#rnpze23: Tko je naša šalica čaja? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnpze23: Tko je naša šalica čaja?

  10 min za čitanje   1 komentar

I ove godine portal eurosong.hr se priprema za srpski predizbor za Eurosong Pesma za Evroviziju 2023., čije će se prvo polufinale održati za točno četiri dana. Trideset i dvije pjesme ovogodišnjeg izdanja su vani već od 2. veljače, a budući da je pjesama puno, a vremena malo, urednici su internom anketom izglasali po osam finalista iz svakog polufinala. Tako ćemo u ovogodišnjem izdanju Razmišljamo naglas: Pesma za Evroviziju 2023. komentirati šesnaest pjesama koje želimo vidjeti u finalnoj večeri ovog natjecanja koja će se održati 4. ožujka.

Kao i za #rnDora23, i ovoga puta odlučili smo ne ocjenjivati pjesme. Umjesto toga, naših šest urednika (Bojan Petrović, Edita Kolovrat, Faruk Ajdinović, Filip Dešman, Nikolina Hajnić i Sanja Daić) samo je napisalo komentare, a ocjenjivanje je isključivo na leđima čitatelja.

Pjesma koja skupi najviše vaših glasova bila bi pobjednik i favorit naših čitatelja za konačnu pobjedu u Beogradu, a svoju ocjenu u anketi na kraju svake objave ćete moći dati prema polufinalima u kojem nastupaju. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se pita čitatelje eurosong.hr-a.


SAVO PEROVIĆ – PRESIDENTE 

YouTube video

Bojan: Savo Perović je odlučio da se na srpskom izboru predstavi s pjesmom koja u sebi ima mješavinu španjolskog i srpskog jezika. Kad god je slušam, nemam neke pretjerane zamjerke i pjesma je sasvim u redu. Nije moj osobni cup of tea, ali je sasvim OK. Možda i najbolji dio mi je onaj etno moment kad se ubace ženski vokali. Vjerujem da će se naći u finalu, ali ne prognoziram i odlazak na Eurosong.

Edita: Nije moj cup of tea, ali kužim zašto je ljudima catchy. Tekst nije najsmisleniji, ali to ni nije poanta, bitno da je beat zanimljiv, a pjesma zarazna. Etno dio je baš neočekivan i zanimljiv, sve skupa vjerujem da će dobro proći. Savo je ovom pjesmom donijeo točno ono što je narod čekao.

Faruk: Ovo je svakako na tragu aktualnih glazbenih tokova koji se slušaju u klubovima u regiji. Moj problem s ovom pjesmom je što mi refren nikako „ne sjeda“ i činjenica da mi, nakon etno dijela, sve zvuči kao svojevrsni mash-up više pjesama.

Filip: Savina nas pjesma odvodi na zanimljivo glazbeno putovanje. Ovdje ima svega, od orijentalnih melodija pa do klupskog prizvuka koji je na mjestima pojačan i s nekoliko saksofonskih beatova. Moram reći da sve to dobro funkcionira, ali onda dolazimo do potpuno neočekivanog tradicionalnog ženskog napjeva. To je dio pjesme koji me na prvu uhvatio off guard, ali opet, ova kompozicija spaja nespojivo i uspijeva u tome da sve poveže smisleno. Presidente moja šalica čaja baš pretjerano i nije, ali da je catchy – e to stvarno je!

Nikolina: Teško mi je uobličiti misli jer je ovo vrsta glazbe i ritmova koji su potpuno izvan mojeg uobičajenog ukusa i imam vrlo malo doticaja s njima pa ne znam procijeniti je li dobro ili nije. Klupski ritam, ubacivanje izraza na španjolskom, đir cjelonoćnog ljetnog partyja. Etno
dio pri kraju pjesme me iznenadio i izbacio iz monotone atmosfere u kojoj me pjesma držala dotad (jer očito nisam žena od zabave haha), zgodan dodatak koji pjesmu podiže na zanimljiviji i nepredvidljiviji nivo.

Sanja: Pjesma je catchy, ali tekst mi se nažalost ne sviđa. Šteta jer volim Sajsi i očekivala sam nešto zabavnije po tom pitanju. Uz to, koliko god ja voljela španjolsku muziku, nisam fan kad se ubacuju španjolske riječi samo kako bi nešto zvučalo cool, kao što mi se čini da je ovdje slučaj.

 


CHEGI I BRAĆA BLUZ BEND – SVADBA ILI KAVGA 

YouTube video

Bojan: Tužna ljubavna priča ispjevana na drugačiji način. Tko bi rekao da izgubljena ljubav može imati dinamičan i ubrzan ritam? Chegi i bend vratili su se na svoj način i ove godine. Kako imaju poklonike smatram da će se naći u finalu izbora, ali ovo nije skladba koju bih slao u Liverpool.

