ESC 2023.: Srbija, Hrvatska, Slovenija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

ESC 2023.: Srbija, Hrvatska, Slovenija

  9 min za čitanje   6 komentara

Na polovici puta našeg predstavljanja natjecatelja ovogodišnjega Eurosonga posvetit ćemo se izvođačima koji predstavljaju zemlje regije, ove godine u smanjenom sastavu zbog odustajanja Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Udobno se smjestite i saznajte zanimljive informacije o predstavnicima Srbije, Hrvatske i Slovenije.


Srbija

Izvođač: Luke Black
Pjesma: Samo mi se spava
Autor: Luke Black
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 3.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2007.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2007.)
Najlošiji plasman: 11. mjesto u polufinalu (2013., 2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: Konstrakta – In Corpore Sano (5. mjesto, 312 bodova)

Detaljnije o povijesti Srbije na Eurosongu saznajte ovdje.  

Način odabira izvođača i pjesme

Nacionalni izbor Pesma za Evroviziju ponovno je bio način odabira srpskoga predstavnika. Od 1. rujna pa sve do 1. prosinca 2022. potencijalni su natjecatelji mogli prijaviti svoje skladbe na natječaj koji je raspisala srpska nacionalna televizija, RTS. RTS je u pravilnik natječaja uključio stavku kojom zadržava pravo internoga izbora pjesme i izvođača za Eurosong 2023. ako nakon preslušavanja nijedna pjesma ne zadovolji kriterije. Do internoga izbora ipak nije došlo, a popis 32 natjecatelja raspoređena u dvije polufinalne večeri dobili smo 9. siječnja. Polufinala su održana 1. i 2. ožujka 2023., a iz svakoga se u veliko finale (4. ožujka) plasiralo osmero izvođača, zajedničkom odlukom stručnoga žirija i glasova publike u jednakome omjeru. U finalu se glasalo na jednak način, ali je sastav stručnoga žirija bio promijenjen. Nakon nastupa svih šesnaestero finalista te bogat revijalni šou program, u napetoj je završnici pobjednikom proglašen kantautor Luke Black sa skladbom Samo mi se spava, dok su mu za petama završili Princ i Cvet sa Istoka te Moj prvi ožiljak na duši mlade Nađe.

YouTube video

Biografija izvođača

Luka Ivanović, umjetničkog imena Luke Black, rođen je u Čačku 18.5.1992. Glazbom se bavi od djetinjstva, još kao tinejdžer počeo je pisati prve pjesme te je već sa 16 godina samostalno skladao, aranžirao i producirao. Nakon završetka srednje škole upisuje studij engleskoga jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Javnu glazbenu karijeru počinje 2014. izvedbom pjesme D-Generation na festivalu Gruvlend. Ubrzo mu je ponuđen i prvi ugovor s izdavačkom kućom Universal Music Group te je Luke tako postao prvi srpski solo izvođač koji je s tom kućom potpisao ugovor. 2015. izlazi njegov prvi EP Thorns. Njegova je pjesma Demons bila u konkurenciji za srpskoga predstavnika na Eurosongu 2016., no tada je interno izabrana Sanja Vučić. Lukina je daljnja glazbena karijera bila orijentirana na svjetska tržišta poput kineskoga, a počeo je surađivati i sa švedskim producentima te je 2018. objavio drugi EP Neoslavic.

Nakon pauze koju je napravio zbog studija glazbene produkcije u Londonu, 2022. vraća se na glazbenu scenu, prijavljuje na Pesmu za Evroviziju na kojoj i pobjeđuje te mu prvu polovicu 2023. osim predstavljanja Srbije na Eurosongu obilježuje i objava trećega EP-a F23.8, inače službene kratice psihotičnoga poremećaja od kojega boluje. Njegovo je umjetničko ime kombinacija engleske izvedenice njegova imena te četrdesetodnevnog izražavanja žalosti zbog „smrti srpske glazbene scene“ dok je bio u tinejdžerskoj dobi.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 201
William Hill 101
betfair 101
Boyle Sports 101

TRENUTNI POREDAK: 14. (18.4.2023.)

anketa 2128

Koji će biti završni plasman Srbije na Eurosongu 2023.?

Hrvatska

Izvođač: Let 3
Pjesma: Mama ŠČ!
Autori: Damir Martinović, Zoran Prodanović
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 7.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1993.
Najbolji plasman: 4. mjesto (1996., 1999.)
Najlošiji plasman: 17. mjesto u polufinalu (2018.)

