Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (15) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (15)

  8 min za čitanje   5 komentara

Nakon što smo jučer završili s jednim projektom, danas završavamo i s drugim velikim projektom našeg portala. S biografijama izvođača i kratkim povijestima sljedeće tri zemlje, tandem Luna&Bojan završavaju ovogodišnje predstavljavljanje izvođača predstojećeg Eurosonga.

grcka GRČKA

Izvođač: Argo
Pjesma: Utopian Land
Autori: Vladimiros Sofianides
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 2

Eurovizijska povijest

Eurovizijska povijest Grčke počinje 1974. godine kada je ovu zemlju predstavljala Marinella s pjesmom Krasi, thalassa kai t’ agori mou koja je natjecanje završila na 11. mjestu. Prvi značajniji rezultat dogodio se tri godine poslije u Londonu kada osvajaju sjajno peto mjesto. Potom će uslijediti plasmani između osmog i dvadesetog mjesta, a nastup vrijedan apomena je onaj Cleopatre s Eurosonga ’94, koja je uspjela svojoj zemlji osigurati još jedno peto mjesto. Zlatan period sudjelovanja Grčke na Eurosongu započinje 2001. godine s nastupom grupe Antique, koji su natjecanje završili na trećem mjestu. Isti uspjeh ponovio je Sakis Rouvas tri godine kasnije u Istanbulu. Prvu i za sada jedinu pobjedu svojoj zemlji donijela je Helena Paparizou, inače bivša članica grupe Antique, s pjesmom My Number One osvojivši 230 bodova na Eurosongu 2005. godine. Čast da brani boje svoje zemlje imala je iskusna Anna Vissi koja je na domaćem terenu zauzela deveto mjesto, dok su slijedećih pet grčkih predstavnika uspijevali u finalima osvajati plasmane u TOP 10. U posljednje dvije godine grčki predstavnici lagano će pronalaziti svoj put do finala, ali u samoj završnici neće se uspjevati plasirati više od 19. (2015.), odnosno 20. mjesta (2014.).

Predizbor i biografija izvođača

Za ovu godinu ponovoosnovana grčka nacionalna televizija ERT odlučila se da za Stockholm svog izvođača ne bira na način koji su do sada birači, putem izbora organiziranim s MadTV, nego su svu odluku prepustili sebi i početkom veljače objavili kako će ovu zemlju predstavljati šestočlana grupa Argo.

Profesionalni glazbenici i prijatelji Christina Lachana, Maria Elbrus, Vladimiros Sofianidis, Konstantinos Topouzis, Ilias Kesidis i Alekos Papadopoulos članovi su grupe Argo, koja je zbog sudjelovanja na Eurosongu promjenila svoje dotadašnje ime Europond. Bend je osnovan 2001. godine u Solunu i uglavnom je ispiriran hip-hop i rap zvukom, ali istodobno se u njihovoj glazbi može pronaći i mješavina folklora i tradicionalnih instrumenata poput lira. Na velikoj sceni u Stockholmu s pjesmom Utopian Land pokušat će svojoj zemlji osigurati još jedno finale.

Argo 2016 Grčka L&B

We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
join with us for a Utopian Land

Hop Hop
temeteron hip hop
perame isitiria
ke pame sto aeroport
dyo oras anamenoume to airbahal
bgalo ta stipa ke o Kotson pa ebgalen to boukal
hop salout parakatha ke potia
pinoume votkas ki i giagia m’ gavourevi chapsia
st’ aeroplano esevame me t’ achpaston
ada nichton ki aki pou pame ksimeron

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 34. (22.4.2016. u 9:30)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 101
Boylesports – 251
skybet – 251
bet365 – 301
betway – 251

Društvene mreže

Facebook

anketa 499

Koji će biti završni plasman Grčke na Eurosongu 2016.?

malta MALTA

Izvođač: Ira Losco
Pjesma: Walk on Water
Autori: Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Molly Pettersson-Hammar, Ira Losco
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 18

