#rnesc2023: Pobjednici Eurosonga koji se vraćaju - da ili ne? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: Pobjednici Eurosonga koji se vraćaju – da ili ne?

  19 min za čitanje   8 komentara

U pretposljednjem nastavku na red je došlo novih pet zemalja. Krije li se među njima pobjednik Eurosonga 2023. ili smo istoga ocijenili ranije? Misli naših urednika pročitajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


GRČKA

YouTube video

Smuljana produkcija

Bartol: Victor je nekako uspio pjevati u isto vrijeme u boldu, italicu, precrtano i u fontu u kojem sam pisao pozivnice za svojoj tematski horor party u šestom osnovne. Obožavam kad krene refren i kaže „You know what they say“ i nakon toga kaže nerazumljivu konglomeraciju navodno engleskih riječi. Vidim ga u finalu svejedno, drugo polufinale je baš… zanimljivo. Plus za zanimljivu boju glasa, ali bih volio da mu je izgovor razumljiviji.

Ocjena: 5/10

Faruk: Pjesma za koju biste rekli da ju je poslala Irska, UK… ma zapravo svi prije nego Grčka. Solidna stvar sa refrenom koji je malo diže i popravlja situaciju, ali nedovoljno da se ova pjesma izdigne iz nečeg čega se ja jako teško sjetim pet sekundi po završetku.

Ocjena: 4/10

Filip: Ove godine mi se od prvog slušanja grčke pjesme (koje je BTW bilo slušanje leaka) ista stvarno sviđa. Ne znam na koju foru, ali, Victora čak i pretežito razumijem (smijeh). Malo mi je žao trenutaka u kojima produkcija zvuči pomalo „smuljano“ te iako je mogla i ocjena više, Victoru ipak ostavljam malo dodatnog prostora i čekam da me zadivi u SDE nakon Eurosonga.

Ocjena: 7/10

Amaterski

Ivana: Meni se ovo dopada. Jedino što se ne mogu otet dojmu da je on jako mlad, a već je na Eurosongu, čime se ja automatski osjećam staro. Bilo kako bilo, upravo to što je odveć mlad pridonosi mom dojmu da ga ne shvaćam ozbiljno dok pjeva ovako kompleksnu pjesmu. Kako god i kako rekoh, super mi zvuči i korektan je predstavnik izvođača muških balada.

Ocjena: 7/10

Josip: Victor mi u velikom dijelu pjesme zvuči dosta amaterski, a pjeva dosta ne razgovijetno. Sama pjesma je na razini školske priredbe i ne mogu reći da sam optimističan po pitanju prolaska, jer moglo je ovo puno bolje i pametnije.

Ocjena: 2/10

Mariana: Možemo li se vratiti na grčke tvorničke postavke i namiguše zbog kojih želim razbiti tanjur i viknuti “Opa!”? Dovoljno smo odtugovali s Grčkom prošle godine s puno boljom pjesmom.

Ocjena: 3/10

Svaka čast, ali…

Marija: Svaka čast Victoru na nastupu na Eurosongu sa samo 16 godina. No, mene njegova pjesma ne oduševljava. Jedini zanimljiv dio mi je sam vrhunac pjesme, ali i to mi je nedovoljno da ju pustim samovoljno.

Ocjena: 2/10

Mate: Pjesma mi je dobra i nadam se da neće imati problema s ulaskom u finale. Grci su zadnjih godina pokazali da znaju napraviti dobar nastup pa se istome nadam i ove godine.

Ocjena: 7/10

Nikolina: Slušljivo je, korektno je, vokalno dobro, ali najviše od svega zaboravljivo i neupečatljivo. Nakon pisanja samo ove jedne jedine prethodne rečenice ne sjećam se više nijedne riječi pjesme, a melodije još manje.

Ocjena: 4/10

Sanja: Ovo načelno je tip pjesme koji bi se meni inače svidio. No ovdje mi se dogodio spoj izvođača i pjesme koji mi nije kliknuo. Također ne razumijem potrebu da na početku refrena stoji ovo “well”, puno ljepše i tečnije mi je bez toga, baš mi je višak.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 45/100

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 2170

Grčka 2023.

Ukupno glasova: 104

 • Ne sviđa mi se (2) [46 / 44%]
 • OK je (3) [42 / 40%]
 • Užasna je (1) [13 / 13%]
 • Dobra je (4) [3 / 3%]
 • Jako mi se sviđa (5) [0 / 0%]

GRUZIJA

YouTube video

Nestanak čudnih umjetnika

Bartol: Na prvo slušanje sam bio uvjeren da ovo glatko ide u top10 Eurosonga, ali Echo unatoč tome što je zadnja pjesma koja je objavljena, stari dosta loše – nakon par slušanja mi je već postala skrivena na Spotify playlisti. Jako mi je dobra aranžmanska postava muškog, gotovo gregorijanskog zbora u kontrastu na njen visoki glas u refrenu. Tekst je, s druge strane, pisan tako da su izvlačili riječi iz šešira i ne možete me uvjeriti da je išta drugo istina.

