#rnesc2023: "Nema pilota za ovaj avion" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: “Nema pilota za ovaj avion”

  16 min za čitanje   4 komentara

Na redu je pet novih pjesama koje su se našle pod povećalom urednika portala eurosong.hr-a. Hoće li jedna od njih prestići trenutno vodeću norvešku predstavnicu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AZERBAJDŽAN

YouTube video

Nema pilota za ovaj avion

Bartol: Azeri su očigledno čuli da će ove godine samo publika birati finaliste, shvatili da nemaju šanse i odlučili poslati ovo. Počne solidno, onako kao neki throwback indie američki bend iz sredine 2000.-ih i onda rap dio. Vibra 21 Pilots, ali da nema nijednog pilota koji je sposoban upravljati avionom.

Ocjena: 2/10

Faruk: „Pazi što želiš, možda ti se ostvari“ u mom slučaju se ostvarilo na primjeru Azerbajdžana. Godinama zazivam nešto drugačije, nešto „originalno“, i oni mi ponude garažni pokušaj soundtracka za teen seriju. Pjesma koju ne mogu zamisliti u finalu Eurosonga, ali nekako ipak mislim da će se tamo naći.

Ocjena: 3/10

Filip: Dok cijelu Europu ovo podsjeća na Beatlese ili Oasis, osobno mi je ova pjesma kao lovechild meni drage Iznad oblaka sastava Nola i neke chill melodije od TBF-a. Ajmo reć’, Ništa mi neće ovi dan pokvarit – ali versovi. Zanimljivo, kada je cijela eurovizijska zajednica razočarana pokušajem ove zemlje meni je on više nego korektan i simpa, ali moram priznati da se u masi ipak pomalo utapa.

Ocjena: 6/10

SIM kartice to the rescue!

Ivana: Meni je ovo neki 00s VH1 ugođaj, što je svakako plus, jer obožavam takve stvari (zato i ocjena više). Nažalost, ovo je, kako bi se reklo, verzija za siromašne. Baš mi je žao, ali, moram reći, bljedunjavo i neprimjetno. Ima gorih.

Ocjena: 3/10

Josip: Napokon dočekasmo pjesmu koja je nastala u Azerbajdžanu i onda nas udari količina nekvalitete i mlake izvedbe braće Bağmanov. Osobno ovu pjesmu redovito preskačem kad nekim čudnim putevima dođe do mene. Jednostavno ne mogu doživjeti pjesmu jer je nevjerovatno ravna.

Ocjena: 2/10

Mariana: Jedino čudo i SIM kartice po Europi ovo mogu poslati u finale. Preloše.

Ocjena: 0/10

Marija: Mogu zamisliti kako slušam ovu pjesmu lagano se vozeći u autu, ali u kontekstu Eurosonga, bojim se da se neće istaknuti. Sviđa mi se tekst, no ne sviđa mi se što nema wow moment koji bi me oduševio. Bojim se da će se Azerbajžan ove godine utopiti u konkureniciji jakih pjesama prvog polufinala.

Ocjena: 4/10

Nizozemska otima glasače?

Mate: Pjesma kao pjesma mi čak i nije toliko loša, ali u nju malo uložilo i cijela atmosfera oko ove pjesme mi je nekako prejednostavna za jedno natjecanje poput Eurosonga. Možda će baš na jednostavnosti i dobiti nešto bodova, ali mislim da će im glasače oteti Nizozemska.

Ocjena: 4/10

Nikolina: Zvuči mi kao kombinacija Malika Harrisa i The Beatlesa, a to kod mene može biti samo dobro. Znam da azerbajdžanski blizanci ne kotiraju dobro ni na kladionicama ni među eurovizijskim obožavateljima, ali meni se pjesma jako sviđa, baš mi je nekako nenametljivo, iskreno, simpatično i odgovara mom senzibilitetu i glazbenom ukusu. U predviđanje njihova rezultata mi se teško objektivno upustiti, ali kakav god on bio, na mojoj će playlisti ostati.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ova pjesma ima fini retro vibe i neki dijelovi su slatki i umirujući. No ukupni dojam mi je da mi se smiksalo tu svašta nešto i usprkos tome ostao dojam da mi zvuči siromašno.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 34/100

PROSJEČNA OCJENA: 3,4

anketa 2148

Azerbajdžan 2023.

