ESC 2023.: Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

ESC 2023.: Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska

  8 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Stigli smo do kraja travnja, a time i kraja našeg projekta predstavljanja natjecatelja 67. Pjesme Eurovizije za koju su danas počele i prve probe. Informiranje o ovogodišnjim eurovizijskim izvođačima zatvaramo moćnom ženskom skupinom triju predstavnica zemalja Big 5 grupe koje na svoju novu eurovizijsku pobjedu čekaju od prošloga stoljeća, jedna od njih već pune 54 godine.

Udobno se smjestite i krenite s nama na put upoznavanja izvođačica koje će ponosno podići zastave Francuske, Ujedinjenoga Kraljevstva i Španjolske.


Francuska

Izvođač: La Zarra
Pjesma: Évidemment
Autori: Fatima Zahra Hafdi, Ahmed Saghir, Yannick Rastogi, Zacharie Raymond
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1958., 1960., 1962., 1969., 1977.)
Najlošiji plasman: 26. mjesto (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Alvan & Ahez – Fulenn (24. mjesto, 17 bodova)

Detaljnije o povijesti Francuske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

U srpnju 2022. francuska je nacionalna televizija, France Televisions, najavila da će nacionalni izbor Eurovision France, c’est vous qui décidez treću godinu zaredom biti način na koji će se odabrati novi francuski eurovizijski predstavnik. Međutim, početkom 2023. objavljeno je da je nacionalni izbor otkazan, a ubrzo nakon toga, 12. siječnja, saznali smo da je interni način odabira već proveden te da će boje Francuske u Liverpoolu braniti već priznata umjetnica La Zarra. Njezina je eurovizijska uzdanica naziva Évidemment, u čijem je nastanku sudjelovala i sama pjevačica, javno predstavljena 19. siječnja u sklopu unaprijed snimljenoga šoua 20h30 le dimanche emitiranog na francuskome programu France 2.

YouTube video

Biografija izvođača

Fatima Zahra Hafdi, kanadsko-francuska pjevačica umjetničkoga imena La Zarra, rođena je 25. kolovoza 1987. u Montrealu. Njezini su roditelji marokanskoga podrijetla. U djetinjstvu je živjela između Montreala i Longueuila sve dok se njezina obitelj nije trajno preselila u potonji grad. Samouka je glazbenica koja je godinama radila različite poslove kako bi zaradila za život, istovremeno sanjajući o pravoj kreativnoj strasti koja tinja u njoj i kojom će se jednoga dana moći i baviti. Široj je javnosti postala poznata 2016. nakon objave njezina debitantskoga singla  Printemps blanc otpjevanoga u suradnji s francuskim reperom Nirom.

Njezina je glazbena karijera procvala 2021. zahvaljujući iznimno uspješnome singlu Tu t’en iras koji je postigao platinastu nakladu. Iste je godine nominirana za NRJ Music Awards, najvažniju francusku glazbenu nagradu, u kategoriji frankofonskog otkrića godine. Njezinu je nominaciju potaknulo i izdavanje debitantskog albuma Traîtrise. Imajući u vidu njezin izniman glazbeni uspjeh koji se proširio i izvan frankofonskih granica, France Televisions joj poklanja veliku čast predstavljanja ove države na najvećem europskom glazbenom natjecanju te time La Zarra postaje tek druga Kanađanka koja predstavlja Francusku na Eurosongu, nakon Natashe St-Pier 2001. godine. La Zarrini su stilski uzori Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, pomiješano s ekstravagancijom Lady Gage. Trenutačno živi u Parizu, ima dijete, a brine se i o dvjema bezdlakim sfinks mačkama i jednoj papigi.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 12
William Hill 13
betfair 15
Boyle Sports 13

TRENUTNI POREDAK: 4. (30.4.2023.)

anketa 2175

Koji će biti završni plasman Francuske na Eurosongu 2023.?

Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvođač: Mae Muller
Pjesma: I Wrote a Song
Autori: Holly Mae Muller, Karen Poole, Lewis Thompson
Redni broj nastupa u finalu: 26.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1957.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1967., 1969., 1976., 1981., 1997.)
Najlošiji plasman: 26. mjesto (2003., 2019., 2021.)
Prošlogodišnji predstavnik: Sam Ryder – Space Man (2. mjesto, 466 bodova)

Detaljnije o povijesti Ujedinjenoga Kraljevstva na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

U listopadu 2022. domaćini 67. izdanja Eurosonga objavili su da će izbor njihova predstavnika ponovno biti interni te se BBC udružio s menadžmentsko-diskografskom kompanijom TaP Music kako bi taj izbor proveo u djelo. Krajem siječnja 2023. saznali smo da se krug mogućih predstavnika suzio na samo četiri imena te su među nestrpljivim eurovizijskim obožavateljima kolale glasine da je riječ, između ostalih, i o Riti Sawayami te Mimi Webb. Svim se nagađanjima stalo na kraj 9. ožujka kada je tijekom radijske emisije The Radio 2 Breakfast Show mlada kantautorica Mae Muller predstavljena kao eurovizijska nada ovogodišnjih domaćina te je odmah i puštena njezina pjesma I Wrote a Song, a vrlo se brzo našla i na službenom eurovizijskom YouTube kanalu.

