Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (4)

  10 min za čitanje   21 komentar

Stigli smo i do posljednjeg nastavka službenog dijela projekta Ususret Dječjem Eurosongu 2017., no ne brinite. Za dva dana počastit ćemo Vas s rezultatima naših anketa, stoga iskoristite priliku i glasujte (za treći dio glasovanje traje do sutra u 15:00 sati, a za četvrti dio do subote 25. studenog u 15:00 sati), kao i s našim završnim razmatranjima. A tko su predstavnici preostalih četiriju zemalja, saznajte u nastavku.


 PORTUGAL

Izvođač: Mariana Venâncio
Pjesma: Youtuber

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2006.
Najbolji plasman: 14. mjesto (2006.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto (2007.)
Prošlogodišnji predstavnik: nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Kad neka zemlja ne nastupa cijelo desetljeće na jednom natjecanju, obično se zaboravi da je ikada i bila na njemu. U ovom konkretnom slučaju radi se o Portugalu, koji je posljednji nastup na Dječjem Eurosongu zabilježio davne 2007. godine. Naime, Europska radiotelevizijska unija napokon je nagovorila portugalsku televiziju RTP da se vrati na natjecanje, vjerojatno i na krilima pobjede Salvadora Sobrala na Eurosongu 2017. U svom nacionalnom izboru Júniores de Portugal predstavljeno je pet malih izvođača i jedna pjesma koju su napisali João Cabrita i Mariana Andrade. Nakon cjelotjednog glasovanja publike, pjesmu Youtuber u Tbilisiju će otpjevati Mariana Venâncio.

Mariana je rođena 4. listopada 2006. u Lisabonu, a s tri godine počela je pjevati u dječjem zboru i odlaziti na satove plesa, sve do sedme godine života kada se priključila Coro Infantil de Santo Amaro de Oeiras. Nešto kasnije, počela je nastupati u mjuziklima ESDAE škole za glazbeni teatar, zahvaljujući kojem je bila odabrana i za mini mentoricu portugalske verzije The Voice Kids. Uz to što predstavlja Portugal na Dječjem Eurosongu, nastupa u mjuziklima u lisabonskom Teatro Turim i ide na satove pjevanja kod Tiaga Sepúlvede. Nevezano za glazbu, voli učiti jezike, ide na dodatne satove engleskog jezika u Britanskom centru, voli ići u školu (omiljeni predmeti su joj glazbeni, tjelesni i engleski), igrati se s prijateljima i braćom, gledati filmove, skijati, voziti bicikl i plivati. Kad odraste, želi pjevati u mjuziklima u kazalištu, a ako joj to ne uspije, želi postati učiteljica.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Koliko god želim ne voljeti ovu pjesmu zbog refrena koji ima nevjerojatno glup tekst, ova pjesma nenormalno ulazi u glavu i ne izlazi iz nje. Mariana je vrlo simpatična i izvlači iz ove pjesme sve što može. Mislim da se Portugal ne će proslaviti, ali ne i sasvim osramotiti na ovogodišnjem DE.

Luna: Ovo je onaj tip pjesama koje su totalno mutave, ali ti ostanu u glavi idućih nekoliko tjedana. Pa ako netko zaziva prave dječje pjesme na Dječjem Eurosongu, evo vam ga na! Iako je ovoj pjesmi trebalo još dosta toga dodati u produkciji, pa mi zato zvuči siromašno.

anketa 761

Portugal DE 2017.

Ukupno glasova: 51

 • OK je (3) [18 / 35%]
 • Užasna je (1) [12 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [7 / 14%]
 • Dobra je (4) [7 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [7 / 14%]

 RUSIJA

Izvođač: Polina Bogusevič
Pjesma: Wings (Krylya)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2005.
Najbolji plasman: pobjeda (2006.)
Najlošiji plasman: deveto mjesto (2005.)
Prošlogodišnji predstavnik: Water of Life Project – Water of Life (4. mjesto, 202 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Nakon drame koja je obilježila prvih pet mjeseci 2017. godine i sage oko Eurosonga u Kijevu, odabir ruskog predstavnika za Dječji Eurosong 2017. prošao je kao da nožem režete cheesecake. Dvadeset i jedan izvođač nastupio je u velikom finalu, a najviše bodova od publike i žirija dobila je Polina Bogusevič s pjesmom Krylya (Krilja) koju je napisao Taras Demchuk. Nakon nekoliko tjedana pjesma je dobila svoj konačan oblik – novi naslov Wings i engleski tekst.

