#rnesc2023: Generacija Z-ikTok – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: Generacija Z-ikTok

  18 min za čitanje   5 komentara

I dok cijela Hrvatska raspravlja o fritulama, naše uredništvo nastavlja raspravljati o najboljoj pjesmi na ovogodišnjem Eurosongu. U današnjem nastavku na redu je pet novih zemalja. Međutim – hoće li jedna od njih preuzeti vodstvo? Saznajte u nastavku teksta. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AUSTRIJA

YouTube video

Poe-ovska pomoć za pisanje komentara

Bartol: Kako sam već bio rekao u Megafonu, najveća prednost Austrije na ovogodišnjem Eurosongu je to da je Izrael izbacio pjesmu isti dan pa mi je Austrija zvučala kao zapravo zabavan bop. Zarazna melodija i refren, malo messy sve skupa, ali na dovoljno simpatičan način da mi ne ide na živce. Ne znam kako će izgledati nastup za ovu pjesmu, no poznavajući Austriju nemam izrazito visoka očekivanja.

Ocjena: 6/10

Faruk: Bog mi je svjedok da ne znam reći šta mi je u ovoj pjesmi dobro, ali jednostavno me hipnotizirala na prvo slušanje. Možda pomalo bizarna tematika, možda već razrađen koncept plesnih pokreta koji će publika zasigurno voljeti, možda sjajna gradacija prema kraju pjesme. Samo da Austrijanci ne zabrljaju nastup i ovo bi moglo, trebalo i osuđeno je na TOP 5.

Ocjena: 9/10

Filip: Dok Teya i Salena pjevaju o master-tekstopiscu koji je ušao u njihovo tijelo i piše super hitove, razmišljam si koliko bi i meni trebala slična pomoć za određene RN komentare… Za Austriju se nema što previše pisati; jako zarazno, nadasve pametno i s odličnim spotom. Držim fige da se sve primjereno prenese na scenu liverpulske arene i da vokali budu dobri jer cure imaju važan zadatak – osvetiti prošlogodišnji Halo i ući u finale!

Ocjena: 9/10

Jeftini joke act

Ivana: Evo odmah otvorenog priznanja. Ja na prvu nisam skontala o čemu se radi u ovoj pjesmi. Ili mi, na premijerno slušanje, uopće nije bilo ni bitno. Znam samo da mi je, nakon kraja pjesme, bilo toliko upitnika nad glavom i da sam si, umirući od smijeha, mislila: „Šta je ovo i zašto ja to gledam?“ Još smješnija bila je činjenica što je moj super frend veliki fan Edgara Allana Poea pa sam točno mogla zamisliti njega kako mi se na uho po cijele dana dere: „PoePoePoePoe.“ Bilo kako bilo, unatoč tome što sam ja valjda najveći protivnik joke actova na Eurosongu ikad, ovo volim. Otkačeno je, nenormalno zabavno, dinamično, pamtljivo (obožavam O mio padre dio, i točno se sjećam da mi se na prvom satu tanga vrtio u glavi hahah), cure mi se čine super, a na kraju dana, ipak se tu krije jedna lijepa poruka.

Ocjena: 7/10

Josip: Ženski duo iz Austrije je obećavao nakon što se krenulo šuškati da bi upravo one mogle predstavljati Austriju. Iskreno – očekivao sam snažnu pop pjesmu s nekim zanimljivim detaljima i elementima u pjesmi. Objava ove pjesme je bila doslovno šok i nevjerica jer je upravo jedan od meni najdražih pisaca opjevan u pjesmi. Za mene je ova pjesma jeftini joke act koji je složen na brzinu samo da se upotrijebi trenutak glazbene kreativnosti koji je upropašten uzaludno lošim tekstom.

Ocjena: 2/10

Mariana: Catchy i zabavna pjesma koja će sigurno naći svoje mjesto u polufinalu gdje postoji mogućnost da se utopi u moru sličnih fun nastupa.