Ocjena: 6/10

Faruk: Šta je u Gruziji nestalo anahronih bendova, čudnih umjetnika i konceptualne umjetnosti, pa su na Eurosong ipak odlučili poslati nešto što vrijedi poslušati? Snažna i moderna pjesma koja itekako ima svoje adute u borbi za TOP10 rezultat. Mislim da ćemo pravu vrijednost ovdje vidjeti tek kad čujemo kako se i koliko od ovog vokalno može donijeti uživo.

Ocjena: 8/10

Filip: Iz nekog sam razloga od svih kavkaskih zemalja imao jako velika očekivanja, i uistinu mi je bilo žao kada sam shvatio da je njihovo pjevanje na engleskom jeziku razlog zbog čega ta očekivanja nisu (u cijelosti) dostignuta. Gruzijski jezik uistinu je prekrasan i smatram da je Echo na njemu trebao biti pjevan. Ovako se mučim jer želim ozbiljno shvatiti pjesmu, ali me u tome sprječavaju gramatički netočni stihovi koji baš i ne pričaju o nečemu konkretnom. No, kako jezik i tekst nisu presudne stvari, Echo je skladba koja mi je najbolja bila na prvom slušanju, dok mi je poslije postala repetitivna.

Ocjena: 5/10

Nabacan

Ivana: Tekst mi je nekako nabacan. Ne znam je li u meni problem (nije isključeno), al okej. Cura ima super vokal i shodno tome, interpretacija je izvrsna. Ah, ne znam… korektno, i više nego slušljivo, a opet niš posebno.

Ocjena: 6/10

Josip: Iru ima dosta toga potrebnog za uspjeh, ali pjesmu i ne baš. S obzirom na ovogodišnju konkurenciju pjesama možda se i uspije istaknuti. Prolazak u finale ne bi trebao doći u pitanje. Očekivao sam jaču pjesmu, a sad se nadam da će nastup biti na razini.

Ocjena: 6/10

Mariana: Gruzija ove godine misli ozbiljno i ima se svako pravo nadati odličnom rezultatu, u moru muških bendova i fun actova ovo će se istaknuti.

Ocjena: 7/10

Marija: Napokon jedna odlična pjesma iz Gruzije. Ovo je jako moćno i zanimljivo i vjerujem da ćemo ove godine gledati Gruziju u finalu. Iru ima jako zanimljiv glas, a nadam se da će do Eurosonga malo poraditi na izgovoru engleskog u nekim dijelovim pjesme. Promjene, ritma, zanimljiva melodija, ali i „jačina“ koju Echo donosi, vjerujem i nadam se da će očarati Europu. Mene definitvno je.

Ocjena: 9/10

Previše drame

Mate: Nekako mi je tu previše drame. Ono što bi negdje bio vrhunac pjesme to se ovdje proteže kroz tri minute pa je pjesma ostala zakinuta za dinamičnost. No, u svakom slučaju puno bolji pokušaj od onog što smo zadnjih godina gledali od Gruzije.

Ocjena: 4/10

Nikolina: Krene vrlo moćno i vokalno uvjerljivo od samog početka i to me kupilo i zaokupilo na prvu. O stihovima, kao i većina slušatelja, ne znam što bih mislila, ali jako mi se sviđa njezin glas, zarazna snaga koju refren nosi i umjetnička atmosfera spota pa mi kaotični stihovi ne smetaju, pravim se da vjerujem da je riječ o jeki ljubavnih misli i poruka pa su zato takvi i uživam u ovoj pjesmi.

Ocjena: 8/10

Sanja: Kako Iru vokalno razvaljuje na prepartyjima, ovo će live biti bombica. Produkcijski jako zanimljiva pjesma, ima tu neku mističnost koju se nadam da će prenijeti i na nastup. Šteta samo što tekst nije bolje i smislenije zaokružio priču.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 66/100

PROSJEČNA OCJENA: 6,6

anketa 2171

Gruzija 2023.