Polina, čija je mama inače Korejka, rođena je 4. srpnja 2003. u Moskvi, i ima djelomično sličan put kao njezina bjeloruska kolegica Helena Meraai. Kao i Helena, i Polina je učenica Igora Krutoja u Akademiji popularne glazbe, te je nastupala u ruskoj verziji šoua The Voice Kids i to u ekipi Dime Bilana (pobjednik Eurosonga 2008.), no ona je bila u prvoj sezoni (koju je osvojila ruska predstavnica na Dječjem Eurosongu 2014. Alina Kožikina) za razliku od svoje bjeloruske konkurentice koja je bila u trećoj sezoni. Od ostalih natjecanja, Polina je pobijedila na Sanremo Junior 2015, došla je do superfinala natjecanja Bitva Talantov 2016., te je osvojila drugo mjesto na New Wave Junior 2014. Solistica je orkestra Fonograf kojeg vodi Sergej Žilin, a odabrao ju je da nastupi na koncertu povodom pedeset godina njegovog glazbenog djelovanja u Kremlju. Pjesma Wings, koju će otpjevati u Tbilisiju, govori o tome da nitko nije sam, da smo svi pobjednici u životu bez obzira na naše podneblje, da svi imaju jednaka prava i mogućnosti, da se nitko ne treba sramiti svog socijalnog statusa i da je naše pravo da volimo i budemo sretni.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Kada je pjesma tek izašla, rekao sam kolegama u redakciji da je Rusija ove godine podbacila i eto, sad sam sebi uskačem u usta. Ovo je pjesma koja mi je najviše porasla u očima od njezinog inicijalnog odabira, u čemu mi je apsolutno pomogao spot, kojeg se ne bi sramili ni velikani svjetske scene. Ne bih se niti žalio niti čudio da pobijede, ako Polina može biti vokalno bolja nego što je bila na nacionalnom finalu, i ako atmosferu iz spota prenesu na mali ekran. Imam velika očekivanja, nadam se da se neću razočarati.

Luna: Oh, ovo je totalni kontrast naspram pjesme koju sam prije slušala i ocjenjivala (Youtuber). No nakon tri-četiri slušanja (btw., do danas kad sam ocjenjivala pjesmu, nisam uopće poslušala tu pjesmu jer nisam ni pratila ruski izbor), shvatila sam da moram smanjiti glasnoću na laptopu jer će mi od Polininih vriskova mačak pobjeći u drugi grad. Rusija će zasigurno opet biti jedan od kandidata za pobjedu, ali meni osobno je prošlogodišnja ruska pjesma bila kudikamo bolja.

anketa 762

Rusija DE 2017.

Ukupno glasova: 53

 • Jako mi se sviđa (5) [33 / 62%]
 • Dobra je (4) [9 / 17%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 8%]
 • OK je (3) [4 / 8%]
 • Užasna je (1) [3 / 6%]

 SRBIJA

Izvođač: Irina Brodić i Jana Paunović
Pjesma: Ceo svet je naš

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2006.
Najbolji plasman: 3. mjesto (2007., 2010.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Dunja Jeličić – U La La La (12. mjesto, 41 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Iako je protekle godine ostvaren najlošiji rezultat otkako nastupaju na Dječjem Eurosongu, to nije pokolebalo srpsku televiziju RTS da se prijavi za nastup u Gruziji. Za razliku od prethodnih godina, ove godine su naši susjedi predstavnika birali preko unaprijed snimljenog nacionalnog finala. Biralo se između tri pjesme, a peteročlani žiri je odlučio da bi bilo najbolje da Irina Brodić i Jana Paunović s pjesmom Ceo svet je naš otputuju u Tbilisi. Pjesmu koja govori da svijet pripada svima i da ne smijemo zaboraviti na to, cure su napisale zajedno s Ognjenom Cvekićem i Lejlom Hot.