Ukupno glasova: 159

 • Ne sviđa mi se (2) [54 / 34%]
 • Užasna je (1) [48 / 30%]
 • OK je (3) [28 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [17 / 11%]
 • Dobra je (4) [12 / 8%]

CIPAR

YouTube video

Solidan zaokret

Bartol: Pjesma koja zvuči kao da je napisana u songwriting kampu za četrnaest minuta, ali s obzirom na ovogodišnju konkurenciju, Andrew bi mogao glatko proći u finale ako pogodi visoke note. Nisam pretjerano siguran u to (pozdrav José Otero) ali budemo vidjeli. Nadam se da će nastup vizualno biti zanimljiviji od spota.

Ocjena: 4/10

Faruk: Ovo je jedna od onih pjesama koje, iz svima nepoznatih razloga, samo meni budu dobre. Kad malo bolje razmislim, ovdje je sve što očekujem od eurovizijske pjesme – dinamika, jak refren, upečatljiv vokal. Međutim, poučen prošlogodišnjim hororom koji me i danas drži budnim, apelujem na Cipar da, ako nema novca i ideje za bolji scenski nastup, samo pošalju izvođača u hlačama i majici na scenu. Biće dovoljno.

Ocjena: 8/10

Filip: Ciparski zaokret nakon energičnih stvari od ženskih vokalistica mi je sasvim solidan. Nije na Andromachinoj razini barem u studijskoj verziji, ali mi je definitivno bolji od Sandrovog pokušaja iz 2020. Iako mi se ovo nalazi u osobnoj guilty pleasure kategoriji, ocjena u RN-u biti će u zlatnoj sredini jer mislim da ima inovativnijih skladbi u konkurenciji. S obzirom na polufinale u kojem se natječu, za ishod u svibnju se pretjerano ne bojim.

Ocjena: 5/10

Nedovršeni potencijal

Ivana: Uh oh jao… godinu kojoj evidentno nedostaje snažnih muških balada trebalo je iskoristiti kao prednost. Cipar to nije napravio, već nam je servirao podgrijani pop. Nisam fan. Ne znam po koji put to ponavljam, ali, ima gorih, pa evo…

Ocjena: 3/10

Josip: Andrew nam donosi baladu koja je imala potencijal, ali djeluje nedovršeno i to ruši dojam same pjesme. Nisam siguran u plasman jer će ova pjesma dosta ovisiti o samom nastupu i atmosferi koju Andrew ostvari tijekom izvedbe.

Ocjena: 4/10

Mariana: Pjesma za koju imam osjećaj da sam čula već milijun puta na radiju. Jednostavno mi nema ni okusa ni mirisa, ali svejedno kao takva prolazi u finale iz puno lošijeg drugog polufinala.

Ocjena: 3/10

Marija: Moram odmah na početku reći da Andrew ima jako lijepu boju glasa. Pjesma je vokalno dosta zahtjevna i jako me zanima kako će zvučati uživo. Imam osjećaj da će nastup još više pojačati ionako jak dojam kojeg pjesma ostavlja. Meni je od prvog slušanja na repeatu i drago mi je da se Cipar malo odmaknuo od ženskih izvođača i s muškim predstavnikom ponovno predstavio odličnu pjesmu.

Ocjena: 8/10

Fali saft

Mate: Baš me zanima kako će to Andrew uživo otpjevati. Ako ne ponovi Andromachin scenarij, ja zadovoljan. Jer mislim da su ove godine mnogi išli logikom da budu drugačiji od drugih pa mi je onda jedna „normalna“ pjesma poput ove zapravo i dobra.

Ocjena: 6/10

Nikolina: Korektna pjesma kojoj za moj ukus fali puno “safta” da bih ju primijetila i upamtila.

Ocjena: 4/10

Sanja: Pjesma koju mogu poslušati, no nema mi nešto zanimljivo ni posebno što bi me zadržalo da je slušam.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 49/100

PROSJEČNA OCJENA: 4,9

anketa 2149

Cipar 2023.

Ukupno glasova: 155

 • OK je (3) [64 / 41%]
 • Dobra je (4) [31 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [22 / 14%]
 • Užasna je (1) [8 / 5%]

FINSKA

YouTube video

Šalica s ča-ča-čajem

Bartol: Imam jako zanimljiv odnos sa ovom pjesmom, a to je činjenica da mi je pjesma baš jako jako dobra sve do onog dijela refrena (1:50) koji naprosto UVIJEK ide u recap. Kada krene taj „melodični Cha Cha Cha“ dio, kao da mi se izgubi vibe, prijeđe iz nečega tipa Sassja „Beton“ u Eiffel 65 „Blue (Da Ba Dee)“. Bih li se ljutio da pobjedi ove godine? Iskreno – ne. Ali ima kandidata koji su mi draži.

