#rnesc2023: "Tresla se brda..." – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2023: “Tresla se brda…”

  18 min za čitanje   4 komentara

Uz zakašnjenje, stigli smo do trećeg nastavka projekta u kojem urednici komentiraju pjesme Eurosonga 2023. Tko je razočarao urednike, a zbog koga smo ponovili prošlogodišnji komentar, saznate u novom izdanju. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


IZRAEL

YouTube video

Prvoloptaški

Bartol: Ja ne mogu shvatiti autore ovih pjesama ponekad uistinu. Mislim da se razumijemo – Noa je super performer, razvalit će, glatko ući u finale i sve to. Ali imam dojam da je ona takav potencijal za zaprijetiti samom vrhu Eurosonga i onda joj je servirano – ovo. Počne vrlo obećavajuće i onda… „Power of a Unicorn“… mislim nemam riječi. Pjesma kako ide svojem kraju postaje sve, u nedostatku bolje riječi, napornija, i kulminira s dance breakom na kraju pjesme koji kao da je umetnut jer su eto vidjeli da je Chanel lani dobro prošla. Žao mi je Izrael, žao mi je Noa, ali nije to to.

Ocjena: 4/10

Faruk: Izraelci su s ovom dosta tipičnom pjesmicom uspjeli nekako biti posebni ove godine. „Prvoloptaški“ pokušaj bez puno pameti i mudrovanja, s jasnim ciljem i ciljnom grupom glasača. Refren mi je lijep, ali ovo „fenom-fenom-fenomenal“ i ničim izazvano pričanje preko 30 % pjesme ipak nisu nešto što ja osobno biram da slušam na svakodnevnoj razini.

Ocjena: 4/10

Filip: Iako ova pjesma ima svijetlih, odnosno bolje rečeno catchy trenutaka, dobivam dojam kao da su autori za vrijeme njenog stvaranja imali previše ideja koje nikako nisu htjeli odbaciti i zbog toga smo dobili pomalo pretrpan finalni proizvod. Mislim da bi Unicorn definitivno profitirao od poznatog nam „manje je više“ pristupa.

Ocjena: 5/10

Maheri u osmišljavanju pozadinske priče

Ivana: Tresla se brda, rodio se miš. Nju spašavaju dvije stvari. Prva je produkcija, a druga je yass gurl slay tip pjesme. Meni ni jedno ni drugo nije dovoljno za više od ovog što ću dati. Na spot se neću obazirati, ali da ga uzmem u obzir, bilo bi manje, pa onda nek bude ovo. A i ovako sam puno dala, mora da mi je danas neki dobar dan pa sam velikodušna.

Ocjena: 4/10

Josip: Kad sam ugledao da će Noa Kirel predstavljati Izrael na Eurosongu imao sam velika očekivanja, a zatim su uslijedile objave njenih singlova i potajno sam se nadao da će njezina pjesma Gone biti ona s kojom će s predstaviti u Liverpoolu. Zatim je uslijedio hladan tuš i objava pjesme Unicorn. Pjesma sama po sebi je konfuzna, ali ima i dijelova instrumentala i manjih dijelova pjesme koji su dobri. Od potencijalno borbe za vrh Eurosonga, Izrael je odabrao krivi put i lagano jure prema ponoru. Iako znamo da Izrael jako dobro zna smisliti nastup i back story tako da bi se Unicorn mogao provući u finale.

Ocjena: 4/10

Mariana: Moj mozak vrišti “NEMOJ DA TI SE OVO SVIDI”, a meni moć jednoroga pomračuje um i ne dozvoljava mi da okrenem glavu ili začepim uši, daleko od phenomenal, ali dovoljno dobro za finale.

Ocjena: 6/10

Skup nastup za siromaštvo teksta

Marija: Ova pjesma krene stvarno odlično i obećavajuće, ali onda se „razvodni“. Postane mi previše repetitivna i ta se repetitivnost ničim ne prekine. Moram istaknuti Noin vokal koji mi je predivan i žao mi je što u pjesmi ne dolazi do izražaja cijeli njegov raspon.