Ocjena: 8/10

Mate i Edgar nisu postali prijatelji

Marija: Ovo je toliko čudna, a istovremeno toliko dobra pjesma. Kad sam čula naziv i o kome govori, bila sam skeptična, ali već s prvim slušanjem ta moja skeptičnost je nestala. Ovo nije pobjednički materijal, ali vjerujem da s dobrim nastupom može visoko. Sviđa mi se kako se nadopunjuju vokali Teye i Salene i ovu pjesmu dosta često slušam. Pamtljiva je baš zbog toga što pjeva o Edgaru Allanu Poeu i mislim da će se već samim time istaknuti na natjecanju.

Ocjena: 7/10

Mate: Shvaćam da pjesma ima onaj beat koji će vjerujem zaraziti gledatelje i koji će je onda povratno nagraditi bodovima. Međutim, Edgar Allan Poe i ja se nismo baš sprijateljili, barem ne ovaj put.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Meni je ovo toliko zarazno, zabavno, ne izlazi iz glave satima nakon što ju poslušam, a ponekad ju počnem pjevušiti spontano bez da sam ju uopće čula taj dan. Jako simpatično, vrckavo, cure imaju super energiju, odlične vokale za koje se nadam da će tako zvučati i uživo i ne mogu naći niti jednu jedinu zamjerku. Inače me jako teško osvoje brže pjesme, a ova je to uspjela iz prve: tekstom, atmosferom, koreografijom i zabavnom ironijom.

Ocjena: 10/10

Sanja: Ako ima netko tko može čuti ovu pjesmu bez da odcupka u ritmu i još satima poslije pjeva Poe, Poe, Poe i oh mio padre, otkrijte mi tajnu vaše imunosti na earwormove. Meni su ova pjesma i spot baš zabavni, a i sama premisa je uvijek dobrodošao odmak od love/peace tematike. Nemam pojma kako će se atmosfera spota prenijeti na pozornicu i to me mrvicu brine, ali jedva čekam vidjeti. Edgar Allan BOP!

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 70/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,0

anketa 2156

Austrija 2023.

Ukupno glasova: 153

 • Jako mi se sviđa (5) [69 / 45%]
 • Dobra je (4) [35 / 23%]
 • OK je (3) [23 / 15%]
 • Užasna je (1) [17 / 11%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 6%]

DANSKA

YouTube video

Kad bi TikTok bio osoba…

Bartol: Kada bi TikTok trend bio personificiran kao osoba, dobili bismo Reileya. Poprilično naporna pjesma, ali u isto vrijeme zarazna, baš ne volim kada mi se to dogodi 😀 . Vrlo neobičan izbor za otvaranje polufinala, iako u drugom polufinalu bi valjda svaka pjesma bila neobična za otvaranje natjecanja. Nisam još razvio kompletno mišljenje o ovoj pjesmi, tako da slijedi jedna prosječna ocjena.

Ocjena: 5/10

Faruk: Valjda generacijska stvar, ne znam… Mene upravo iz tog razloga ovo „ništa ne radi“. Sve je ravno, pjesma nigdje ne ide. Pritom on pretendira da nas iznenadi svojom vokalnom izvedbom, tako da ja uistinu ne vidim Dansku u finalu.

Ocjena: 1/10

Filip: Kod ove mi je pjesme prvotno izrazito smetao autotune (posebice u nastupu) što me dovelo do perioda u kojem sam ju na svim platformama bez previše razmišljanja preskakao. Ne sjećam se točno kada ni kako, ali iz vedra neba sam joj odlučio dati još jednu priliku i poslušati u cijelosti njenu studijsku verziju. Zaključak te radnje bio je da mi se sviđa što čujem te da taj autotune u studijskoj verziji čak i nije previše izražen, no ipak, smatram da je problem pjesme što nije odviše inovativna.

