ESC 2023.: Estonija, Grčka, Rumunjska – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

ESC 2023.: Estonija, Grčka, Rumunjska

  8 min za čitanje   2 komentara

U novome nastavku predstavljanja izvođača nadolazećeg Eurosonga, koji je sada doista već iza ugla, pripremili smo vam zanimljive informacije o natjecateljima koje povezuje njihova vrlo mlada dob. Dvoje od njih još su tinejdžeri, dok je natjecateljica koju danas predstavljamo tek zakoračila u svoje dvadesete. Troje najmlađih ovogodišnjih izvođača o čijim karijerama možete saznati više u sljedećim retcima dolaze iz Estonije, Grčke i Rumunjske.


Estonija

Izvođač: Alika
Pjesma: Bridges
Autori: Alika Milova, Wouter Hardy, Nina Sampermans
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 4.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1994.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2001.)
Najlošiji plasman: 18. mjesto u polufinalu (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Stefan – Hope (13. mjesto, 141 bod)

Detaljnije o povijesti Estonije na Eurosongu saznajte ovdje.  

Način odabira izvođača i pjesme

Eesti Laul petnaestu je godinu zaredom bio način odabira estonskoga predstavnika na Eurosongu. Za razliku od izdanja iz 2022., natjecanje je bilo u smanjenu obujmu te se u siječnju 2023. ukupno dvadesetero natjecatelja najprije predstavilo u dvama polufinalima. Rezultati su dobiveni kombinacijom glasova publike i bodova žirija u omjeru 50:50. Publika je također imala mogućnost u svakome polufinalu dodijeliti po jedan wildcard izvođaču za kojega smatra da je zaslužio svoje mjesto u finalu. No ni tada nije bio kompletiran popis finalista. Naime, nakon drugog polufinala dva je dana trajalo dodatno glasanje kojim je publika dodijelila još dva wildcarda te se dvanaestero izabranih finalista 11. veljače borilo za kartu za Liverpool. U velikom se finalu o pobjedniku odlučivalo u dvama krugovima glasanja. Nakon što su međunarodni žiri i televoting odabrali tri superfinalista, u drugom je krugu glasala samo publika te između Olliejevog Venoma, grupe Bedwetters s pjesmom Monsters i skladbe Bridges mlade Alike, odabrala potonju baladu za svoju pjesmu predstavnicu na Eurosongu 2023.

YouTube video

Biografija izvođača

Estonska pjevačica ruskih korijena, Alika Milova, rođena je u gradiću Narvi 5. rujna 2002. Svoj je glazbeni put počela graditi još u djetinjstvu brojnim pojavljivanjima u raznim pjevačkim natjecanjima i televizijskim emisijama. Godine 2021. postiže značajan uspjeh pobjedom na natjecanju glazbenih talenata Eesti otsib superstaari u čijem su žiriju sjedili i Koit Toome, dvostruki estonski predstavnik (1998. i 2017.) te pobjednica prvog izdanja toga šoua, također bivša eurovizijska predstavnica Birgit Sarrap. Birgit i Alika nisu jedine pobjednice ovoga šoua koje su kasnije postale i estonske eurovizijske uzdanice, Ott Lepland i Jüri Pootsmann također su u njemu trijumfirali. No, ovdje poveznice između emisije Eesti otsib superstaari i Eurosonga ne staju. Naime, Alika je u superfinalu šoua izvela Arcade, pobjedničku pjesmu Eurosonga 2019.

Pobjeda je Aliki otvorila priliku za razvoj ozbiljnije glazbene karijere zahvaljujući potpisanom ugovoru s izdavačkom kućom Universal Music Group. Iste godine objavljuje svoj prvi singl Õnnenumber. Uz eurovizijsku uzdanicu, Bridges, čije autorstvo supotpisuje, objavila je još dva singla: Bon Appetit i C’est La Vie. U studenom 2022. njezino se ime pojavilo na popisu izvođača Eesti Laula 2023. na kojemu je u veljači sljedeće godine trijumfirala i postala estonska nada za dobar plasman u Liverpoolu.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 301
William Hill 151
betfair 151
Boyle Sports 151

TRENUTNI POREDAK: 22. (24.4.2023.)

anketa 2153

Koji će biti završni plasman Estonije na Eurosongu 2023.?

Grčka

Izvođač: Victor Vernicos
Pjesma: What They Say
Autor: Victor Vernicos Jørgensen
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 8.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1974.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2005.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto u polufinalu (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together (8. mjesto, 215 bodova)

Detaljnije o povijesti Grčke na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira pjesme i izvođača

Grci su ostali vjerni internome izboru i za liverpulško eurovizijsko izdanje te je sedmeročlani žiri izdvojio sedmero kandidata između 106 pjesama koje su pristigle na javni natječaj. Grčkoga predstavnika na Eurosongu 2023. biralo je potom, uz već spomenuti stručni žiri, i posebno povjerenstvo, odnosno komisija gledatelja čijih je 70 članova izvučeno elektronskom lutrijom održanom na radijskoj postaji ERT-a. U prvome su krugu za prolazak u finalnu fazu izabrane tri pjesme koje su komisija gledatelja i žiri ocijenili kao najbolje. U završnom su krugu tako ostali Victor Vernicos, Melissa Mantzoukis i Antonia Kaouri & Maria Maragou, a odabrana su publika i stručni žiri u omjeru 50,6:49,4 odlučili da će ih na 67. eurovizijskom natjecanju predstavljati 16-ogodišnji Victor Vernicos sa skladbom What They Say koju je on sam i napisao. Ta je vijest objavljena 30. siječnja 2023. tijekom središnjega ERT-ova dnevnika. Ubrzo nakon Vernicosovog izbora, Melissa Mantzoukis podnijela je tužbu zbog sumnje da izbor nije bio proveden regularno, no njezino je saslušanje odgođeno do svibnja pa Victor može neometano predstavljati Grčku u Liverpoolu.