Ocjena: 5/10

Mate: Nadam se nekom skupom nastupu koji će prekriti siromaštvo teksta pjesme, jer zar nisu imali ništa bolje od: „I’m gonna stand here like a unicorn, out here on my own“? Sama pjesma mi je baš onako prosječna pa neka i ocjena bude na pola puta.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Očekujem dobar nastup uz puno plesa i zanimljivih efekata te vrlo dobar rezultat za Nou u konačnici. Unatoč tome, osobno nisam ljubiteljica ovakvog tipa pjesama, dance break mi djeluje nepotrebno i ubačen samo zato što je netko mislio da se to tako mora jer ga je i Chanel imala.

Ocjena: 4/10

Sanja: Nema mi veće štete nego kad super izvođači i performeri kao što je Noa Kirel dođu na Eurosong s pjesmom koja je ligu slabija od ostatka njihove diskografije. Da je išla s npr. Panther ili Gone, bila bi mi u samom vrhu, no baš nisam fan Unicorna. Počne obećavajuće, ali smiksalo se tu stvarno svašta i kulminiralo onom verbalnom najavom dance breaka, rastavljanjem riječi unicorn na slogove i onim smijehom koji mi je iskreno nepotreban tu.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 45/100

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 2143

Izrael 2023.

Ukupno glasova: 169

 • OK je (3) [41 / 24%]
 • Jako mi se sviđa (5) [39 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [35 / 21%]
 • Dobra je (4) [29 / 17%]
 • Užasna je (1) [25 / 15%]

LATVIJA

YouTube video

Filip voli Latviju

Bartol: Jedno uistinu ugodno iznenađenje stiglo nam je iz Latvije. Pjesma koja u polufinalu u kojem glasa samo publika nažalost ima vrlo male šanse, ali ja ću svakako uputiti glas podrške. Iako ovo nije generalno stil glazbe koji slušam, atmosfera mi je toliko primamljiva i opojna, da ne mogu preskočiti ovu pjesmu kada dođe na shuffle.

Ocjena: 8/10

Faruk: Baš nekako neobično nezanimljiva pjesma. Mogao bih naći nešto što mi se ovdje sviđa, ali to bi mi oduzelo previše vremena i energije.

Ocjena: 2/10

Filip: Ako niste znali, Latvija mi je jedna od dražih eurovizijskih država! Šokantno – jelda? Najveću krivicu za to snosi Aminata Savadogo koja me osvojila još kao tinejdžera, ali nisu puno lošiji bili Latvijci ni u svojim narednim pokušajima. Rekavši to, možete dobiti dojam kako volim indie stvari koje nam znaju servirati. Ni ove godine nije drugačije, iako moram biti iskren, malo mi duže treba da se zagrijem uz njihovu uzdanicu iako posjeduje sve začine koje inače volim. Nekad mi je super, dok mi je nekad samo solidna. Nevezano, i ove godine zdušno navijam da se Latvija napokon vrati u veliko finale!

Ocjena: 7/10

Ili je artsy ili je lagana

Ivana: Jako fora stvar, dosta simpatična, no pomalo zbunjujuće djeluje na mene, moram priznati. Na dane mi je baš super, na dane je ni ne doživljavam. S obzirom na pomiješane osjećaje, dajem jednu ocjenu više od prosječne jer ste stvarno ne mogu dogovoriti sama sa sobom, a da su bolji od prosjeka – jesu.

Ocjena: 6/10

Josip: Drugu godinu za redom nam se Latvija predstavlja muškom grupom, samo ovaj put imaju dobru pjesmu i realne šanse za finale Eurosonga. Pjesma mi se svidjela na prvu i definitivno je bila najbolja pjesma u izboru za Eurosong. Sviđa mi se koliko je pjesma lagana, a dojmljiva.

Ocjena: 7/10

Mariana: Cijenim pjesmu kao i artsy feel, ali ne mogu se natjerati da mi se svidi. Sorry Latvia, ali ne vidim vas u finalu.

Ocjena: 5/10

Nastavak niza

Marija: Idem odmah in medias res – refren je preslab u odnosu na ostatak pjesme. Štoviše, ova pjesma me ničim ne osvaja, koliko-toliko mi se sviđa njen kraj u kojem se može savršeno čuti vokal pjevača. No, cijeli paket mi nije interesantan.

Ocjena: 1/10

Mate: Bolja mi je od s njom usporedivom Australijom, ali i dalje mi to djeluje slabo. Ne mogu naći ništa u pjesmi što bi mi zaokupilo pažnju i mislim da se nastavlja taj latvijski niz ispadanja u polufinalu.