Ocjena: 4/10

Snap je simfonija

Ivana: Upravo ono što je Bartol rekao – TikTok muzika. Točno vidim curice (a i dečke) koji će se za ovo lijepit k’o što se ja lijepim na kutiju Rafaella. Moram odmah reć kako ne podnosim TikTok (kamenujte me, sve ok), a ktome mi je ova pjesma sama po sebi jako „slatka.“ Dok je slušam, doslovno mogu osjetit svaku kockicu cukra kako mi dolazi do krvnih žila i ide u kile. Nije baš ugodno.

Ocjena: 2/10

Josip: Niti je ovo pjesma niti je smjelo ugledati svjetlo dana. Ovaj glasovni efekt je samo zakucao posljednji čavao u lijes danskog plasmana. Ako ovo prođe u finale Eurosonga, onda je Europa gadno zaglavila u svijet TikToka i sličnih aplikacija koje određuju trending i što je dobro (ako netko pomisli da je Snap nezasluženo osvojio svijet i da se referiram na Rosu Linn onda gadno griješi. Snap je simfonija i pjesmetina za ovaj wanna be pokušaj).

Ocjena: 1/10

Mariana: Gen Z pjesma koja je osvojila millenial osobu. Radijski hit koji mi ne izlazi iz glave. Nadam se da će imati bolji nastup od onog s danskog izbora.

Ocjena: 7/10

“Nema wow efekt”

Marija: Nikako mi ne sjeda pjevačev glas pa samim time mi se i pjesma manje sviđa. U refrenu mi nedostaje melodije i ne pronalazim nijedan wow efekt koji bi me izuo iz cipela. Doduše, moram priznati da je refren pjesme zarazan, ali samo to nije dovoljno za zapaženiji rezultat na Eurosongu.

Ocjena: 4/10

Mate: Prije 10 godina na Eurosongu bi ova pjesma bila nešto novo, ali danas baš i ne. Kao u trendu je, ali ovakvih pjesama smo se naslušali zadnjih godina tako da bi Danska i u lošijem polufinalu opet mogla ostati bez finala.

Ocjena: 3/10

Nikolina: Jako slađušno i simpatično, možda ipak nedovoljno upečatljivo, ali nije mi mrsko čuti ovu pjesmu. Ne puštam ju samoinicijativno, ali ju ne preskačem kada naiđe na playlisti.

Ocjena: 6/10

Sanja: Ovo mi je ok za slušati u studijskoj verziji i ima radiofonični potencijal. No čitav paket mi je kao neka slatka vuna – nešto što ćeš jesti jer izgleda fora, ali da je okus spektakularan, ne nužno.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 37/100

PROSJEČNA OCJENA: 3,7

anketa 2157

Danska 2023.

Ukupno glasova: 138

 • Ne sviđa mi se (2) [39 / 28%]
 • Užasna je (1) [37 / 27%]
 • OK je (3) [35 / 25%]
 • Jako mi se sviđa (5) [15 / 11%]
 • Dobra je (4) [12 / 9%]

FRANCUSKA

YouTube video

Ne mora svaka pjesma izgorit’

Bartol: Eh Zarro moja. Karizma na izvoz, stav sa kojim bi mogla uvjeriti Macrona da promijeni odluku o mirovinskoj reformi, i onda beat na refrenu koji zvuči sklepano za deset minuta. Kao i u mnogo ovogodišnjih pjesama, kitice su bolje od refrena, a to nikada nije dobar znak. Ono što je istina je da mi je ova pjesma grower, nisam toliko razočaran koliko sam bio na prvo slušanje. Btw, može li netko namontirati Wendy Williams kako pleše uz La Zarru na refrenu?

Ocjena: 7/10

Faruk: Ovo mi zvuči kao Barbara Pravi za odrasle. Decentno, sa puno  promjena ritma, vrlo karizmatičnim izvođačem – ova stvar bi mogla ponovno igrati u borbi za sami vrh tablice.  Čak i kad ne razumijete o čemu pjeva, nakon prvog slušanja ste u fazonu: „To sestro, reci ti njima“. U svakom slučaju, originalno, autentnično i lijepo.

