Christer Björkman: Ujedinjeno Kraljevstvo se treba uozbiljiti – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Christer Björkman: Ujedinjeno Kraljevstvo se treba uozbiljiti

  2 min za čitanje   28 komentara

Christer Björkman je prvi čovjek Eurosonga u Švedskoj, a ove godine i jedan od producenata Eurosonga, koji će se od 10. do 14. svibnja održati u Stockholmu. Eurovizijskim fanovima je poznat kao osoba koja je modernizirala švedski izbor i kao osoba koja uvodi promjene na samom Eurosongu.

Björkman je ovog tjedna bio u posjetu Londonu, a za britansku internetsku stranicu inews.co.uk progovorio je o Ujedinjenom Kraljevstvu u kontekstu Eurosonga.

Vaša ovogodišnja pjesma je dobra. Krenuli ste dobrim putem, ali to još uvijek nije dovoljno za dobar plasman.

Terry Wogan je komentirao Eurosong za BBC 25 godina i uvijek mu se rugao. Sada je vaš novi komentator Graham Norton nastavio istim stazama. Tako nećete uspjeti ostvariti dobar plasman. Lakše je šaliti se nego pobijediti.

Björkman je također savjetovao kako bi se Ujedinjeno Kraljevstvo trebali odreći statusa tzv. BIG 5 zemlje, koje imaju direktan plasman u finale. Preporučio je da njihovi predstavnici nastupaju u polufinalu, jer na taj način imaju šansu da se publici predstave nekoliko dana prije eurovizijskog finala, a tijekom tjedna će se o njima pričati i postat će jači do subote. Kao primjer je naveo Conchitu, pobjednicu Eurosonga 2014., koja prije svog polufinalnog nastupa nije važila za favorita. Ubrzo nakon što se kvalificirala u finale, popela se na prvo mjesto kladionica, a na kraju i uvjerljivo pobijedila u subotnjem finalu.

Björkman je pokušao i opovrgnuti tzv. blokovsko glasanje, koje Ujedinjeno Kraljevstvo redovno koristi kao argument pri objašnjavanju zašto su osvojili tako malo bodova.

Blokovsko glasanje je nešto što ste izmislili. Zvučite kao Francuzi. Mi vas svi volimo i zaista želimo da budete dobro plasirani na Eurosongu. No, problem je zaista jednostavan – ne šaljete dobre pjesme. Trebate sami sebi reći da ćete biti ozbiljni, da ćete se potruditi i da nećete stati dok ne uspijete. Morate prihvatiti ono što Eurosong zaista jeste – to nije natjecanje u pjevanju ili natjecanje pjesama. To je glazbeno zabavni program.

Šveđanin je na kraju dodao i da bi britanska verzija švedskog Melodifestivalena bio dobar izbor za Eurosong. Preporučio je poznatog Simon Cowella kao člana žirija.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava28

  1. from_Russia_with_Love — 19. travnja 2016. u 00:04

    @dubravko Ian

    što se mene tiče , samo tako nek nastave, jer sve to što su izasr_li po drugima moraće to fino i da pojedu , svake godine ..gledano i unazad a tek i ubuduće.. samo neka nastave , sve će to da poližu, sa zadnjih mesta …

  2. Iain — 18. travnja 2016. u 18:59

    Primjetio sam da ste se svi okomili na Bjorkmana zbog raznih razloga ali ne toliko zbog onoga sto je rekao o Terry Woganu jer u stvari i niste gledali prenose finala bbc-a. Zivim 15 godina u Dablinu i u potpunosti se slazem sa ovim sto je rekao Bjorkman. Britanci su poznati po svom sarkazmu i s time je Terry stekao slavu posljedni 20 godina kao komentator ali on je ipak otisao korak dalje i stalno se ismijavao sa izvodjacima, zemljama i omalozavao je esc kao takmicenje da su vecina Britanaca iz godine u godinu vise pratila esc kako bi se nasmijali njegovim provalama nego sto su ih zanimale pjesme. Bio je puno puta jako uvredljiv da kroz godine ESC britanci vise nisu ni smatrali ozbiljnim takmicenje i svi pjevaci koji nesto znace u UK nisu nista htjeli da imaju sa ESC. Nazalost tim stopama pokusava i Graham Norton da izgradi slavu kao i irski komentator Marthy Whelan. I sad je Graham porucio Joe & Jacku "nemojte pobjediti jer to nitko ne zeli jer onda moramo biti domacini". Sve irske radio stanice osim 2FM su odbile da pustaju ovogodisnju irsku pjesmu, iako je njihov predstavnik clan jedne od najpopularniji irski grupa Westlife. Irci unatoc 7 pobjeda nakon mnogogodisnjeg bezuspjeha bacaju drvlje i kamenje na esc i za svoj neuspjeh tvrde da su krivi blokovsko glasanje balkana i bivsi sovjetski republika.

