Od sutra: Razmišljamo naglas – Eurosong 2023.! – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Od sutra: Razmišljamo naglas – Eurosong 2023.!

  10 min za čitanje   8 komentara

I dok čekamo da počne posljednji predeurovizijski koncert ove sezone (onaj u Londonu), vrijeme je da najavimo kako odbrojavamo posljednje dane do Eurosonga 2023. Ovo je nešto što je zbilja toliko dugo na našem portalu da sudionici prvog izdanja više nisu toliko aktivni. Vežite se jer već sutra – 17. travnja – kreće novo izdanje projekta Razmišljamo naglas – Eurosong!

Kako smo rasporedili?

Ovogodišnji Razmišljamo naglas – Eurosong 2023. sastojat će se od sveukupno osam nastavaka, od kojih će:

 • u šest nastavaka biti po pet zemalja
 • u jednom nastavku biti četiri zemlje, i;
 • u jednom nastavku biti tri zemlje

Svaki zainteresirani komentator morao je do određenog datuma poslati svoje komentare i ocjene, koje su zbrojene i imamo pobjedničku zemlju, ali vam još nećemo otkriti! Nadalje, jedan nastavak sadržavat će tri zemalja s područja bivše Jugoslavije, dok smo preostale  34 zemlje po završnom rankingu smjestili u pet jakosnih skupina i po uzoru na ždrijeb Eurosonga i sportskih događaja izvlačili ih “iz bubnjeva”.

Pravila

Za razliku od prošle godine, kada je sudjelovalo devetero komentatora, u Razmišljamo naglas – Eurosong 2023. sudjelovat će deset komentatora. Oni su:

 • Bartol Stopić
 • Faruk Ajdinović
 • Filip Dešman
 • Ivana Prkić
 • Josip Bošković
 • Mariana Borozan
 • Marija Antolić
 • Mate Landeka
 • Nikolina Hajnić
 • Sanja Daić

Pravila su ista kao i prethodnih godina – urednici će svaki ponaosob kratko prokomentirati pjesmu i ocijeniti je ocjenama od 1 do 10. Osim toga, komentatori imaju dvije opcije koje su mogli iskoristiti samo jednom. Riječ je o opciji Zlatna kanta (komentatori imaju opciju da samo jednoj pjesmi dodijele 0 bodova za njima najgoru pjesmu u ovogodišnjem natjecanju) i opciji Zlatni mikrofon (svaki naš urednik ima priliku da samo jednoj pjesmi dodijeli 12 bodova, ukoliko smatra da je to uistinu najbolja pjesma ovogodišnjeg izdanja). Dakako, ukoliko nisu htjeli aktivirati te opcije, komentatori ih nisu morali iskoristiti.

Prvi dio naših razmišljanja bit će objavljen sutra i onda će svakog drugog dana biti objavljen novi dio. Ako svih osam nastavaka bude objavljena prema planu, pobjednika i konačan redoslijed pjesama doznat ćemo 3. svibnja.

Pjesma koja skupi najveći broj bodova bila bi pobjednik i naš favorit za konačnu pobjedu u Liverpoolu. Važno je napomenuti i kako se skladbe ne ocjenjuju po tome koliku im ocjenjivač daje šansu za pobjedu, već isključivo po osobnom ukusu. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se nas pita.

Vaše najdraže pjesme

Za svaku pjesmu bit će postavljena i odgovarajuća anketa na kojoj ćete moći dodijeliti svoj glas. Nakon svih osam dijelova projekta Razmišljamo naglas – Eurosong 2023. objavit ćemo i poredak pjesama onako kako su se vama svidjele, a sve na osnovu prosjeka ocjena koji ste im dodijelili na anketama.

Povijest projekta Razmišljamo naglas

Prvi Razmišljamo naglas: Eurosong projekt održan je davne 2007. godine kada je sudjelovalo samo četiri ocjenjivača i kada su pobjedu odnijele dvije zemlje – Rusija i Grčka. Obje države imale su po 39 bodova (po tri desetke i jedna devetka), dok je na trećem mjestu, s jednim bodom manje, bio ukrajinski predstavnik Verka Serduchka.