Ocjena: 8/10

Filip: Nakon kratkog prošlogodišnjeg predaha, Francuska ponovno šalje nešto po čemu bi iz aviona vidjeli da se radi o njima svojstvenom proizvodu. Po samoj objavi pjesme mnogi su obožavatelji zamjerili što pjesma nema instantno pamtljiv centralni moment, no ja se s tim ne slažem jer mislim da La Zarrin vokal ostavlja itekako pamtljiv trag. Ne mora svaka pjesma u svoje tri minute „izgorit“, neke su tu kako bi (p)ostavile vibe.

Ocjena: 8/10

Neodlučnost ili ipak – legenda?

Ivana: Joj, kakva legenda! Ovu pjesmu, kao i izvođačicu, stvarno obožavam! Tako je otmjena, fina i ekscentrična. Iako su potpuno drugačije, uz ovaj me paket vežu slični utisci kao i uz onaj Barbare Pravi – gotovo mogu osjetiti Francusku u svim svjetlima, bojama i mirisima, samo slušajući ih! Ako uspije prenijeti atmosferu iz spota, bit će genijalno! Btw, nokti su joj sve…

Ocjena: 10/10

Josip: Francuska nam se ponovno predstavlja nečim autentično francuskim. Pjesma me osvojila na prvo slušanje i od onda ne izlazi iz moje playliste. Melodija i kombinacija s elementima disco zvuka je pun pogodak. La Zarra ima odličan glas i pojava te je nevjerojatno karizmatična.

Ocjena: 10/10

Mariana: Početak obećava, ali kako ide dalje mi prelazi u nekakvu monotoniju. Ona kao ona ima neku posebnu karizmu te kao takva izvuče pjesmu, no ostaje mi na 50:50 i ne mogu odlučiti je li mi dobra ili nije.

Ocjena: 6/10

Francuski kao pojačivač pjesme

Marija: Obožavam slušati francuski u pjesmama, a ovdje moram istaknuti i La Zarrin vokal koji je savršen. Pjesma mi je okej, ali refren mi je razočaravajuć. Očekivala sam nešto jači refren u odnosu na ostatak pjesme. Nije loše, ali kad bi se pjesma još malo „pojačala“, bila bi i bolja.

Ocjena: 7/10

Mate: Like it! Nije mi možda savršena kao Voila, ali je itekako profinjeno i taj francuski jezik odlično odgovara ovoj pjesmi. Mislim da ne bi bila toliko dobra da je otpjevana na bilo kojem drugom jeziku.

Ocjena: 9/10

Nikolina: Profinjeno, sa stilom, damski i elegantno. Baš je cijela atmosfera nabijena sofisticiranom, a opet dominantnom ženskom i ženstvenom energijom. Pravi francuski chic glazbeni i vizualni paket.

Ocjena: 9/10

Sanja: Jedna od mojih uvjerljivo najslušanijih pjesama i top favorita na ovogodišnjem Eurosongu. Ova pjesma savršeno predstavlja francusku kulturu i eleganciju, a La Zarra je iznosi toliko uvjerljivo i toliko je scenski karizmatična da joj vjerujem svaku riječ ovog jezika koji ne razumijem. Njezin izgovor francuskog mi je tako divan, a La Zarra je na sceni i izvan scene baš diva. Ne sumnjam da će se njezina karizma prenijeti i na velikoj liverpulskoj pozornici.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 84/100

PROSJEČNA OCJENA: 8,4

anketa 2158

Francuska 2023.

Ukupno glasova: 143

 • Jako mi se sviđa (5) [73 / 51%]
 • Dobra je (4) [30 / 21%]
 • OK je (3) [20 / 14%]
 • Užasna je (1) [13 / 9%]
 • Ne sviđa mi se (2) [7 / 5%]

ISLAND

YouTube video

Ljubav na prvo slušanje

Bartol: Jedna pjesma koja mi doslovno ne smeta. Dilja je zabavna na pozornici, simpatična, dobro pjeva ovu poprilično prosječnu pjesmu. Nadam se da će nastup biti malo dinamičniji u Liverpoolu. Imam dojam da baš nekako uživa u procesu, u nastupu, u svemu i to mi je baš lijepo vidjeti za promjenu.