Prošlogodišnji predstavnik: Mia Dimšić – Guilty Pleasure (11. mjesto u polufinalu, 75 bodova)
Detaljnije o povijesti Hrvatske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Nakon njezina povratka 2019. godine, Dora, odnosno Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, već je petu godinu zaredom hrvatski način odabira predstavnika za Eurosong. Natječaj za prijavu pjesama bio je otvoren od 20. rujna do 20. studenog 2022. Stručni je žiri između 196 prijavljenih skladbi izabrao osamnastero finalista te četiri rezerve. Na drugome programu Hrvatskoga radija u sklopu emisije Svijet diskografije 12. siječnja 2023. premijerno su u cijelosti puštene sve pjesme finalistice, a ubrzo nakon toga i postavljene na HRT-ov službeni YouTube kanal. Dora 2023. održana je 11. veljače u opatijskoj sportskoj dvorani „Marino Cvetković“, a kroz gotovo trosatno natjecanje gledatelje je vodio muški voditeljski trio: Marko Tolja, Mirko Fodor i Mario Lipovšek Battifiaca. O pobjedniku su odlučivali publika i deset tročlanih regionalnih stručnih žirija u omjeru 50:50. Pobijedivši i kod publike i kod žirija, sa 174 bodova glasača te 279 ukupno Mama ŠČ! riječkog sastava Let 3 za sobom je ostavila Neveru etno sastava Harmonija disonance na drugome mjestu te Master blaster pop grupe Detour na trećemu mjestu. Autori Mame ŠČ! su Damir Martinović Mrle i Damir Prodanović Prlja, ujedno i osnivači benda.

YouTube video

Biografija izvođača

Riječki alternativni rock sastav Let 3 osnovan je prije 36 godina, 1987. Damir Martinović Mrle, bivši član punk sastava Termiti, zajedno sa Zoranom Prodanovićem Prljom najprije godinu ranije osniva Let 2. Sljedeće godine mijenjaju ime u Let 3 te svojom unikatnošću, bizarnošću, kreativnošću i hrabrošću svojstvenom pravim rock junacima privlače veliku pozornost i postaju rock atrakcija. 1989. objavljuju sada kultni album Two Dogs Fucking s hitovima Izgubljeni, Sam u vodi i Ne trebam te. Do sada su objavili devet studijskih albuma, najdrastičniji je svakako Nečuveno iz 1997. godine. Naime, bezvrijedni komad plastike bez ikakvoga zvuka dečki su označili serijskim brojem, upakirali u omot i ponudili na tržište. Godinu ranije imali su premijeru predstave Fedra na kojoj su radili s Ivicom Buljanom i kasnije gostovali u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i drugim državama te za nju osvojili Nagradu hrvatskog glumišta. 2005. objavljuju album Bombardiranje Srbije i Čačka, spoj rocka, etna, folka, elektronike i vizije Nove Jugoslavije. Iduće godine taj im je album donio brojne nagrade, čak 6 Zlatnih Koogli i 2 Porina, uključujući i onaj za najbolji rock album.

Njihov im je posljednji album, Angela Merkel sere iz 2016. također donio Porin za najbolji rock album, ali i veliku pozornost javnosti zbog kipa Angele Merkel kojim je popraćen.

Zanimljivo je istaknuti podatak da su Mrle i Prlja ne samo najstariji izvođači ovogodišnjega Eurosonga, nego se većina ostalih ovogodišnjih natjecatelja nije ni rodila u trenutku osnutka benda. Ostatak današnje postave sastava čine Ivan Bojčić, Dražen Baljak i Matej Zec.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, Twitter (Mrle), YouTube, TikTok (Mrle), Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 151
William Hill 101
betfair 101
Boyle Sports 101

TRENUTNI POREDAK: 16. (18.4.2023.)

anketa 2129

Koji će biti završni plasman Hrvatske na Eurosongu 2023.?

Slovenija

Izvođač: Joker Out
Pjesma: Carpe Diem
Autori: Bojan Cvjetićanin, Jan Peteh, Jure Maček, Kris Guštin, Nace Jordan, Žarko Pak
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 10.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1993.
Najbolji plasman: 7. mjesto (1995., 2001.)
Najlošiji plasman: 21. mjesto u polufinalu (2004.)
Prošlogodišnji predstavnik: LPS – Disko (17. mjesto u polufinalu, 15 bodova)

Detaljnije o povijesti Slovenije na Eurosongu saznajte ovdje.

Način izbora izvođača i pjesme

Za 8. prosinca 2022. slovenska nacionalna televizija, RTVSLO, zakazala je press konferenciju na kojoj će najaviti što su osmislili za novu eurovizijsku sezonu. Toga je dana stigla neočekivana objava internoga izbora jednog od najpopularnijih i najperspektivnijih mladih slovenskih bendova, Joker Out kao njihovih predstavnika na Eurosongu 2023. te izostanak tradicionalnog predizbora Eme. Članovi benda svoju su eurovizijsku uzdanicu snimili u hamburškome Clouds Hill Studios već krajem prosinca 2022., a njezin su naziv, Carpe Diem javnosti otkrili tjedan dana prije službenog predstavljanja. Službeno je predstavljanje pjesme uklopljeno unutar posebnog šoua naziva Misija Liverpool koji je emitiran 4. veljače 2023. U emisiji čiju je voditeljsku palicu preuzela Miša Molk prikazani su detalji stvaranja pjesme, a publiku u studiju i pred malim ekranima svirkom uživo zabavljali su članovi Joker Outa uz posebne goste, bivše slovenske predstavnike Tomaža Miheliča, Amayu, LPS i Nušu Derendu te prošlogodišnju srpsku predstavnicu Konstraktu. Na samom je kraju emisije premijerno izvedena pjesma Carpe Diem u čijem su nastanku sudjelovali i članovi benda.