RN ESC 2007: RUSIJA (3. mjesto) / GRČKA (7. mjesto)

YouTube video

YouTube video

U drugom RN-u sudjelovalo je pet urednika i po njima pobjednica je trebala biti armenska predstavnica Sirusho, koja je prikupila 47 bodova. Drugo mjesto s 45 bodova osvojila je švedska predstavnica Charlotte Perrelli, dok je treća bila predstavnica Srbije, zemlje domaćina tog Eurosonga. Dima Bilan, koji je kasnije slavio u Beogradu, nije posebno dojmio urednike – bio je tek osmi.

RN ESC 2008: ARMENIJA (4. mjesto)

YouTube video

Treći RN okupio je čak devet osoba koje su komentirale i ocjenjivale pjesme. Najviše bodova (83) te godine imali su azerbajdžanski predstavnici Aysel i Arash, dok ih je s tri boda manje slijedio pobjednik Eurosonga ’09 Alexander Rybak. Na trećem mjestu našli su se predstavnici Estonije, grupa Urban Symphony.

RN ESC 2009: AZERBAJDŽAN (3. mjesto)

YouTube video

Osam komentatora je sudjelovalo u projektu Razmišljamo naglas: Eurosong 2010. i to je bio prvi put kada su urednici vaše omiljene eurovizijske destinacije pogodili pobjednika Eurosonga. Iako je u samom finišu bilo tijesno između Njemačke i Hrvatske, jer su obje prikupile 75 bodova, samo zato što je imala jednu desetku više – Lena je postala četvrta pobjednica našeg projekta. Na trećem mjestu s dva boda manje od Lene i Feminnemki našao se predstavnik Izraela.

RN ESC 2010: NJEMAČKA (1. mjesto)

YouTube video

Kako smo prethodne godine pogodili pobjednika, tako smo na RN-u 2011. godine bili u neskladu s konačnim rezultatima tog Eurosonga. Po nama su pobjednici trebali biti predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, grupa Blue, dok su eurovizijski gledatelji i žiri smatrali da oni zaslužuju 11. mjesto. Pobjednik tog Eurosonga, Azerbajdžan, bio je u našem RN-u tek deveti. UK je te godine od sedam ocjenjivača dobio 64 boda, Mađarska bod manje, a Estonija 61 bod.

RN ESC 2011: UJEDINJENO KRALJEVSTVO (11. mjesto)

YouTube video

Šesto izdanje Razmišljamo naglas: Eurosong okupilo je sedam komentatora i ocjenjivača čiji se ukus pokloplio s ukusom eurovizijske publike i žirija te su i jedni i drugi rekli kako je pobjednica Eurosonga 2012. Šveđanka Loreen. Ona je skupila 66 bodova, srpski predstavnik Željko Joksimović 61, dok je talijanska predstavnica prikupila 59 bodova.

RN ESC 2012: ŠVEDSKA (1. mjesto)

YouTube video

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013.obilježili su “tijesni” rezultati. Naime, razlika između prvoplasirane i devetoplasirane pjesme je bila svega tri boda, a pobjednička pjesma osvojila je 64 bodova od mogućih 80, što je najmanje osvojenih bodova koje je naša najomiljenija pjesma osvojila od početka ovog projetka. Norveška je pobijedila iako je imala isti broj bodova kao i San Marino, ali je dobila više desetki, dok se na trećem mjestu s bodom manje našla pobjednica Eurosonga 2013., Emmelie de Forest.

RN ESC 2013.: NORVEŠKA (4. mjesto)

YouTube video

Sedmero komentatora mislilo je kako će pobjednik Eurosonga 2014. biti mađarski predstavnik András Kállay-Saunders, dok su za austrijsku predstavnicu mislili kako će biti deveta. Iako nesklad nije bio kao 2011. godine, naš favorit je u konačnici u Kopenhagenu bio peti. Druga najbolja pjesma po ukusu ocjenjivača bila je skladba slovenske predstavnice, dok je na trećem mjestu bila talijanska predstavnica.