Ocjena: 6/10

Faruk: Uuu, ovo volim. Ne znam objasniti zašto, ali ovo je bila ljubav na prvo slušanje. Prvi refren u kojem se pjesma još uvijek budi mi je najbolji dio cijele ove priče. Malo se pribojavam scenskog, a malo više vokalnog nastupa. No, želim misliti pozitivno. Što bi rekla Mia Dimšić – Guilty pleasure. Želim ovo u finalu.

Ocjena: 9/10

Filip: Ove sam godine pobliže popratio islandski predizbor, te iako mi nije bila glavni favorit – drago mi je što ih Diljá predstavlja. Ono što mi pomalo kvari doživljaj jest činjenica što islandska verzija ovog singla zvuči itekako uvjerljivije i (sorry Diljá) moćnije. Da je ostao Lifandi inni mér dao bih višu ocjenu, dok ovu verziju rijetko slušam.

Ocjena: 6/10

Povratak veselih islandskih pjesama

Ivana: E znači kakva kraljica! Meni je ova pjesma sve! Tako moćna, jaka, suverena, s eksplozijom… pa… svega. Još ubije svojim glasom. Naprosto ne mogu ovu pjesmu slušat mirno, nego se krenem gibat ko ona i razbijem si pola stana (ups). Plus, cura mi djeluje jako prizemno i simpatično. Ovako nešto nisam očekivala od Islanda, ali baš zato sam još oduševljenija. Vrhunski. Na žalost po nju, postoji nekolicina pjesama koja mi je trunčicu bolja, no za potrebe ovog ocjenjivanja, zamislite da do broja devet piše „+“.

Ocjena: 9/10

Josip: Simpatična pjevačica Diljá nam donosi simpatičnu pjesmu. Island se odlučio vratiti veselim pjesmama koje su dobre, pamtljive i imaju potencijal za finale. Sve u svemu bih rekao da ova pjesma obećava zabavu i mogućnost ulaska u finale.

Ocjena: 5/10

“Dosadi do drugog refrena”

Mariana: Ovo mi se čini kao jedna od onih pjesama koja je nekoliko godina ležala i odmarala u ladici dok se netko nije sjetio izvaditi je jer mu je ponestalo ideja za “Eurosong pjesmu”. Solidno ali to bi bilo to, ima sreću što je u “lakšem” polufinalu.

Ocjena: 5/10

Marija: Jako mi se sviđa boja glasa pjevačice. Vokalna izvedba na nacionalnom finalu bila je odlična i vjerujem da će u Liverpoolu biti i bolja. Što se same pjesme tiče, očekivala sam jači refren, a već do drugog refrena mi dosadi. No, nadam se da će Island osmisliti odličan nastup za Liverpool koji bi mogao pojačati dojam kojeg pjesma ostavlja.

Ocjena: 6/10

Nema klika s pjesmom

Mate: Dosta repetativno, što možda čak i leži ovakvoj pjesmi. Mislim da će za Eurosong morati poraditi na nastupu jer ovaj sa Söngvakeppnina mi se ne čini pomno osmišljen.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Nikako ne mogu kliknuti s ovom pjesmom i zavoljeti ju. Kad bih na papir stavila sve njezine dijelove, bila bih sigurna da je to pjesma u kojoj ću uživati, ali, nažalost, nije. Je li riječ o preekspresivnom načinu na koji ju Diljá izvodi, prevelikoj razlici između dinamike strofa i refrena, ne znam. Znam jedino da joj samo zbog izvrsnog vokala ipak ne mogu dati prenisku ocjenu.

