#rnpze23: Scenski nastup (ni)je sve – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnpze23: Scenski nastup (ni)je sve

  9 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U današnjoj epizodi “Razmišljamo naglas: Pesma za Evroviziju 2023.” naši urednici komentirat će druge četiri točke iz prvog polufinala koje bi najviše voljeli vidjeti u finalu srpskog predizbora.


TIJANA DAPČEVIĆ – MAMIM 

YouTube video

Bojan: Iskreno, kao iznenađenje na listi bilo mi je ime Tijane Dapčević, žene koja ima eurovizijsko iskustvo iza sebe i koja se prošle godine nakon dužeg vremena pojavila na srpskom predizboru. Ovog puta Tijana je došla s jednom radio friendly pjesmom, za koju vjerujem da će se vrtiti u radijskom eteru Srbije. Možda griješim, ali zamišljam je opet samu na sceni i vjerujem da će omamiti žiri i publiku i biti u finalu. A hoće li uspjeti omamiti glasače za konačnu pobjedu? Rekao bih da ne ovaj put.

Edita: Tijana ima izvrstan glas, beat mi je izvrstan, ali baš sam nekako očekivala više. Mislim da sam očekivala nekakav jak refren, pa kad se to ne dogodi mi bude malo meh. Tekst mi je čak dobar, catchy, zapravo me najviše taj refren muči. U svakom slučaju, pridonosi raznolikosti PZE i to mi je odlično.

Faruk: Nisam siguran koliko ova pjesma pretendira na Eurosong, a koliko na radijske stanice u Srbiji. Dosta lijepa melodija, Tijanin specifični vokal i očekivana scenska karizma. Sve je tu, ali mislim da ništa od toga nije planirano za Eurosong.

Filip: Moram priznati da me prvo slušanje ove pjesme, a posebice refrena, podsjetilo na repertoar Saše Lozara. Kako Saša ima puno uspješnih groovy uradaka to smatram pohvalom! Ovo je jako razigrano, a ujedno i sofisticirano. Baš feel good stvar koja super sjedne za kraj tjedna. Tijana se predstavila s nečim potpuno drugačijim i za to joj samo mogu skinuti kapu.

Nikolina: Tijana je pjevačica izgrađene glazbene karijere i jedno od najvećih imena ovogodišnjeg srpskog izbora, njoj PZE ne treba kao odskočna daska ili za promociju, ona donese samouvjerenu i profesionalnu izvedbu i dokaže da je s razlogom toliko dugo hvaljena i voljena na sceni. Pjesma je radiofonična, zaraznog ritma, podsjeća me malo na početke 2010-ih. Voljela bih da Tijanin glas još jače dolazi do izražaja i da dođe do neke promjene na sredini ili pri kraju pjesme, ovako mi je malo repetitivno, ali ne sumnjam da će njezina energija uživo popraviti moj sveukupni dojam.

Sanja: Funky i feel-good pjesma za koju sam tek tijekom pisanja ovog osvrta osvijestila da ju je napisala Zoe Kida. Za čuti na radiju skroz ok, no osobno ne vidim ovo konkurentnim na Eurosongu jer mi je pomalo ravno i repetitivno.

 


LUKE BLACK – SAMO MI SE SPAVA 

YouTube video

Bojan: Totalno neobično, drugačije i dobro. Ugodno iznenađenje na ovogodišnjem izboru. Kvaliteta se ovdje ne dovodi u pitanje. Meni se kombinacija engleskog i srpskog ovdje zaista sviđa i cijeli taj paket bih tako i predstavio u svibnju eurovizijskoj publici. Neću očekivati mnogo jer zaista ne znam što očekivati od nastupa, jer je pjesma sama po sebi drugačija, ali znam da se veselim. Ako on bude taj koji će predstavljati Srbiju, bit ću zadovoljan i ponosan.

Edita: Meni instrumental na početku odličan, a nakon toga me malo izgubi. Nemam problem s voice efektom, ali to Samo mi se spava u kombinacijom s engleskim mi nikako ne sjeda. Mjuza ispod mi je genijalna, i očekujem nešto urbano i zabavno na sceni.

Faruk: Neobična pjesma koja po mnogo čemu odskače od konkurencije. Mene doduše nekako zaobilazi cijela zamisao, ideja i poruka ove pjesme, ali razumijem zašto je mnogi favorizuju. Mogao bi ovo biti još jedan riskantan pokušaj za Srbiju.