Ukupno glasova: 103

 • OK je (3) [30 / 29%]
 • Dobra je (4) [30 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [25 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 14%]
 • Užasna je (1) [4 / 4%]

IRSKA

YouTube video

Generična priča

Bartol: Pjesma koja je izašla iz najnižih ladica 2000-ih. Tekst kao i kod npr. Češke, jako prvoloptaški, samo se ovdje još više primjeti jer je cijela pjesma na engleskom. Ne znam, kad će više neka pjesma na irskom jeziku, trebaju se samo mic potruditi…

Ocjena: 1/10

Faruk: Patetičniji tekst od ovog ne bih mogao smisliti ni na plaćenom natječaju, iskreno. Cijela priča djeluje dosta generično – sladunjavi boy bend, pjesma o tome kako smo zapravo svi posebni, bla bla bla. Možda bi ovo i prošlo nekome, ali Irci u zadnjem vrijeme i sa daleko kvalitetnijim pokušajima gađaju „u ništa“.

Ocjena: 2/10

Filip: Hmm, kako da započnem ovaj komentar, a da se prvo osvrnem na pozitivu? 😊 Pa evo, mislim da je pjesma puno bolja nego one koje smo mogli čuti na Eurosongu, a da su sličnog žanra, posebice 2016. (hej Danska i gle čuda, opet – hej Irska). Također, pomalo čudan videospot zbog kojeg sam razvio OCD čekajući da možda skinu navlake sa lica, pjesmi ipak daje neku dozu potrebnog edgea. Rekavši to, smatram ju solidnom i ne bunim se kada mi dođe na shuffle, ali mislim da smo ovakve stvari previše puta imali prilike čuti.

Ocjena: 4/10

Bitno je biti (muška) grupa

Ivana: Meni je ovo Irska 2016. samo više ljudi i puno gore. Čak mi je na početku ovaj cringe tekst na dobru melodiju bio dosta dobar, ali nasreću, ta vremena su iza mene.

Ocjena: 3/10

Josip: Izgleda da je ove godine bitno biti grupa i to muška. U moru grupa, Irska bi se mogla utopiti, a redni broj i Hrvatska iza njih ne daju im prevelike šanse za finale. Pjesma je ok za poslušati tijekom vožnje, ali to je tip pjesme koju ćeš čuti i reći “ok” i zaboraviti nakon što završi pjesma na radiju.

Ocjena: 5/10

Mariana: Meni se čini da Irska više nikada ne želi pobijediti ili se barem plasirati u finale. I’ve said what I’ve said.

Ocjena: 3/10

Irska namjerno ne želi

Marija: Čini mi se kao da Irska namjerno ne želi podebljati rekord s najviše pobjeda na Eurosongu. Pjesma We Are One mi je preravna i nepamtljiva. Vjerujem da bi se bolje uklopila na neki Eurosong održan prije desetak godina.

Ocjena: 3/10

Imali smo već ovakvih

Mate: Prvim slušanjem sve mi je mirisalo je na hit, ali kako je pjesma tekla dalje, ta se nada polako gubila i evo nas opet tu, s teškim izgledima za prolazak u finale. Još uvijek mi je Irska ok, ali mislim da je imala potencijal za puno više.

Ocjena: 6/10

Nikolina: Samo mi se spava.

Ocjena: 2/10

Sanja: Imali smo već ovakvih “svi smo mi jedno, zapjevajmo zajedno” pjesama na Eurosongu. Zato mi ova pjesma djeluje kao još jedna u nizu i kao da ništa inovativno nije donijela.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 29/100

PROSJEČNA OCJENA: 2,9

anketa 2172

Irska 2023.

Ukupno glasova: 97

 • Užasna je (1) [35 / 36%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 35%]
 • OK je (3) [17 / 18%]
 • Dobra je (4) [8 / 8%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 3%]

MOLDOVA

YouTube video

Slavenski Midsommar

Bartol: Bože ova država ne može pogriješiti zar ne? Ja mislim da je Pasha vrlo ozbiljan kandidat za top10, možda i top5 ako se karte dobro poslože. Pop sa malo etno elemenata, vrlo tribal i pristupačno u isto vrijeme, malo “slavenski Midsommar” vibra. Povratnici iz 2012. godine su baš pokazali kako se vraća na Eurosong.

Ocjena: 8/10

Faruk: Pasha pogrešno računajući na zaboravnost publike donosi pjesmu koja besramno podsjeća na Go_A, vizualno, tekstualno i melodijski. Koliko god mi taj moment bio poprilično smiješan, ne mogu se oteti činjenici da i dalje ovo ima neki svoj šarm. Moldavci su majstori da od ničeg naprave nešto. Da vidimo šta znaju napraviti od nečeg…

Ocjena: 7/10

Filip: Ima tih nekih pjesama koje su i više nego korektne, ali s kojima jednostavno predugo čekate, a bez da se dogodi neki pravi klik. Tako je nekako i s Pashinom skladbom koja mi je puno kvalitetnija nego njegova prijašnja uzdanica, ali još uvijek, iz nepoznatog razloga, na nju ostajem ravnodušan.

