#rnesc2023: Ona o harmonijama – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: Ona o harmonijama

  16 min za čitanje   9 komentara

I krećemo s prvim nastavkom “razmišljanja naglas”. U ovoj grupi nalaze se četiri zemlje od kojih je tek jedna ostvarila pobjedu na natjecanju i to poprilično nedavno. Međutim, jesu li ove pjesme impresionirale naše komentatore? Saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AUSTRALIJA

YouTube video

Od nule do solidne

Bartol: Moj kandidat za nulu mi je nakon par slušanja ipak porastao do solidne.. pa vidjet ćete na kraju komentara. Pjesma apsolutno nije u mojem stilu, iako čak i vibeam uz nju dok ne krene metal dio. Generalno su mi versovi bolji od refrena, ali u recap se uvijek stavlja onaj grozomoran screaming dio koji me odbija od pjesme.

Ocjena: 3/10

Faruk: Uzmimo u obzir činjenicu da bi i zbor klokana, iz nekog razloga, raspametio Europu, tako da Australci uvijek ulaze s korakom ispred. Zato mislim da ćemo i ovo slušati u finalu, iako po meni ova pjesma to ne zaslužuje. Krene kao Bon Jovi, pa sve nakratko postane Kiss, da bi na kraju zvučalo kao Divlje Jagode.

Ocjena: 2/10

Filip: Da se ova pjesma našla na nacionalnom izboru i da je ostvarila top 3 plasman – mislim da nitko riječ ne bi prigovorio jer u suštini, nema ništa u njoj što ne valja. Ono što mislim da je problem jest manjkanje neke cjelokupne jačine iako posjeduje ubojit završetak. Nekako smatram da ju konkurencija jede iako promise me it’s gonna be alright lako ostaje u uhu.

Ocjena: 3/10

Nedostatak inspiracije

Ivana: Australiji zadnjih godina vidno nedostaje inspiracije. Mislila sam da neće biti gore od prošlogodišnje dvije, no nažalost, oštro im konkurira. Nit je pamtljivo, nit je zabavno, nit je karizmatično. Dapače, poprilično slabašno; nekako mi prolazi ispod radara. Ova godina je godina grupa pa će se u tom segmentu biti poprilično teško probiti, a kako mi se čini, Australiji bi to moglo malo teže poći za rukom. Dajem ovu ocjenu jer, nažalost, gorih ipak ima.

Ocjena: 3/10

Josip: Moji prošlogodišnji favoriti na Australia Decides su doživjeli da predstavljaju Australiju na najvećem glazbenom natjecanju. Kako to inače biva izvođač ili grupa za ovakvu priliku odaberu lošiju pjesmu od one zbog koje ih je publika zavoljela ili navijala za njih. Tako i Voyager nije iznimka, smatram da su prošle godine imali daleko bolju i kvalitetniju pjesmu koja je obećavala, dok ovogodišnja nema neku budućnost, ali nije ni toliko loša u ovoj konkurenciji.

Ocjena: 6/10

Mariana: Inače sam fan rock glazbe, ali ovo mi je baš loše, kao da su htjeli svaki rock klišej staviti u jednu pjesmu.

Ocjena: 2/10

Problematični refren

Marija: Australska pjesma mi odlično krene i ima dobar build-up do refrena. E sad, meni je ovdje taj refren i najproblematičniji. Zvuči mi kaotično, a cjelokupna pjesma mi se sve manje sviđa kako ide prema kraju. Nisam pretjerani fan hard-rocka pa u toj činjenici i leži razlog zbog kojeg mi Australija ove godine i nije nešto. No, očekujem nastup prepun svjetlosnih efekata koji će dodatno „pojačati“ već instrumentalno iznimno jaku pjesmu.

Ocjena: 3/10

Mate: Gdje je nestala ona Australija kada su Eurosongom harali Dami Im i Guy Sebastian? Nažalost, još jedna loša godina za njih jer Promise mi je tako… zaboravljiva. Jedina nedoumica mi je kako se Austalija našla na drugom mjestu na kladionicama za ulazak u finale iz svog polufinala.

