ESC 2023.: Azerbajdžan, Švicarska, Nizozemska – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

ESC 2023.: Azerbajdžan, Švicarska, Nizozemska

  8 min za čitanje   1 komentar

Nakon dva dana iščekivanja, vrijeme je za novi nastavak specijala u kojem vas upoznajemo s izvođačima skorašnjeg 67. Eurosonga! I dalje se fokusiramo na aktere prvog polufinala koje je na rasporedu za točno 30 dana, te vam predstavljamo pjevače koji ponosno stoje iza pjesama nešto sporijeg tempa. To su predstavnici Azerbajdžana, Švicarske i Nizozemske, a njihova dodatna poveznica jest činjenica što se radi o redom interno odabranim izvođačima.


Azerbajdžan

Izvođač: TuralTuranX
Pjesma:
Tell Me More
Autori:
Nihad Aliyev, Tunar Taghiyev, Tural Bağmanov, Turan Bağmanov
Redni broj nastupa u prvom polufinalu:
12

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2008.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2011.)
Najlošiji plasman: 11. mjesto u polufinalu (2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Nadir Rustamli – Fade to Black (16. mjesto, 106 bodova)
Detaljnije o povijesti Azerbajdžana na Eurosongu saznajte ovdje.

Način izbora izvođača i pjesme

Azerbajdžan se ponovno vratio izboru kojeg zna najbolje, a radi se o internom odabiru izvođača i pjesme. Jedna od promjena koja je ipak obilježila način odabira jest želja njihovog novog šefa delegacije da pjesma bude na materinjem jeziku ili u najmanju ruku – napisana od strane domaćih autora. Svi su se zainteresirani na natječaj tamošnje televizije mogli prijaviti do zadnjeg dana prethodne godine, a u veljači smo saznali kojih je pet natjecatelja ostalo u optjecaju za predstavnike. Već standardno, službenu potvrdu izvođača i pjesme dobili smo sredinom ožujka te iako se radi o kompoziciji na engleskom jeziku, potpisuju ju predstavnici Tural i Turan Bağmanov uz još dva lokalna skladatelja. Samim time, radi se o tek drugom eurovizijskom proizvodu koji je u potpunosti nastao u azerbajdžanskoj radionici.

YouTube video

Biografija izvođača

Braća blizanci Tural i Turan Bağmanov rođeni su 30. listopada 2000. te potječu iz malog sjeverozapadnog azerbajdžanskog grada Zaqatala, podjednako udaljenog od gruzijske i ruske granice. Zanimanje za glazbu pokazali su za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja kada su počeli svirati na brojnim priredbama, ali su ih nesretni događaji  na određeno vrijeme od iste udaljili. Naime, za vrijeme njihovih tinejdžerskih dana preminuo im je otac, dok su dva starija brata 2015. poginula u teškoj prometnoj nesreći. Zbog tog su napravili odmak od aktivnog stvaranja glazbe, iako ih je tadašnje slušanje poznatih sastava poput Pink Floyda, Queena te Guns N’ Rosesa dodatno oblikovalo kao umjetnike.

Situacija se promijenila kada je Tural otputovao u glavni grad Baku u kojem je s poznanikom osnovao bend TheRedJungle, kojem se priključio i Turan kada je odslužio svoj vojni rok. Od tada se od glazbe ne razdvajaju te im je Tell Me More prvi izdani singl. Iako su se relativno kasno počeli glazbeno “obrazovati”, vrsni su u sviranju klasične, ali i bass gitare, klavira, harmonike pa čak i kazooa. Zanimljivo, svoju eurovizijsku pjesmu napisali su tri do četiri dana prije zatvaranja natječaja te su četvrti duet koji će na Eurosongu predstavljati tu državu. Također, ako ste se slučajno pitali, Tural je brat-blizanac koji je svega nešto stariji!

Društvene mreže

Instagram, Spotify, TikTok

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 251
William Hill 251
betfair 251
BoyleSports 251

TRENUTNI POREDAK: 30. (10.4.2023.)

anketa 2112

Koji će biti završni plasman Azerbajdžana na Eurosongu 2023.?


Švicarska

Izvođač: Remo Forrer
Pjesma:
Watergun
Autori:
Argyle Singh, Ashley Hicklin, Mikolaj Trybulec
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 
8

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1956., 1988.)
Najlošiji plasman: Posljednje mjesto u finalu (1964., 1967., 1974., 1998., 2011.) i polufinalu (2004., 2010., 2015., 2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Marius Bear – Boys Do Cry (17. mjesto, 78 bodova)
Detaljnije o povijesti Švicarske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način izbora izvođača i pjesme

Kao što je već istaknuto u uvodu, poveznica između svih država jest činjenica što su do svojih predstavnika došle internim odabirom. Švicarska se za taj način izbora odlučila već petu godinu za redom, dok su prijavljene pjesme na natječaj evaluirala dva žirija. Jedan je sačinjavao panel od 20 međunarodnih glazbenih stručnjaka koji već posjeduju iskustvo eurovizijskog žiriranja za druge države, a drugi su popunili švicarski televizijski gledatelji – točnije njih 100! Nakon nekoliko krugova odlučivanja, kao najbolji odabir iskristalizirao se Remo Forrer s pjesmom Watergun.