Ocjena: 6/10

“Moldova radi ono što najbolje zna”

Ivana: Kad sam vidjela da je ova pjesma pobijedila, bila sam uvjerena da mi se zasigurno neće svidjeti, međutim, čuda se događaju, tako da mi je na kraju baš legla. Često mi se vrti po glavi, i usprkos tome što mi nije među favoritima ove godine, moram istaknuti da mi je doista iznenađenje. Posebno mi se sviđa etno žanr i smatram da nosi cijelu pjesmu. U principu, dosta dobro.

Ocjena: 7/10

Josip: Pasha je od objave pjesama bio moj #1 favorit moldovskog izbora i veseli me činjenica da će nam upravo oni donijeti jednu od rijetkih etno pjesama ovogodišnjeg Eurosonga. Moldova radi ono što najbolje zna.

Ocjena: 7/10

Mariana: Nije Hasan, ali je Pasha koji 11 godina nakon prošlog pokušaja na Eurosongu se vraća s boljom pjesmom. Drugačija, jedinstveno i zanimljvo. Dopada mi se.

Ocjena: 8/10

Marija: Moram priznati da sam u nastupu s nacionalnog izbora jedva čula pjevača. Sviđa mi se zvuk frule, a pjesma me u refrenu malkice osvaja. Drago mi je da se Pasha Parfeny vraća na Eurosong, ali mislim da se ipak mogao vratiti s boljom pjesmom.

Ocjena: 6/10

Mistična atmosfera

Mate: Oprezan sam s komentarima za Moldaviju jer što god da tu napišem, oni me svojim nastupom na Eurosongu uglavnom uvjere u nešto drugo. Zasada neka bude čvrsta petica, a u #SDSE vjerujem da će ocjena biti veća.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Pasha je jedan od mojih najvećih ovogodišnjih favorita, apsolutno sve u ovoj pjesmi volim – vokale, tekst, scenski nastup, pomalo mističnu atmosferu na pozornici, o etno zvuku i pjevanju o potpunosti na materinskome jeziku da ne govorim. Inače moldavske rezultate često smatram previsokima i precijenjenima, ali ovoga se puta nadam da će ponoviti uspjeh kakav nižu zadnjih godina jer ova pjesma to stvarno zaslužuje.

Ocjena: 10/10

Sanja: Interesantna pjesma koju bih atmosferom usporedila s lanjskom francuskom. Zvuči mi mistično i refren je baš catchy, jedino što se na pola pjesme uvijek uhvatim da gledam koliko još traje, malo mi prema kraju ode u repetitivnost.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 71/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,1

anketa 2173

Moldova 2023.

Ukupno glasova: 102

 • Dobra je (4) [39 / 38%]
 • Jako mi se sviđa (5) [26 / 25%]
 • OK je (3) [21 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [12 / 12%]
 • Užasna je (1) [4 / 4%]

ŠVEDSKA

YouTube video

Tens, tens, tens accros the board

Bartol: Ja se uistinu nadam da će ljudi uskoro shvatiti da hejtanje favorita, a pogotovo pobjednika povratnika nije toliko zanimljiva karakterna crta koliko misle. Pjesma mi je odlična, tekst sasvim solidan (za takav tip pjesme je dovoljno da ne smeta, ima hook, to je najbitnije), a Loreen… Mislim to koliko ona i njezin tim razumiju Euroviziju je naprosto nevjerojatno i sretan sam da mogu ovo sve gledati kako se odvija u realnom vremenu. Zato mi je frapantno kada se kontra ovogodišnje švedske predstavnice argumentira na način „da ovo ne pjeva Loreen ne bi bio favorit“. Da je moja baka imala kotače bila bi bicikl.

Ocjena: 10/10

Faruk: Kraljica se vratila! I možemo mi sad ovdje cjepati dlake k’o atome, na glavi stojeći tražiti razloge zašto ne, ali teško je biti iole iskren, pa ne reći da je ovo najbolja pjesma ovogodišnjeg Eurosonga. Nemam nimalo sumnje da će nastup biti stravično dobar, a na putu ka pobijedi pomoći će i prepoznatljivost koju Loreen ima i izvan eurovizijskih krugova. U svakom slučaju, sve osim uvjerljivog trijumfa bi me iznenadilo.