Ocjena: 2/10

Neskladni hibrid

Nikolina: Dreamer mi je bio u samome vrhu pjesama prošlogodišnjih nacionalnih izbora pa bih voljela reći da me Promise jednako oduševila, ali, nažalost, nije tako. Fali mi jačine i uvjerljivosti u pjesmi, pokušali su ju dodati u sredini (pomalo nespretno i na silu) i na samome kraju (smislenije i spretnije), ali kao cjelina mi ne zvuči dovoljno moćno i energično za ovaj tip pjesme, pomalo neskladan hibrid popa i metala koji me nije kupio u potpunosti. Ipak, vjerujem u njihovu izvedbu uživo, bendovsku uigranost i sposobnost stvaranja koncertne atmosfere koja bi mogla dodati potpuno novu dimenziju pjesmi i potrebnu snagu te mislim da bi, pogotovo zbog činjenice da zatvaraju drugo polufinale, mogli u finale proći poprilično glatko.

Ocjena: 6/10

Sanja: Šteta što nisu sačuvali Dreamer za Eurosong. Ovo mi je ok za poslušati, ali mi je nekako mlako i nedorečeno. Vjerujem da će energični nastup popraviti dojam.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 30/100

PROSJEČNA OCJENA: 3,0

anketa 2124

Australija 2023.

Ukupno glasova: 181

 • Ne sviđa mi se (2) [61 / 34%]
 • OK je (3) [61 / 34%]
 • Užasna je (1) [31 / 17%]
 • Dobra je (4) [18 / 10%]
 • Jako mi se sviđa (5) [10 / 6%]

ČEŠKA

YouTube video

Eurosongu treba malo etna

Bartol: Ajmo prvo s pozitivnim stvarima – refren je bomba. Stvarno u recapu iskoči i zvuči odlično. E sad – tekst pjesme mi je jako prvoloptaški i to me poprilično izvadi van iz fantazije, kao i rap dio. Nastup s nacionalnog izbora neću uključivati u ocjenu, ali mi je neobično da su imali vizualno tako dobar spot i da je nastup izgledao – onako. Nadam se da će to popraviti do Liverpoola, jer ukoliko ne, Češka bi bez problema mogla biti surprise NQ.

Ocjena: 6/10

Faruk: Sve što je ovogodišnjem Eurosongu trebalo je malo etna. Češke predstavnice ga donose u gotovo savršeno „ukusnom“ aranžmanu. Fenomenalno višeglasje i pjesma koja raste prema kraju su me oduševili već na prvo slušanje. Iako se svi malo vjerovatno još uvijek trzamo na riječ „korona“, mislim da to Češkoj neće biti prepreka ka jednom zasluženo visokom plasmanu.

Ocjena: 10/10

Filip: Volim etno-moderne fuzije kada se učine kako treba i moram reći – My Sister’s Crown je definitivno jedna od njih. Priznajem, na rap dionice sam se trebao naviknuti, ali sada su i one sjele na svoje mjesto. Jako mi je drago da Češka napokon šalje djelić svog, ali i etna drugih slavenskih zemalja, te se nadam da će ih se zbog tog u svibnju i nagraditi.

Ocjena: 8/10

Slaveni, trgnite se!