Eurovizijska povijest

Malta se Eurosongu pridružuje 1971. godine i to ne baš uspješno – bili su posljednji, a ni naredna dva nastupa neće ostaviti neki poseban trag. Zbog ovih loših rezultata odlučuju se na jednu veoma dugu pauzu od natjecanja na izboru za najbolju pjesmu Europe, nema ih od 1976. do 1990. godine, a onda s povratničkim nastupom ’91. ostvaruju do tada najbolji rezultat – šesto mjesto. Uslijedit će još sedam vezanih TOP 10 nastupa, među kojima se izdvaja treće mjesto iz 1998. godine kada su bili najbliži osvajanju pobjedničkog trona. U godinama koje su dolazile osvojit će još dva druga mjesta, a od promjene formata Eurosonga i uvođenja polufinala, sedam puta će uspijevati proći u samu završnicu natjecanja. Tu se ne ubraja nastup njihove prošlogodišnje predstavnice Amber koja je natjecanje završila na neslavnom 11. mjestu u svom polufinalu.

Predizbor i biografija izvođača

Malteška nacionalna televizija se i za ovu godinu odlučila da svog predstavnika izabere putem nacionalnog izbora. Tako smo bili u prilici da se kroz dvije večeri festivala upoznamo s 20 različitih skladbi, a stručni žiri i publika donijeli su odluku da u švedsku prijestonicu pošalju svoju trenutno najveću glazbenu zvijezdu Iru Losco s pjesmom Chameleon. Ipak, prema pravilniku nacionalnog izbora, Ira je imala mogućnost promjene pjesme, što je kasnije i učinila. Posebna komisija iz 13 europskih zemalja od deset ponuđenih pjesama odabrala je da Ira u Stockholm otputuje s pjesmom Walk on Water.

Dobro upućeni eurovizijski obožavatelji već su upoznati s ovogodišnjom malteškom predstavnicom, jer je ona prije 14 godina već jednom bila dio eurovizijske priče. U Tallinnu 2002. Ira je pjevala 7th Wonder i već je tada uspjela oboriti sve s nogu i osvojiti visoko drugo mjesto, sa samo 12 bodova zaostatka od pobjednice Marie N. Dvije godine nakon ovog uspjeha Ira će objaviti svoj prvi studijski album Someone Else. Izdat će još tri studijska albuma, dva EP-a i preko 40 singlova, a u sve to vrijeme za svoj rad uspjet će da prikupi preko 20 različitih glazbenih priznanja. Svoj status zvijezde Ira koristi kako bi javno govorila i podržala LGBT prava, inicijativu protiv zlostavljanja i sudjelovala u kampanji kojom se želi pomoći tinejdžerima od osvetničke pornografije.

Malta Ira Losco 2016 L&B

I can’t get enough of your love
I can’t get you out of my heart
I can’t get enough of your love
’Cause i-i-i-I

Feel like I can walk on water
On water, On water
And now i’m gonna walk on
water, On water, On water
Feels like I can walk on water

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 5. (22.4.2016. u 9:30)
Kvote
William Hill – 17
bwin – 19
Boylesports – 19
skybet – 21
bet365 – 19
betway – 19

Društvene mreže

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

anketa 500

Koji će biti završni plasman Malte na Eurosongu 2016.?

litva LITVA

Izvođač: Donny Montell
Pjesma: I’ve Been Waiting for This Night
Autori: Jonas Thander, Beatrice Robertsson
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 9

Eurovizijska povijest

Litva se Eurosongu priključuje 1994. godine i to sa ne tako uspješnim početkom – osvojit će posljednje mjesto neosvojivši nijedan jedini bod. Ovaj će neuspjeh obeshrabriti Litavce i oni će izbjegavati natjecanje sve do 1999. godine, kada i u Jeruzalemu osvajaju loš rezultat. Od promjene formata Eurosonga 2004. godine, predstavnici Litve sedam puta će ući u finale, a od svih njih najbolji rezultat ostvarit će grupa LT United s pjesmom We Are The Winners koje je natjecanje u Ateni završila na šestom mjestu. Iako su 2014. godine uspjeli osvojiti neslavno priznanje Barbara Dex za najgoru odjevnu kombinaciju, njihovi prošlogodišnji predstavnici duo Monika Linkytė i Vaidas Baumila svojom pjesmom i nastupom uspjeli su vratiti vjeru u ljubav unatoč osvojenom 18. mjesto u finalu.