Ocjena: 10/10

Filip: Kao fan glazbenog opusa bivše (a možda i buduće) eurovizijske pobjednice, teško mi je pisati ovaj komentar i biti potpuno objektivan. Tattoo mi se kao pjesma izrazito sviđa, iako i u njoj kao malu zamjerku mogu istaknuti pomalo klišej violins playing, and the angels crying stihove. No, unatoč tome, smatram da je ovo s pravom jedan od najjačih cjelokupnih paketa te se nadam da se nastup za Liverpool neće morati previše mijenjati jer ga po meni cijeli svijet treba imati prilike vidjeti. Bi li mi smetalo da Švedska uzme pobjedu po sedmi put? Odgovor na to pitanje probajte sami procijeniti u ocjeni.😉

Ocjena: 10/10

I najveći švedski fan kritizira

Ivana:  E sad, kao najveći fan Švedske na ovom portalu, u svome kvartu, u gradu, pa čak i u Dalmaciji, moram priznati da sam dvojila u situaciji u kojoj ne dvoje ni oni koji Švedsku na Eurosongu ne podnose. Nema meni do Euphorije. Nema mi ni do Statements. Ma ni do Tattoo mi nema, ali šta je je, draže su mi prve dvije – u tome je kvaka. Na nastup uopće ne treba trošiti riječi jer se sve vidi.

Na vokalnu interpretaciju također, jer se sve čuje. Međutim, nakon ulaska u refren (koji je fantastičan), očekujem refren koji će eksplodirati. Ovaj doista eksplodira, no nažalost ne u smjeru koji sam očekivala (što ne znači da je loše, dapače, ali one koje voliš uvijek najviše i kritiziraš). Druga stvar tiče se Loreenine artikulacije. Na momente uopće ne mogu razabrati tekst koji izgovara (što ne znači da pjeva loše, nipošto), već samo znači da nedovoljno razumljivo oblikuje glasove (šta ću, struka me satrala haha). K tome, čujem i puno zraka. Ne znam, nisam pametna… Ma ovako, zamislimo da su (jer se ne mogu odlučit ni da mi život ovisi o tome), Francuska i Italija podijelile zlatni mikrofon. Pa ako, hipotetski, oni imaju 12, evo onda ovo za Loreen.

Ocjena: 10/10

Žena, majka, kraljica

Josip: Za mene je Tattoo daleko od pobjede jer je po mojem mišljenju najslabija njena pjesma s kojom se predstavila na Melodifestivalenu. Pjesma je ok za poslušati ju na Otvorenom dok se voziš lokalnom cestom. Nastup na Melodifestivalenu je bio odličan i na vrhunskoj razini, Loreen je definitivno obilježila proteklo desetljeće i za to joj svaka čast, ali nakon My Heart Is Refusing Me, Euphorije i Statements koje su pjesmetine imam dojam da nam se Loreen vraća s puno slabijom pjesmom u odnosu na ranije pjesme s kojima je pokušala vratiti se na Eurosong. Nekako mi Tattoo zvuči kao da je pisana za neku pjevačicu koja je tek izašla iz talent natjecanja i ovu pjesmu dobila za prvi singl.

Ocjena: 7/10

Mariana: Žena, majka, kraljica Eurosonga. Kada bi netko drugi otpjevao Tattoo, to ne bi bio ni atom pjesme kakva je kada je Loreen pjeva. Ta karizma koju ona posjeduje, i vokalne sposobnosti su izvan ove planete. Jednostavno nenadmašiva, pobjednica, Loreen.

Ocjena: 12/10

Svjetska produkcija

Marija: Loreen je zasluženo pobijedila na Melodifestivalenu i jako mi je drago vidjeti njeno ime na popisu natjecatelja. Što se pjesme tiče, Euphoria mi je bolja od Tatoo. No to ne znači da je Tatoo loša, baš naprotiv. Viđa mi se sve u pjesmi – riječi, melodija, Loreenina interpretacija. I ovaj put Loreen vokalno rastura i zaista nemam ni jedne zamjerke na pjesmu. Iako ju isprva nisam previše voljela, moram priznati da mi iz dana u dan sve više raste. Hoće li pobijediti? Mislim da šanse ima, ali ne bih olako otpisala konkurenciju.

Ocjena: 10/10

Mate: Iskreno, prije Melodifestivalena nisam bio impresioniran pjesmom, ali pogledavši taj nastup i kako ga je Loreen odradila, bilo mi je jasno da neće imati konkurenciju na Melodifestivalenu, a vjerojatno ni na Eurosongu. Svjetska produkcija pod palicom sjajne Sache Jean-Baptiste i način na koji je Loreen izvela taj nastup, to je to, nema dalje. Pjesmi se vjerojatno neću vraćati, ali nastupu itekako hoću.