Ivana: Sestro krasiva! Znate onaj moment kad slušate neslušljivu pjesmu, al od početka do kraja uživate u njoj i nije vas briga što drugi misle, već se samo opustite i uživate u trešu (pozdrav Blanki). E, meni je ovdje obrnut slučaj. Obožavam pjesmu, nenormalno volim dinamiku i tekst koji se naslanja na nju, no uvijek me prati nekakav suptilan osjećaj nesviđanja; jednostavno mi je krivo što je toliko volim jer imam osjećaj da ne bih trebala, ali ne znam zašto. Jako čudno, da, no ipak, ne mogu na konto nečeg tako neutemeljenog skidati ocjenu. Jedini segment koji mi konkretno smeta jest način izricanja poruke. Mislim da je moj kolega spominjao nešto slično u podcastu, no kad se radi o ovako snažnoj temi, rečenice poput we are not your dolls ne nose mi nikakvu težinu i doživljavam ih pomalo površnima, što onda cijeloj pjesmi daje drugačiji premaz. Što se ostalih segmenata tiče, redom su mi super. I rap, i etno, i kostimi i višejezičnost… predivno!

Ocjena: 8/10

Slavenke, ujedinite se!

Josip: Međunarodna grupa iz Češke, Vesna nam donosi antiratnu pjesmu ispričanu iz ženskog ugla u nadi da se slavenske države trgnu i shvate da rat nije opcija i način za rješavanje problema. Pjesma je dobra, ali mi je osim refrena ne sviđa mnogo toga. Višeglasje definitivno podiže pjesmu i daje slavenski pečat, kao i nekoliko slavenskih jezika u pjesmi.

Ocjena: 6/10

Mariana: Slavs girls unite pjesma koja ima zarazan refren na koji se može “uhvatiti” svatko tko priča neki slavenski jezik. Samo moraju popraviti live dojam.

Ocjena: 8/10

Marija: Jako mi se sviđa tekst i poruka pjesme My Sister’s Crown. Osim toga, sviđa mi se i harmonija vokala koja se može čuti, ali i melodija koja prati pjesmu. Da ne kompliciram previše – sviđa mi se cijeli paket. Čak i kombinacija dva jezika ovdje baš paše. Neprestano slušam ovu pjesmu i ne bih imala ništa protiv toga da se Eurosong iduće godine održi u Češkoj.

Ocjena: 10/10

Mate: Malo hrabriji potez Češke u odnosu na prošle godine i zapravo prilično riskantno. Ne bih ih tako lako ubrojao pod sigurne finaliste, mislim da će nastup odlučiti što će biti s Vesnom na kraju. Mene se zasad i nisu previše dojmile.

Ocjena: 4/10

Snažna girl power energija

Nikolina: Nešto u ovoj pjesmi me baš jako privlači i oduševljava, svakim slušanjem mi je sve draža, sve pjevnija i sve moćnija. Jako volim snažnu girl power energiju, važnu poruku pjesme i zajedništvo koje djevojke iz benda predstavljaju na pozornici. Rap dio je možda malo slabiji dio pjesme bez kojega se moglo, ali nimalo ne umanjuje moj sveukupni dojam.

Ocjena: 10/10

Sanja: Ja sam oko ove pjesme baš nekako podijeljena i ne mogu se dogovoriti sama sa sobom. Refren mi se jako sviđa, ali ostali dijelovi ne toliko. Spot mi je odličan, dok je live nastup s češkog nacionalnog finala daleko od idealnog staginga za ovu pjesmu. Čekam Liverpool za potpuni dojam o slavenskim sestrama.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 77/100

PROSJEČNA OCJENA: 7.7

anketa 2125

Češka 2023.

Ukupno glasova: 179

 • Dobra je (4) [65 / 36%]
 • Jako mi se sviđa (5) [63 / 35%]
 • OK je (3) [34 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 6%]
 • Užasna je (1) [6 / 3%]

LITVA

YouTube video

Oslananje na bekvokale

Bartol: Moj uspavani favorit dolazi iz Litve. Na prvo slušanje nisam bio nešto oduševljen, ali na svako ponovno mi je toliko lijepa, monumentalna i imam dojam kao da me sama pjesma želi zagrliti. Najveći problem kod pjesama koje se jako oslanjaju na bekvokale je to što uživo nikada ne zvuče toliko grandiozno, ali možda kombiniraju nasnimljene i bekvokale uživo za Liverpool. Mislim da bi to podiglo kompletan dojam.