Edita: Meni je ovo zanimljivo, glazba odlična, sviđa mi se moderan pristup limenih instrumenata na pjesmu koja se zove Svadba ili kavga. Ovo je nešto što bih poslušala više puta, cupkam tijekom cijele pjesme.  Nadam se da će nastup biti zanimljiv, odnosno da će biti i neki sadržaj, a ne da će samo izvođači biti na sceni.

Faruk: Ekipa koju je pojavljivanje na PZE proslavilo ponovno pokušavaju na Eurosong. Iskreno, očekivao sam nešto malo življe, brže, energičnije, sa više truba. Nekako su mi i tekst i glazba dosta „teški“, stoga ne mogu baš reći da ih vidim na Eurosongu.

Filip: Evo nas kod pjesme koja odlično opisuje ono u čemu je naša regija maher – uzimanje depresivnih tekstova koji se instrumentalno zaokružuju tako da bismo najradije razbili pokoju čašu kad ih slušamo! Rekavši to, Svadbu ili kavgu ne smatram revolucionarnom ili neviđenom pjesmom, ali ju limena sekcija dovodi do savršenstva. Njezin me aranžman s prvim taktovima osvojio, a do kraja me bome nije pustio.

Nikolina: Sam ulaz u pjesmu i pjevačev glas su me jako podsjetili na Bijelo dugme, nije to taj “prkos” u glasu, ali me baš snažno vuče na Bregovićev stil glazbe, a i tematike, uz moderniji prizvuk i bez razuzdane trubačke sekcije. Nije nešto što bih slušala u slobodno vrijeme, ali zanimljivo je, nekako istovremeno i narodski i uglađeno. Pretpostavljam da će uživo ovi mladi vrsni glazbenici skladbu podići na višu i puniju razinu.

Sanja: Što se to bijeli u gori zelenoj? Al’ su snjezi, al’ su labudovi? Il’ je svadba il’ je kavga. Meni ova pjesma ima baš Hasanaginica storytelling, haha. Glazba mi, s druge strane, zvuči kao nešto što bi Čolić otpjevao. Sve u svemu, simpatična mi je ova Čolina Hasanaginica, a vjerujem da će i nastup biti energičan i zabavan.


PRINC – CVET SA ISTOKA 

YouTube video

Bojan: Princ je na srpski izbor došao sa jednom stvarno kvalitetnom i dobrom pjesmom. Muzika je baš divna, a i njegov glas je ugodan za uho. Vidim da je druga po broju pregleda, što može biti dobar znak. Zanima me jako kako će nastup izgledati i kakva će biti live interpretacija jer će mi od toga ovisiti mišljenje da li je ovo paket za Eurosong ili ne.

Edita: Zanimljiva glazba u samom početku, odgovaralo bi mi da je cijela pjesma ostala u tom stilu, vjerojatno bi mi onda bila favorit. Ova promjena u karakteru mi nikako nije sjela, iako, na prvu mi je bilo puno čudnije nego nakon sad već trećeg slušanja. Riječ habibi me baš bode u uho, mislim da se bez toga moglo. Sve u svemu, nadam se da će nastup donijeti nešto orijentalno i novo.

Faruk: Vrlo atmosferično, s puno zvukova, čak pomalo „joksimovićevski“. Ja ne krijem da sam slab na ovakve pjesme, tako da mi se i ovo sviđa. Međutim, zvuči mi produkcijski dosta neispeglano, s puno teksta i glasova umjesto kojih smo mogli slušati dosta lijep instrumental.

Filip: Ovom pokušaju u startu dajem plus jer je školski primjer balkanske balade koje su zadnjih godina na Eurosongu postale rijetkost. Nisam siguran jesam li uvijek njihov najveći fan, ali sigurno daju svoju draž. Princ ima odličan vokal, ali kako se pjesma približava kraju, nekako mi postaje slabija. Smatram da su njegove izvanredne vokalne vratolomije na vrhuncu trebale biti popraćene i jačim aranžmanom. Dodatno, habibi mi se ipak prečesto ponavlja.

Nikolina: Vrlo zanimljiva pjesma koja postupno razvija emociju od nježne do strastvene. Padam na moćne etno zvukove praćene izvrsnim vokalom, mistično, snažno, egzotično. Tri minute Cveta sa istoka mi prolete u trenu i stalno čekam što će biti dalje, kako će otpjevati dalje, jako drži pažnju i nije predvidljivo nimalo. Stefan je vrlo scenična i intrigantna osoba i jedva čekam vidjeti nastup kojim će upotpuniti ovu skladbu koja je jedan od mojih glavnih favorita.

Sanja: Ovakve pjesme s etno elementima su nešto što uvijek volim čuti od Srbije. Cvet sa Istoka je na tom tragu, no ipak mi nešto nedostaje da mi bude u rangu pjesama takvog stila koje smo slušali na Eurosongu, npr. Jelene Tomašević, Željka Joksimovića ili Kneza. Uz to, nisam fan ovih turcizama. Svjesna sam koja im je funkcija u odnosu na tekst pjesme, no sasvim subjektivno, nisu mi sjeli.