Ocjena: 9/10

Fali mrva očaranosti

Nikolina: Loreen i Euphoria razlog su zbog kojeg sam počela pratiti nacionalne izbore i postala još zagriženija obožavateljica eurovizijske magije. Kada se žena koja je ne samo meni, nego i mnogim drugim obožavateljima jedna od prvih, ako ne i prva asocijacija na Eurosong, a mnogim eurovizijskim izvođačima i veliki uzor, vraća na natjecanje u čiju se povijest već upisala trijumfalno i nezaboravno, onda to mora biti najspektakularniji i najmoćniji mogući povratak. Puno toga ovdje itekako valja i dostojno je povratka, ali sad se tu javlja moj subjektivni osjećaj i dojam i moram priznati da bi mi bilo draže da se vratila sa Statements. Da, ovo je na visokom nivou i s pravom je jako favorizirana, ali meni osobno fali ona neka mrva očaranosti i opčinjenosti pjesmom i nisam uvjerena u njezinu pobjedu kao što sam bila 2012.

Ocjena: 8/10

Sanja: Loreen se vratila s tako jakim paketom u kojem je svaki detalj promišljeno razrađen da me stanje na kladionicama baš nimalo ne čudi i ne bih imala ništa protiv švedske pobjede. Inače jako volim njezinu glazbu i Loreen ima takvu scensku karizmu da djeluje hipnotizirajuće na mene. Kad bih gledala samu pjesmu, ima u njezinoj diskografiji i pjesama koje su mi osobno draže (jedna od njih je i neprežaljena Statements), ali Tattoo je u kombinaciji s ovim scenskim nastupom stvarno jedan paket kojemu se nema što dodati ni oduzeti.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 96/100

PROSJEČNA OCJENA: 9,6

anketa 2174

Švedska 2023.

Ukupno glasova: 124

 • Jako mi se sviđa (5) [69 / 56%]
 • Dobra je (4) [21 / 17%]
 • OK je (3) [13 / 10%]
 • Ne sviđa mi se (2) [12 / 10%]
 • Užasna je (1) [9 / 7%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak sedme grupe:

# Zemlja Broj bodova (Prosječna ocjena)
1. Švedska 96/100 (9,6)
2. Moldova 71/100 (7,1)
3. Gruzija 66/100 (6,6)
4. Grčka 45/100 (4,5)
5. Irska 29/100 (2,9)

Ova grupa najviše se svidjela Mariani i Ivani (33), a najmanje Josipu (27), koji je jedini komentator koji je danas dodijelio manje od 30 bodova.

Ovoga puta, Mariana je iskoristila opciju Zlatnog mikrofona i dodijelila ga švedskoj pjesmi.

Dodijeljeno je ukupno sedam desetki, od čega je jedna pripala moldavskoj pjesmi, a sve ostale švedskoj uzdanici.

S 96% ukupnog broja bodova, Loreen ima bolji postotak od 13 pobjednika projekta Razmišljamo naglas – Eurosong. Jedini koji imaju bolji postotak su Gjon’s Tears (Švicarska 2020. – 96,67%), Serebro (Rusija 2007.) i Sarbel (Grčka 2007. – 97,5%) i Francesco Gabbani (Italija 2017. – 98,33%).

Rezultati ždrijeba odlučili su da u istoj grupi budu dva povratnika i to iz iste godine – 2012. I dok je Loreen (Švedska) te godine odnijela pobjedu u azerbajdžanskom Bakuu, Pasha Parfeni je s pjesmom Lăutar osvojio 11. mjesto.

Treću godinu zaredom, Moldovu predstavlja izvođač koji je ranije bio na Eurosongu. Nakon Natalije Gordienko (2006. i 2021.) i grupe Zdob şi Zdub (2005., 2011. i 2022.), na red je došao Pasha Parfeni, predstavnik ove zemlje na Eurosongu 2012.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
7
PODIJELI ČLANAK