Ocjena: 8/10

Faruk: Ovdje ću se vjerovatno mimoići s ostalim kolegama, ali ja ovu pjesmu slušam zbog zadnjih 50-ak sekundi, i nisam siguran koliko se tu uopće isplati. Ok, zabavno jest, zanimljivo jest, drugačije također jest. Ali i dalje ću šalicu s ča-ča-čajem  morati proslijediti kolegama koji ovo vole puno više od mene. Meni jednostavno nije to to.

Ocjena: 5/10

Filip: Materinji jezik, energija, scandi prizvuk pri kraju i piña colada! Käärijä je čak i mene baladaša uspio pridobiti na svoju stranu i mislim da ništa više ne trebam dodavati.

Ocjena: 9/10

I dok bi Josip išao u Finsku, Ivana…

Ivana: Ok, ja sam svjesna da će me svi odreda mrzit, al šta ću, takva sam. Ne sviđa mi se. Eto, rekla sam. Ovo mi je idealan ovogodišnji kandidat za moj već sad kultni mama, bojim se citat. Cijeli koncept mi je neuredan, čudan, na trenutke jeziv i neshvatljiv. Vidim zašto ljudi vole, ali, ne vidim zašto obožavaju. Razlog zašto nije kanta jest postojanje šlager momenta. Ja sam valjda najveći fan švedskih šlagerašica ikad, pa eto, na njihov račun, neka mu boda.

Ocjena: 1/10

Josip: Finska nam ove godine servira opasno dobru pjesmu. Pjesma ima upravo sve elemente potrebne za uspjeh – zaraznu melodiju, pitak i zanimljiv tekst, intrigantnog izvođača i na kraju promjenu ritma koja daje svježinu pjesmi. Izgleda da je Finska odlučila boriti se za pobjedu. Ja sam spreman za Helsinki sljedeće godine, a vi?

Ocjena: 10/10

Mariana: “Lik” iz Finske u zelenom boleriću koji pjeva kako voli piti pina coladu i plesati cha cha. Sve ono što je Eurosong trebao, a nije znao da treba. Sjedi, deset!

Ocjena: 10/10

Marija: Finska je ove godine fantastično izabrala. Gledajući nastup na tamošnjem izboru, isprva sam se bojala Käärije. Onaj pogled u kameru ledio mi je krv u žilama. No kako pjesma odmiče, i moj strah nestaje. Savršen ritam i zarazan refren odlična su kombinacija koja se javlja u ovoj pjesmi. Slabijom stranom smatram vokalnu izvedbu koja bi u Liverpoolu trebala biti puno bolja. Vjerujem da će se do svibnja i to ispeglati, a ne bih imala ništa protiv da se Eurosong ponovno vrati u Finsku.

Ocjena: 10/10

Mate: Zaraznije od svih virusa zajedno. Pomalo lud nastup, ali pjesmu puštam redovno i uvijek me podigne. Kakav će ovo banger biti za zatvaranje prvog polufinala. Jedinu malu zamjerku imam na to što dugo čekamo refren.

Ocjena: 9/10

Inovativno i zarazno osvježenje

Nikolina: Nije moja šalica čaja i ne odgovara mi pretjerano, ali razumijem hype koji se stvorio oko ove pjesme i nastupa i mislim da s pravom kotira jako visoko. Donosi neko inovativno i zarazno osvježenje i energiju, a izvođenje u potpunosti na materinskom jeziku i uz profesionalne plesače podiže ocjenu i u mojim očima.

Ocjena: 6/10

Sanja: Da citiram Kääriju – it’s crazy, it’s party. Ovo je toliko ludo, zabavno i catchy, a eurovizijska publika voli ovakve out-of-the-box izvođače i nastupe. To je nagradila publika na UMK-u, a vjerujem da će Finci i u svibnju dobiti pozamašan broj glasova publike. Meni je ovo kao Gangam style na finski način, a svi znamo koliki je to hit bio. Cha Cha Cha će se nesumnjivo vrtjeti u Euroclubovima još godinama.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 76/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,6

anketa 2150

Finska 2023.