Ocjena: 3/10

Nikolina: Jako lijepa i ugodna pjesma, atmosferično i drugačije od svega na ovogodišnjem Eurosongu. Međutim, imam jedan mali problem s ovom pjesmom: zaboravim da postoji. Da, lijepo mi je dok ju slušam, ali vrlo brzo ispari iz sjećanja.

Ocjena: 6/10

Sanja: Ovaj stil glazbe mi se inače sviđa i totalno sam pala na ovu latvijsku indie uspavanku. Navijat ću i glasati za njih jer jako želim da prođu u finale u ovom grozomorno teškom polufinalu, što bi možda moglo biti teško bez žirija koji bi pogurao ovakav kvalitetan paket. Onaj nježni latvijski dio na kraju me dodatno kupi, a spot mi je fenomenalan. Nadam se da će i nastup biti još malo više artsy, da prenese atmosferu spota.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 54/100

PROSJEČNA OCJENA: 5,4

anketa 2144

Latvija 2023.

Ukupno glasova: 157

 • Ne sviđa mi se (2) [55 / 35%]
 • OK je (3) [40 / 25%]
 • Dobra je (4) [24 / 15%]
 • Jako mi se sviđa (5) [22 / 14%]
 • Užasna je (1) [16 / 10%]

NORVEŠKA

YouTube video

Smeta li njena boja glasa ili ne?

Bartol: Koliko sam loših stvari o ovoj pjesmi rekao kad je tek izašla i postala pobjednica, da bi na kraju u ovoj konkurenciji bila sasvim podnošljiva. I dalje smatram da njezin glas nije najbolji za ovakav tip pjesme, i smeta me ta njezina „knedla“ u grlu. Između nordijskog trojca, za nju najviše očekujem da bi mogla iscuriti iz top5., ali tko zna možda me ova izjava košta kredibiliteta u eurovizijskim predviđanjima. Sva sreća da ga nikad nisam niti imao.

Ocjena: 7/10

Faruk: Rani favorit koji je pomalo tonuo kako su drugi otkrivali svoje eurovizijske adute. Od ove pjesme sam prvo na TikToku čuo refren i pomislio – „Ok, pobijedit će…“. Onda sam čuo ostatak pjesme koji je dosta „eurovizičan“ i moje uzbuđenje je poprilično splasnulo. Međutim, ne sumnjam da će Norvežani u finale i u top 10.

Ocjena: 7/10

Filip: Dok je Bartol još u Megafonu naglasio kako mu Alessandrina boja glasa ne ide uz pjesmu, ja moram reći kako mi je upravo to jedna od dražih stavki. Taj duboki i „pjeskoviti“ vokal mi se odlično stapa s aranžmanom i mislim da on doprinosi činjenici što pjesma uživa tako veliku popularnost. Da je pjeva netko drugi, mislim da bi dobili jedan sasvim bazični i već viđeni proizvod. Ovdje mi sve paše i neću se žaliti ako se sljedeće godine zaputimo putem Norveške. Nismo već dugo!

Ocjena: 9/10

Moć cure od 20 godina

Ivana: Meni je ona nakon Ulrikke (neprežaljena mi, još jednom!) i Eline Thorp bila treća u poretku na MGP-u. Ekskluzivni problem s ovogodišnjim norveškim izborom jest taj što je, za moj ukus bio a) nadprosječno kvalitetan b) bolji od bilo kojeg drugog nacionalnog izbora ove sezone. E sad, obožavam Alessandrinu karizmu, pristup, kao i u konačnici samu pjesmu koja je prvenstveno strašno moćna, a potom i bogata nordijskim motivima za kojima sam luda. Ktome, totalni sam obožavatelj ovakvih tipova pjesama koje stereotipično karakterizira eurovizijski zvuk. Meeeđutim, usprkos genijalnim vokalnim bravurama koje ova cura može izvesti i pritom zvučati uvjerljivo, moćno i suvereno, imam dojam da će svake sekunde falšati pa zato Queen Of Kings preferiram u studijskoj snimci.