Predizbor i biografija izvođača

Litavska televizija LRT nekako je uspostavila tradiciju da svoj izbor često produžava, od prvobitno planiranog. Najčešće razlog tome je, kako kažu, velika gledanost. Tako se kroz ovogodišnji Eurovizijos prošetalo 28 natjecatelja, od kojih je samo njih šest uspjelo doći do finalne emisije. Tročlani internacionalni žiri i litavska publika svojim glasovima donijeli su odluku da put sjevera pošalju Donnyja Montella, kojem će ovo biti drugi put da će pjevati na velikoj eurovizijskoj pozornici.

Donny Montell, pravog imena Donatas Montvydas, rođen je 22. listopada 1987. godine u glavnom litavskom gradu Vilniusu. Kao u većini slučajeva kod glazbenika i Donnyja glazba prati od vrlo mladih dana. Prvi javni nastup imao je sa šest godina kada je pobijedio na jednom dječjem glazbenom natjecanju. Pored Michaela Jacksona i grupe Queen, pjevač često kao svoju inspiraciju navodi i svog oca koji je svojeveremeno bio bubnjar u jednoj hard rock grupiSudjelovao je u brojnim glazbenim natjecanjima i festivalima, a kao jedan od najznačajnijih izdvaja se nastup na bjeloruskom festivalu Slavianskij Bazar, kada je 2008. godine odnio pobjedu. On je još jedan od ovogodišnjih povratnika na Eurosong, jer je već 2012. godine predstavljao svoju zemlju na najvećoj europskoj glazbenoj  manifestaciji kada je natjecanje završio na 14. mjestu u finalu. Do sada je objavio dva studijska albuma, dva EP-a i nekoliko singlova.

Litva Donny Montell 2016 L&B

For a thousand years through a million tears
With a hungry heart, every day apart
I’ve been waiting for this night, I’ve been waiting for this night

When I see your smile and your beautiful eyes
I get lost in time, now I know that I’ve
I’ve been waiting for this night, I’ve been waiting for this night

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 25. (22.4.2016. u 9:30)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 101
Boylesports – 151
skybet – 151
bet365 – 151
betway – 126

Društvene mreže

Facebook, TwitterInstagram, YouTube

anketa 501

Koji će biti završni plasman Litve na Eurosongu 2016.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

  1. from_Russia_with_Love — 23. travnja 2016. u 12:52

    Jel ovo svršetak predstavljnja ? !….. ništa samo da dodam… ovu rubliku bi trebalo da radite ipak ranije. Naprimer prvo predstavite sve učesnike u sledećoj sezoni , a onda krenete da razmišljate na glas… Ovako vi nas upoznajete, ali to sad nije intersantno , sve smi mi čuli , videli …prošao je voz odavno da vi nekog predstvaljate , krajem aprila.

    Inače sve pohvale za uloženi rad i trud u ove iscrpnme i temeljne tekstove , koje je doduše retko ko pročitao detaljno ili sve njih ukupno….

    Da li će neko iz redakcije organizovati neku anketu da se pogađa ko ide dalje iz kog polufinala i da se prognozira plasman u finalu ? … i kada ?

  2. Diavolo — 22. travnja 2016. u 22:49

    @endlessly ….budu, mislim po desetak sekundi….druge probe su već zadnje probe s odjećom koju budu nosili i u polufinalima…barem je tak do sada bilo, koliko me sjećanje drži….

  3. endlessly — 22. travnja 2016. u 19:17

    Takodjer hvala Luni i Bojanu na ulozenom trudu.?
    Saad jedva cekamo probe. Nesto sam zaboravio je li budu objavljeni isjecci prvih proba?

  4. SwedenEurovisionFan — 22. travnja 2016. u 18:19

    Nevjerojatno, ali za sve 3 pjesme bih htio da završe između 16. i 20. mjesta 😀
    Bio je ovo još jedan veoma zanimljiv projekt predstavljanja izvođača i zahvaljujem se @buba i @bojan na zanimljivim informacijama 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?