  3. Agent — 18. travnja 2016. u 18:25

    den vilda – svaka ti dala

  4. Punktelos durch die Nacht — 18. travnja 2016. u 16:18

    Bjorkmanu bi bilo pametnije da je umjesto Britanaca savjetovao Fransa kako se ponašati u intervjuu. Poprilično negativne kritike u komentarima. Dislajkove da ni ne spominjem.
    https://www.youtube.com/watch?v=t00g9xJ-kI8

  5. Shiva — 18. travnja 2016. u 12:48

    Kakve nebuloze neki ljudi ovdje pišu. Pravi stand up komičari.

  6. sina — 17. travnja 2016. u 23:15

    Pozdrav.nevjerovatno koji nivo razgovora i komentiranja imaju ovdje neki ljudi!slabo mi je uopce citati!umjesto da uzivam u konstruktivnim chatovima esc fanova ,moram ovdje citati gadosti!!! Dragi administratoru ove strane,da li vi citate gadarije pojedinih clanova!? I opet se dopusta svakako pljuvanje po svemu i svakom!Pa zastite nas vise od takvih "ljudi"!!!

  7. from_Russia_with_Love — 17. travnja 2016. u 20:58

    @ivancavarswe Den Vilda
    slažem se sa tobom, potpuno !

  8. Den Vilda — 17. travnja 2016. u 17:10

    Kosmopolj, jako si dobro i smisleno proanalizirao većinu stvari vezano za Bjorkmanovu izjavu/stavove.
    On jest diktator s dječjim osmjehom, to se vidi…sudjeluje na većini izbora za ESC i lobira za Švedsku-ovo mi ne smeta, dapače tako se lobira, mogu i drugi lobirati. Ono što mi smeta jest da uvodi promjene na ESCu po uzoru na švedski model izbora što je krajnje apsurdno. Kao dobit ćemo na zanimljivosti jer nećemo znati do zadnje minute tko je pobjednik. Znat ćemo 90% nakon završetka glasanja stručnog žirija. Ja ne znam što je falilo starom sustavu glasanja, koji je puno pregledniji za gledatelje? Pa što onda ako se neka zemlja na početku bodovno izdvoji? Neka se izdvoji ako je najbolja, pa to je logično. Da, i ovako se kao prikriva blokovski sustav glasanja: balkanski, istočnoeuropski i skandinavski-dječja smijurija, kao kad dijete pokrije rukama lice i misli da ga nitko ne vidi. Kasnije ćemo ionako vidjeti tko je za koga glasao…Nažalost, eurosong je od početka 2000ih polako i konstantno gubio na svojoj kvaliteti i postao je simbolom za GayFest. Prvi i najveći gaf jest što je ukinut orkestar, čime se fokus s pjevača i originalnosti melodije prebacivao na scenski nastup, čime se izgubila raznolikost i čime su zemlje sve manje i manje prezentirale ljepotu svog nacionalnog melosa…Ja sam prvi za sva prava gay populacije i uvijek ću biti jer to i zaslužuje, ali to se ne radi na ovakav način (stalnim kadroviranjem zastava duginih boja i poljupcima) kojim se stvara samo kontraefekt. Pok. Terry Wogan i G. Norton su odlični komentatori, imali su/imaju tu dozu ironije i iskrenosti, otvoreno kažu svoje mišljenje za svaku pjesmu, što mi je super…nisam se ni ja uvijek slagao s njima, nije nitko, u tom i jest poanta da kažeš ono što misliš, a da pritom koliko-toliko zadržiš objektivnost-to mogu osobe koje kuže Eurosong. I sad se Bjorkman našao pametovati Britancima…kao T. Wogan je kriv za sve…ma da… Naš Aca (ne oslobađam ga krivnje što je on zaslužan za urušavanje Dore i hrvatskog zabavnog programa) je također kužio eurosong i bio je jako dobar komentator, kod nas daleko najbolji, a ne recimo Duško Ćurlić kojem ne bih dao ni da sprovod vodi…Problem bi bio riješen da su Acu postavili samo na komentatorsko mjesto, a da su za urednika zabavnog programa stavili nekog svježeg, mladog i sposobnog kad je lađa krenula tonuti…
    Naravno da Britanci neće odustati od BIG5, pa nisu ludi…neće nitko od velike petorke da ih 100 Bjorkmana svakodnevno uvjerava…Njihov ključni problem je što ne šalju univerzalne pop pjesme koje imaju eurovizijski identitet/pečat (iako ni ja više nisam siguran što je to…), a ne svoj soft-british pop koji je super samo njima. Bjorkman je uspio podići Švedsku na ESC, to mu jest zasluga, ali neka ne radi to rušeći druge…

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?