RN ESC 2014: MAĐARSKA (5. mjesto)

YouTube video

Godine 2015. je ocjenjivalo čak dvanaest komentatora, kojima je najbolja pjesma jubilarnog Eurosonga bila Here For You slovenskog dua Maraaya. Drugo mjesto sa samo četiri boda zaostatka pripalo je kasnijem pobjedniku Eurosonga 2015., Šveđaninu Månsu Zelmerlöwu, dok je treće mjesto pripalo Albanki Elhaidi Dani. Slovenski bračni par Vovk na kraju finalne večeri u Beču je osvojio 14. mjesto.

RN ESC 2015: SLOVENIJA (14. mjesto)

YouTube video

Godine 2016. bili smo toliko impresionirani pjesmom hrvatske predstavnice Nine Kraljić da smo je izglasali za pobjednicu “razmišljanja naglas” te godine. Zanimljivo, ona je ujedno prva pobjednica našeg projekta koja je završila među posljednjih pet finalista (točnije 23.). Pobjednica Eurosonga 2016., Ukrajinka Jamala nas je impresionirala do te mjere da je ostvarila šesto mjesto u ukupnom poretku.

RN ESC 2016.: HRVATSKA (23. mjesto)

YouTube video

Kao i većina eurovizijskog svijeta, i mi smo bili impresionirani pjesmom talijanskog predstavnika Francesca Gabbanija, koji je u RN ESC 2017. skupio čak 98,33% naših bodova. Za razliku od prethodne dvije godine kada su naši favoriti završavali izvan TOP10, Francesco je osvojio šesto mjesto u finalu Eurosonga, a interesantna jest i činjenica da su njegova prva (Blanche) i druga pratnja (Robin Bengtsson) isto našli svoje mjesto u TOP10 kijevskog izdanja. Pobjednik Eurosonga 2017. Portugalac Salvador Sobral izazvao je polarizirajući efekt među našim urednicima, pa je shodno tome osvojio tek 23. mjesto.

RN ESC 2017.: ITALIJA (6. mjesto)

YouTube video

Uoči prvog Eurosonga organiziranog u Portugalu naši su urednici zagovarali Sofiju 2019. Naime, američko-bugarska kombinacija  Equinox te je godine osvojila gotovo 92% ukupnog broja bodova, i time uvjerljivo osvojila RN ESC 2018. Međutim, žiriji i publika iz 43 zemlje sudionice Eurosonga 2018. nisu bili toliko impresionirani, pa je ova peteročlana družina kraj finala lisabonskog izdanja dočekala na 14. mjestu. Od TOP3 RN ESC2018., jedino je Nijemac Michael Schulte ostvario TOP5 rezultat u Lisabonu. Pobjednica Eurosonga 2018. Izraelka Netta je kao i njezin prethodnik izazvala polarizirajući efekt kod naših komentatora, te je u RN ESC 2018. završila na 21. mjestu.

RN ESC 2018.: BUGARSKA (14. mjesto)

YouTube video

I po prvi put od 2012., za 2019. smo pogodili pobjednika Eurosonga! Te godine, Nizozemac Duncan Laurence osvojio je 95,71% ukupnog broja bodova na RNESC2019., a tri tjedna poslije osvojit će Eurosong s 498 bodova. Možemo se pohvaliti i kako smo u RNESC2019 predvidjeli i dobar rezultat talijanskog predstavnika Mahmooda, koji je osvojio drugo mjesto, prvo mjesto na VNPESC2019 i drugo mjesto na Eurosongu 2019., te dobar rezultat makedonske predstavnice Tamare Todevske, koja je nakon trećeg mjesta na RNESC2019 osvojila sedmo mjesto na Eurosongu 2019., ostvarivši prvi TOP10 plasman Sjeverne Makedonije i najbolji plasman ove zemlje na Eurosongu ikad.