Ocjena: 9/10

Faruk: A dobro.. Ovdje je doslovno previše onog što volim na Eurosongu da mi se ne bi svidjelo. Ženska „umirem majko“ balada sa gospel vibeom. Možda jest malo refren siromašan, ali sve se to negdje vrati na kraju kad krenem pljeskati na „Džudo dudo“ dijelu (Ja to tako pjevam, i ne zanima me šta zapravo i kako zapravo govori).

Ocjena: 7/10

Filip: Ova mi je pjesma dobra još od prvog slušanja, dok su mi čiūto tūto stihovi njeni najdraži dijelovi. Štoviše, nisam mogao vjerovati kako nisu bili sadržani u inicijalnoj verziji jer prema mom mišljenju izrazito dobro zaokružuju cijelu skladbu. Monika se definitivno vraća još jača te iako može i osmica, ipak ću probat ostati objektivan.

Ocjena: 7/10

Barem nema neplaniranog poljupca

Ivana: Ma meni je ona draga još od 2015. i onog slatkog duetića. Kad sam prvi put slušala njenu ovogodišnju pjesmu, pomislila sam. „Ajde, dobro je, idemo nekud s ovogodišnjim Eurosongom, nije loše“, da bi me potom u refrenu iznenadio onaj dio na litavskom koji mi je, zoproštenjem, nepotreban i iritantan pa umrtvi čitavu pjesmu. Ni sama ne znam što dati, ali čini mi se da mi je cjelokupan paket baš za šest.

Ocjena: 6/10

Josip: Još jedna povratnica na Eurosongu nam dolazi iz Litve. Monika nam ovaj put dolazi samostalno na Eurosong i vjerujem da joj je to olakšanje jer sad neće morati strahovati od neplaniranog poljupca. 😀 Šalu na stranu. Pjesma je ok, ali mnogo toga nedostaje da bi pjesma imala glavu i rep.

Ocjena: 5/10

Koliko je bilo Stay na Eurosongu?

Mariana: Pjesma koja mi je growala od prvog slušanja, vjerovatno je vidimo u finalu, ali bez nekog značajnog uspjeha, desni dio tablice.

Ocjena: 6/10

Marija: Sviđa mi se ovogodišnja litavska pjesma. Monika ima predivan vokal pomoću kojeg bez problema prenosi emociju na one koju ju slušaju. Iako nisam prevelik obožavatelj pjesama na dva jezika, dio na litavnskom ovdje se savršeno uklapa. Poruka pjesme je predivna i otkako sam ju čula prvi put, neprestano ju slušam.

Ocjena: 10/10

Mate: Koja je ovo po redu eurovizijska pjesma da se zove Stay? Monika se napokon uspjela vratiti na Eurosong i ako ćemo uspoređivati s 2015., meni je ova pjesma bolja. Plus je i taj što nema sličnih pjesama ove godine pa zato mislim da će ići u finale.

Ocjena: 5/10

Zamorni refren

Nikolina: Svakim slušanjem mi je sve draža, jako volim refren, prateći vokali ju izvrsno podupiru i podižu pjesmu na još višu razinu. Ima neku osnažujuću i motivacijsku energiju i baš se dobro osjećam dok ju slušam te se iskreno nadam da će i eurovizijska publika to prepoznati i nagraditi ju ulaskom u finale.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ja s ovom pjesmom imam jedan problem, a to je da mi je refren nekako zamoran za slušati. Sve oko toga je slatko i čiūto tūto na kraju mi je baš simpatično, ali refren mi jednostavno ne sjeda.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 64/100

PROSJEČNA OCJENA: 6,4

anketa 2126

Litva 2023.

Ukupno glasova: 162

 • OK je (3) [63 / 39%]
 • Dobra je (4) [50 / 31%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [15 / 9%]
 • Užasna je (1) [5 / 3%]

NIZOZEMSKA

YouTube video

Plutajuća mina?