YouTube video

Biografija izvođača

Joker Out peteročlani je slovenski indie rock sastav osnovan u svibnju 2016. godine nakon raspada benda Apokalipsa čiji su članovi bili Bojan Cvjetićanin, Martin Jurkovič, Matic Kovačič i Luka Škerlep. Cvjetićaninu, Jurkoviču i Kovačiču pridružili su se Kris Guštin i Jan Peteh iz sastava Buržoazija i nastao je Joker Out. Prvi singl, Kot srce, ki kri poganja, objavili su u studenom 2016., a sljedeće su godine postali pobjednici Špil lige, natjecanja za školske bendove i soliste. Da je pobjeda itekako zaslužena, pokazali su već u studenom iste godine kada izdaju drugu pjesmu, Omamljeno telo, a ujedno i bilježe nastupe na brojnim festivalima. 2019. njihova karijera dobiva još ozbiljniji i sigurniji smjer te održavaju svoj prvi samostalni koncert u Ljubljanskome dvorcu.

Tijekom 2020. i 2021. objavljuju još nekoliko singlova, a dolazi i do promjene u sastavu grupe: umjesto Matica Kovačića bubnjeve preuzima Jure Maček. U listopadu 2021. izlazi njihov prvi studijski album Umazane misli čiju su objavu zbog pandemije nekoliko puta odgađali. Album su promovirali dvama koncertima istoga mjeseca. 2022. bila je vrlo turbulentna i zanimljiva godina za ovaj mladi bend: izdali su svoj drugi studijski album Demoni, napustio ih je basist Martin Jurkovič (zamijenio ga je Nace Jordan), a singlom Demoni, otpjevanom na srpskome jeziku, započinju proboj na regionalno glazbeno tržište. Povrh svih tih događaja, povjerena im je i važna uloga predstavljanja njihove domovine na najvećem europskom glazbenom natjecanju.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

KLADIONICA KVOTA
bet365 201
William Hill 126
betfair 151
Boyle Sports 201

TRENUTNI POREDAK: 21. (18.4. 2023.)

anketa 2130

Koji će biti završni plasman Slovenije na Eurosongu 2023.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

 1. Hirscher1 — 19. travnja 2023. u 21:02

  @Blink neće Hrvatska sigurno na jedvite jade u finale. Top 5 u polufinalu siguran.

 2. Chandler — 19. travnja 2023. u 20:26

  @Blink Stvar ukusa, ali to sto se tebi ne svidja Luka, ne znaci da ce ispasti. Moze biti, ali je mora da znaci. Pre bih rekao da je Hrvatska na dosta klizavijem putu do finala, Srbija svakako NIJE siguran finalista jer ih imamo vec njih 6 u prvom pf (Svedska, Finska, Norveska, Izrael, Ceska i Moldavija), uz to Malta, Irska i Letonija sigurno lete kuci. Znaci bice borba Srbije i Hrvatske za finale prsa u prsa sa Svajcarskom, Holandijom i Portugalom. Cak i Azerbejdzan moze dosta da iznenadi, ali su oni uzasno podcenjeni i ne mogu doci na red od “jednoroga” kojeg vinu u nebesa kao mutavi.

  Ako mene pitas, nasa najgora pesma je bila ubedljivo ona iz tragicne 2013. (znaci decja pesmicica koja je jos vise unistena odvratnim nastupom). Ono sto nam sad Luka servira se uglavnom i trazi, znaci ili volis ili ne volis, nema treceg (mracno kao Hatari). Meni je samo najvaznije da udje u to finale, a tamo ne vise od 16. mesta budimo realni. Hrvatska i Slovenija ce takodje u finale, posto je Hrvatska postala isto tako nesto dosta rizicno a i pesma je oravi televoting materijal. Slovenci imaju srece doduse sto su u katastrofalnom polufinalu, inace da su u prvom, tesko… Tako da sve tri idu u finale.

  Ako sam prosle godine pogodio da ce samo Srbija biti u finalu iz bivse Juge, ove godine kazem da ce u finale otici sve tri: Srbija, Hrvatska i Slovenija.

 3. Niko bitan — 18. travnja 2023. u 19:12

  Ja se nadam da ce ove godine sve 3 Balkanske zemlje uci u finale. Sanse nikada nisu bile bolje. Ko ce dobiti bolji plasman sada zavisi od live nadtupa.

 4. ESC fan — 18. travnja 2023. u 18:06

  Mada i Srbija bi mogla biti deveta u finalu ili slično, čisto zbog moćne produkcije.

 5. ESC fan — 18. travnja 2023. u 18:05

  Mislim da će sve tri zemlje proći u finale, ali moglo bi se desiti neko iznenađenje pa da onda Srbija ili Hrvatska ostanu u polufinalu. Mislim da će Hrvatska ove godine imati najbolji plasman od svih zemalja regiona.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?