Blankina pobjeda je neregularna? Prenosimo apel poljske javnosti – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Blankina pobjeda je neregularna? Prenosimo apel poljske javnosti

  6 min za čitanje   2 komentara

Iako je prošlo tjedan dana od održavanja poljskog nacionalnog izbora Tu bije serce Europy! Wyberamy hit na Eurowizje 2023., pobjeda Blanke jedna je od glavnijih tema poljskih medija. Naime, gledatelji su u pitanje doveli njenu pobjedu zbog niza neregularnosti koje su se pojavile tijekom izbora.

Poljski eurovizijski obožavatelji i novinari poslali su apel ravnatelju poljske televizije TVP, a potpisuje ga Maciej Błażewicz, urednik portala Dziennik-Eurowizyjny. Kako bi međunarodni, pa samim time i hrvatski, eurovizijski fanovi bolje razumjeli problematiku koja se javila, u nastavku prenosimo apel u cijelosti.

Mi smo grupa fanova i novinara koji se bave Eurosongom i naš je cilj razjasniti sve sumnje oko poljskog nacionalnog izbora Tu bije serce Europy! Wyberamy hit na Eurowizje 2023.

Telewizja Poljska ima pravo izbora poljskog predstavnika za Eurosong te to može učiniti na koji god način želi. Štoviše, kao član organizacije EBU, TVP ima dužnost održavati transparentnost i integritet selekcijskog postupka.

Uzevši u obzir činjenicu da je TVP tijekom Eurosonga 2022. bila prozvana kao jedna od šest televizija koje nisu osigurale nepristranost članova svog žirija, poljska reputacija se uvelike smanjila. To također uključuje i odnos sa kolegama novinarima, fanovima i članovima delegacija iz drugih zemalja.

U priopćenju objavljenom 19. svibnja 2022., EBU je naglasio da je integritet glasovanja, kako žirija tako i glasovanja publike putem telefona ili SMS poruka, bitan za Eurosong i dužnost Europske radiotelevizijske unije je osigurati točne rezultate na kraju svake emisije za sve sudionike.

Stoga, bilo kakvo kršenje ovih pravila EBU shvaća ozbiljno. Zbog otkrivenih neregularnosti i u dogovoru a tvrtkom odgovornom za provođenje procedure glasovanja, EBU je odlučio poništiti glasove poljskog žirija kako bi održao integritet procesa glasovanja.

Pravo na odabir poljskog predstavnika za Eurosong u Liverpoolu i okolnosti oko provođenja odabira putem javnog selekcijskog procesa zahtjeva potpunu transparentnost i selekcijskog postupka i procesa glasovanja. Prema našem mišljenju, došlo je do kršenja TVP-ovih odredbi i pojave etičkih problema tijekom prijenosa događaja 26. veljače na TVP1. Zbog toga je došlo do smanjenja povjerenja javnosti prema TVP-u i statusa naše zemlje te preispitivanja rezultata izbora.

Prema pravilima TVP-a, nakon što su nastupili svi izvođači, svaki član žirija ocjenjivao je nastupe bodovima 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, i 1 (članak 18. Pravila o natjecanju). Ocjene svakog člana žirija zatim bi se zbrojile, a dobiven rezultat pretvorio u konačne bodove žirija na skali 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 (članak 19. Pravila o natjecanju). Zatim, nakon što bi se zatvorilo glasovanje publike i zbrojili se glasovi, dobiveni rezultat glasova publike također se pretvara u bodove 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. (Izvođač s najvećim brojem SMS glasova osvaja 12 bodova, a izvođač s najmanjim brojem SMS glasova osvaja 1 bod, članak 21. Pravila o natjecanju).

Naposljetku, bodovi žirija objavljuju se od 1 do 12 te naknadno bodovi publike objavjluju se redoslijedom od 1 do 12. (članak 22. Pravila o natjecanju). Pobjednik natjecanja tada bi bio natjecatelj s najvećim osvojenim brojem bodova kombinirajući bodove žirija i publike. U slučaju izjednačenja, pobjednik je onaj izvođač koji je osvojio veći broj bodova žirija (članak 30. pravila natjecanja). Međutim, ispostavilo se da su se na nacionalnom izboru prekršila navedena pravila.

