Počinju prijave za Sanremo 2024. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Počinju prijave za Sanremo 2024.

  5 min za čitanje   Napiši prvi komentar

I dok su talijanski izvođači trenutno zauzeti izvedbama po radijskim priredbama diljem zemlje, talijanska televizija Rai priprema se za novo izdanje natjecanja Festival di Sanremo. Tijekom današnjeg datuma, voditelj i umjetnički voditelj Amadeus objavio je natječaj za pjesme.

Rane pripreme

Petu godinu zaredom pravila natjecanja uglavnom su ostala ista kao i lani, uz dvije bitne izmjene. Tijekom cijelog tjedna (od utorka 6. veljače do subote 10. veljače, ili nedjelje 11. veljače), 26-ero natjecatelja natjecat će se u kategoriji Campioni (hrv. prvaci). Među ovih 26 izvođača, tri natjecatelja će doći iz natjecanja Sanremo Giovani 2023. (finale 20. prosinca), dok će preostali biti odabrani između ovih prijava.

Prijave

Kao i svake godine dosad,  diskografska kuća izvođača mora Amadeusu i Rai-ju predati tzv. pismo namjere nastupanja, te poslati demo-verziju snimke do 27. studenog. Kao umjetnički voditelj festivala, Amadeus će obavijestiti izvođače o tome jesu li primljeni do 1. prosinca. Nakon dobivanja “zelenog svjetla”, izvođač i njegov diskograf do 20. prosinca mogu podnijeti prijavu koja mora sadržavati:

 • ispunjen formular za prijavu potpisan od strane izvođača i diskografske kuće;
 • kratku biografiju izvođača;
 • pet kopija teksta pjesme;
 • snimku pjesme;
 • izjavu o odgovornosti svakog izvođača i autora pjesme kako je pjesma napravljena u skladu s pravilima;
 • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja za nezavisne diskografske kuće koje nisu registrirane u FIMI (talijanska udruga diskografa), PMI (talijanska udruga producenata) i AFI (udruga proizvođača fonograma Italije);
 • fotokopiju osobne iskaznice svih izvođača i autora pjesme;
 • tri fotografije izvođača.

Uz ovu dokumentaciju, izvođači će morati prijaviti i pjesme za večer obrada (9. veljače), za koju u obzir ulaze sve pjesme od 1. siječnja 1960. do 31. prosinca 2023. Izvođač za ovo može prijaviti i izvođača s kojim će izvesti obradu.

I sada dolazimo do prve velike novosti, a to je kako će se svi ovogodišnji natjecatelji tijekom druge i treće večeri Sanrema (7. i 8. veljače) naći kao Amadeusovi suvoditelji. Tijekom prve večeri Sanrema 2024., izvođači će predstaviti svoje pjesme, a za druge dvije večeri će biti raspodijeljeni u dvije grupe. U srijedu 7. veljače, dok izvođači prve grupe drugi puta predstavljaju svoje snimke, izvođači druge grupe će ih najaviti. U četvrtak 8. veljače, njihove uloge će biti zamijenjene. Tko će nastupati, a tko najaviti kojeg izvođača, bit će određeno ždrijebom na konferencijama za novinare.

Druga velika promjena Sanrema 2024. jest ta da se nakon devet izdanja ukida demoskopski žiri. Umjesto demoskopskog žirija, uveden je tzv. radijski žiri, u kojem će sjediti glazbeni urednici nekih od najpoznatijih talijanskih radijskih postaja.

Raspored

Kao i 2022. godinu, pobjednika Sanrema 2023. birat će publika putem televotingažiri 150 novinara koji će dobiti akreditacije za press-centar (podijeljen na žiri televizije i tiskovnih medija, radijski žiri internetski žiri, tj. novinari koji pišu za internetske medije) i prije spomenuti radijski žiri.

No kako bi fanovi Sanrema mogli planirati gledanje, poslužit ćemo se rasporedom u nastavku:

 • Prva večer (utorak, 6. veljače): Nastupat će svih 26 izvođača iz kategorije Campioni. U ovoj večeri glasovat će žiri televizije i tiskovnih medija (34%), radijski žiri (33%) i internetski žiri (33%). Nema eliminacija.
 • Druga večer (srijeda, 7. veljače): Nastupat će prvih 13 izvođača iz kategorije CampioniU ovoj večeri glasovat će televoting (50%) i radijski žiri (50%). Nema eliminacija.
 • Treća večer (četvrtak, 8. veljače): Nastupat će preostalih 13 izvođača iz kategorije CampioniU ovoj večeri glasovat će televoting (50%) i radijski žiri (50%). Nema eliminacija.
 • Četvrta večer (petak, 9. veljače): Večer obrada pjesama, u kojoj će izvođači u duetu s izvođačem kojeg su oni odabrali, izvesti obrade talijanskih i svjetskih hitova nastalih od 1. siječnja 1960. do 31. prosinca 2023. Rangiranje večeri će se utvrditi glasovima televotinga (34%), kombinacija novinarskih žirijeva (33%) i radijskog žirija (33%). Nema eliminacije.
 • Peta večer (subota, 10. veljače): Svi natjecatelji ponovno će izvesti svoju pjesmu i tu će udio u glasovanju imati televoting (100%). Negdje iza ponoći (sa subote na nedjelju) bit će poznato petero superfinalista koji će ići u ponovno glasovanje, a na kraju večeri bit će proglašen pobjednik Sanrema 2023. kombinacijom glasovanja televotinga (34%), kombinacije novinarskih žirijeva (33%) i radijskog žirija (33%). Tijekom noći ili u nedjelju ujutro RAI će pobjedniku Sanrema 2024. prvom ponuditi da predstavlja Italiju na Eurosongu 2024.

Prema uvjetima natječaja, pjesma mora biti na talijanskom jeziku, trajanja do 4:00 minute i da nije komercijalno objavljena prije Sanrema. U slučaju da je bilo kršenja pravila, RAI ima pravo diskvalificirati izvođača.

Dodatne nagrade

Uz Grand Prix Sanrema, dodijelit će se posebne nagrade, koje će dodijeliti grad Sanremo, novinari, kritika i orkestar. Te nagrade su:

 • nagrada za najbolji tekst;
 • nagrada za najbolju glazbenu kompoziciju;
 • nagrada glazbene kritike Mia Martini.

Posebna nagrada dodijelit će se za najbolju obradu tijekom četvrte večeri.

Eurovizijska klauzula

Već petu godinu zaredom, izvođač koji bi putem Sanrema htio ići na Eurosong morat će u sklopu pretprijave podnijeti potpisanu izjavu o odlasku na Eurosong 2024. u slučaju pobjede. Istu izjavu morao je potpisati Marco Mengoni, kasniji osvajač visokog četvrtog mjesta na Eurosongu u Liverpoolu. Među zemljama koje su dale visoki broj bodova bila je i Hrvatska (12 bodova od žirija i osam bodova od publike).

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5 via RAI
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?