#rnesc2023: O autentiŠČnosti i konceptu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: O autentiŠČnosti i konceptu

  14 min za čitanje   9 komentara

Današnji nastavak našeg komentiranja bit će posvećen regiji. Točnije – jedinim zemljama bivše Jugoslavije koje su ostale na Eurosongu. Jesu li Slovenci hipnotizirali naše urednike? Ili im glavama ipak ide “mama kupila traktora”? Ili im se… Samo spava? Sve saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


HRVATSKA

YouTube video

KonŠČept

Bartol: Uistinu mi je drago da se opet priča o Hrvatskoj na Eurosongu. Hrabro, eksperimentalno, politički nabijeno, promocijski odlično odrađeno, pogotovo na području Hrvatske. Hoće li ŠČ groznica koja vlada Hrvatskom donijeti dovoljno glasova na Eurosongu nisam siguran, ali po prvi put valjda ikad nam redoslijed nastupanja zapravo ide u prilog, tako da vjerujem da ćemo Let3 gledati dva puta na Eurosongu u prijenosu uživo. Osobno, od Dore mi je malko pala oduševljenost ovom pjesmom, no vjerujem da će se njihova energija koja se osjeti uživo puno bolje prenijeti na eurovizijskoj pozornici.

Ocjena: 8/10

Faruk: Prvo, drago mi je da Hrvatska konačno šalje cijeli koncept, gotovu priču na Eurosongu. Drugo, drago mi je da Let 3 vraća fokus konvencionalnih medija na Eurosong. Treće, iskreno uživam u tome kako Let 3 konstantno drži pozornost na sebi koketiranjem s aktualnim temama, i mislim da će uistinu biti senzacija u Liverpoolu. Pjesma k’o pjesma je klasični Let 3. To je „uzmi ili ostavi“ priča. Nama koji razumijemo tekst je daleko bliža, zanimljivija nego nekome tko baš i ne. Mislim da je krajnje vrijeme da Hrvatska uđe u finale Eurosonga.

Ocjena: 6/10

Filip: Jedan od najsmjelijih hrvatskih eurovizijskih pokušaja ujedno je jedan od mojih najvećih ovogodišnjih growera. Činjenica da domaće predstavničke pjesme gotovo pa svake godine možemo čuti iz raznih medijskih kutaka, meni je uvelike pomogla da se MAMA ŠČ u mojim ušima poveže kao jedan izuzetno pitak proizvod. I prije Dore stalno sam pjevušio stihove s početka pjesme, ali mi se tek nakon nje skladba potpuno povezala i nakon tzv. abecednog dijela. Poruka je odlična, a momentum, trud i PR koji ove godine stoji iza Letovaca – skoro pa da nikad nije bio bolji! ŠČ!

Ocjena: 8/10

O ubaŠČivanju

Ivana: Ja doslovno obožavam cijelu ovu ŠČ fazu i kako nas je sve zarazila! Znam da me ljudi zbog tog ne podnose, ali ja sam onaj tip osobe koji konstantno ubacuje ŠČ u svaku riječ i ne može prestat. Inače, ne mogu ne pogledat spot, a pogotovo nastup, bez da se, da oprostite, upiškim od smijeha! Meni je ovo sve toliko komično i toliko genijalno u isto vrijeme, a šta je najluđe, ispada da se letovci, usprkos svom neozbiljnom i veselom pristupu, doista trude i vidi se da im je, bar zbog ugleda Hrvatske na Eurosongu, stalo. Ma, 10 bez razmišljanja, a finale neupitno!

Ocjena: 10/10

Josip: Vidjevši Let 3 kao jedno od imena ovogodišnjih natjecatelja na Dori, znao sam da su potencijalni pobjednici jer sumnjam da bi se prijavili na natječaj samo da se pojave i predstave novi singl s nadolazećeg albuma. Pjesma je tipična za Let 3 i ništa manje nisam ni očekivao od njih. Iako sama pjesma nije “moja šalica čaja”, sviđa mi se u smislu poruke i same konstrukcije pjesme koja je promišljena do posljednjeg detalja i riječi. Mama ŠČ! mi je u jednom dijelu pjesme jako konfuzna i granična, ali to se brzo vrati u tračnice i nastavi put prema uspjehu. Drago mi je vidjeti da se Hrvatska napokon odlučila maknuti iz zone komfora i odlučila riskirati pa što bude. Ekipa držim vam palčeve i ne sumnjam u vas.