26. veljače 2023. žiri je objavio konačne rezultate svog glasovanja. Nakon toga, voditelji izbora najavili su kako će objaviti rezultate glasovanja publike, ali umjesto toga, objavili su zbroj bodova i žirija i publike. To je dovelo do kršenje ranije spomenutih pravila:

  1. Rezultati televotinga nisu bili objavljeni tijekom izbora. Zbog pritika javnosti, bjavljeni su tek idućeg dana nakon što je pobjednica već bila objavljena.
  2. TVP nije objavila je li došlo do izjednačenja između natjecatelja koji je dobio najviše bodova od žirija i natjecatelja koji je dobio najviše bodova publike.

Posljedično, zaposlenici TVP-a prekršili su članke 18., 19., 21., 22., i 30. o pravilima natjecanja. Dodatne kontradikcije pojavile su se od strane predsjednice žirija Edyte Górniak, koja je u izjavama nakon održanog izbora davala kontradiktorne informacije o radu žirija, procesu glasovanja, prebrojavanja i objavljivanja njihovih bodova.

Nekoliko dana prije izbora, bila su objavljena imena članova žirija. Uobičajena praksa televizija je da ne objavljuju imena članova žirija kako bi se spriječio moguć utjecaj na njih. Ova objava ugrozila je nepristranost članova žirija.

Nadalje, ni pravila izbora niti TVP nisu jasno potvrdili nepovezanost članova žirija s natjecateljima. Prema informacijama objavljenima od strane nekih natjecatelja na društvenim mrežama, plesači koji su nastupili s njima povezani su s jednim članom žirija – Augustinom Egurrolom. Dakle, nepristranost ovog člana žirija dovodi se u pitanje budući da je imao koristi od promocije plesača s kojima surađuje, a što uključuje i plesače u pobjedničkom nastupu. Ovo dovodi u pitanje nepristranost ostalih članova žirija koji su također mogli imati koristi od davanja bodova izvođačima, a o kojoj javnost nije bila obavještena.

U prijašnjim izborima, TVP je angažirao javnog bilježnika koji je nadgledao točnost i valjanost glasovanja. Tijekom ovogodišnjeg izbora, nije bilo objavljeno je li javni bilježnik bio uključen u proces glasovanja. Nadalje, u trenutku pisanja ovog priopćenja nije objavljeno kako je svaki član žirija glasovao. Zbog toga nemoguće je provesti bilo kakvu provjeru i potencijalno manipuliranje glasovima ne može se isključiti. Ovo je osobito važno budući da građani imaju pravo pristupiti javnim informacijama i upoznati se sa sadržajem glasovanja.

TVP nije objavila ni detaljne informacije o broju glasova publike koje je svaki izvođač osvojio. Budući da gledatelji prilikom glasovanja plaćaju proviziju, imaju pravo znati koliki je prihod TVP ostvarila. Nadalje, objavom detaljnih rezultata televotinga otklonila bi se svaka sumnja u manipulaciju prilikom zbrajanja glasova publike.

Sve ovdje izneseno ozbiljno ugrožava reputaciju TVP-a i u pitanje dovodi poštenje prilikom odabira pobjednice izbora. Važno je napomenuti da je ovo dovelo do kontroverzi u javnosti i do smanjenja broja potencijalnih izvođača koji bi sudjelovali u natjecanju, ali doprinijelo je i uništenju ugleda Eurosonga zemlji. Ovo može dovesti i do diskvalifikacije s natjecanja.

Prema članku 2.6.3.a.i.3. pravila Eurosonga, pjesma može biti diskvalificirana ako televizija ili izvođač pokuša prekršiti pravila tijekom pripreme za Eurosong, uključujući i pravila nacionalnog izbora. Potencijalna diskvalifikacija naštetila bi međunarodnoj reputaciji TVP-a.

Da zaključimo, tražimo da Telewizja Polska objavi detaljne rezultate glasovanja svakog člana žirija kao i rezultate televotinga uključujući točan broj glasova pristiglih za svakog natjecatelja, koji će biti provjereni od treće, neovisne strane, da objavi kriterije po kojima se biraju članovi žirija te da se istraži nepristranost članova žirija.

Tek treba vidjeti kako će se riješiti ova situacija, a do tada predstavnica Poljske ostaje Blanka s pjesmom Solo.

YouTube video

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

  1. REIN LOVER — 5. ožujka 2023. u 23:47

    Jos su i objavili clanak da je Blanka pobijedila na izboru negdje u 15 sati taj dan dok show jos nije ni poceo

  2. ESC fan — 5. ožujka 2023. u 22:15

    Još uvijek kenjaju što Jann nije pobijedio?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?