YouTube video

Biografija izvođača

Victor Vernicos Jørgensen rođen je u Ateni 23. listopada 2006. te je sa svojih 16 godina najmlađi ovogodišnji eurovizijski natjecatelj. Majka mu je Grkinja, a otac Danac. Glazbeno je čudo od djeteta te je u dobi od samo četiri godine počeo svirati klavir, s osam je krenuo na satove pjevanja, s deset je svojoj paleti glazbenih talenata dodao i sviranje gitare, a s jedanaest je pisao vlastite pjesme. 2021. počeo je sam i producirati skladbe te je objavio svoj prvi singl Fake Club koji je u potpunosti sam i napisao i producirao. Godinu ranije izdao je pjesmu Apart no njezino autorstvo ne potpisuje u cijelosti.

U razdoblju do 2023. izašlo je još pet njegovih singlova, a tada potpisuje svoj prvi ugovor s izdavačkom kućom Panic Records pod čijim će okriljem dalje stvarati. 2022. odvažio se prijaviti svoju autorsku skladbu What They Say na natječaj grčke nacionalne televizije ERT,  a u prosincu iste godine saznaje da je upravo on izabran za grčkoga uzdanika na nadolazećem 67. izdanju Eurosonga. Njegova je eurovizijska pjesma vrlo osobnog karaktera jer Victor progovara o svojoj borbi s anksioznošću, a napisao ju je tijekom 2021. Kao najvažnije glazbene uzore ističe Eda Sheerana, Johna Mayera, Coldplay, ali i brojne soul, jazz pa čak i hip hop/rap izvođače poput BB Kinga i J. Colea.

Društvene mreže

Instagram, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 301
William Hill 251
betfair 201
Boyle Sports 251

TRENUTNI POREDAK: 30. (24.4.2023.)

anketa 2154

Koji će biti završni plasman Grčke na Eurosongu 2023.?

Rumunjska

Izvođač: Theodor Andrei
Pjesma: D.G.T (Off and On)
Autori: Theodor Andrei, Mikail Jahed, Luca de Mezzo, Luca Udățeanu
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 3.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1994.
Najbolji plasman: 3. mjesto (2005., 2010.)
Najlošiji plasman: 13. mjesto u polufinalu (2019.)
Prošlogodišnji predstavnik: WRS – Llámame (18. mjesto, 65 bodova)

Detaljnije o povijesti Rumunjske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Osim internoga izbora 2021. godine Rumunji su od samih početaka svoga sudjelovanja na eurovizijskom natjecanju vjerni odabiru predstavnika preko nacionalnog izbora Selecția Națională pa je tako bilo i za Eurosong 2023. Do 11. prosinca 2022. na natječaj rumunjske nacionalne televizije pristiglo je 85 prijava, nakon čega je stručna komisija prema različitim kriterijima, poput stihova pjesama, orkestralnog aranžmana, originalnosti i ostalih izabrala dvanaestero natjecatelja koji će se boriti za titulu novog rumunjskog eurovizijskog uzdanika. U finalu koje je održano 11. veljače 2023. pobjednik je proglašen isključivo temeljem telefonskih i online glasova publike. Trijumfirao je 18-ogodišnji Theodor Andrei sa skladbom D.G.T (Off and On), koju i supotpisuje. Na drugom se mjestu našao Andreea D Folclor Orchestra s Periniţa mea, dok je trećeplasirani bio Andrei Duțu koji je pjevao Statues.

YouTube video

Biografija izvođača

Mladi rumunjski pjevač Theodor Andrei rođen je u Bukureštu 9. listopada 2004. Od malih je nogu pokazivao interes za glazbu i pjevanje te se proslavio 2017. u rumunjskoj inačici šoua The Voice Kids (Vocea Romaniei Junior) u kojemu je stigao do polufinala. Theodor je nastavio sa svojim pohodima na talent šouove te je 2020. sudjelovao u rumunjskom izdanju The X Factora. Njegov debitantski album naziva Fragil izlazi 2022. godine. Na njemu se nalazi 13 pjesama, uključujući i onu eurovizijsku. D.G.T (Off and On) na albumu traje duže te ju je zajedno s njim otpjevao i jedan od autora pjesme, Luca Udățeanu, a za potrebe natjecanja na izboru Selecția Națională skraćena je na propisane tri minute te ju je izveo samo Theodor.

U veljači 2023. ovaj mladi i perspektivni glazbenik dobiva veliku čast predstavljanja svoje domovine na 67. izdanju Eurosonga te će na liverpulškoj pozornici 11. svibnja prenijeti poruku „ljubavne priče u kojoj je razum u sukobu s instinktom, u kojoj se bore strast i sigurnost.” Istaknuo je da pjesma govori o dobrim i lošim stranama zaljubljivanja, uključujući strast, zrelost, laži i druge ideje usko povezane s ljubavlju. Glazbu za svoju pjesmu predstavnicu navodno je napisao iz dosade, u dokonom trenutku inspiracije. Nedavno je na svome YouTube kanalu objavio prvi dio kratkih obrada pjesama svojih ovogodišnjih eurovizijskih sunatjecatelja.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 301
William Hill 201
betfair 201
Boyle Sports 251

TRENUTNI POREDAK: 36. (24.4.2023.)

anketa 2155

Koji će biti završni plasman Rumunjske na Eurosongu 2023.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

  1. ESC fan — 24. travnja 2023. u 17:08

    Mislim da niko od njih neće proći u finale hahahaha

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?