Ocjena: 7/10

Mariana: Jednom riječju, genijalno. ŠČ! Iznimno sam ponosna na našeg predstavnika ove godine.

Ocjena: 9/10

Marija osvojena nastupom, dok je Mati kaotično

Marija: Nisam bila preveliki fan Leta 3 nakon što su se objavile pjesme Dore, no moram priznati da su me nastupom u potpunosti osvojili. Smatram da je Hrvatska dobro odabrala, a nadam se da će se nastup još poboljšati. Osobito mi je drago da će svi, pa i oni koji ne vole pjesmu, znati da se ŠČ! veže upravo uz Hrvatsku, a vjerujem da će i cijela dvorana plesati sada već itekako poznat ples uz stihove pjesme. Hrvatsku ove godine il’ voliš ili ne voliš, a ja ju itekako volim i zaista vjerujem da nakon toliko godina čekanja idemo u finale. Nadam se da će Letovci po Liverpoolu napraviti jedan krug na traktoru, a ne bih imala ništa protiv da ga vidimo i na sceni. Ipak pozornica Eurosonga to još nije doživjela.

Ocjena: 8/10

Mate: Hmmm još jedna pjesma koju ili voliš ili ne voliš. Iskreno nisam fan pjesme, nekako mi je to sve kaotično i za uši i za oči. Pjesma je antiratna, ali ja bih rekao i politička. Ali priznajem da brzo ulazi u uho pa je i ocjena malo bolja

Ocjena: 5/10

Nikolina joŠČ ne vjeruje

Nikolina: Još uvijek ima trenutaka kad ne mogu vjerovati da smo stvarno poslali Let 3 na Eurosong. Toliko su bili zazivani nakog svakog našeg eurovizijskog neuspjeha, smatrani čudesnim deus ex machina rješenjem i sad su napokon tu u svom punom sjaju i svi jedva čekamo vidjeti hoće li opravdati dugogodišnja očekivanja. Meni se pjesma sviđa i nadam se još boljem i potpunijem konceptu nastupa na liverpulškoj pozornici, iako je već sad na visokoj razini. Zabavno, začudno, iznimno jake i kvalitetne poruke, pamtljivo i upečatljivo.

Ocjena: 9/10

Sanja: Drago mi je što smo izašli iz sigurne zone pop pjesama kojima se generalno teško istaknuti u konkurenciji i poslali nešto originalno, s karakterom i pričom. Ako ništa, Let 3 nema šanse da ostane neprimijećen i drago mi je da grade pametan PR i hype i da publika na prepartyjima pjeva uglas s njima. Malo me brine to što plešemo po rubu političnosti i provokativnosti, no nadam se da ćemo ostati u zoni “prikladnog” i da će se taj rizik isplatiti dobrim rezultatom. Nadam se da će nas Letovci na traktoru uvesti u toliko dugo očekivano finale.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 77/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,7

anketa 2164

Hrvatska 2023.

Ukupno glasova: 242

 • Jako mi se sviđa (5) [103 / 43%]
 • Dobra je (4) [51 / 21%]
 • Užasna je (1) [39 / 16%]
 • OK je (3) [35 / 14%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 6%]

SLOVENIJA

YouTube video

“Moram iskoristiti dan”

Bartol: Puslice malene, baš su legende totalne, a pjesma je jako groovey i zabavna. Njihovi nastupi uživo su uvijek odlični, ali ipak imam minijaturne sumnje u to hoće li se kvalificirati u finale. Ja apsolutno navijam za Sloveniju, koja iz godine u godinu dokazuje zašto mi je jedna od najdražih država na Eurosongu. Jako volim činjenicu da furaju svoj stil unatoč svemu, kao i Portugal uostalom, također jedna od mojih najdražih država na Euroviziji.