Ocjena: 9/10

Josip: Norveška ponovno ide po pobjedu u televoteu. Alessandra nam se predstavlja klasičnom euro-pop pjesmom s elementima schlaggera i opernog uvoda. Ovu pjesmu definitivno vidim u borbi za sami vrh Eurosonga i ne sumnjam da će tamo i završiti.

Ocjena: 8/10

Mariana: Kakva moć cure od samo 20 godina. Jede konkurenciju i glasom i stasom, ova pjesma je ogroman fan favorite koji ima priliku ući ove godine u TOP 5. ODLIČNO!

Ocjena: 10/10

Moguć Oslo 2024.

Marija: Norveška je i ove godine moj apsolutni favorit. Otkako je Queen of Kings objavljena, ne prestajem ju slušati. Ima sve – odličnu melodiju, zarazan refren i potencijal da nastup jednostavno eksplodira. I danas, dva mjeseca nakon pobjede na Melodi Grand Prixu, Alessandru vidim pri samom vrhu Eurosonga. Bilo bi dobro da u Liverpoolu vokalno bolje izvede pjesmu, a ne sumnjam da će se to dogoditi. Oslo 2024.? Može ako mene pitate.

Ocjena: 10/10

Mate: Sigurno jedna od deset najboljih pjesama ove godine, mada je ja ne vidim kao potencijalnu pobjednicu Eurosonga. Pjesma koju Alessandra itekako zna iznijeti i imam dojam da je pisana baš za nju. Sva je energična i pokretna, a nastup s MGP-a je jako dobar i mislim da s njim mogu ići i na Eurosong

Ocjena: 8/10

Najeurovizičnija pjesma

Nikolina: Moćan vokal, samouvjeren stav, borbena i snažna energija. Alessandra na pozornici pršti samopouzdanjem i sigurnošću osobe puno starije od njezinih 20 godina. Ipak, koliko god željela jako voljeti i osjećati ovu pjesmu i biti ponesena njezinom snažnom girl power i wonder woman energijom, nešto mi nedostaje i mogu ju ponekad poslušati, ali ne i staviti u sami vrh svojeg ovogodišnjeg eurovizijskog poretka.

Ocjena: 7/10

Sanja: Ovo je možda i „najeurovizičnija“ pjesma ovogodišnjeg Eurosonga koja ima sve kvalitete koje tipični eurovizijski hit mora imati. Mistični uvod, pamtljiva i moderna uptempo pjesma s osnažujućom porukom, super scenski nastup, koreografija i izvrsna Alessandrina izvedba. Moram priznati da mi je možda i najsimpatičniji video s ovogodišnjeg Eurosonga trenutak proglašavanja Alessandrine pobjede na MGP-u, njezine reakcije i emotivna ponovna izvedba, pogledajte ako niste. 😀

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 85/100

PROSJEČNA OCJENA: 8,5

anketa 2145

Norveška 2023.

Ukupno glasova: 171

 • Jako mi se sviđa (5) [82 / 48%]
 • Dobra je (4) [40 / 23%]
 • OK je (3) [22 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [16 / 9%]
 • Užasna je (1) [11 / 6%]

NJEMAČKA

YouTube video

Ukalupljena pjesma

Bartol: Da citiram jednu našu veliku kazališnu glumicu i spisateljicu: Mama, bojim se!

Ocjena: 0/10

Faruk: Znam da ću požaliti ovu ocjenu i da ću se posuti krvlju i šljokicama jer će Nijemci imati brutalan nastup i vjerojatno iznenaditi rezultatom, ali meni je ovo dosta blijeda pjesma koja živi i umire od vokalnih eskapada (da ne kažem deranja). Puno dobrih i puno bezveznih segmenata, tako da mi je teško definirati moje utiske o ovoj pjesmi.

Ocjena: 5/10

Filip: Dok pišem ovaj komentar, prisjećam se gledanja emisije u kojoj su Nijemci predstavljali svog wildcard izvođača, i u kojoj sam kroz isječak prvi put čuo dio pjesme Blood and Glitter. Moja inicijalna reakcija bila je – nije to uopće loše, ali, sada je moj doživljaj promijenjen. S više slušanja, osjećam određeni nesrazmjer jer mi skladba zvuči kao ukalupljena rock pjesma za Euroviziju, a vidim da dečki iz sastava imaju jako puno utakmica u nogama i da su stvarno profići. Šteta, jer ovo mi ostavlja dojam bazičnog produkta koji kao da se stvarao za potrebe neke parodije.