Bartol: Mislio sam da ću ovu pjesmu voljeti više nego što ju volim. Mislim, jako mi je dobra, ali mi nedostaje „ono nešto“ što bi mi ju poguralo u pjesme koje su mi favoriti za pobjedu. Iz nekog razloga polažem velike nade u staging i mislim da bi mogao jako podići ovu pjesmu. Do tada moja ocjena je…

Ocjena: 7/10

Faruk: Ova pjesma je „plutajuća mina“ ovogodišnje konkurencije. Iz nekog razloga sam uvjeren da će nastup biti brutalan i da će biti u samom vrhu. Koliko god pjesma sama po sebi bila u nekim dijelovima mrvicu malokrvna, sve to može „sustići“ scenskom energijom, atmosferom koju ova pjesma traži za puni sjaj.

Ocjena: 7/10

Filip: Na moju veliku žalost, Nizozemska je ove godine odustala od pjevanja na svom materinjem jeziku… No, na moju veliku sreću – to je jedina stavka koju im zamjeram! Nizozemska ni ovog puta nije previše odstupila od sebi svojstvenog kalupa koji mene kupuje godinu za godinom. Kako se radi o jednoj od rijetkih sporijih pjesama prvog polufinala, mislim da uz njenu kvalitetu ne bi trebalo biti straha za daljnju kvalifikaciju, naravno, pod uvjetom da nastup i vokali budu kako spada. A onda u finalu, uz pomoć žirija, mislim da je lijeva strana tabele ponovno izgledna.

Ocjena: 10/10

Dosadna visoka očekivanja

Ivana: Ko visoko leti, nisko pada. Šalim se. Pa zapravo i ne. Od Nizozemaca sam imala visoka očekivanja, pogotovo uzmemo li u obzir, da bez obzira na glazbene preferencije pojedinca, iz godine u godinu šalju stvarno konkurentne predstavnike. Jako mi je žao, ali meni je ovo, usprkos kvaliteti koja, vjerujem, postoji (samo ju ja ne vidim), jednom riječju – dosadno.

Ocjena: 3/10

Josip: Nizozemska nam se odlučila predstaviti mirnim duetom koji nepretenciozno osvaja i ostaje u pamćenju. Iskreno sam očekivao da će potaknuti prošlogodišnjim uspjehom De Diepte ove godine odabrati pjesmu koja će biti na nizozemskom jeziku. Želim im uspjeh i sreću na Eurosongu, ali će morati poraditi na međusobnoj kemiji i nastupu jer slatkoća im neće donijeti rezultat.

Ocjena: 6/10

Za uspjeh treba dobar nastup

Mariana: Ovu sam pjesmu zavolila tek nakon nekoliko slušanja i sada mi je baš predivna, no još uvijek stojim pri tome da bi ovo mogao biti shocking non qualifier iz jednog jedinog razloga što je ovo jury bait, a žirija nema u polufinalu.

Ocjena: 7/10

Marija: Ne mogu reći da me nizozemska pjesma izula iz cipela, ali mogu reći da mi se sviđa. Postepena gradacija od početka pa do samog vrhunca cijelo vrijeme me drži zainteresiranom za slušanje pjesme do kraja. Spoj glasova Mije i Diona je savršen, a ni tekst nije loš. Jedna jako lijepa pjesma koja za veći uspjeh na Eurosongu treba dobar nastup. Nadam se da ćemo ga dobiti.

Ocjena: 7/10

Mate: Baš kao i prošle godine, trebalo mi je neko vrijeme da primijetim Nizozemsku, a sada je bez ikakve sumnje moj ovogodišnji top5. Nenametljivo, a tako upečatljivo i zanimljivo do kraja pjesme, onako kao što je to svojevremeno napravio The Common Linnets.