Ocjena: 9/10

Faruk: Znam da nije gramatički točna riječ, ali ovo je – najautentičnija stvar ovogodišnjeg Eurosonga. Njima je sve ovo neopisivno zabavno, a iz te neopterećenosti rezultatom, ciljem i zadovoljavanjem formata nastaje jedna baš onako cool stvar koju biste mogli slušati barem po jedanput svakih sat vremena. Pitko, kvalitetno i originalno. Po meni najbolje od Ex-Yu ove godine.

Ocjena: 9/10

Filip: Ja na ovogodišnju slovensku pjesmu nemam zamjerki! Izrazito suvremeno, a zbog činjenice što su zadržali materinji jezik – jako autentično! Dragi Slovenci, ako ste željeli još koje zrnce moje mudrosti, oprostite, ali moram iskoristiti dan i na vašu pjesmu otić’ igrat i plesat.

Ocjena: 10/10

Dobivanje o autentičnosti

Ivana: Joj ma meni su oni ultrasimpatični, momci se stvarno čine super. Moram priznati da sam jedna od rijetkih koju ova pjesma ne obara s nogu. Imam dojam kao da je riječ o boljoj, modernijoj, razuzdanijoj i kvalitetnijoj inačici lanjske pjesme. S druge pak strane, live verzija totalno mi je drukčiji svijet od onoga kojeg vidim u spotu za pjesmu. U izvedbi uživo skroz su me oduševili jer pršte pozitivnom, mladenačkom energijom. Eurosong je ipak natjecanje koje se bazira na nastupu, tako da, uzmem li to u obzir, ide ocjena više.

Ocjena: 7/10

Josip: Pjesma me osvojila na prvo slušanje i mislim da je Slovenija učinila odličan korak izborom ove grupe za Eurosong. Dečki nam donose zdravu i odličnu pjesmu koja je izborom slovenskog za tekst samo dobila na autentičnosti. Bojanov nastup s Amayom i njihova izvedba Zitti e buoni se redovito vrti u mom autu i stanu, a Carpe Diem je bila samo dodatak mojoj playlisti. Ne sumnjam u odličan rezultat naših susjeda iz Slovenije i radujem se njihovom nastupu u Liverpoolu.

Ocjena: 9/10

Mariana bi plesala cijelu noć

Mariana: Bože kako je ovo dobar vibe, doslovno ne prestajem slušati, za mene najbolje stvar koju je Slovenija ikada poslala. “Ja bom celu noč plesala” kada se plasiraju u finale. Top!

Ocjena: 9/10

Marija: Jako mi je drago da Slovenija i ove godine ostaje vjerna svom jeziku. Moram priznati da mi se ovdje više sviđa spot, nego pjesma koja mi je preravna i slušajući ju u kombinaciji s ostalim pjesmama Eurosonga 2023. ne iskače, već se utopi u konkurenciji. Fali joj neki „jači“ moment, a nadam se da će ga nastupom ipak uspjeti nadomjestiti.

Ocjena: 5/10

Mate: Nisam baš fan indie rocka pa tako ni ove pjesme, ali puno bolje u odnosu na prošlu godinu. Imam i neki dojam da nam neće servirati samo jedan klasični rock nastup već i nešto zanimljivije.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Izrazito zabavno, plesno, pozitivne i zarazne energije. Izvedba uživo podigne sve na još višu nivo i ima koncertnu atmosferu. Jako mi se sviđa i tekst pjesme, u trenu podiže raspoloženje i vraća osmijeh na lice.

Ocjena: 9/10

Sanja: Baš dobre vibracije donose naši susjedi. Totalno feel-good pjesma retro zvuka. Baš poziva na plesanje cijelu noć, kako kaže i jedan stih. Ja ovo uvijek slušam s osmijehom na licu.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 80/100

PROSJEČNA OCJENA: 8,0

anketa 2165

Slovenija 2023.

Ukupno glasova: 210

 • Jako mi se sviđa (5) [93 / 44%]
 • Dobra je (4) [51 / 24%]
 • OK je (3) [45 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [12 / 6%]
 • Užasna je (1) [9 / 4%]

SRBIJA

YouTube video

Drugačije i eksperimentalno

Bartol: Moj favorit na Beoviziji je postao jedan od mojih favorita na Eurosongu, baš je lijepo to vidjeti. Drugačije, eksperimentalno, apsolutno vrhunski instrumental, a Luke ima energiju koja savršeno odgovara uz ovu pjesmu. Razumijem da njegov način pjevanja ljudi mogu ne voljeti, ali reći da pjeva loše ili da ne zna pjevati mi je iskreno apsurdno, jer dobro pjevanje ne znači samo izvoditi intenzivne vokalne bravure ili slične karakteristike koje ljudi smatraju „dobrim pjevanjem“. Već drugu godinu zaredom – bravo Srbija!