Starija Irina je rođena 3. studenog 2004. u Šapcu, a svoj talent počela je iskazivati još odmalena. S pet godina krenula je na probe zbora, da bi godinu kasnije počela sa satovima klavira. S jedanaest godina prvi put je održala samostalni pijanistički koncert, a dosad je nastupala na preko 30 natjecanja, a s 20 natjecanja vratila se s glavnim nagradama. Prije prijave na Dječji Eurosong, Irina je dobila glavnu nagradu u kategoriji komorne glazbe, što joj je dalo priliku da nastupa na gala koncertu u Berlinskoj filharmoniji.

Mlađa Jana je rođena 7. veljače 2005. u Beogradu, te ide u glazbenu školu gdje svira kontrabas (!), s kojim osvaja brojne prve nagrade na natjecanjima. Također, ide na jazz balet i satove pjevanja, uči engleski jezik, aktivna je na poljima glazbe i medija, sudjeluje na raznim događanjima modnog, humanitarnog i javnog karaktera, te daje glas glavnom liku Maksimu u RTS-ovom crtiću Maksimove avanture. Inače, srpska javnost ju je prvi put upoznala u natjecanju za djecu Pinkove zvezdice, čime je postala treća uzastopna srpska predstavnica proizašla iz tog šoua.

Inače, ovo nije njihova prva zajednička suradnja, jer su Irina i Janazajedno imale zapažen nastup u RTS-vom šouu Ja Mogu Sve! u sklopu grupe Pahuljice.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Otkad je ova pjesma izabrana, refren mi ne izlazi iz glave. Irina i Jana su iznimno simpatične, a ova vesela pjesma sa svakim novim slušanjem mi prirasta srcu, iako mi se na momente čini instrumentalno „prazna“. Iskreno se nadam i navijam za dobar rezultat Srbije sa ovom vrlo podcijenjenom pjesmom.

Luna: Slatko, ali malo me uspavljuje. Iskreno, nemam inspiracije komentirati.

anketa 763

Srbija DE 2017.

Ukupno glasova: 68

 • Jako mi se sviđa (5) [30 / 44%]
 • OK je (3) [13 / 19%]
 • Dobra je (4) [9 / 13%]
 • Užasna je (1) [8 / 12%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 12%]

 UKRAJINA

Izvođač: Anastasija Baginska
Pjesma: Don’t Stop

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2006.
Najbolji plasman: pobjeda (2012.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2010.)
Prošlogodišnji predstavnik: Sofia Rol – Planet Craves for Love (14. mjesto, 30 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Nakon organizacije velikog Eurosonga, Ukrajinci su prionuli organizaciji nacionalnog izbora za dječju verziju. Deset pjesama našlo se u finalu, a publici i žiriju najviše se svidjela pjesma Ne zupyniay koju je izvela Anastasija Baginska. Nakon gotovo dva mjeseca Anastasija i Katerina Komar doradile su pjesmu, umetnule joj tekst na engleskom i preimenovale u Don’t Stop, koja govori o dječjim snovima i kako ih ostvariti.

Anastasija je rođena 8. srpnja 2005. u Kijevu, ali s obitelji živi u gradu Bila Cerkva (karpatsko područje). U dobi od četiri godine počela je mrmljati i pjevati pjesme iz omiljenih joj crtića i reklama, nakon čega su je roditelji upisali u umjetničku školu. S pet godina prvi put je stala na scenu jednog natjecanja i osvojila drugu nagradu, nakon čega je počela sve više nastupati. Godine 2014. ukrajinski ministar kulture izabrao ju je da predstavlja Ukrajinu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju za djecu u Vitebsku, koji se održava u sklopu festivala Slavjanski Bazaar. Iste godine natjecala se i u ukrajinskoj verziji šoua The Voice Kids. Inače, možda ćete Anastasiju prepoznati iz interval acta prvog polufinala Eurosonga 2017., kad je pjevala s Jamalom u izvedbi nove verzije 1944., kao i iz videa Come to Ukraine to “Celebrate Diversity”. Inače, Anastasija voli svirati klavir, plesati, pjevati na čak četiri jezika (ukrajinski, ruski, engleski i nizozemski), čitati, crtati, rolati i skejtbordati, a za svoje omiljene blagdane ističe svoj rođendan i Novu godinu.

blank
junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Dosadnjikava i repetitivna balada, za koju nisam siguran da će Anastasiya moći vokalno izvesti. Nemam iskreno ništa više pametno reći o ovome pa ću samo dati opisnu ocjenu.