Ukupno glasova: 181

 • Jako mi se sviđa (5) [105 / 58%]
 • Užasna je (1) [30 / 17%]
 • Dobra je (4) [26 / 14%]
 • OK je (3) [15 / 8%]
 • Ne sviđa mi se (2) [5 / 3%]

POLJSKA

YouTube video

Posljednji čavao u kovčegu povjerenja

Bartol: Na stranu sa svim malverzacijama oko glasanja, njezinog uistinu lošeg live performansa, „bejba ic kajnda krejze“ je moj disaster bop ove godine. Ne mogu ne voljeti ovu pjesmu bez apsolutno ikakvog razloga. Ne kažem da je dobra, samo da je zarazna. Inače, mislim da bi Jann s onakvim live izvođenjem prošao jednako loše kao što će najvjerojatnije proći Blanka, ako ne i gore.

Ocjena: 5/10

Faruk: Latino ritmovi s obala Visle i Odre su posljednji čavao u kovčegu u kojem počiva moje povjerenje u originalnost u glazbi. Da se odmah razumijemo – dobar latino pop je sve što Eurosong očekuje, no ovo je jako generično i repetitivno. Čak mislim da su potencijali za dobar scenski nastupi ovdje prilično limitirani.

Ocjena: 3/10

Filip: Joooj, evo mi najdražeg ovogodišnjeg mima! Solo mi je čist’ okej pjesma koju si nekad znam pustit, ali, često na to zaboravim. Mislim da Poljacima ne ide previše u korist što se ove godine našlo jačih uptempo kompozicija od strane ženskih izvođača – posebice Mae. Drago mi je što šalju dobar pokazatelj skladbe tamošnje pop scene te upravo zbog toga, Blanki ide odlična ocjena.

Ocjena: 5/10

Meme

Ivana: Moj komentar na ovu stvar: Isuse i Bože. Realno. Strašno. Isto ja: Uuuuu baš dobra ova pjesma, onako, nezdravo zarazna, super energija. Ma Blanka bejbae, dala bi ja tebi svim srcem deset, al brate mili, savjest mi ne da.

Ocjena: 3/10

Josip: Uh oh, ovdje bi se moglo mnogo toga napisati i otići u širinu i daljinu. Najjednostavnije je reći da Poljaci u nacionalnom izboru nisu imali niti jednu pjesmu vrijednu spomena, pa su odlučili odabrati zgodnu curu koja “natuca” engelski jezik, ali zato pleše i u nedostatku vrckavih pjevačica i s obzirom na veliki broj memeova možda ipak ostvari neki dojam.

Ocjena: 2/10

Mariana: Bejbe itz kajnda krejze da mi je ova stvar ušla u uho. Nemojte me krivo shvatiti još uvijek mi je loše, ali bilo je i goreg.

Ocjena: 3/10

Ipak ima fanova

Marija: Sviđa mi se pjesma koju je Poljska odabrala ove godine. Baš pravi ljetni hit koji je jako catchy i tjera na ples. No, koliko god mi je pjesma dobra, moram priznati da mi je Blankin vokal na nacionalnom izboru zvučao čudno. Ona stage presence ima, no do Eurosonga itekako treba poraditi na vokalnoj izvedbi pjesme.

Ocjena: 8/10

Mate: Na stranu svi memeovi i šale s Poljskom ove godine, ovo ide u finale. Solo je školski primjer guilty pleasurea i ja ga ne preskačem na playlisti. Toliko loše da je postalo dobro. Vrh!

Ocjena: 7/10

Nikolina: Bila bi mi možda malo bolja da pjeva neki uvjerljiviji vokal, ovako mi je dosta mlako i bezukusno.

Ocjena: 3/10

Sanja: Gađajte me kokosima, al meni je ova pjesma u audio verziji teški guilty pleasure. Točno onaj tip pjesme koja ti uđe u glavu i ne želi se iseliti. Llámame efekt. “Žiri” u meni je objektivno svjestan da ovo nije ne znam kakvo remek djelo, ali “publika” pjeva didi-down-down-down na repeat i drmucka se u ritmu.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 46/100

PROSJEČNA OCJENA: 4,6

anketa 2151

Poljska 2023.