Ocjena: 10/10

Faruk: Kratka digresija – Organizatori PZE, samo nastavite tako! Još jedan fenomenalan izbor. E sad… Razumijem koncept. Luke je sjajan mladi izvođač i netko tko će itekako biti zanimljiv gledateljima. Pjesma mi nikako „neće u uho“  unatoč beskrajnim pokušajima. Jednostavno se ne mogu natjerati da je pjevušim i zavolim. Ipak, drago mi je da Srbija stvarno postavlja standarde u regionalnom poimanju Eurosonga. Sretno.

Ocjena: 5/10

Filip: U RN-u koji se odvijao prije srpskog predizbora, isticao sam Lukea kao jednog od glavnih favorita, a i sada naglašavam kako mi je izrazito drago što su susjedi njegovu skladbu imali hrabrosti izabrati. Kao što sam i prije mjesec i pol komentirao, zbog specifičnosti pjesme ne mogu je slušati na repeat te bih čak rekao da s njom imam sličnu situaciju kao i sa španjolskom; neke dijelove obožavam, dok su mi drugi negdje „u zraku“. Svakako, kvaliteta je tu, a ja još željno iščekujem i najavljenu tekstualno izmijenjenu verziju!

Ocjena: 7/10

Neimpresionirani Ivana i Josip

Ivana: Ja sam veliki fan Konstrakte, ali nažalost, ne i ovogodišnje srpske pjesme. Ovaj futuristički koncept nimalo mi nije zanimljiv, toliko da, gledajući izvođača, pomislim ono o čemu on pjeva. Ali ok, ne želim biti zlica mala. U svakom slučaju, osim nastupa koji mi se ne dopada, uopće ga ne mogu čuti kako pjeva jer on cijelu pjesmu u principu prošapće. S tim, načelno, nemam nikakav problem, jer ipak, riječ je o interpretaciji, no ja se, upravo zbog tog šapta, pjesme nakon slušanja gotovo ni ne sjećam i sve što mogu ponoviti jest upravo – samo mi se spava. Prošle godine s velikim je uspjehom prošlo novo i inovativno, stoga ne možemo kriviti susjede što su krenuli istim putem. Međutim, ja nekako ne vidim scenarij u kojem će žiri, pa čak ni publika, ovo prepoznati. Žao mi je.

Ocjena: 2/10

Josip: Nakon prošlogodišnjeg rizika i borbe za pobjedu i sami vrh Eurosonga, naši istočni susjedi su u želji za zadržavanjem jedinstvenosti i želje za ponavljanjem Konstraktinog uspjeha odabrali pjesmu koja je sve samo ne pjesma. Među natjecateljima ovogodišnje Pesme za Evrovizuju je bilo nekoliko pjesama koje su Srbiji mogle osigurati finale i jako lijep rezultat, ali ja osobno ovaj pokušaj u liku Lukea Blacka i Samo mi se spava ne vidim u finalu Eurosonga jer ni po čemu ne ostavlja dojam koji bi mu donio prolazak. Nakon nekoliko uzastopnih prolazaka u finale Eurosonga mislim da su Srbi jednostavno izgorjeli u želji da ponove Konstraktu. Umjetnica je jedna i neponovljiva. Dragi susjedi sljedeće godine pamet u glavu i ne ponovio vam se ovakav izbor pjesme.

Ocjena: 1/10

Mariana: Luke mi je baš po mjeri, dovoljno čudno da me zaintrigira i dovoljno kvalitetno da me zadrži, running order mu ne ide na ruku ali zaslužuje mjesto u finalu.