Ocjena: 6/10

Sanja: Island se ove godine odlučio predstaviti s pjesmom koja po meni ima sve da postane radijski hit. Diljá mi je baš simpatična i svojom energijom doista odašilje p-p-p-power, a bome je i vokalno moćna. Nadam se da će joj omogućiti vrhunski staging koji ova pjesma zaslužuje. Voljela bih vidjeti neku igru svjetlima, no čak i ako to izostane, Diljá ima tu sposobnost da sama ispuni pozornicu svojom pojavom, što je pokazala i na islandskom izboru. Nadam se dobrom rezultatu za Island, a Dilju bih voljela slušati iz prvih redova na pozornici nekog festivala.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 65/100

PROSJEČNA OCJENA: 6,5

anketa 2159

Island 2023.

Ukupno glasova: 131

 • OK je (3) [48 / 37%]
 • Dobra je (4) [28 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [26 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [23 / 18%]
 • Užasna je (1) [6 / 5%]

RUMUNJSKA

YouTube video

Filip plače zbog ocjene

Bartol: Ne mogu si objasniti zašto ovaj nastup postoji. A ni pjesma iskreno. Theodor dobro pjeva! Jako sam zbunjen ovim izborom, zato je skoro cijeli moj komentar složen od jednostavnih rečenica.

Ocjena: 1/10

Faruk: Za razliku od Srbije, ovdje mi koncept ostaje nejasan. Ili drugačije – što je pisac htio reći. Pjesma koja je nekako svrha sama sebi (da ne ponavljam o ono o prolasku jedne pjesme). Doslovno, trajala 30 sekundi ili 30 minuta, meni je sasvim svejedno. Jedva čekam da završi.

Ocjena: 2/10

Filip: Srce me zaboli kad se sjetim da moram dovršiti pisanje ovog komentara kojemu onda naposljetku moram prikeljiti određenu ocjenu. ☹ Zašto? Zato što smatram da je Theodor sa svojih 18 godina izvrstan performer koji posjeduje prijeko potrebni faktor X zbog kojeg D.G.T. uživo maestralno odrađuje. Zbog navedenog stage presencea i odličnog vokala smatram da pred cijelim svijetom zaslužuje pjevati bolju pjesmu. Samo zbog njega navijam da se Rumunjska i nakon ovogodišnjeg rezultata nastavi natjecati te da nam se on s primjerenijom pjesmom ponovno vrati.

Ocjena: 2/10

Ivanina migrena

Ivana: Uf, evo. Pogledala i poslušala jednom i taj dan dobila nesnosnu migrenu koja nije prolazila… Slučajnost? Nadam se da da.

Ocjena: 0/10

Josip: Rumunji kao da ne žele finale Eurosonga već su odlučili igrati sami protiv sebe i odabrali vjerovatno najlošiju moguću pjesmu. S obzirom na sve dodjeljujem im moju ovogodišnju Zlatnu kantu, a vjerujem da im to neće biti jedina kanta.

Ocjena: 0/10

Mariana: Uff, ne znam. Meni se ovo ne sviđa. Eto, toliko od mene.

Ocjena: 1/10

Marija: Nemam pojma što da mislim o ovoj pjesmi. Ne sviđa mi se što se pjeva na dva jezika i mislim da bi bilo bolje da ostane samo na rumunjskom. No, sviđa mi se Theodorov glas i način na koji prenosi emociju. Ali, to mi je nedovoljno da mi se pjesma više svidi. Nedostaje mi neki wow dio tijekom kojeg bi me ova pjesma u potpunosti osvojila.

Ocjena: 4/10

Mate: A baš neće Rumunje zadnjih godina. Nažalost, jedna od najlošijih pjesma u njihovog bogatoj eurovizijskoj povijesti. I pjesma i nastup djeluju nekako otužno.

Ocjena: 2/10

Nikolina: Jedan veliki upitnik nad glavom i ništa drugo.

Ocjena: 1/10

Sanja: Otkako je izašla pjesma, utaborila mi se na začelju ljestvice i ne mrda. Kao pozitivno bih istaknula Theodorov glas, ali sve ostalo, zapečaćeno stagingom je rezultiralo dojmom da mi je ovo – čudno.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 14/100

PROSJEČNA OCJENA: 1,4

anketa 2160

Rumunjska 2023.