YouTube video

Biografija izvođača

Londonska glazbenica židovsko-austrijskog podrijetla Holly Mae Muller rođena je 26. kolovoza 1997. u židovskoj obitelji te je djetinjstvo provela u Kentish Townu. Svoj je glazbeni talent počela pokazivati pišući vlastitu glazbu i stihove već s osam godina. Radeći u jednome pubu u Kentish Townu počela je javno nastupati te je vrlo brzo snimila i prve demo snimke koje je 2017. postavila na SoundCloud te zahvaljujući objavama svojih izvedbi na društvenim mrežama postala zapažena i potpisala svoj prvi menadžerski ugovor. Njezin prvi EP, After Hours, izašao je u veljači 2018., ubrzo izlazi i drugi, Frankly, a u rujnu iste godine potpisuje za Capitol Records UK. 2019. izdaje svoj debitantski studijski album Chapter 1 te joj se ukazuje čast nastupanja s grupom Little Mix na njihovoj koncertnoj turneji. Njezin treći EP, No One Else, Not Even You, izlazi u studenom 2020.

Njezina je glazbena karijera eksplodirala 2021. zahvaljujući singlu Better Days snimljenome u suradnji s NEIKEDOM i Polo G-em koji je postigao veliki uspjeh na britanskim i američkim top ljestvicama (57. mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici ubrzo nakon izlaska, a kasnije i 23.). 2022. bila je nominirana za MTV EMA i VMA nagradu. Zanimljiv je podatak da se kao desetogodišnjakinja, 2007., pojavila u spotu za pjesmu Grace Kelly, prošlogodišnjeg eurovizijskog voditelja Mike. Njezini su najveći glazbeni uzori Gwen Stefani, Florence and the Machine i Lily Allen, čiji debitantski album, Alright, Still naziva krucijalnim trenutkom koji je odredio njezin glazbeni put.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 51
William Hill 34
betfair 41
Boyle Sports 34

TRENUTNI POREDAK: 10. (30.4.2023.)

anketa 2176

Koji će biti završni plasman Ujedinjenog Kraljevstva na Eurosongu 2023.?

Španjolska

Izvođač: Blanca Paloma
Pjesma: Eaea
Autori: Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo, Álvaro Tato
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1961.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1968., 1969.)
Najlošiji plasman: 26. mjesto (2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: Chanel – SloMo (3. mjesto, 459 bodova)

Detaljnije o povijesti Španjolske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Nakon senzacionalnog uspjeha njihove torinske predstavnice Chanel, Španjolci su odlučili nastaviti s nacionalnim izborom koji im je donio fantastičan rezultat te već u srpnju najavili novo izdanje Benidorm Festa, u nešto većem formatu nego 2022. U listopadu 2022. saznali smo kojih je to 18 izvođača izborilo svoje mjesto na festivalu, a odluka koju je žiri morao donijeti bila je teška jer je pristiglo nevjerojatnih 876 prijava. Sredinom prosinca RTVE je odlučio otkriti svoje adute te su audio verzije svih pjesama postale javno dostupne. Izvođači su bili raspoređeni u dvjema polufinalnim večerima, 31. siječnja i 2. veljače, te se iz svake u finale plasiralo po četvero natjecatelja, kombinacijom glasova gledatelja (25%), i dvaju žirija: demoskopskog (25%) i stručnog (50%). Veliko je finale održano 4. veljače, a o pobjedniku se odlučivalo istim načinom glasanja kao u polufinalima. Na kraju uzbudljive večeri titulom nove španjolske predstavnice okrunila se Blanca Paloma s pjesmom Eaea i s ukupno 169 bodova iza sebe ostavila Agoneya i Quiero arder na drugom mjestu te Vicco i njezinu Nochenteru na trećemu mjestu.

YouTube video

Biografija izvođača

Blanca Paloma Ramos Baeza rođena je 9. lipnja godine u kojoj je Jugoslavija trijumfirala na Eurosongu. Odrasla je u Elcheu, a u Madrid se preselila 2013. nakon što je diplomirala likovnu umjetnost na Universidad Miguel Hernández de Elche. Svoj daljnji životni put gradi u kazalištu kao kostimografkinja i scenografkinja, ali pokazuje i svoju ljubav prema glazbi, posebice onoj tradicijskoj, kao članica glazbenih skupina De mar a mar i Alfakay. Također je skladala glazbu za televizijsku seriju Lucía en la telaraña. Godine 2022. sudjelovala je na Benidrom Festu s kompozicijom Secreto de agua s kojom je u finale ušla kao trećeplasirana u svom polufinalu, a u konačnici je zauzela peto mjesto. Iste je godine objavila i singl Niña de fuego kojim je promovirala Valenciju.

U listopadu 2022. ponovno se pojavljuje na popisu natjecatelja Benidorm Festa s pjesmom Eaea, čija je i suautorica, te u veljači 2023. pobjeđuje u njegovom velikom finalu i dobiva čast predstavljati Španjolsku na 67. izdanju Eurosonga. Blankina eurovizijska skladba, žanrovski svrstana u nuevo flamenco (hrv. novi flamenko), predstavlja odavanje počasti i zahvale njezinoj pokojnoj baki koja ju je i uvela u svijet flamenka te slavi moć i snagu ženskih predaka. Izvođenjem Eaea, ali i flamenka općenito, Blanka ostvaruje snažnu povezanost s bakom. Kao važan motiv ove skladbe ističe se mjesec koji je čest u španjolskoj tradiciji flamenka, a u Eaea predstavlja Blankinu baku koja ju gleda i nadahnjuje s neba.

Društvene mreže

Instagram, Twitter, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 13
William Hill 15
betfair 15
Boyle Sports 15

TRENUTNI POREDAK: 5. (30.4.2023.)

anketa 2177

Koji će biti završni plasman Španjolske na Eurosongu 2023.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?