Ukupno glasova: 164

 • OK je (3) [45 / 27%]
 • Užasna je (1) [44 / 27%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 21%]
 • Jako mi se sviđa (5) [21 / 13%]
 • Dobra je (4) [20 / 12%]

ŠVICARSKA

YouTube video

Bartol nema puno pozitivnoga za reći

Bartol: Ljudi zaustavite sve što radite, Švicarska je ponovno poslala soft boy baladicu! Je li bolja nego lani? Nije! Je li bolja nego Gjon kojeg uporno pokušavaju kopirati iz godine u godinu kao što je Cipar svojedobno pokušavao poslati sedam verzija Fuega jer im je jednom uspjelo? Naravno da ne! Remo lijepo pjeva i zbog toga neće dobiti kriminalno nisku ocjenu od mene. To je sve od pozitivnih stvari što imam za reći.

Ocjena: 3/10

Faruk: Prošlogodišnji televoting fijasko nije uspio odgovoriti Švicarce od još jednog pokušaja s dječačkom baladom vrlo direktne poruke. Refren i „vojni“ marš u pozadini bi trebao biti dovoljan da publika ovo primjeti. Mislim da je i prostor za upečatljiv scenski nastup poprilično širok za pjesmu koja pjeva o pištoljima na vodu. Sve u svemu, dosta dobro.

Ocjena: 7/10

Filip: Jako lijepa balada s kojom se, barem prema mom mišljenju, Švicarska postepeno vraća onoj kvaliteti koju je imala prije Mariusovog odabira. Smatram da se u poruci puno mladih muškaraca može pronaći i samim time mislim da je iskrenija nego ona prošlogodišnja. Meni se sviđa, jedino imam nekoliko srcu dražih balada zbog čega ocjena ipak nije maksimalna.

Ocjena: 8/10

Ivana: Meni je on super, obožavam ovakve pjesme. Jedna kvalitetna muška balada sa super dinamikom i zaraznim ritmom. Remo ima ugodan glas koji pristaje ovakvom glazbenom žanru. Izvrsno odrađeno – da bi riječ rekla. U bazenu sličnih pjesama, bez premca najbolja.

Ocjena: 8/10

Oduševljena Marija

Josip: Mladi Remo Forrer i njegov Watergun me se nisu dojmili u mjeri koliko sam očekivao. Pjesma mi u velikom dijelu pjesme zvuči dosta slabo i bez pretjeranog dojma i snage. S obzirom da ova pjesma ima antiratnu tematiku i sama poruka pjesme je dosta očita, ali snaga te poruke se jednostavno ne uspijeva doživjeti tijekom Remove izvedbe. Vjerujem da će nastup biti na razini jer ga radi tim Sache Jean Baptiste, ali ja osobno ne vjerujem da će se uspjeti istaknuti.

Ocjena: 4/10

Mariana: Pjesma gdje je sve korektno odrađeno, ali meni “ne šmeka”. Isto kao za Nizozemsku, publika bi joj mogla presuditi jer nemamo žirija.

Ocjena: 5/10

Uzdamo se, Sacha, u te’!

Marija: Moj apsolutni favorit ove godine. Ono što mi se kod ove pjesme osobito sviđa je zvuk klavira na početku i kraju te tekst i poruka koju pjesma nosi. Vokal kojeg Remo posjeduje je iznimno jak i ježim se svaki put kad ga čujem. Otkako je Watergun objavljena, neprestano ju slušam jer mi se baš uvukla u kožu. Remo jako dobro prenosi emociju i očekujem da će za Liverpool osmisliti izuzetno zanimljiv nastup. Jedva čekam vidjeti kako će Watergun zvučati i izgledati na eurovizijskoj sceni. A dok čekam, ne preostaje mi drugo nego ovoj pjesmi dodijeliti Zlatni mikrofon.

Ocjena: 12/10

Mate: Na prvo slušanje sam zavolio pjesmu i ne razumijem kladionice koje kažu da će se Švicarska boriti za prolazak u finale. No, mislim da to ipak neće biti problem s obzirom da nastup radi švedska koreografkinja Sacha Jean-Baptiste. U konkurenciji s njoj sličnima Grčkom i Ciprom, Švicarska mi je definitivno najbolja.

Ocjena: 9/10

Nikolina: Izvrstan vokal, dirljiva poruka, jedna školski odrađena balada kojoj ne mogu naći zamjerku.

Ocjena: 9/10

Sanja: Nježna balada s ugodnim vokalom i lijepom porukom. Nema ništa konkretno što mi smeta, no nekako joj se rijetko vraćam.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 71/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,1

anketa 2152

Švicarska 2023.