Ukupno glasova: 133

 • Užasna je (1) [74 / 56%]
 • Ne sviđa mi se (2) [33 / 25%]
 • OK je (3) [12 / 9%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 7%]
 • Dobra je (4) [5 / 4%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak pete grupe:

# Zemlja Broj bodova (Prosječna ocjena)
1. Francuska 84/100 (8,4)
2. Austrija 70/100 (7,0)
3. Island 65/100 (6,5)
4. Danska 37/100 (3,7)
5. Rumunjska 14/100 (1,4)

Nikolina je bila najviše impresionirana ovom grupom (32), dok se Josipu današnje pjesme baš i nisu svidjele (18).

Josip i Ivana odlučili su iskoristiti opciju Zlatne kante i dati ju rumunjskom predstavniku.

U ovoj grupi dodijeljene su četiri desetke – jedna za Austriju (Nikolina) i tri za Francusku (Ivana, Josip i Sanja).

Rumunjski izvođač Theodor Andrei dobio je od naših komentatora prosječnu ocjenu 1,4. Od 2012. godine do dana, tek tri izvođača su imali nižu prosječnu ocjenu. Riječ je o Atheni Manoukian s pjesmom Chains on You (Armenija 2020. – 1,33), Serhatu sa snimkom I Didn’t Know (San Marino 2016. – 1,167) i Anriju Jokhadzeu s I’m a Joker (Gruzija 2012. – 1,286).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

 1. Diavolo — 27. travnja 2023. u 18:46

  Austrija – skeptičan sam oko njihovog live nastupa u Liverpoolu. Jednostavno ne vidim kakav bi nastup trebao izgledati na ovakvu pjesmu a da sve u istu ruku izgleda pristojno. Nije mi pjesma baš najbolje sjela od prvog slušanja. Zvuči kao lošija verzija nekoć vrlo popularne pjesme ˝What does the fox say˝, što zbog same kompozicije, što zbog žanra same pjesme. Vokalno mi s druge strane zvuče ok i ste strane ne bi trebalo biti problema. (6/10, ocjena 2, TOP:23./37)
  _ _ _ _ _
  Danska – ne sjećam se kad sam ovu pjesmu u cijelosti poslušao nego sad. Stvar je još hororičnija nego kad ju poslušaš u recapu nekog videa na jubitou. Poprilično repetitivno i ne inovativno. Vokal autotjunan do iznemoglosti da je na granici slušljivosti. Što je hororičnije, ima i gorih. (2,5/10, ocjena 1, TOP:32./37)
  _ _ _ _ _
  Francuska – ovaj njihov pokušaj mi je odmah na prvu zvučao usiljeno naspram recimo Voila od Barbare Pravi. Čini mi se kao da su sami sebi rekli ˝jeste vidjeli što prolazi, hajmo opet pokušati˝. Ne bih rekao da su pogriješili, ali mi sve zvuči slabije. Slabije zbog instrumentala koji je dobar do iza onog disco dropa, no nakon toga je ravna linija. Nigdje ne ide pjesma. Estetika vizualnog je u skladu malo prije spomenutog francuskog štiha. Ona ima odličan vokal i ne sumnjam da će dobro zvučati live, ali me zanima hoće li estetiku videospota prenijeti i na pozornicu. Ako budu htjeli, vjerujem da im to neće biti teško ostvariti. Sve u svemu ok pjesma i ništa više od toga. Fali tu safta da bi bila interesantnija. (8/10, ocjena 3, TOP:14./37)
  _ _ _ _ _
  Island – pjesmu na viši nivo podiže njezin vokal. Mimo toga bi bila ok, prosječna EDM pjesmica. Dilja i na pozornici pokazuje kako se jedan izvođač treba ponašati na pozornici. Poprilično je samouvjerena u ono što radi da joj ni ples i bacakanje po bini ne ometa kvalitetu pjevanja. Zapravo slušatelj povjeruje u ono o čemu ona pjeva kad čuje/vidi izvedbu. Nikad ne volim kad izvođač na ovakav tip pjesme izađe sam na pozornicu, pogotovo ako se radi o eurovizijskoj, bude previše praznine u nastupu. Stoga se ipak nadam nekoj promjeni u nastupu (ne tiče se nje same). Pjesmica mi je ok za recap, no pri slušanju cijele verzije se bome primijeti koliko je pjesma repetitivna i isprazna. (6,5/10, ocjena 3, TOP: 20./37)
  _ _ _ _ _
  Rumunjska – pjesma koju nisam nikako doživio nit sam ju više od jednom poslušao do kraja. Onaj live nastup je bio horor u svakom segmentu. Plesačice u donjem rublju su me podsjetile na Andoru iz 2006. (čini mi se), neka hvala. Nema ama baš ništa zanimljivo u njoj. Na momente je instrumental zanimljiv, ali samo na momente. Doduše, ni njegov vokal nije tako loš, samo što je ˝iskorišten˝ ni za što. (1,5/10; ocjena 1, TOP:36./37)

