Referentna skupina se predomislila: Zastave Velsa i Kosova ipak na Eurosongu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Referentna skupina se predomislila: Zastave Velsa i Kosova ipak na Eurosongu

  2 min za čitanje   14 komentara

S obzirom da je nedavno objavljena odluka o zabrani određenih zastava i simbola tokom prijenosa ovogodišnjeg Eurosonga izazvala i više od negodovanja mnogih čije su se zastave našle na meti ove svojevrsne cenzure, Referentna skupina EBU-a odlučila ju je još jedanput preispitati, te, nakon inzistiranja pojedinih delegacija, i potpuno izmijeniti.

Naime, prethodna odluka podrazumijevala je zabranu pojedinih regionalnih i lokalnih zastava, ali i zastava država koje nisu članice UN-a, što je posebno teško palo fanovima ovog natjecanja na Kosovu čija je zastava također bila među onima koje nisu dobrodošle. Također, oštro je protestirala i Palestina zbog smještanja njene zastave u rang sa onom ISIL-a, baskijske terorističke organizacije i drugih nedržavnih zastava.

U novoj, izmijenjenoj odluci EBU-a, navodi se kako će, osim zastava država sudionica, tolerirati i zastave država koje nisu punopravne članice UN-a (poput Kosova, ili primjerice Velsa, koji se u tom tijelu nalazi u suverenitetu Velike Britanije), sve dok oni koji ih nose poštuju pravilo o zabrani politizacije Eurosonga, te sve dok njihovo pojavljivanje ne ometa rad kamera i druge tehničke radnje. Također, pored ovih, bit će dozvoljene zastave i simboli pojedinih regija unutar zemalja sudionica.

Podsjetimo, objavljivanje prvobitne odluke o zabrani korištenja određenih zastava tokom natjecanja za najbolju pjesmu Europe dovelo je do velikih prijepora unutar samog EBU-a, a posebno je oštro osuđeno objavljivanje konkretnih primjera zastava čime su mnoge od regija ili država stavljenje u isti koš sa terorističkim i fašističkim pokretima i organizacijama.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava14

  1. Vladimir — 7. svibnja 2016. u 20:31

    @kosovo-eurovision i meni je drago sto se opet srecemo… 😉 dobro bar si priznao da je oteto, a znas kako kaze nas narod oteto je prokleto 😉

  2. Kosovo_Eurovision — 7. svibnja 2016. u 20:24

    @mrvlaxs Druze Vladimire, ponovo se srecemo, nedostajao si mi. Nego, uzmi svoje gole cinjenice i zabij znas gde… 🙂 Kosovo je clan UEFA, sl. nedelje clan FIFA, uskoro clan UN i EBU, a ti zivi po "svom medjunarodnom pravu". Lepa je to bajka. 😉 Da si mi ziv i zdrav

  3. Vladimir — 7. svibnja 2016. u 20:12

    @kosovo-eurovision dragi moj ovo sve sto sam ti izneo su gole cinjenice, bez ikakvih emocija, znaci cinjenice koje ti ne mozes da prihvatis niti da pobijes pa ih nazivas iluzijom! Sve sto sam naveo ti je sa pravnog aspekta i svako ko je iole upucen u pravo zna o cemu govorim. Pritom za UEFU nisi u pravu jer sve ove sto si naveo UN priznaju kao posebne teritorije bilo kao federalne jedinice ili teritorije sa posebnim statuseom, a Kosovo* prema UN i Rezoluciji koju je sama donela a to je 1244 Kosovo* smatra sastavni delom R. Srbije koji je pod privremenom kontrolom UN i to ti je fakat hteo ti to da prihvatis ili ne, ali mozes da se radujes i jos jednom cu napomenuti SILA BOGA NE MOLI i NE VOLI!

  4. Stefo — 7. svibnja 2016. u 20:04

    Zastave pokrajina kao sto su Kosovo i Vels nebi trebale biti na Eurosongu, zato sto zbunjuju gledatelje, da misle da su to drzave koje sudjeluju a zapravo nisu ni drzave a kamo li da sudjeluju.

  5. Kosovo_Eurovision — 7. svibnja 2016. u 20:03

    @mrvlaxs Gibraltar nije clan UN, a jeste clan UEFA. Osim toga, Gibraltar cak nije ni drzava nego britanska prekomorska teritorija. Farska Ostrva, Engleska, Skotska, Vels, Severna Irska takodje nisu u UN, a jesu u UEFA prema tome KOSOVO ima puno pravo na clanstvo. Ostale gluposti koje si naveo ne zelim ni da komentarisem jer su prevazidjene davno. Zivi u svojoj iluziji, tvoj zivot tvoja stvar.