Ocjena: 9/10

Čaj od mente

Nikolina: Ako neke ovogodišnje pjesme nisu moja šalica čaja, ova je poput šalice mojega najdražega čaja od mente – unutar moje glazbene zone komfora, uobičajenog ukusa i životnih promišljanja. Dubina teksta i poruke koju Mia i Dion prenose jako me se dojmila i podržavam u potpunosti izražavanje težih tema na eurovizijskoj pozornici.

Ocjena: 10/10

Sanja: Ova pjesma je stilski u kategoriji glazbe kakvu ja inače najčešće slušam, pa me ne čudi da sam se i na ovo upecala. Divna, iskrena i nepretenciozna balada s ugodnom melodijom, lijepim spojem vokala i tekstom s kojim se lako poistovjetiti.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 74/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,4

anketa 2127

Nizozemska 2023.

Ukupno glasova: 160

 • OK je (3) [63 / 39%]
 • Dobra je (4) [32 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [31 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [26 / 16%]
 • Užasna je (1) [8 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak prve grupe:

# Zemlja Ukupan zbroj ocjena/Prosječna ocjena
1. Češka 77/100 (7,7)
2. Nizozemska 74/100 (7,4)
3. Litva 64/100 (6,4)
4.  Australija 34/100 (3,4)

Zemlje u današnjoj grupi dobile su najmanje bodova od Ivane i Mate (po 20), a najviše od Nikoline (34).

Dvije zemlje dobile su ukupno pet desetki. Faruk, Marija Nikolina su dali 10 bodova češkim predstavnicama, a Filip i (ponovno) Nikolina preostale dvije nizozemskim predstavnicima.

Kada ne nastupa na koncertima, pjevač australske grupe Voyager Daniel Estrin je odvjetnik za imigracijska pitanja. Jedan od njegovih klijenata prošle godine bio je srpski tenisač Novak Đoković, kojem je bio zabranjen ulazak u Australiju.

Češka uzdanica, trenutno vodeća u #rnesc2023, jedina je pjesma ovogodišnjeg Eurosonga koja se izvodi na četiri jezika – češkom, engleskom, ukrajinskom i bugarskom. Zanimljivo, u godini kada Bugarska ne nastupa na natjecanju, dvije zemlje šalju izvođačice bugarskog porijekla.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
3
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

 1. Štefica Judita Tanner — 19. travnja 2023. u 19:55

  “Hvala, ne” je moj komentar za ovu grupu u rn i poziv za fejsgrupu.

 2. Vix Asher — 19. travnja 2023. u 14:10

  Tko želi, neka se pridruži u facebook grupu – “Konektovci” koju je otvorio kolega Muhamed. Tamo također možete podijeliti osvrte na pjesme, a uskoro igramo i igru Eurosong prije EUROSONGA koju ove godine organizira kolega Leon. Pozdrav za sve. 🙂