Filip: Potpuno neočekivana i „dekonstruirana“ pjesma zbog koje mi je jako drago da slovi za jednog od favorita. Dionice na engleskom se odlično nadopunjuju s onima na srpskom, a tekst krije poruku u kojoj se posebice mlađa generacija može pronaći. Zbog specifičnosti pjesme moram napomenuti kako ju ne slušam na repeat, ali mislim da je to trenutno najmanje bitno. U slučaju da Luke osvoji kartu za Liverpool, mislim da će itekako profitirati činjenicom što su otprije snimljeni prateći vokali i ove godine dozvoljeni!

Nikolina: Svoj doživljaj ove pjesme mogu pokušati objasniti usporedbom s odlaskom u Muzej suvremene umjetnosti, mojim razočaranjem i razočaranjem mojih kolega iz tadašnjeg razreda viđenim i komentarom našeg profesora povijesti umjetnosti na naše razočaranje: “Već u neolitiku su praljudi počeli apstraktno slikati pa možete pretpostaviti u kojem su povijesnom razdoblju vaši mozgovi ako ovo niste razumjeli”. Tako se i sad osjećam pomalo posramljenom kada čitam i čujem oduševljene komentare na Samo mi se spava, a meni je sve skupa prekaotično, preavangardno i zbunjujuće. Sviđa mi se doduše prva minuta pjesme. U svakom slučaju, objektivno mogu reći da je inovativno i drugačije od svega što se ove godine nudi na PZE, a bome i puno šire.

Sanja: Ovo je produkcijski možda i najzanimljivija pjesma na PZE, a vidim da se lagano iskristalizirala i kao favorit stranih fanova Eurosonga. Luke je zanimljiv izvođač sam po sebi, pjesma mi je svakim slušanjem sve bolja i jako se veselim nastupu. Ako to sve klikne, mogao bi uspavani Luke put Liverpoola.


NAĐA – MOJ PRVI OŽILJAK NA DUŠI 

YouTube video

Bojan: Još jedan dragulj iz kuhinje Kristine Kovač. Kako ta žena ima smisla napraviti dobre pjesme sa sjajnim stihovima. Mlada Nađa je tako divno unijela sebe u ovu pjesmu i zaista priredila sjajnu interpretaciju. Nadam se da će i uživo interpretacija biti ovako dobra i finale izbora neće se dovoditi u pitanje. Svaka čast!

Edita: Slatko i blisko srcu. Pjesma je meni baš super, pamtljivo, nježno, simpatično. Vjerujem da bi za nastup super bio nekakav storytelling, nadam se da ćemo tako nešto vidjeti. Nađu ću svakako slušati, ovo mi je sličan vibe pjesama kao Feminnem – možda mi se zato i sviđa. 😀 Go Nađa!

Faruk: Meni je ovo jako slatko. Nekako sam u prvoj polovini pjesme pomislio da pjesma klizi u patetiku i sladunjavost, ali me razuvjeri dinamika i sjajan završetak pjesme. Emotivno i uvjerljivo.

Filip: Uzet ću si prostora i izjaviti da je ovo možda „najiskrenija“ kompozicija koja se našla u ovogodišnjoj konkurenciji. Vrlo jednostavna pjesma koja upravo u toj jednostavnosti postiže svoj maksimum. Definitivno primjer kako je manje – više, a pohvaljujem i (većinski) optimistične stihove. Baš zato ću ukrasti jedan koji cijelu skladbu možda i najbolje opisuje – kao tračak sunca.

Nikolina: Predivna, mladenačka i iskrena pop pjesma o prvoj nesretno završenoj ljubavi, nekako čisto, lepršavo, poletno, sve ono što bih voljela da se više vrati na današnju glazbenu scenu. Priča koju Nađin glas toplo i emotivno prenosi teče lijepo i uvjerljivo i zasigurno ću ju nastaviti slušati. Koliko je konkurentna, ne znam, ali uvijek je osvježenje čuti glazbu koja zvuči potpuno prirodno i samoj sebi dovoljno, bez nepotrebnih dodataka.