Ocjena: 2/10

Vizualno zapaženi

Ivana: Drago mi je što je rock jer ga privatno slušam, međutim, svaki rock ne podrazumijeva dobar rock. Za mene, ovo nije dobar rock. Ali djeluju teatralno, pa evo…

Ocjena: 4/10

Josip: Grupa je definitivno zapažena u smislu vizualnog identiteta i to im pomaže s obzirom da je pjesma nešto slabija i na trenutke djeluje nedovršeno. Iako sam tijekom njemačkog izbora navijao za dvoje izvođača koji nažalost nisu uspjeli ostvariti pobjedu nisam toliko razočaran jer su moji sudržavljani odlučili riskirati i odabrati Lord of the Lost. Tko zna, možda se odlijepe s dna poretka u finalu.

Ocjena: 6/10

Mariana: Ja, Mariana Borozan pri zdravoj pameti izjavljujem da mi je Njemačka ove godina najveći guilty pleasure usprkos svemu što sam rekla za Australiju.

Ocjena: 6/10

“Ne mogu poslušati pjesmu”

Marija: Kako bih voljela da se možemo vratiti godinu dana unazad i ponovno uživati u pjesmi koju je ova zemlja tad poslala na Eurosong. Ove godine Njemačka je odlučila poslati dijametralno suprotnu pjesmu, koja nije po mom guštu. Nisam fan ovakve vrste muzike pa je to i glavni razlog zašto mi ova pjesma ne sjeda. No, moram priznati da mi pomalo zarazan refren ostaje u uhu. Veselim li se tome? Pa i ne baš.

Ocjena: 2/10

Mate: S obzirom da gotovo ni ne slušam ovakav tip glazbe, jako je teško zadovoljiti moj ukus kod ovakvih pjesama. Tako sam i nakon slušanja Blood&Glittera ostao ravnodušan i prilično sam siguran da se Njemačka ni ovaj put neće značajnije odmaknuti od dna tablice.

Ocjena: 1/10

Nikolina: Ovo nikako nije glazbeni žanr koji preferiram, u potpunom je kontrastu s mojim senzibilitetom i ukusom i ne mogu se natjerati poslušati pjesmu ni do pola, a kamoli cijelu.

Ocjena: 1/10

Sanja: Nije ovo moja šalica čaja u žanrovskom smislu, a nisam baš oduševljena ni ovim “rima štima” tekstom.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 30/100

PROSJEČNA OCJENA: 3,0

anketa 2146

Njemačka 2023.

Ukupno glasova: 159

 • Užasna je (1) [48 / 30%]
 • OK je (3) [39 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [38 / 24%]
 • Jako mi se sviđa (5) [19 / 12%]
 • Dobra je (4) [15 / 9%]

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

YouTube video

Faza slanja dobre pjesme

Bartol: Onako baš je bopić. Malo bedasti tekst, ali funkcionira za ovakvu pjesmu. Nema puno ovakvih pjesama ove godine, a kad ih ima nisu ovako zarazne. Meni bolje nego lani, ali nije da je to bilo tako teško. Doduše njihov pokušaj sa Dječjeg Eurosonga je iskreno bio bolji nego ovaj sa odraslog, ali za UK je i prosjek odličan.

Ocjena: 7/10

Faruk: Nekako mi se čini da su Britanci konačno došli u fazu da zapravo žele poslati dobru pjesmu na Eurosong. Reklo bi se – „Radio friendly“ pjesmica sa brutalno zaraznim refrenom. Treba im dobar scenski nastup i ja definitivno ne bih imao ništa protiv da se nastavi trend sjajnih eurovizijskih rezultata za UK.

Ocjena: 8/10

Filip: Moram priznati da mi se i ove godine jako sviđa britanski eurovizijski pokušaj i da budem iskren – mislim da je najjača pjesma u kategoriji plesnih ženskih bopova. Smatram da će im se uvelike isplatiti što nisu puno kemijali te što su stvorili pjesmu svojstvenu za svoje tržište, a koja može svugdje postati izuzetno popularna i nakon Eurosonga.