 3. Diavolo — 19. travnja 2023. u 01:41

  Australija – na prvo slušanje mi nije sjela onoliko koliko sam mislio da hoće s obzirom na sam žanr. Mučio me taj meni do tad nepoznati stil u kojemu je smiksan synth zvuk sa rock/metal elementima. No sa svakim novim slušanjem sam se navikavao sve više i više i sad mi se baš sviđa kombinacija. Pjesma nije repetitivna, niti dosadna, stvarno ima glavu, tijelo i rep. Vokali isto odlični, specifični i dobro se upotpunjuju, a growl dio mi je također top (dobro uklopljen sa glazbom). Instrumental kao što rekoh interesantan + ima onaj vrhunski gitara/synth solo koji je čisti orgazam za moje uši. Nemam zamjerke na ovu pjesmu stvarno, osim tog prvog dojma., ali možda i lyrics dijela u refrenu kad ojkaju; mogli su biti kreativniji, mada je u istu ruku ovaj odabir catchy. Vjerujem da će i uživo dobro zvučati + pirotehnika i ostatak showa, jedva čekam. Samo radi nešto slabijeg prvog dojma i ojkanja u refrenu ocjena će biti nešto niža. (9/10, ocjena 4, TOP: 7./37)
  _ _ _ _ _
  Češka – ne kužim hype oko ove pjesme u krugu eurovizijskih fanova. Pjesma je tako mehasta da mehastija ne može biti. Lyricsi ne mogu biti bazičniji i klišejasti nego što jesu, izvlači je jedino ta neka univerzalna poruka podrške Ukrajini u ovim, za njih, teškim vremenima. Malo mi je čudno da su se eurovizijski fanovi toliko nalijepili na jednu polu rep pjesmu. Ok, refren je himničan i catchy, ali ostatak? Pjesma u globalu nije toliko loša, da se razumijemo, ali je jedna od najprecjenjenijih u esc fan krugovima. Po meni čista srednja ocjena, taman za meni mehaste ocjene. Da je godina po konkurenciji jača ne vidim kako bi ovo ušlo u moj top25, nažalost ovako jeste. (7/10, ocjena 3, TOP:17./37)
  _ _ _ _ _
  Litva – koji je ovo proljev, mila majko. Tip pjesme koji bi se pojavio na nekom talent showu u kojem samoprozvani kantautor predstavlja svojih ruku djelo, a na kraju večeri ispada iz istog showa jer je to isto djelo neinteresantno, odnosno sto puta prožvakano. Refren iritantan na entu,˝čuto o tuto, čuto o tuto˝ … dođe mi loše kad krene taj dio, ne mogu ga smisliti. Da je drugo polufinale zeru jače, ovo ne bi ni prismrdilo subotnjem finalu, a ovako ću, nažalost, najvjerojatnije morati tipkati po mobitelu te tri minute. Kako i zašto je ovo moralo pobijediti u Litvi? (3/10, ocjena 1, TOP: 30./37)
  _ _ _ _ _
  Nizozemska – još jedna meh pjesma u ponudi. Pomalo smorasta, bez ikakve draži, nečega što bi pjesmu podiglo na neki drugi nivo (tipa vokali). Poprilično njanjavi vokali u studio verziji. Trying too hard, što se mene tiče. Sve mi zvuči usiljeno i ne previše organski, odnosno Nizozemci pokušavaju na već prokušani recept. Sto puta viđeno. Nije ni čudno kad iza ovog dueta stoji Duncan. Počeo je iskakati iz paštete. Uopće ne sumnjam kako će se pojaviti i u green roomu ne bi lii pokupili koji televote više. Mrzim ljude koji hvataju kadar preko drugih, a ako je još razlog da se nešto užićari, ti su mi još gori. Da se vratimo na pjesmu – meh. Vrijedi kao i za Češku, šteta što je konkurencija takva pa su relativno visoko u poretku. (7/10, ocjena 3, TOP: 19./37)

 4. sunflower — 18. travnja 2023. u 22:27

  Australija – Ovo je ko neki pop koji pokušava biti rock. Dobar mi je ovaj dio ispred refrena, sve skupa ništa posebno. 3/5

  Češka – Hmm… dobro je, ali nije nešto šta imam potrebu ponovo poslušati. Očekujem visoke bodove od Hr jer znam da se Hrvati pale na etno. 4/5

  Litva – Nije ništa neviđeno, ali sviđa mi se. 4/5

  Nizozemska – Živa dosada. 1/5

 5. ESC fan — 18. travnja 2023. u 14:21

  Što se tiče koga bih ja poslao ove godine iz nacionalnih finala:

  Ćeška – Pam Rabbit (Ghosting)
  Litvanija – Beatrich (Like A Movie)

 6. ESC fan — 18. travnja 2023. u 14:20

  E ovako:

  Australija – Iskreno meni je to jedna od najboljih pjesama ove godine! Iskreno sve mi se sviđa, a meni je zapravo upravo refren omiljeni dio. Pjesma zvuči moderno i moćno, meni mnogo bolje nego Dreamer iskreno. Nadam se TOP 10 plasmanu! Moje treće mjesto ove godine.