Ocjena: 8/10

Marija nije fan mističnosti

Marija: Nažalost, me nogu reći da mi se srpska ovogodišnja pjesma sviđa. Nadala sam se da će na Pesmi za Evroviziju pobijediti Zejna, no znala sam da je Luke veliki favorit za pobjedu. I jasno mi je zašto. Ovakav tip pjesme mogao bi dobro proći na Eurosongu osobito zato što donosi dozu mistike koje ove godine nema na natjecanju. Meni se ta mističnost previše ne sviđa. Pjesma mi nije loša, ali nema nijedan wow moment, bilo vokalno, bilo instrumentalno, koji bi me izuo iz cipela. Kad mi dođe na playlisti, poslušam ju, ali samoinicijativno pjesmu ne puštam prečesto.

Ocjena: 6/10

Mate: Pjesma mi je super, drži pažnju, nijedna od eurovizijskih pjesama joj nije ni slična i vjerojatno bi tu bila desetka da nemam jedan problem – nikako mu uz ovu pjesmu ne ide glas Luke Blacka, on mi je prenježan i za pjesmu i nastup.

Ocjena: 6/10

Nikolina: Ispravila sam svoju neukost i uz „heureka“ trenutak kojemu je dosta pomogao nastup na nacionalnom izboru napokon shvatila poruku koju Luke želi prenijeti. Koliko god da mi se ta poruka zapravo sviđa, čak me i oduševljava, jednostavno mi taj glazbeni stil i način izvođenja nikako ne sjedaju.

Ocjena: 4/10

Sanja: Moram reći da mi je jako drago što Srbija ove godine opet šalje nešto kreativno, konceptualno i drugačije. Nadam se da će im se ta hrabrost isplatiti u vidu još jednog dobrog rezultata.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 56/100

PROSJEČNA OCJENA: 5,6

anketa 2166

Srbija 2023.

Ukupno glasova: 213

 • Jako mi se sviđa (5) [57 / 27%]
 • Užasna je (1) [46 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [41 / 19%]
 • Dobra je (4) [38 / 18%]
 • OK je (3) [31 / 15%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak šeste grupe:

# Zemlja Broj bodova (Prosječna ocjena)
1. Slovenija 80/100 (8,0)
2. Hrvatska 77/100 (7,7)
3. Srbija 56/100 (5,6)

Pjesme iz regije su se najviše svidjele Bartolu (27), a najmanje Mati (16).

Jedina jedinica pripala je pjesmi koja predstavlja Srbiju.

Grupa Let 3, koja ove godine predstavlja Hrvatsku, ima isti broj bodova kao i predstavnice Češke i Španjolske – 77 od mogućih 100. Međutim, u ukupnom poretku riječki sastav najslabije plasiran od ove tri zemlje. Prednost ima španjolska predstavnica Blanca Paloma, zahvaljujući 12-ici od Sanje, dok češki ansambl Vesna ima tri desetke, u odnosu na jednu desetku (Ivana) Leta 3.

Od 78 izvođača koji će stati na liverpulsku pozornicu, najstariji natjecatelj Eurosonga 2023. jest basist grupe Let 3 Damir Martinović Mrle (15. srpnja 1961.). Usporedbe radi, najmlađi ovogodišnji natjecatelj je grčki predstavnik Victor Vernicos, koji nema još navršenih 17 godina (24. listopada 2006.). Osim toga, osnovan 1987. godine, Let 3 je dulje u glazbenoj industriji nego što većina izvođača Eurosonga 2023. ima godina.

Frontmen grupe Joker Out Bojan Cvjetićanin nedavno je dao intervju za portal eurosong.hr. Čega se dotaknuo u razgovoru, pogledajte u videu.

YouTube video

Intervju za naš portal dao je i srpski predstavnik Luke Black. Što je sve spomenuo, saznajte na ovoj poveznici.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