Sanja: Ovo je jedna od pjesama s ovogodišnjeg PZE koja mi se često nađe na playlisti. Jako mi se sviđa Nađin nježni glas, a pjesma je sasvim pogođena za njezin senzibilitet i tekstualno prilagođena njezinoj dobi. Sve je nekako mekano i nevino, baš, baš lijepo. Nisam sigurna koliko bi bilo konkurentno na Eurosongu, no u uskoj je konkurenciji da postane moja najslušanija pjesma s PZE.


ANGELLINA – LANAC 

YouTube video

Bojan: Angellina se na #pze vratila s jednom jako dobrom skladbom. Volio sam Origami i slušao, a ništa manje ne radim ni sa ovom pjesmom otkako je izašla. Mislim da će kompletan utisak ovdje ovisiti o samom nastupu i interpretaciji. Za sada bih volio da se pjesma nađe u finalu izbora jer to zaslužuje, ali trenutačno mi nije u ukupnom top 5 pjesama koje bih poslao u Liverpool.

Edita: Meni je ova pjesma bolja nego Origami, jaaaako je catchy. Svašta se događa u pjesmi, najviše me brine kako će vokalno uživo biti jer je zapravo teško intonirati. Nadam se da će Angellina ove godine biti sigurnija na sceni, a ne bi me čudilo i da odnese pobjedu.

Faruk: Ovo će zasigurno imati vrhunski scenski nastup. Pjesma je u dobroj mjeri nastavak na Origami, što nije nimalo loša stvar. Nadam se da će Angellina biti bolja na sceni nego prošle godine.

Filip: Mislim da se povratnici bilo na nacionalnim izborima ili na Eurosongu, pogotovo oni najsvježiji, uvijek nađu u nepovoljnoj poziciji zbog činjenice što uspoređujemo njihove radove. Lanac smatram korektnom pjesmom koja ima potencijala da postane showstopper večeri. Produkcijski je ovo bez zamjerke, ali mi je Origami ipak bio draži. Ne znam, možda mi nedostaje himničnosti koju je prošlogodišnja pjesma imala.

Nikolina: Zanimljivi instrumentali, Angellinin glas zvuči odlično i kao da je jedno s glazbom koja ga prati. Ovo nije baš moja “šalica čaja” ali više mi se sviđa od njezine prošlogodišnje uzdanice, zadnjih dvadesetak sekundi pjesme ju lijepo zaokružuju i vode prema efektnom kraju. Ako pjesma bude popraćena dobrim i uvjerljivim nastupom, vidim ju u borbi za sami vrh.

Sanja: Ja jednostavno obožavam sve što ova žena napravi. Otkako je krenula teasati na Twitteru jako me zanimalo što je ovaj put pripremila i u konačnici me nije razočarala. Priznajem da nisam bila oborena s nogu odmah na prvo slušanje, no s vremenom je došlo do toga da mi je svakodnevno na playlisti i jedna od favoritkinja za pobjedu na PZE. Najdraži dio mi je instrumental s etno elementima i nadam se da će u slučaju odlaska u Liverpool podebljati taj dio. Držim fige da Angellina rasturi s nastupom. Ako to uspije, ne bih se bunila da Lanac ode na Eurosong.

anketa 2101

Moj glas za najbolju pjesmu prvog polufinala #pze23 (odaberite do 8 odgovora)

Ukupno glasova: 277

 • Luke Black - Samo mi se spava [164 / 18%]
 • Angellina - Lanac [103 / 11%]
 • Savo Perović - Presidente [102 / 11%]
 • Stefan Zdravković - Cvet sa Istoka [95 / 10%]
 • Filip Baloš - Novi plan drugi san [90 / 10%]
 • Nađa - Moj prvi ožiljak na duši [82 / 9%]
 • Boris Subotić - Nedostupan [73 / 8%]
 • Mattia Zanatta i Angela Kassiani - Novi svet [60 / 7%]
 • Tijana Dapčević - Mamim [44 / 5%]
 • CHEGI & Braća Bluz Bend - Svadba ili kavga [44 / 5%]
 • Stefan Shy - Od jastuka do jastuka [32 / 3%]
 • Bend “Hercenšlus” - Vremenska zona [10 / 1%]
 • Filip Žmaher - Čujemo se sutra [8 / 1%]
 • Emphaty Soul Project - Indigo [5 / 1%]
 • Igor Stanojević - Iza duge [5 / 1%]
 • Adem Mehmedović - Osmeh [5 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
10
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?