  Ćeška – Meni ova pjesma nikad nije do kraja legla. U početku nikako, kasnije mi se malo počela sviđati, a sada opet ništa posebno. Tekst je kliše, repanje mi se najviše sviđa od svega toga, a live nastup ne obećava mnogo. Onako. Imali su bolju pjesmu prošle godine.

  Litvanija – Iskreno kada je tek pobijedila shvatio sam da pjesma i nije toliko loša, ali i dalje je pjesma dosta mlaka i onako generična, baš ništa posebno, ali simpatično je ono na litvanskom u refrenu. Desna strana tabele. Ipak, omiljena pjesma Litvanije od 2019. ili 2018.

  Nizozemska – Bukvalno od početka mi se ova pjesma sviđala, slušam je skoro svaki dan na streaming platformi. Jako lijep tekst i jako prijatna pjesma sa lijepim početkom i lijepim krajem, pjesma ima i glavu i rep što bi se reklo. Nažalost uživo su jako loši i vrlo moguće da neće proći u finale.

 7. Leon_ESC — 18. travnja 2023. u 12:59

  Australija 🇦🇺 – Slažem se sa komentarom da su prošle godine imali daleko bolju i kvalitetniju pjesmu koja je obećavala. Meni bolja od prošle 2 pjesme koja je Australija poslala, ali nisam oduševljen. Međutim, imam osjećaj da će imati dobar live nastup i da će proći dalje. U finalu ih ne vidim visoko, možda čak i bottom 5, ali vidjeti ćemo. Australija, mislim da imaju ugovor još ove godine sa EBU-om u vezi sudjelovanja. Dokazali su se da mogu puno, ali trebaju se vratiti formuli od 2015.
  Češka 🇨🇿 – Moćna i jaka poruka u pjesmi. Zanimljiv video, no live nastup će biti presudan. Mnogi su već na Pre-partyima ove godine to primijetili, tako da se nadam dobrom nastupu u Liverpool-u. Šteta bi bilo da ovakva pjesma ne prođe dalje. Vidim ih visoko ako sve bude na njihovoj strani (od nastupa, running ordera, podrška Ukrajinaca iz drugih zemalja, pošto znamo da Češka nema baš sreće sa Televoting-om)

  Litva 🇱🇹 – Jedan od velikih growera ove sezone. Jako zarazan refren, vokali su jako pridonijeli pjesmi da bude efektivnija. Monika ima odličan vokal i prenosi emociju. Čiūto tūto!
  Litva zna iskoristiti dijasporu i susjede kada je u pitanju Televoting, tako da će ostvariti solidan rezultat ponovo. Žiri bi isto trebao nagraditi ovu pjesmu.

  Nizozemska 🇳🇱 – Kao prvo, De Diepte je bio takav masterpiece. Ove godine se osjeti ponovo ta country, ballady kvaliteta koju šalje Nizozemska, ali nije mi to to. Fali mi nešto drugačije u ovoj pjesmi. Njihov (vokalni) nastup na Pre-partyiju nije bio dobar i mnogi smatraju da neće proći i činjenica je da nema žirija. Možda uspiju, ali ja bih više volio vidjeti Latviju ili Maltu u finalu u ovom teškom 1. Polufinalu.

 8. Chandler — 18. travnja 2023. u 08:37

  Australija – Meh, kao i vecina njihovih ESC pesama. Tipicna za radio i nista vise. 5/10

  Ceska – Sestro Krasiva! Ocena malo niza zbog repetitivnosti i diskutabilnog zivog izvodjenja. 8/10

  Litvanija – Aj majko mila… Pa moze li repetitivnije od ovoga? Ima srecu sto je u drugom polufinalu te se moze usunjati u finale lagano. Da je u prvom, tesko njoj. 3/10

  Holandija – Uzasno podcenjena pesma. Ja prosto ne mogu da zamislim da ovakva pesma leti kuci posle polufinala. Prosto ne mogu. 10/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?