Ocjena: 8/10

Recept za lijevu stranu tablice

Ivana: Moj problem s njom je što sam je poslušala odmah nakon Noe Kirel, a njih dvije, em što izgledaju isto, em što pjevaju pjesmu istog tipa. Međutim, kad sam, neovisno o Izraelu, poslušala Mae, shvatila sam da ona zapravo ima skroz jednu dobru britpop pjesmu, dostojnu, primjerice Due Lipe. I Wrote A Song nije mi među najžešćim favoritima, no često si ju pustim i mogu reći da baš uživam slušajući.

Ocjena: 7/10

Josip: Izgleda da je Ujedinjeno Kraljevstvo pronašlo recept koji ih može smjestiti na lijevu stranu poretka. Mae je jako vrckava i simpatična pjevačica, a pjesma je moderni britanski pop, doslovno nešto što bi nam otpjevale Little Mix da su na okupu. Vjerujem da će UK nastaviti niz domaćina koji je na lijevoj strani poretka. Pjesma obećava zabavu, a to se nadam i vidjeti u nastupu. Sve u svemu jako dobro.

Ocjena: 7/10

Mariana: Meni je osobno jako drago da UK već drugu godinu zaredom šalje ozbiljnu pjesmu s potencijalom, i da nisu automatski u finalu zaslužili bi mjesto u istom. Thumbs up!

Ocjena: 7/10

Marija: I Wrote A Song ima baš zarazan refren koji mi je odmah nakon prvog slušanja ostao u uhu. Tekst mi je simpatičan, ali ni po čemu posebno mi se pjesma ne ističe. Zlatna sredina za mene.

Ocjena: 6/10

Mate: Čini se da je UK napokon pronašao formulu za lijevi dio tablice na Eurosongu. Ok, pjesma nije na razini Space, ali je dobra i nadam se da će uz još jedan dobar nastup doći do pristojnog rezultata.

Ocjena: 6/10

Miley i Shakira

Nikolina: Korektna, trendovska “osvetnička” pjesma. Ne zaokuplja me previše, ali neloše je za povremeno slušanje.

Ocjena: 6/10

Sanja: Nakon što su Shakira i Miley poharale top liste post-breakup revenge pjesmama, UK je popratio trendove i poslao pjesmu slične tematike na Eurosong. Meni je ovo tako feel-good pjesma koju ne prestajem slušati i pjevušiti. Pravi radiofriendly hit koji savršeno paše uz ritam koraka dok hodate ulicom i zamišljate da ste u spotu. Mae mi ima baš super opuštenu i zabavnu vibru i nadam se da će to prenijeti i na scenski nastup i da ćemo UK ponovno gledati u gornjem dijelu tablice.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 71/100

PROSJEČNA OCJENA: 7,1

anketa 2147

Ujedinjeno Kraljevstvo 2023.

Ukupno glasova: 159

 • Dobra je (4) [48 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [46 / 29%]
 • Ok je (3) [44 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 7%]
 • Užasna je (1) [10 / 6%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak treće grupe:

# Zemlja Broj bodova (Prosječna ocjena)
1.  Norveška 85/100 (8,5)
2. Ujedinjeno Kraljevstvo 71/100 (7,1)
3. Latvija 54/100 (5,4)
4. Izrael 45/100 (4,6)
5. Njemačka 30/100 (3,0)

Ova grupa zemalja najmanje se dojmila Mariju (23), a najviše Sanju (35).

Današnja grupa dobila je tri desetke. Sve su pripale norveškoj pjesmi (Mariana, Marija, Sanja).

Bartol je iskoristio opciju Zlatne kante, koja je pripala njemačkim predstavnicima.

Prva upotreba rečenice “Mama, bojim se!” zabilježena je u jednom od prošlogodišnjih nastavaka projekta Razmišljamo naglas – Eurosong 2022. U pitanju je bio Ivanin komentar za rumunjsku pjesmu Llamame. U usporedbi s izdanjem grupe Lord of the Lost, wrs-ova pjesma je dobila dva boda više.

Jedan od autora pjesme Noe Kirel Unicorn je Doron Medalie, koji je potpisao niz izraelskih uzdanica – Toy, Golden Boy, Made of Stars Feker libi. Informaciju kako upravo on radi na prezentaciji Noe Kirel u Liverpoolu otkrio je upravo sam Doron u Zagrebu na konferenciji MAKK u studenom 2022. godine.