 1. Diavolo — 29. travnja 2023. u 03:01

  Hrvatska – a šta drugo reći nego genijalno! Kao i kod prve reakcije na pjesmu, ponovit ću, svojevrsna hrvatska inačica svjetski poznate pjesme Bohemian Rhapsody. Rekao bih da je u ovom kratkom vremenu ova pjesma u našoj državi stekla jako kultni status o čemu svjedoči uporaba slova ˝šč˝ u bilo kojoj prilici, govoru ili pismu. Stvarno genijalno. Let 3 su prvi naši predstavnici koji su se cijeli dali u ovaj projekt što potvrđuje činjenica da nas svaki dan očekuje neki novi promo oko pjesme ili cijelog branda koji je uz istu nastao. Reakcije navještaju da ovoga puta nećemo proći nezamijećeno, što je već napredak s obzirom na bližu prošlost. Ono čemu se nadam jest unapređenje scenskog nastupa, odnosno bolje kadriranje. Vidjet ćemo hoće li ova čudna pozornica dobro pasati našim momcima i hoće li iskoristiti sve njene mogućnosti, pa valjda su nabavili nešto sponzora da to izgleda svjetski. Nadam se da će vokalno to biti bolje u odnosu na Dora nastup, iako moram priznati da sam s vremenom već otupio na onaj početak. Sve u svemu nadam se konačnom prolasku i finale, a tamo nam je samo nebo granica. (9/10; ocjena 4, TOP:5./37)
  _ _ _ _ _
  Slovenija – kao ljubitelju indie rocka meni je ovo top. Instrumental odličan, pogotovo onaj mali dio solo gitare koji je fenomenalan, baš po mom guštu. Vokali odlični također, frontmen nepogrešiv, a i beck vokali sa svojim dionicama isto daju draž pjesmi. Nešto na što sam navikao u ovom žanru. No ono na što nisam inače navikao u indie svijetu jest slovenski jezik. Možda mi je na prvu bilo čudno ali sam se brzo navikao. Mislim da su pametno birali riječi jer je lako pamtljivo. Videospot odličan, mladenački, no onaj live nastup na njihovoj televiziji je pjesmu dodatno podigao gore. Stvarno zrače karizmom i poprilično su scenični. Jedino me interesira kako će to prilagoditi većoj bini gdje iza sebe neće imati hrpu djevojčica koje vrište od oduševljenja. Vjerujem da će se snaći, držim fige jer mislim da momci zasluženo mogu završiti prilično visoko u Liverpoolu. I njihov trud oko cijele ove priče je za pohvalu kao i kod Leta 3, baš su se dali u ovo, svaka im čast. Nadam se dobroj nagradi naposljetku. (9,5/10, ocjena 5, TOP:2./37)
  _ _ _ _ _
  Srbija – hjooj … instrumental mi je zanimljiv. Spada tu u sferu ˝industrial˝ žanra, odnosno fuzije rocka i elektronike. Rekao bih nešto u stilu Hatari-a od prije koje godine samo što ovaj nastup sadrži bitnu razliku – nema pravog izvođača. Luka nije ni do koljena frontmenu spomenutog benda. A znate šta se desi kad izvođač nije dorastao zadatku? Performans ostaje nedorečen i nedoživljen. Šteta jer je bilo potencijala, ali džabe. Svojim kreveljenjem, tikovima i previjanjem po pozornici mene baca u stanje potpune iziritiranosti tako da bih mu najradije dao istu ocjenu kao i Poljakinji neki dan, no ipak u ovoj pjesmi instrumental donekle izvlači stvar. Doslovno ne mogu smisliti lika. Vidio sam još da igra full na kartu Konstrakte (zalijepio se oko nje i na prepartyima) tako da me ne bi čudilo da ju povede u Liverpool ne bi li iz greenrooma na konto nje pokušao izvući još koji televote više. Jadno ukoliko se to obistini. Sve u svemu, po meni bi ovo trebao biti čisti NQ. (2,5/10, ocjena 1, TOP:33./37)

 2. ESC fan — 28. travnja 2023. u 16:14

  Hrvatska – Prije svega ja smatram da je ovo bila ubjedljivo najbolja opcija za Evroviziju gledajući ovogodišnju Doru i teško polufinale u kojem se Hrvatska opet zadesila, tako da ponosno mogu reći da otpočetka stojim iza njih da će proći u finale još od Dore. Po prvi put poslije Štokholma pjesma iz Hrvatske plijeni pažnju, i to na hrvatskom jeziku! Ovo je definitivno vratilo interesovanje za Eurosongom u Hrvatsku i siguran sam da Hrvati ove godine imaju zbog čega gledati Evroviziju. Prošle godine sam isto govorio za Latviju, nadajmo se da neće imati isti rezultat kao oni. 😁 I mislim da će Hrvatska imati najbolji rezultat od svih zemalja bivše Jugoslavije.