RN ESC 2019.: NIZOZEMSKA (1. mjesto)

YouTube video

Možemo se prisjetiti kako je dva mjeseca prije planiranog finala Eurosong 2020. otkazan zbog pandemije koronavirusa, no kako bi ipak na neki način odali počast pjesmama tog izdanja, odlučili smo održati RNESC2020. Šestero komentatora tada je najveći broj bodova dalo Švicarcu Gjonu Muharremaju koji nastupa pod umjetničkim imenom Gjon’s Tears, dok su TOP5 zaokružili Litva, Bugarska, Italija i Rusija. Dobar plasman ostvario je i nesuđeni hrvatski predstavnik Damir Kedžo, a mi svi možemo samo nagađati kakvi bi bili rezultati da se ipak održao Eurosong.

RN ESC 2020.: ŠVICARSKA (?)

YouTube video

Godine 2021. se dogodilo da pobjednik RNESC-a uopće nije ni ušao u finale! Riječ je o hrvatskoj predstavnici Albini, koja je osvojila 92% ukupnog broja glasova, no u Rotterdamu je osvojila 11. mjesto u prvom polufinalu, iako je odvojenim glasovima i kod publike i kod žirija bila u Top10! To je zapravo pokazatelj svim profesorima matematike zašto njihov predmet nije popularan među djecom u školi. Drugo mjesto osvojila je drugoplasirana s Eurosonga Francuskinja Barbara Pravi, dok je treće mjesto pripalo sanmarinskoj predstavnici Senhit. Unatoč dvjema Zlatnim loptama, talijanska grupa Måneskin, koja je na koncu ostvarila treću eurovizijsku pobjedu za Italiju, osvojila je deveto mjesto s 23 boda manje od Albine.

RN ESC 2021.: HRVATSKA (11. mjesto u polufinalu)

YouTube video

I za kraj uvodnog dijela prisjećamo se rezultata prošlogodišnjeg izdanja projekta, tijekom kojeg je bilo jasno da su i naši komentatori bili zaluđeni sa stihovima “biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava”. Srpska predstavnica Konstrakta s pjesmom In corpore sano osvojila je 84 boda od mogućih 90 i time ostvarila prvu pobjedu Srbije na #rnesc-u. Da, ni Marija Šerifović nije pobijedila na #rnesc. Na natjecanju u Torinu, Konstrakta je osvojila sjajno peto mjesto, čime je ostvarila najbolji srpski rezultat od 2012. godine. Na drugom mjestu sa samo bodom zaostatka našla se predstavnica Cipra Andromache, koja se nije kvalificirala u finale, dok je broj tri pripao Šveđanki Corneliji Jacobs. Ukrajinska grupa Kalush Orchestra, koja je pobijedila na lanjskom Eurosongu, ostvarila je desetu poziciju.

RN ESC 2022.: SRBIJA (5. mjesto)

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
4
PODIJELI ČLANAK

Rasprava8

 1. Eurovisio Fanatico — 17. travnja 2023. u 17:44

  Bolje da razmišljate u tišini jer kakve bodove dajete pogotovo za Hrvatsku, bolje ne komentirati, neobjektivno i nestručno.

 2. EsEs — 17. travnja 2023. u 17:00

  Pucali su sami sebi u nogu kad su ugasili konekt… mogu zamislit koliko im je pala posjecenost stranice opcenito nakon tog gašenja…

 3. Leon_ESC — 17. travnja 2023. u 15:26

  *čak

 4. Leon_ESC — 17. travnja 2023. u 15:26

  @Niko Bitan 🤣🤣. Baš. Ali eto, dobro da imamo barem ovakve projekte. Čam sam poslušao eurivizijski megafon, do pola. Pa da vidimo 😉

 5. Niko bitan — 17. travnja 2023. u 13:43

  Neka vam je sa srecom da predjete 5 komentara.

 6. ESC fan — 17. travnja 2023. u 12:51

  Iskreno otkad je ugašen forum kao da i manje ljudi komentariše ovdje

 7. ESC fan — 17. travnja 2023. u 12:50

  Daaaa! ❤

 8. Leon_ESC — 17. travnja 2023. u 09:49

  Let’s do thisss

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?