YouTube video

Ukoliko izuzmemo neodržani Eurosong 2020., Alessandra je prva solo izvođačica koja predstavlja Norvešku od 2016. i Agnete.

Ukoliko ste propustili kako je Alessandra proslavila pobjedu na Melodi Grand Prixu, prisjetite se u videu ispod teksta.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

 1. Diavolo — 23. travnja 2023. u 22:23

  Izrael – pjesma mi nikako na prvu nije sjela što potvrđuje činjenica kako sam u jednom razgovoru o pjesmama ostao zatečen kad mi je sugovornik rekao da se u pjesmi nalazi dance break. Odnosno, nisam bio fokusiran niti imalo impresioniran onime što čujem pa je manjak koncentracije odradio svoje. Ponovno kad sam poslušao je to zvučalo već bolje, upravo zbog tog potencijala scenskog nastupa u zadnjem dijelu pjesme. No, i dalje pjesma nije my cup of tea, previše je popish i girlish za mene; što zbog boje vokala, što zbog teksta, a i instrumental me nije impresionirao. Zbog potencijala u live nastupu ipak ima prolaz. Nikad nisam mislio da će mi pjesma koja dobije dvicu biti u top25, ali i to se eto dogodilo. (5,5/10, ocjena 2, TOP:25./37)
  _ _ _ _ _
  Latvija – jako neobičan početak pjesme, na prvo slušanje me odmah zaintrigiralo. Refren me je ulovio odmah na prvu te sam rekao sam sebi ˝da, to je to!˝. Definitivno my cup of tea ova indie rock stvarčica. Pomalo i nepretenciozna, ali kvalitetna. Šteta što se potrefilo da baš ove godine žiriji ne glasaju u polufinalu jer mislim da bi zbog toga ovakva pjesme mogla izvući deblji kraj, nažalost. Nekako ne vjerujem da će eurovizijska publika pasti na ovo, nemaju oni uho za ovako nešto alternativno a pri tome pristojno, bez razvrata. Instrumental dakle neočekivan i zaista interesantan, obožavam ovaj zvuk gitara u refrenu, a i njegov vokal daje posebnu notu u pjesmi, također je specifičan. Nije nešto specijalno jak, da se razumijemo, ali je dovoljno specifičan da se izdvoji u ovakvoj pjesmi. Što se tiče scenskog nastupa nije loše, ali smatram da neće funkcionirati na većoj pozornici, no ovisit će dosta i o kadriranju. Vidjet ćemo. Ne mogu joj naći zamjerke no nije me otpuhala pa neće biti desetka. (9,5/10, ocjena 5, TOP:3./37.)
  _ _ _ _ _
  Norveška – ove godine nisam baš pratio nacionalna finala, no nekako mi je ova pjesma došla u preporuke te sam ju poslušao i par dana nakon toga mi i ostala na replayu. Pjesma vrlo brzo ulazi u uho, možda i jer mi spada u onu sferu pjesama ˝sea shanty˝, što upotpunjava jako inteligentno rješenje u vidu ovog EDM instrumentala koji vozi. Njen vokal mi je odličan i paše uz stil same skladbe, a ovaj uvod na talijanskom ili latinskom mi je pun pogodak uz onu scenografiju koja je bila na NF. Karizma kojom zrači je neupitna i time dodatno diže dojam pjesmi. Ono što bi mijenjao je ostatak scenskog nastupa jer mi je gotovo amaterski, pogotovo oni plesači sa duguljastim led svjetlima u rukama. Pomislim da se nalazim na aerodromu gdje oni ljudi na pisti (ili uz) navigiraju avion da ne ode tamo gdje ne treba. Zbog toga, ali i zbog toga što pjesma sama po sebi nije neka kvantna fizika, ocjena manje. (9/10, ocjena 4, TOP:6./37.)
  _ _ _ _ _
  Njemačka – po defaultu bi rekao da mi se ova pjesma treba sviđati, no dosta toga mi tu ne štima. Počevši od vokala koji mi je previše basic tokom cijele pjesme, osim kada growla (super to radi). Možda mi je to zapravo i najveći problem. Nekako mi je vokal previše ravan, mekan, neinteresantan za pjesmu ovog žanra. Instrumental također ne sadrži ništa što bi me moglo prodrmati i probudi neku reakciju u meni, sve je nekako predvidljivo. Dosta ne inovativno iako mi je drago što oni šalju konačno nešto ovog žanra. (5,5/10, ocjena 2, TOP: 26./37)
  _ _ _ _ _
  UK – not my cup of tea, at all. Nekako vjerujem da će ovo izgledati mizerno i otužno u live verziji, no time bolje jer me mogu opovrgnuti. Svejedno, ne vjerujem da ću ovu pjesmu ikad imati volje poslušati u cijelosti u svoje privatno vrijeme. No, mora se priznati kako se vidi da ulažu dosta truda oko svega. Spot je odlično koncipiran, a s obzirom da takvo što ne mogu preslikati na pozornici, piši kući propalo. Eventualno ako bude jeftina verzija kao u one Irkinje prije koju godinu kad se igrala sa kartonima i slikovnicama na pozornici. Zbog spota ocjena više. (4/10, ocjena 1, TOP:28./37)