  Slovenija – Meni je ovo solidna svirka i to je to. Ništa posebno. Oni su karizmatični i to će im definitivno donijeti dodatne bodove, ali nisam sada nešto impresioniran. 3/5

  Srbija – Nikako mi se ova pjesma u početku nije sviđala i htio sam da Princ ili Zejna pobijede, ali eto. Ne mogu reći da mi se sada pjesma nešto naročito sviđa, ali smatram da zaslužuje proći u finale i generalno mislim da je svakako Lukina energija nešto što se lijepo uklapa u ovogodišnji lineup. Produkcija je ovdje najbolja stvar i stvarno pretvara pjesmu u neku drugu dimenziju i baš je lijepo to od Srbije čuti za promjenu. Pa čak i tekst nije loš. Dao sam veću ocjenu nego što mi se pjesma kao pjesma sviđa, a predviđam mu otprilike deveto mjesto u finalu. 4/5

 3. Arctic Monkey — 28. travnja 2023. u 12:36

  🤣

 4. Johnny — 28. travnja 2023. u 09:34

  Hrvatska 🇭🇷
  Finale neupitno. Očekujem fenomenalan televoting rezultat, a samim time i Top 10 u finalu.
  Slovenija 🇸🇮
  Sjajna pjesma i energija benda. Mislim da će žiri ovo u finalu jako dobro nagraditi. Slovenci mogu puno ove godine!
  Srbija 🇷🇸
  Super produkcija i instrumental, ali konačni utisak je… meh…..
  Najslabija karika je pjevač. Ne vidim razloga zašto bi netko za ovo glasovao. Utopi se i zaboravi. Mislim da je Srbija potencijalni fanflop.

 5. Chandler — 28. travnja 2023. u 06:53

  Sto se Srbije tice, kao i uvek necu komentarisati i samo zelim nasem Luki sto bolji plasman! Pre svega naravno plasman u finale, a posle kako bude, ja zadovoljan. A ostali:

  Hrvatska – pomesana su mi misljenja. U pocetku mi je bilo kao, sta se ovde dogadja. Posle dok sam gledao nastup na Dori, iskidao sam se od smeha, da posle nisam mogao verovati da je Hrvatska zaista odlucila poslati ovu pesmu. Ali kasnije, utisak je poceo dosta varirati, cas hocu, cas necu. Medjutim, ovo je skroz televoting mamac. 6/10

  Slovenija – iskreno, da su u prvom polufinalu, finale ne bi videli. Ali imaju srece. Na konto toga sto su simpaticni a i pristrasnosti prema bivsoj Jugi dobijaju malo vecu ocenu nego sto bi dobili. Nekako cas ok, cas bledo. 7/10

  Sve u svemu, velike su sanse da sve tri udju u finale.

 6. Hirscher1 — 27. travnja 2023. u 22:51

  Sve tri pjesme sjajne. Od Hrvatske očekujem najbolji rezultat u ovom tisućljeću, od Slovenije finale, a od Srbije ne znam što da očekujem. Pjesma je meni osobno sjajna i poprilično duboka, ali s druge strane imam osjećaj da bi mogla i ispast.

 7. Tom Pilibi — 27. travnja 2023. u 22:17

  Iskreno, ne kužim toliki hype oko slovenske pjesme među fanovima, nadam se da neće uslijediti hladni tuš kao prošle godine. A ne vidim da se ovo baš nešto radikalno razlikuje od onoga što su slali prošle godine, osim što se ovaj bend ipak čini iskusniji od prošlogodišnjeg, a i pjesma je malo manje retro.

 8. Tonks — 27. travnja 2023. u 21:38

  Volim sve tri i ponosna na sve tri. Letovcima kapa do poda na trudu i promociji, zaslužili smo to finale unatoč teškom polufinalu.
  Slovenija u moj top 10, momci su sjajni i pjesma je zarazna i ja ne sumnjam u finale i dobru poziciju.
  A Srbija što reći jedan od mojih favorita, mislim da bi se mnogi mogli ugledati na Pesmu za Euroviziju, koja je ove godine ponudila minimalno 5 sjajnih pjesama za top 10 plasman.
  Luku želim puno sreće i želim sve njegove košulje.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?