Rasprava8

 1. Diavolo — 1. svibnja 2023. u 01:16

  Grčka – tipična singer-songwriter pjesmica. Sve pohvale za malog jer mu je vokal zaista specifičan i vrlo dobar za njegove godine, ali ovaj stil pjesama i pjevanja je bio nešto novo davnih dana. Grčki Shawn Mendes se vjerujem neće baš nešto proslaviti, no i sam prolazak u finale pored onakve polufinalne konkurencije će biti dovoljan, vjerujem. Ovisiti će i o live nastupu, ukoliko na neki način ne zainteresira publiku mogući je i flop, tko zna. Kad se sve zbroji, prosječna i vrlo dosadna pjesmica koja ne vodi nikuda. Samo postoji, tu je, ništa više. (6,5/10, ocjena 3, TOP:21./37)
  _ _ _ _ _
  Gruzija – interesantna pjesma, odmah me je na prvo slušanje zainteresirala/zaintrigirala. Ponajviše zbog instrumentala koji je vrlo neobičan, a tome je doprinio i vjerujem vokalno igranje na pojedinim dijelovima. Unatoč svojoj interesantnosti, nisam baš primijetio da sam si ovu pjesmu baš nešto puštao u slobodno vrijeme. Možda me nastup osvoji jer ova pjesma itekako ima potencijala za izvrstan audio-vizualni doživljaj. Držim fige. (7,5/10, ocjena 3, TOP:16./37)
  _ _ _ _ _
  Irska – mislim da će se većina oko ove pjesme složiti. Generično i već sto puta viđeno, ni po čemu specifično. Tekst kliše, instrumental previše običan za sam žanr, vokali prosječan za tip pjesme. Pojaviti će se na bini, otpjevati i u finalu pojaviti se neće. Doduše, i pokraj te generičnosti na ovogodišnjem Eurosongu su se uspjele pojaviti nešto originalnije stvari, a ovo je svejedno kod mene uspjelo biti ispred njih. E to je tužno. (3/10, ocjena 1, TOP:31./37)
  _ _ _ _ _
  Moldavija – ovo mi zvuči kao da je Pasha jedno veče’ slušao pjesmu ˝Love, love, peace, peace˝ pa odlučio napisati novu pjesmu i poslati ju na Eurosong. Svi eurovizijski audio-vizualni klišeji su se pojavili u ovoj pjesmi. Bubnjevi, folklor, moderni beat (dj). Pa moram reći kako mi je to malo dosadilo i da mi ovo ide u onu rubriku ˝trying too hard˝. Još one ženske sa jelenskim rogovima na glavi. Baš se pitam trebaju li nam ovakve pjesme na ama baš svakom izdanju? Mislim, što da ne, dapače, ali dajte se onda potrudite i napravite nešto što će zvučati fresh. Sad smo svi pošli kopirati Go_A-u, how yes no. Zvuk ovakve frule mi ima slabiju draž od ukrajinske sopilke, žao mi je. Zvuči prolazno, ali nikako mi nije to to što želim čuti od pjesme ovoga žanra. (5/10, ocjena 2, TOP:27./37)
  _ _ _ _ _
  Švedska – zanimljivo kako se ova prosječna pjesma domogla statusa glavnog favorita ovogodišnjeg Eurosonga. Rekao bih ipak da je riječ do toga koga i što predstavlja Loreen u eurovizijskom svijetu. Da, eurovizijskom, jer neku karijeru van toga i nije stvorila pa da je okupila novo slušateljstvo mimo uspjeha Euforije. I to mi je tužno jer mi je Loreen sa Euforijom u top 2 esc pjesama ikad. Druga pjesma koja mi je uz bok Euforiji je Mengonijeva pjesma iz 2013. godine. Onda možete misliti koliko sam bio sretan kada sam prije NF iz obje zemlje vidio kako su oba imena u rosteru. O potonjem ćemo kasnije, no hajmo se sad fokusirati na Loreen i pjesmu Tattoo. Pjesma je wannabe Euforija (2.o), ali joj u biti nije ni do koljena. Malo me žalosti jer po ovome svemu viđenom ne vidim nikakav napredak ili evoluciju nje kao izvođačice. Pokušavala je sa drugačijim pjesmama, pa to u Švedskoj nije prošlo, mijenjala je i imidž (čini mi se da je bila i ćelava), ali se evo vratila na staro. Na um mi je pala Mia Negovetić koja se na onoj prvoj Dori otkako je sudjelovala pojavila u naočalama i cijelom looku nevine djevojčice, valjda da je ljudi povezuju sa onom djevojčicom koja je nekoć himnu pjevala. Tako i Loreen. Da otpjeva Euforiju danas rekao bih, vidi video iz 2012. godine na nekom drugačijem velikom stageu. Nema tu kreativnosti, samo prekopiraj i udari na staru slavu. Dakle, instrumental je wannabe Euforija koja ustvari ne ode nikuda. Ta pojava u EDM glazbi mi je najgora. Imaš dobar build-up, ali onda u nedostatku kreativnosti, u ovom slučaju želje da se ne prekopira Euforija u cijelosti, pjesmu ubiješ sa smirivanjem. Nema smisla. Ako već radiš Euforiju 2.0 odi do kraja, ili odi u potpuno drugom smjeru kakva je bila njena pjesma Statements. Realno, da je ova druga u kombinaciji rekao bih da donekle razumijem hype oko ove pjesme, ali tomu nije tako. Eurovizijski fanatici, ne fanovi (!), ionako nisu normalni pa će vjerojatno ova stvar biti vrlo visoko, već sam se pripremio na najgore. Uzimajući u obzir općeniti odnos žirija i Švedske na escu taj moj strah još se više povećava, bojim se. No, ukoliko neko manje zlo od trenutnih favorita pobijedi bome ću otvarati šampanjac kao JK Rowling u svojim posljednjim twitovima. Da zaključimo, prosječna i do zla precijenjena pjesma koja se u ulozi favorita nalazi samo zato jer je to Loreen i jer je to Švedska. (7/10, ocjena 3, TOP:18./37)