BORIS SUBOTIĆ – NEDOSTUPAN 

YouTube video

Bojan: Boris Subotić je ime za koje mi je drago što vidim na ovogodišnjem popisu sudionika. Talent i glas koji zavrijeđuju svaku pažnju, a europska publika to treba čuti i vidjeti. Nakon neprežaljene Vrati mi (koja je trebala biti u finalu), Boris se vratio sa skladbom koja je sa svakim novim slušanjem sve bolja i bolja. “Ne sumnjam u tebe, već u dela”, kaže Boris u pjesmi, a ja ne sumnjam da će spremiti odličan nastup jer u interpretaciju – ne sumnjam. Ako se sve to poklopi lijepo, ne bih imao ništa protiv da on predstavlja Srbiju na ovogodišnjem Eurosongu, a ja ću ponovo s ponosom i žarom navijati za svoju zemlju. Bravo, Borise!

Edita: Ovo je baaaaš predivno. Tako profinjen glas, odličan tekst. Iskreno se nadam kreativnijem nastupu od lani i vjerujem da bi onda uspjeh bio siguran. Onaj dio korisnik je mrtav je baš neočekivan i zapravo mi je genijalno to. Navijam za Borisaaaa!

Faruk: Iskreno se nadam da je ovo Borisova godina. Moderna, potentna pop balada koja do izražaja dovodi sjajni Borisov vokal, i koja otvara mnoštvo opcija za dobar i efektan scenski nastup. Uz malo sreće, ovo bismo mogli slušati i u Liverpoolu.

Filip: Zanimljiva kompozicija koja spaja radio-friendly zvuk koji bi mogao biti veoma pitak inozemnim slušateljima, a cjelokupni paket ipak posjeduje regionalni potpis. U ovoj mi je pjesmi nekako sve u mjeri; Boris pokazuje raskoš vokala, a puna je i neočekivanih trenutaka koji joj povisuju cijenu. Tu ponajprije mislim na genijalno ukomponiran glas sekretarice pri kraju. Čuje se da se u procesu stvaranja skladbe o svemu itekako dobro promišljalo, a ni u čemu se nije pretjeralo!

Nikolina: Jedan od mojih prošlogodišnjih favorita čije sam ispadanje u polufinalu teško prežalila vraća se s još jednom moćnom i emotivnom baladom. Borisov vokal je fantastičan i vrlo lako i izravno prenosi osjećaje: bol, razočaranje, odlučnost. Možda bi mi pjesma bila još bolja da ne ponavlja toliko puta “nedostupan”;, ali unatoč tome mi je u samom vrhu srpskoga izbora. Od početka do kraja je sve u jednoj snažnoj energiji i niti jedan jedini tren mi pažnja ne skreće s pjesme, a to je uvijek dobar znak.

Sanja: Lani sam jaaaako voljela Vrati mi i baš mi je bilo žao kad je ova pjesma ostala u polufinalu. Tako da je Boris postavio visoku letvicu svojim debijem na PZE što se mene tiče. Nedostupan je potpuno drugačija i rekla bih više radiofonična, a manje”eurovizična” pjesma u odnosu na Vrati mi, no ima potencijal za zanimljiv scenski nastup koji bi je mogao podignuti na višu razinu. Veselim se vidjeti što Boris sprema i nadam se da ga ove godine gledamo u finalu.

anketa 2101

Moj glas za najbolju pjesmu prvog polufinala #pze23 (odaberite do 8 odgovora)

Ukupno glasova: 277

 • Luke Black - Samo mi se spava [164 / 18%]
 • Angellina - Lanac [103 / 11%]
 • Savo Perović - Presidente [102 / 11%]
 • Stefan Zdravković - Cvet sa Istoka [95 / 10%]
 • Filip Baloš - Novi plan drugi san [90 / 10%]
 • Nađa - Moj prvi ožiljak na duši [82 / 9%]
 • Boris Subotić - Nedostupan [73 / 8%]
 • Mattia Zanatta i Angela Kassiani - Novi svet [60 / 7%]
 • Tijana Dapčević - Mamim [44 / 5%]
 • CHEGI & Braća Bluz Bend - Svadba ili kavga [44 / 5%]
 • Stefan Shy - Od jastuka do jastuka [32 / 3%]
 • Bend “Hercenšlus” - Vremenska zona [10 / 1%]
 • Filip Žmaher - Čujemo se sutra [8 / 1%]
 • Emphaty Soul Project - Indigo [5 / 1%]
 • Igor Stanojević - Iza duge [5 / 1%]
 • Adem Mehmedović - Osmeh [5 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
4
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

 1. Thormaster — 25. veljače 2023. u 18:00

  Ako Stefan pobjedi u revampu izbaciti ono ”Habibi, habibi hej”, malo je previše svega i imaju stvarčinu! Pratila sam ga na bugarskom Voiceu, tako da se za vokal uživo ne brinem!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?