 2. ESC fan — 23. travnja 2023. u 12:26

  Izrael – E pa Izrael je otprilike ispunio moja očekivanja. Pjesma je girlbop sa etno primjesama i ne razumijem šta je toliki problem. Ruku na srce meni konkretno tema pjesme i nije nešto i priznajem da pjesma jeste messy malo i da je generalno to sa unicorn meni bezveze, ali i dalje je produkcija odlična i pjesma je pjevljiva. Solidno. 4/5

  Latvija – Meni je dugo vremena ova pjesma bila outsider i nikako mi nije dolazila do izražaja, međutim, u posljednje vrijeme pjesma je konačno porasla kod mene i razumijem zašto se fanovima ovo sviđa. Iako mi je pjesma postala draga i dalje se neću “boriti” da ovo uđe u finale, ali ne bih bio nešto razočaran ako uđe. 4/5

  Norveška – Alessandra mi nije bila moj favorit MGP-ja i ja sam htio da Elsie Bay ode u Liverpool. I dalje ne mogu reći da volim ovu pjesmu, ali nije mi odbojna i generalno razumijem hype. U ovoj slabijoj godini definitivno mislim da Norveška može odnijeti pobjedu ukoliko se neke stvari poklope, a ovako svakako završavaju u TOP 5. Ako pobijede ne bih uopšte bio ljut, ali ipak želim da Norveška pobijedi sa nordijskom baladom.

  Njemačka – E pa mislim da je Njemačka definitivno izabrala najbolje što je mogla. Ove godine šalju nešto drugačije nego inače. Jeste istina da je ovo vjerovatno najobičnija heavy metal pjesma, ali ima ono nešto što mi se sviđa i ima catchy refren. Preslatko mi je bilo kako svaki dan sa svojih profila predstavljaju ovogodišnje izvođače i nadam se barem TOP 13 plasmanu.

  Ujedinjeno Kraljevstvo – Ove godine nagrada za naj mid pjesmu ide njima hahaha. Bukvalno nisu mogli osrednjiju pjesmu poslati. Prosječan tekst, prosječna pjesma i to je to. Jedino što ove godine djevojka koja ih predstavlja ima neku karizmu (definitivno može biti antipatična nekima) i žao mi je što nije poslala bolju pjesmu. Mogao bih do sutra komentarisati BBC i njihov pristup Evroviziji, ali otprilike da sumiram mislim da ipak treba vratiti nacionalni izbor jer ne mislim da interni izbor ide u pozitivnom pravcu. U pozitivnom pravcu na način da nekada pošalju nešto što nije prosječna pjesma koja se sviđa članu Torijevske stranke. Toliko.

 3. Chandler — 23. travnja 2023. u 09:11

  Izrael – Kataklizma. Sve je vestacko kod ove pesme. Od pevacice, preko produkcije, hajpa pa do ovog “you wanna see me dance” koji me iritira do zla Boga. Ali nazalost, publika ce ovo izglasati na maksimum. Da se ja pitam, ne bih je pustio u finale. 1/10

  Letonija – Ai jao, ai jao. 3/10

  Nemacka – Opa cupa, nista posebno. 5/10

  Norvwska – U pocetku super, sada malo smara. 7/10

  UK – I’m sorry, 0 points. 3/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?