 2. sunflower — 30. travnja 2023. u 20:45

  Gruzija 💕💕💕💕

  Tattoo ima odličan instrumental:
  https://www.youtube.com/watch?v=uS1w4OKUoU0

 3. Chandler — 30. travnja 2023. u 14:50

  Grcka- ne, dosta nebitno. 3/10
  Gruzija- zbog teksta ovako niska ocena. 5/10
  Irska – solidno, ali nedovoljno za finale. 5/10
  Moldavija – mene ovo vozi. 10/10
  Svedska – Loreen. Vidimo se u Svedskoj 2024. 10/10

 4. Tom Pilibi — 30. travnja 2023. u 09:08

  Loreen vokalno rastura? Meni je njena vokalna interpretacija zapravo jedina zamjerka koju imam na pjesmu “Tattoo”. Loreen jest karizmatična, no povremeno mi se čini kao da nije vokalno dorasla ovoj pjesmi i tu činjenicu dobro prikriva svojom karizmatičnošću.

 5. ESC fan — 30. travnja 2023. u 03:39

  Što se tiče Švedske, e ovako. Da se razumijemo meni se ovo sviđa, drugačije je nego Statements, čak više vuče na Euphoria i definitivno je club banger, a baš sam rekao bio da želim da nešto tako pobijedi i da mislim da je Evropa trenutno u takvom raspoloženju, ali ja mislim da je decenija mainstream pop pjesama koje su pobjeđivali na Evroviziji završena, no?

  Ne mislim da bi ovo bio loš pobjednik i bilo bi donekle i zasluženo, ali nekako mi je ovo previše safe i na taj neki sigurica kalup. Meni je Hold Me Closer npr. bolja nego Tattoo. Isto tako jeste činjenica da su mnogi itekako pristrasni jer je to ipak Loreen, i očekivano je da djevojka sve ankete i ocjenjivanja zaredom osvaja jer je to nešto klasično što pobjeđuje na Evroviziji i što je najviše safe da zadovolji i žiri i publiku. Opet kažem, ovo ne bi bio loš pobjednik, ali mislim da je Finska ove godine stvarno bolja i da Kaarija treba da pobijedi. Ako ne on onda Alessandra ili Blanca Paloma. Želim da se ponovi 2021. i da pobijedi nešto izvan sigurnog kalupa. Ako se desi da Švedska pobijedi svakako ćemo svjedočiti sjajnoj produkciji, ali i dalje želim da Irska ostane zemlja sa najviše pobjeda.

 6. ESC fan — 30. travnja 2023. u 03:24

  Grčka – Zapravo ovo nije uopšte loša pjesma, ali ni po čemu se ne ističe. Strofi se i ne sjećam, a refren neupečatljiv. Mlako dosta.

  Gruzija – Jedna od omiljenih pjesama ove godine! Prvo zvuči baš kao evrovizijska pjesma, ali u pozitivnom smislu. Ima tu neku evrovizijsku vibru, a Iru je zaista sjajan izvođač. Meni taj tekst uopšte ni ne smeta, a izgleda da je tako napisan namjerno. Pamtljivo i moćno. Od srca im želim barem osmo mjesto ove godine i samim tim najbolji plasman ikad.

  Irska – Meni ovo uopšte nije loše! Da, jeste jako generično, ali i dalje mislim da je sasvim pristojno, naročito u ovoj sada situaciji i mislim da je jako lijepo imati ovaku anthem pjesmu ove godine. Revamp je fino ispolirao pjesmu. Nadam se prolasku u finale.

  Moldavija – Pa šta reći, interesantno, mistično i zabavno! Na maternjem jeziku, šta drugo reći, Moldavija je izabrala ono najbolje u svom nacionalnom finalu i zato će lagano produžiti do finala i vrlo moguće i TOP 10 plasmana.

 7. Diavolo — 30. travnja 2023. u 02:48

  Morao sam pročitati komentare za Švedsku preletivši ocjene (inače to ne radim dok ne postam svoje dojmove). Interesantno je da svatko ima neki “ali”, no desetke svejedno pljušte. Dobro, nije tako davno bio slučaj Albine gdje su bile slične ocjene. S malom razlikom jer je ovdje ipak riječ o Loreen. Nije ni čudno da gospođa prva na kladarama kad OGAE razina ukusa i karaktera drma razno raznim pollovima.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?