Ukupno glasova: 150

 • OK je (3) [55 / 37%]
 • Jako mi se sviđa (5) [32 / 21%]
 • Dobra je (4) [26 / 17%]
 • Ne sviđa mi se (2) [24 / 16%]
 • Užasna je (1) [13 / 9%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak četvrte grupe:

# Zemlja Broj bodova (Prosječna ocjena)
1. Finska 76/100 (7,6)
2. Švicarska 71/100 (7,1)
3. Cipar 49/100 (4,9)
4. Poljska 46/100 (4,6)
5. Azerbajdžan 34/100 (3,4)

Ova grupa najviše se svidjela Mariji (39), a najmanje Ivani (14).

Finska je od naših komentatora uspjela dobiti i najvišu ocjenu (10 od Josipa, Mariane i Marije) i najnižu ocjenu (1 od Ivane).

U ovom nastavku iskorištene su opcije Zlatni mikrofon (Marija je dala 12 bodova za Švicarsku) i Zlatna kanta (Mariana je dala 0 za Azerbajdžan).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

 1. Diavolo — 25. travnja 2023. u 19:12

  Azerbajdžan – vrlo unpopular opinion, ali meni je ova pjesma top. Sviđa mi se njena nepretencioznost i relaxing energija koju ispoljava. Volim ovakve pjesme i inače pa nije čudno što mi se odmah na prvu uvukla u uho. Volim njihovu harmonizaciju koja me podsjeća na harmoniju kakvu Beatlesi imaju u svojim pjesmama. No i zasebni dijelovi su super, pogotovo ovaj rep dio. Pretpostavljam da će proći ispod radara s obzirom na sveopći neukus esc zajednice, ali ovo bi se vrlo lako moglo naći na mojoj svakodnevnoj playlisti jer jednostavno ima taj replay appeal. Po meni jednostavno i efektno, no priznajem ne za natjecanje kakvo je Eurosong. Prava chill out pjesmica. (9/10, ocjena 4, TOP:4./37)
  _ _ _ _ _
  Cipar – poprilično generično i neoriginalno. Sve do sada, kada sam si ju pustio ne bi li se prisjetio ičega, nemam potrebu si pustiti još koji put. Poprilično neinteresantno. Nisam siguran ni hoće li uživo ti vokali na išta ličiti, nije mi baš uvjerljiv ovako preko audio verzije. Vrlo mogući flop u najavi. Drugih dojmova nemam osim da ima i gorih pjesama, nažalost. (4/10, ocjena 1, TOP:29./37)
  _ _ _ _ _
  Finska – hmmmmm… ako kažem da mi je pjesma precijenjena, ne bih lagao, no mogu vidjeti zašto se nekome toliko sviđa pa je u vrhu kladionica i svih mogućih rangiranja. Unatoč tome što bih se čak mogao i pronaći u lyricsima koji zazivaju alkohol ne bi li na plesnom podiju oslobodio svoju divlju stranu, refren i ponavljanje ˝cha˝, ˝cha˝, ˝cha˝, u istom momentu mi je možda i najodbojnije u cijeloj ovoj pjesmi. Zvuči mi poprilično površno i nemaštovito. Instrumental mi je s druge strane odličan i ima ono nešto što mi se i inače sviđa, nešto tipa Krankšvester, ali eto, možda onaj tvist u zadnjem dijelu pjesme mi nije sjeo na prvu. Kao ni sam scenski nastup sa onim plesačima. Mislim pjesma u globalu nije loša, samo ima par stavki koje mi se baš i ne dopadaju (s time da sam imao drugog favorita na UMK koji bi sad dobio 10/10 – Kuumaa sa Ylivoimainen). Na kraju krajeva, nije loše i ne bih imao ništa da pobijedi, no moj osobni pobjednik sigurno nije. (7,5/10, ocjena 3, TOP:15./37)
  _ _ _ _ _
  Poljska – koja travestija majko mila, ovo treba zabraniti. Nikad u životu nisam vidio niti čuo manje talentiraniju osobu od ove Poljakinje. Čak i jedan fiktivni lik u vidu Čombe-a je talentiraniji od nje. Ali nije ni do vokala sve, slaba je i u drugim segmentima. Moja ocjena nema veze sa vjerojatnim manipulacijama na njihovom NF, nego je s obzirom na viđeno i odslušano toliko i zaslužila. Ne kužim kako netko istoj može dati višu ocjenu, pogotovo ako ima neko glazbeno obrazovanje. I ja sam priznajem pretjerao, no nije nula jer ipak treba imati muda s toliko ne talenta izaći pred milijunski auditorij. (0,5/10, ocjena 1, TOP:37./37)
  _ _ _ _ _
  Švicarska – sasvim pristojna pjesma sa odličnim dubljim muškim vokalom. Također, instrumentalno dinamično (u svojemu žanru) i pomalo filmski. Mogao bih zamisliti onaj dio pri kraju pjesme u traileru za neki film. Tematika teksta mi je ok, iako ništa što već nismo čuli. Pjesma bi mogla izvući deblji kraj jer je u dijelu polufinala koji bi ju mogao pokopati pošto nastupaju poslije nas i prije nekih dosta bržih i dinamičnijih pjesama koje bi se više mogle svidjeti gledateljstvu. No, nadam se prolasku u finale jer mi je pjesma u globalu vrlo dobra te u njoj nisam pronašao neku značajniju zamjerku. (8,5/1o, ocjena 4, TOP:12./37)

