s kojom je pobijedio na Bundesvisionu, i ost.), njemačka javnost se oštro pobunila povodom ove odluke nacionalne televizije ARD/NDR, što je na koncu dovelo do povlačenja ove odluke i organiziranja nacionalnog izbora sa deset pjesama. Unser Lied für Stockholm održan je krajem veljače, a njemačka publika je svojim glasovima odlučila da put Stockholma pošalje mladu nadu svoje glazbene scene Jamie-Lee Kriewitz.

Ova osamnaestogodišnjakinja iz Bennigsena postala je poznata njemačkoj javnosti nakon što je s pjesmom iz filma Igre Gladi: Šojka Rugalica 1. dio nastupala na Blind Auditions njemačke verzije The Voicea, gdje su joj se okrenule sve mentorske stolice. Na koncu je otišla u tim Michija i Smude, pod čijim je vodstvom pobijedila u petoj sezoni potrage za najljepšim glasom Njemačke. Kao jedna od finalistica, dobila je svoju originalnu pjesmu Ghost, koju su skladali Thomas Burchia, Conrad Hensel i Anna Leyne, a upravo ju je ta pjesma dovela i do pobjede u The Voiceu i u Unser Lied für Stockholm i to u roku od dva mjeseca.

NJEM_2016_LIB

This is the ghost of you
Haunting the ghost of me
We’re playing house in these walls forever
Tell me who’s scared now!

Can we get an alternate ending?
Can we get an alternate ending, ooooohoohoh

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 21. (15.4.2016. u 11:00)
Kvote
William Hill – 67
bwin – 67
Boylesports – 51
skybet – 67
bet365 – 81
betway – 81

Društvene mreže

Facebook, Instagram

anketa 474

Koji će biti završni plasman Njemačke na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 121

  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [39 / 32%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [34 / 28%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [29 / 24%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [11 / 9%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [8 / 7%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

  1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 16. travnja 2016. u 17:31

    1. MOLDAVIJA
    2. NJEMAČKA
    3. FRANCUSKA

  2. endlessly — 16. travnja 2016. u 08:44

    Takodjer mislim da Moldavci ne bi trebali proci zbog drugih boljih i originalnijih pjesama.

  3. Maja — 16. travnja 2016. u 00:32

    omg Franceee! 🙂 favorit

  4. ForzaVD — 15. travnja 2016. u 22:27

    Francuska je meni ve godine favorit…stavrno bi volija da pobjede iako malo mi se pari da vokalno ne brilijiraju
    Moldavija ja se nadam da nece proci jer bi to bilo nepravedno prema ostalima u sf1 koje je izuzetno jako
    Njemacka mi je ok nako negdi do-15 mista bi im volija

  5. SwedenEurovisionFan — 15. travnja 2016. u 21:16

    1. Njemačka – Genijalna pjesma koja ima sve i stvarno bih ju volio vidjeti kako pobjeđuje 😀 Moj Top3
    2. Moldavija – Nadam se finalu jer Mlodavci to ove godine zaslužuju, a u njemu oko 20. mjesta 🙂
    3. Francuska – Too overrated, ne sviđa mi se i također ne bi ni ušla u finale da nije članica ''Big 5''

  6. Lahor — 15. travnja 2016. u 14:32

    -Francuska uz pravi i simpatičan nastup može napravit efekt sličan Leninom iz 2010. Jako mi se sviđa pjesma.
    -Moldova u studijskoj verziji nije toliko loša, iako zvuči iznimno jeftino. Ali uživo je totalni horor. Djevojka ne može pjevati. A još će to vrlo vjerojatno zvučat i lošije kada je spuca trema u Globenu.
    -Njemačka mi je najprijatnije iznenađenje. Jedna tako obična pjesma, gotovo da nema nikakve dinamike, ali je iznimno ugodna za slušanje. Šteta je što je samo potrebno više preslušavanja pjesme dok te osvoji (barem u mom slučaju). Ali meni osobno jedna od dražih ove godine, pa kakav god joj plasman bio na kraju.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?