Objavljen novi sistem glasovanja za eurovizijsko natjecanje – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Objavljen novi sistem glasovanja za eurovizijsko natjecanje

  3 min za čitanje   2 komentara

Početkom 2023. godine EBU je uveo niz promjena u sustav glasovanja eurovizijskog natjecanja. Jedna od većih promjena je da gledatelji diljem svijeta koji gledaju natjecanje mogu glasati za svoje omiljene pjesme, uz naravno one u zemljama sudionicama. Također postoje promjene o tome kako će se odlučivati ​​o kvalifikantima iz svakog polufinala.

Glasovi publike

Po prvi put gledatelji koji gledaju u prihvatljivim zemljama koje ne sudjeluju u ovogodišnjem natjecanju također će moći glasati u svakom polufinalu i velikom finalu, a popis zemalja koje ispunjavaju uvjete bit će objavljen sljedećih tjedana. Svi gledatelji moći će glasovati putem službene aplikacije Eurovision ili otići izravno na www.esc.vote, dok će gledtelji koji gledaju u zemljama sudionicama moći glasovati telefonom i/ili SMS-om, kao što je to bilo prethodnih godina.

Glasovi stručnog žirija

Profesionalni žiri imenuje televizijska kuća u svakoj od 37 zemalja koje sudjeluju u natjecanju. Svaki žiri sastoji se od 5 članova. Oni će rangirati pjesme kandidate prema sljedećim kriterijima:

sastav i originalnost pjesme,
kvalitetu izvedbe na pozornici,
vokalni kapacitet izvođača,
ukupni dojam izvedbe.

Prvih 10 pjesama s najvišim rangovima dobivaju 1 – 8, 10 i 12 bodova.

Glasovanje u polufinalu

Za razliku od posljednjih godina, samo će gledatelji odlučiti o ishodu dva polufinala Eurosonga. Gledatelji u 15 zemalja koje sudjeluju u prvom polufinalu imaju pravo glasati uz tri zemlje koje su se pretkvalificirale za veliko finale – Francusku, Njemačku i Italiju. Gledatelji u 16 zemalja koje sudjeluju u drugom polufinalu imaju pravo glasati uz tri druge zemlje koje su se pretkvalificirale za veliko finale – Španjolska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Oni koji gledaju u bilo kojoj drugoj prihvatljivoj zemlji koja ne sudjeluje mogu glasovati putem sigurne online platforme – www.esc.vote. Top 10 najpopularnijih pjesama u svakoj zemlji sudionici dobit će bodove od 1 do 8, 10 i 12 bodova. 10 pjesama koje su dobile najviše glasova od “Ostatka svijeta” dobit će dodijeljene bodove koristeći istu ljestvicu i imati težinu jedne dodatne zemlje koja glasa.

Glasovanje u velikom finalu

Gledatelji u svih 37 zemalja koje sudjeluju na Eurosongu 2023. kao i gledatelji iz ,,Ostatka svijeta” mogu glasati za 26 pjesama u velikom finalu (10 kvalificiranih iz prvog i drugog polufinala i 6 pretkvalificiranih zemalja) na jednak način kao i u polufinalu.  Top 10 najpopularnijih pjesama u svakoj zemlji sudionici dobit će bodove od 1 do 8, 10 i 12 bodova. 10 pjesama koje su dobile najviše glasova od “Ostatka svijeta” dobit će dodijeljene bodove koristeći istu ljestvicu i imati težinu jedne dodatne zemlje koja glasa.

Stručni žiri će gledati i glasovati na temelju druge Generalne probe koja će se održati u petak 12. svibnja navečer. Nakon završetka televotinga, rezultate svakog nacionalnog žirija predstavit će uživo jedan po jedan glasnogovornik svake zemlje sudionice i oni će se pojaviti na semaforu. Tijekom tog vremena, EBU, njegov partner s pravom glasa i neovisni promatrač glasovanja brojat će i verificirati rezultate publike.

Nakon što se dodijele svi bodovi žirija, prikazuju se zbrojeni ukupni bodovi publike zemalja sudionica i ostatka svijeta. Kumulativni ukupni broj bodova za svaku zemlju u Velikom finalu zatim se dodaje tablici rezultata, zemlju po zemlju, počevši od zemlje koju je žiri rangirao kao posljednju i nadovezujući se na tablicu rezultata do zemlje koja je bila prva rangirana. Država na vrhu semafora na kraju ovog niza je pobjednik.

U slučaju izjednačenog rezultata, nakon što se raspodijele svi bodovi glasovanja publike i žirija, pobjednik će biti pjesma koja je dobila najviši rang od svih nacionalnih publika i publike ,,Ostatka svijeta”.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0 via Eurovosion fun
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

 1. REIN LOVER — 14. travnja 2023. u 18:10

  sustav*

 2. Leon_ESC — 13. travnja 2023. u 23:05

  Evo da ostavim komentar jednog dugogodišnjeg fana: [prevedeno sa engleskog] Tijekom proteklih 7 godina natjecanje je preraslo u širu publiku izvan Europe i svi ti reaktori na YouTubeu (uglavnom američki) daju natjecanju veću vidljivost što je dobra stvar, ALI kao rezultat toga EBU je sada žrtvovao integritet i ono što natjecanje je predstavljalo zarađivanje novca.
  NITKO izvan natjecateljskih zemalja ne bi trebao imati stvarni utjecaj na rezultat. I iako sveukupno vjerojatno neće imati nikakve promjene u ukupnom glasanju, to nije pošteno.
  Promjene neće zaustaviti skandale s glasovanjem žirija, dapače, pogoršat će ga jer ga neće vidjeti na vrijeme za finale za razliku od prošle godine kada su spriječili žirije da daju svoje glasove u finalu.
  Ovo je europska predstava. Od Ujedinjenog Kraljevstva do Islanda do Njemačke do Grčke do Azerbajdžana. Ljudi iz SAD-a ili Argentine ili Južne Afrike ili Tajlanda NE bi trebali moći glasovati.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?