Portugalci se pripremaju za 60 godina Festivala da Canção – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Portugalci se pripremaju za 60 godina Festivala da Canção

  4 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Nakon gotovo 32 godine imat ćemo portugalskog predstavnika na Eurosongu održanom u Švedskoj. Portugalska televizija RTP danas je potvrdila nastup na 68. izdanju Eurosonga te istodobno otvorila prijave za pjesme za Festival da Canção.

Novo izdanje FDC-a bit će svečano obilježeno jer Portugalci dogodine obilježavaju 60 godina od svog prvog nastupa na Eurosongu.

Kao i na proteklom izdanju, na FDC-u će biti izvedeno 20 pjesama kroz dva polufinala. Od 20 pjesama, šest pjesama bit će izabrano s danas otvorenog javnog poziva (rok za prijavu: 15. listopada). Preostala mjesta bit će ispunjena izravnim pozivom izvođačima/autorima od strane RTP-a.

Povećanje broja pjesama s javnog poziva došao je nakon dobrog rezultata tih izvođača na FDC-u 2023.

Do 30. studenog predati sve

Prijave će se vršiti putem e-mail adrese festivaldacancao@rtp.pt. Osim pjesme u MP3 ili WAV formatu, e-mail mora sadržavati detalje o natjecatelju/skladatelju (ime, nacionalnost, datum rođenja, adresa i broj telefona), koji može biti Portugalac koji živi u Portugalu, inozemni glazbenik portugalskog porijekla ili stranac koji živi u Portugalu dulje vremensko razdoblje. Rezultate ovog natječaja svi prijavljeni će saznati do 31. listopada.

S druge strane, pozvani skladatelji će do 31. listopada morati poslati skicu pjesme s kojom misle nastupati na FDC 2024. Ukoliko ista bude zadovoljila RTP, svi autori će do 30. studenog morati predati završne verzije svojih pjesama. To uključuje:

  • završnu verziju pjesme (s vokalom izvođača i glazbom);
  • karaoke verziju (s instrumentalom i pratećim vokalima);
  • instrumentalnu verziju (samo glazba, bez ikakvih vokala).

RTP će unajmiti glavnog glazbenog producenta koji će biti supervizor odabira pjesama i, eventualno, dati sugestije oko promjena pjesme.

YouTube video

Format isti

FDC 2024. sastojat će se od triju večeri – dva polufinala i finala, koje će se održati u veljači i ožujku 2024.

U svakom od polufinala slušat ćemo deset pjesama, iz kojih će se po šest njih plasirati u finale, što znači ukupno 12 finalista. Pet izvođača plasirat će se u finale kombiniranim glasovima publike i žirija u studiju (50%-50%) u prvom krugu glasovanja, dok će šestog finalista odrediti isključivo glasovi publike u drugom krugu glasovanja. U polufinalima pravo glasa imat će portugalska publika putem telefona i SMS-ova.

U finalu, pravo glasa imat će publika putem SMS-a i telefona, te sedam regionalnih žirija (pet žirija u matici zemlji, te dva otočna – Madeira i Azori) i to po istom modelu kao i ranijih godina. Nakon što su svi žiriji odglasali i dobiven je poredak pjesama, njihovi bodovi će se pretvoriti u one prema eurovizijskom sustavu. Za kraj, voditelji će pročitati glasove publike prema istom sistemu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12).

Kao i prethodne tri godine, RTP je u natječaj stavio mogućnost nastupa s verzijom s nasnimljenim pratećim vokalima. Međutim, kao uvjet je ostavljen da glavni vokal i lead dub budu izvedeni uživo.

Cijeli natječaj nalazi se ovdje.

YouTube video

Prvi švedski Eurosong od 1992.

Portugalce je u Liverpoolu predstavljala Mimicat. S pjesmom Ai coração, 38-godišnja pjevačica je ušla u finale, gdje je osvojila 23. mjesto. Time je Ai coração postala prva pjesma s javnog poziva na prijavu koja je pobijedila na FDC-u u više od desetljeća.

Zanimljivo, na prethodna tri izdanja održana u Švedskoj (2000., 2013. i 2016.) nismo imali prilike gledati portugalske predstavnike. I dok su za 2000. krivi loš rezultat iz prethodne godine, RTP se povukao s izdanja održanima 2013. i 2016. zbog financija. Iz tog razloga, zadnji Eurosong u organizaciji Šveđana na kojem su nastupali Portugalci, bio je onaj iz 1992., održan u – Malmöu. Tada je Dina s pjesmom Amor d’água fresca  osvojila 17. mjesto.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2 via RTP
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?