 2. Tom Pilibi — 27. travnja 2023. u 08:49

  @Blink

  Ne bi me čudilo da su upravo te plesačice u donjem rublju djelomično zaslužne za to što je Theodor pobijedio na rumunjskom izboru. Prije nacionalnog finala 3-4 pjesme su slovile kao konkurenti za pobjedu, a Theodor nije bio među njima. Rumunjski primjer nam pokazuje da nije pametno odluku o predstavniku na Eurosongu prepustiti samo publici.

 3. ESC fan — 26. travnja 2023. u 18:50

  Austrija – Jedna od najposebnijih pjesama ove godine, a teški banger u isto vrijeme. Meni se ovdje stvarno sve sviđa i siguran sam da će cijelu arenu ovo dignuti na noge. Ne bih se bunio da slijedeće godine idemo u Austriju!

  Danska – I dalje mi je krivo što Nicklas Sonne nije pobijedio. Meni je ovo stvarno bezveze, ni za glavu ni za rep da povučeš. Niti je nešto pjevljivo niti nešto interesantno, vakum čisti, a najgore je što se možda ovo provuče u finale.

  Francuska – U početku ništa posebno i previše ravno, tokom vremena pjesma je malo porasla kod mene, ali i dalje je to sve mlako iskreno. Ono što je dobra stvar je što definitivno ne zvuči jeftino i što jednostavno imam neki vid poštovanja samim tim prema ovoj pjesmi. Mislim da će ostvariti oko 100 bodova u konačnici.

  Island – Iskreno jedna od boljih pjesama ove godine. Snažan vokal stvarno ovoj pjesmi daje moć i nemam uopšte nedoumice hoće li proći u finale. Rasturiće djevojka u drugom polufinalu.

  Rumunija – E pa ovako, ovo stvarno nije pjesma da kažem da je loša, izvođač je zaista karizmatičan i sasvim okej je njegov sav uloženi trud, ALI mene ovo uopšte ne dotiče. Niti je nešto da slušam svaki dan na streaming aplikaciji niti je nešto sada wow. Baš nekako ostavlja me ravnodušnim. Malo zvuči i staromodno, ali ne u pozitivnom smislu.

 4. Chandler — 26. travnja 2023. u 18:22

  Austrija – u pocetku mi je bilo, sta je ovo? Ali vremenom mi je dosta porasla i bas mi se pocela svidjati. Verujem da ce cure napraviti sou, a Srbija gotovo sigurno daje 12 bodova u finalu. 8/10
  Danska – GILTI PLEZR. Koliko god ne hteo priznati, svidja mi se. Mislim da prolazi. 6/10
  Island – U pocetku mi se svidjala, ali kako je vreme prolazilo, postala je sve dosadnija i dosadnija… Dosta bledo. 4/10
  Francuska – Tako je bre. Tako se ponasa jedna prava gospodjetina na sceni. Verujem da ce biti dobra uzivo. 9/10
  Rumunija – Hvala, ali ne hvala. 0/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?