  6. Vladimir — 7. svibnja 2016. u 19:06

    @kosovo-eurovision Ovo je jos jedna u nizu politickih odluka! Ako hocete da gledamo sa strane prava i cisto cinjenicno bez ikakvih emocija ono sto se desava od 2008. pa do sad je cista politicka moc i nasilje velikih nad malima, jer Kosovo* je proglasilo nezavisnost protivno prvo Ustavu R. Srbije, zatim protivno Rezoluciji 1244 UN koja kaze da je to sastavni deo teritorije R. Srbije i da podsetim sve koji su zaboravili ili koji ne znaju OVA REZOLUCIJA JE I DALJE NA SNAZI, tako da je Kosovo* prema svim pravnim parametrima ilegalno proglasilo nezavisnost, a pritom da ne pominjemo teroristicku organizaciju OVK koja je pocinila najgnusnije zlocine koje je SVAJCARAC Dik Martin opisao. Takodje svi smo svedoci da sila Boga ne moli i u slucaju UEFA gde njen STATUT clan 5 otvoreno kaze da clan organizacije moze biti samo drzava koja je priznata od strane UN moze biti njen clan, kolko svi vidimo i tu je prekrseno pravo! Tako i ovde, ovi koji su objavili prvobitnu odluku bila je zasnovana na pravnim cinjenicama ali smo opet svedoci da sila Boga a i pravo ne moli i ne voli, tako da nije nista iznenadjujuce. Ovim se EUB obrukala jer prvo doneses odluku kojom zabranjujes i naznacis da nema pravo zalbe i onda popustis pred politickim pritiscima, ali sta cemo to je svet i poredak u kojem zivimo. Jos jedno ovo sve sto sam naveo je cisto sa aspekta prava i gole cinjenice koje svako od vas moze da proveri. Sada smo mi na tapetu, a sutra neko drugi!

  7. Štaćevam — 6. svibnja 2016. u 23:12

    Sramota…

  8. Kosovo_Eurovision — 6. svibnja 2016. u 21:01

    Zabranje su zastave pokrajina da ne bi zbunjivali gledaoce, a dozvoljene samo oficijalne zastave drzava. Bavarsku sam naveo samo kao primer. Nemacka je jedinstvena drzava, a Bavarska samo njen deo. Britanija nije drzava nego unija 4 drzave, tu je razlika zasto se Bavarska smatra ipak pokrajinom iako joj u Ustavu pise da je nemacka savezna drzava. Dakle, zastave svih pokrajina su bile zabranjene. To nema veze sa zastavom Islamske Drzave.

  9. Daryl — 6. svibnja 2016. u 20:05

    svašta..

  10. Mario — 6. svibnja 2016. u 20:00

    Zašto Bavarske? Mislim Bavarska kao i na primjer Sachsen nisu pokrajine nego samostalne Države u sklopu Njemačke i imaju svoj vlastiti ustav. Neznan kome bi smetalo da netko ide sa bavarskom zastavom… Ali dobro… To sa Kosovom se slažem mada su mogli ih i pustiti i da se natječe. Nikakva logika u tome ali to je veća politika za koji smo mi suviše mali mravi.

  11. Anonimno — 6. svibnja 2016. u 19:44

    Iskreno ne znam zbog čega Kosovo * i zbog koga ne nastupa na escu ? Zašto ih gnjave, neka puste ljude neka pevaju i glasaju , slobodno . Koja je razlika između nekih sportova i drugih sportova i sada ovog " sporty " takmičenja u muzici … Svako radi šta hoće … zavlače ih i zezaju maksimalno. Ako su ih priznali ( mada ne svi , to znamo) i ako su tako moćni neka im dozvole nastup na escu . Kakvo je to zamazivanje očiju kosovske javnosti , da će moći da maše zastavama iz publike .E jaka stvar, mož misliti .

  12. Kosovo_Eurovision — 6. svibnja 2016. u 19:37

    BRAVO! Ispravna odluka! 🙂 <3 Medjutim, zastava Velsa nikad nije ni bila zabranjena. Zabranjene su bile zastave (1) pokrajina (poput Bavarske, Katalonije i sl.) Veles, Skotska, Severna Irska su drzave u sastavu UK, a ne pokrajine (2) zastave separatistickih regiona (3) teroristickih organizacija

  13. Sasha — 6. svibnja 2016. u 19:33

    *logicna

  14. Sasha — 6. svibnja 2016. u 19:33

    Hahahaha Kosovo neki dan primljeno u UEFA-u. Odluka je ligicna. Pritisak zapada bio je ocekivan i vrlo jak.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?