 2. ESC fan — 24. travnja 2023. u 12:56

  Azerbejdžan – Meni se ovo sviđa! Nostalgično jeste, a ja sam slab na takvu muziku ranih 2000-ih ili kasnih 90-ih iako sam tada bio dijete. Ono što izričito poštujem je što uopšte nisu ove godine Šveđane molili da im prave pjesmu, tako da definitivno mislim da je to pozitivan korak i nadam se da će se taj trend nastaviti. Ono što mi je žao je što će ovo vjerovatno biti zadnje mjesti u polufinalu i najgori plasman Azerbejdžana ikad, a uopšte nije loše, i to baš kada su odlučili domaći tim unajmiti. Dao sam 4/5 radi truda.

  Kipar – Meni je ovo jedna od najboljih pjesama ove godine. Na stranu to što mi se on kao pjevač sviđa i što volim njegove pjesme ova pjesma ima i glavu i rep. Jeste istina da je onako baš klasična evrovizijska pjesma, ali njemu ovo pristaje i nekako je se stopilo sa njegovim repertuarom. Drago mi je što je se odlučio za baladu, a ne za EDM pop pjesmu poput Electrify jer mu bolje to ide.

  Finska – A šta reći, moj favorit ove godine. Koliko god puta da se opet osvrnem na ostale pjesme i pokušam naći nekog ko pobjedu više zaslužuje opet na kraju to bude Finska. Pjesma je na finskom jeziku, izvođač je karizmatičan, ima tu neku priču koja je jasno ispričana na sceni, a ja sam jedan od onih kojima se drugi dio pjesme više sviđa hahaha, ali ovaj prvi dio ima smisla. Ono što bih samo volio je da još porade na vokalnoj izvedbi. Bilo bi mi jako drago da finski banger odnese evrovizijsku pobjedu nakon što nam UMK evo već godinama daje finske bopove koji nikako da pobijede, ali zato je tu Kaarija. <3 Radije bih išao u sunčanu Španiju na jug slijedeće godine, ali ako je već tako svakako rado kupujem kartu za Finsku. 🙂

  Poljska – Na stranu ta drama u Poljskoj ova pjesma jeste ljetni bop. Ima to nešto privlačno i tu neku pozitivu koja se provlači, a mislim da je taj dancebreak koji su naknadno dodali pun pogodak! Očekujem ovo u finalu unatoč manjku podrške poljske dijaspore, nadam se da će vokalno to konačno biti okej, pjesma stvarno nije teška za otpjevati.

  Švicerska – Mislim ovo stvarno nije loše i sviđa mi se tekst i cijela ta antiratna tema, ali nisu mogli veću mid pjesmu poslati, sem od možda pjesme iz Velike Britanije. Onako, mlako i dosadnjikavo. Moglo bi proći u finale, ali mislim da nam ne trebaju dvije antiratne pjesme u finalu, jedna je dovoljna.

 3. Chandler — 24. travnja 2023. u 11:49

  Azerbejdzan – uzasno podcenjeni, verujem da prolaze i da ce iznenaditi sve nastupom 9/10

  Kipar – generika na kub 5/10

  Finska – ma samo rokaj bre! 12/10

  Poljska – evo nam i gospodjice sa tarzanskim engleskim. Toliko lose da ne mozes a da je ne slusas. 2/10

  Svajcarska – nista posebno, tu i tamo. 6/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?