YouTube video

Biografija izvođača

Mladi pjevač Remo Forrer rođen je 5. rujna 2001. u malom mjestu Hemberg koje je smješteno nedaleko od tri Švicarskoj susjedne države; Austrije, Lihtenštajna i Njemačke. Svoj glazbeni put započeo je sviranjem instrumenata, od kojih se ističe njegovom kraju svojstvena harmonika. Osim nje, po sluhu je naučio svirati i klavir, ali je pjevanje ipak bila finalna destinacija njegovog glazbenog puta. Široj publici postao je poznat natjecanjem u švicarskoj verziji The Voicea 2020. iz kojeg je, ni manje ni više, izašao kao pobjednik! Po završetku šoua izdao je prvi singl naslova Home, kojem su potom uslijedile još tri izdane kompozicije. Da mu televizijske priredbe natjecateljskog karaktera nisu mrske, pokazuje i prošlogodišnje sudjelovanje u njemačkom formatu I Can See Your Voice, s tamošnjim nazivom Zeig uns Deine Stimme.

Prilikom objave švicarske televizije u kojoj su ga predstavili kao svog novog pulena, istaknuo je kako Euroviziju smatra ekvivalentom Lige prvaka, a da sport itekako voli dokazuje činjenica što je jedno vrijeme radio u prodavaonice sportske opreme. Pop melodije također su mu drage, dok Eda Sheerana, Jamesa Arthura i Lewisa Capaldija ističe kao svoje velike uzore.

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Spotify, YouTube

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 126
William Hill 67
betfair 81
BoyleSports 81

TRENUTNI POREDAK: 13. (10.4.2023.)

anketa 2113

Koji će biti završni plasman Švicarske na Eurosongu 2023.?


Nizozemska

Izvođač: Mia Nicolai & Dion Cooper
Pjesma: Burning Daylight 
Autori: Michaja Nicolaï, Dion Cuiper, Duncan de Moor, Jordan Garfield, Loek van der Grinten
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 14

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1957., 1959., 1969., 1975., 2019.)
Najlošiji plasman: 20. mjesto u polufinalu (2006.)
Prošlogodišnji predstavnik: S10 – De Diepte (11. mjesto, 171 bod)
Detaljnije o povijesti Nizozemske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način izbora izvođača i pjesme

Jedna od najuspješnijih zemalja na eurovizijskom natjecanju u posljednjih deset godina, Nizozemska, svega nekoliko dana po završetku 66. Eurosonga zasukala je rukave kako bi pronašla svoje nove predstavnike. Državna televizija AVROTROS način odabira previše nije mijenjala, stoga je 11. godinu za redom odlučila interno izabrati pjesmu i izvođače, dok su zainteresirani svoje prijave na otvoreni natječaj mogli slati do kraja kolovoza. Najvažnije stavke natječaja u fokus su stavile pronalazak moderne i autentične pjesme koju izvođači, nevezano za žanr, svojim izvedbama mogu još izdignuti. Vrlo brzo, već 1. studenog, javno je obznanjeno kako su Mia Nicolai i Dion Cooper osvojili karte za Liverpool u kojem će braniti nizozemske boje.

YouTube video

Biografija izvođača

Prije predstavljanja izvođača koji se prije prijave na natječaj nisu dugo poznavali, važno je predstaviti osobu koja je bila ključna za njihovu suradnju. Naime, riječ je o nizozemskom eurovizijskom pobjedniku Duncanu Laurenceu koji je zajedno sa svojim partnerom Jordanom Garfieldom jedan od skladatelja ovogodišnje nizozemske uzdanice.

Mia Nicolai

Nježniji dio ovog dueta, Michaja Nicolaï, odnosno umjetničkog imena Mia Nicolai, rođena je 7. ožujka 1996. u Amsterdamu. Njezin je otac poznati nizozemski političar Peter Nicolaï koji već četiri godine sjedi u njihovom Senatu, dok joj je majka ruska kompozitorica i glazbenica Marynka Nicolaï-Krylova. Mia je već od najranije dobi počela pokazivati interes za glazbu i ostale scenske umjetnosti te je prvo počela pohađati balet i dramsku, a zatim sate klavira i violine. Upravo je gluma bila smjer koji je skoro preuzela te je ostvarila ulogu u nizozemskoj kriminalističkoj seriji Flikken Rotterdam. Ipak, glazba je Miji bila presudna pa je 2020. izdala svoj prvi singl naziva Set Me Free, dok je drugi, Mutual Needs, imala prilike predstaviti u radijskoj emisiji poznatog novozelandskog DJ-a i producenta Zanea Lowea. Trenutno živi u Los Angelesu te zbog svog umjetničkog zvanja za tu zemlju posjeduje i Visu, a osim Kalifornije i Nizozemske prebivala je u Londonu, Melbourneu i Meksiku.

Dion Cooper

Jednako važan dio dueta pjevač je Dion Cooper, čije ime izvorno glasi Dion Cuiper i koji je rođen 29. studenog 1993. On potječe iz obalnog gradića Wassenaar u blizini Haga, iz obitelji kojoj je glazba oduvijek bila važna sastavnica svakodnevnog života. Iako je nakon srednje škole upisao studij Međunarodnog poslovanja i menadžmenta, od istog je ipak odustao kako bi se posvetio glazbenoj karijeri. Svoj put u željenoj industriji potom je krenuo ostvarivati 2015., sa šestom sezonom nizozemskog The Voicea kao prvom stanicom. Nakon navedene televizijske emisije, Dion je čekao nekoliko godina do objave prvih singlova, a EP naziva Too Young Too Dumb izdaje 2021. Nakon objave tog djela sadašnji suradnik Duncan Laurence poziva ga na svoju Small Town Boy turneju, a ostatak je, reklo bi se – povijest.

Društvene mreže

Mia Nicolai: Facebook, Instagram, Spotify, TikTok, Twitter, YouTube

Dion Cooper: Facebook, Instagram, Spotify, TikTok, Twitter, YouTube

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 81
William Hill 67
betfair 126
BoyleSports 126

TRENUTNI POREDAK: 15. (10.4.2023.)

anketa 2114

Koji će biti završni plasman Nizozemske na Eurosongu 2023.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?