Luna: Sviđa mi se matrica, zbog čega bih i dala smješka. Ali džabe to kad se 90% refrena ona dere “aj aj aj”. Onak’, ako te već boli zub, idi kod zubara, a ne na pozornicu. Ovako, ide donji emotikon.

anketa 764

Ukrajina DE 2017.

Ukupno glasova: 47

 • OK je (3) [14 / 30%]
 • Dobra je (4) [14 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 19%]
 • Užasna je (1) [6 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 9%]

Rasprava21

 1. Zack — 25. studenoga 2017. u 15:54

  Sad sam pogledao recap drugih proba i moram priznati da mi Rusija, neshvatljivo, ima katastrofalan nastup. Tako da kao pobjednika definitvno vidim Bjelorusiju, a nekako mi se cini da bi i Irska zaista mogla iznenaditi. Malecka osvaja svojom energijom! ???

 2. Tristan — 25. studenoga 2017. u 11:18

  Australija mi je favorit, a da sam jos glasove iAlbaniji, Italiji, Irskoj i Nizozemskoj. 🙂

 3. Hirscher1 — 25. studenoga 2017. u 00:40

  Glasao sam za:
  Albaniju
  Armeniju
  Maltu
  Srbiju
  Ukrajnu

  Bjelorusija mi je stvarno nista posebno. Ne znam zasto su se svi toliko odusevili njom.

 4. Hirscher1 — 25. studenoga 2017. u 00:29

  Moj TOP 16 bez odgledanih probi:

  01. Albania
  02. Armenia
  03. Ukraine
  04. Malta
  05. Russia
  06. Serbia
  07. Australia
  08. Italy
  09. Poland
  10. Cyprus
  11. Ireland
  12. Macedonia
  13. The Netherlands
  14. Belarus
  15. Georgia
  16. Portugal

 5. IVANNN — 25. studenoga 2017. u 00:14

  Nakon drugih proba sastavio sam svoj konačan top 16 (u zagradama će pisati za koliko mjesta mi se neka pjesma podigla ili spustila u ova dva tjedna) :

  1. Ukrajina (+2)
  2. Australija (=)
  3. Gruzija (+2)
  4. Bjelorusija (+3)
  5. Rusija (-4)
  6. Nizozemska (-2)
  7. Italija (+9)
  8. Armenija (-2)
  9. Poljska (+4)
  10. Makedonija (-2)
  11. Irska (=)
  12. Cipar (-3)
  13. Albanija (-1)
  14. Srbija (=)
  15. Portugal (=)
  16. Malta (-6)

  P.S. Svoje glasove sam dao :
  (1.) RUS, UKR, AUS, NIZ, GEO
  (2.) UKR, AUS, BLR, GEO
  (3.) ITA, RUS, NIZ, BLR, UKR 🙂

 6. Hirscher1 — 25. studenoga 2017. u 00:00

  Ova djeca nisu normalna
  Sad preslusavam pjesme…došao do #11 Ukrajna
  Znači pjesme su FANTASTIČNE!
  Zasad su mi najbolje (daleko) Armenija, Albanija i Ukrajna.

 7. SwedenEurovisionFan — 24. studenoga 2017. u 21:10

  @pero Što se mene tiče, Švedska je morala pobijediti i pobijedila bi 2014. godine da nije bilo Conchite, a i 2011. godine mi je i dalje neshvatljivo kako su Azeri s onim pjesmuljkom pobijedili…

 8. escmusic — 24. studenoga 2017. u 20:35

  Moji glasovi išli su Bjelorusiji, Srbiji i Rusiji! 🙂

 9. EurovizijskiFan — 24. studenoga 2017. u 20:05

  @escfan Meni se također sviđa tvoj poredak ?

 10. TheTDChronicler — 24. studenoga 2017. u 19:03

  Glasovanje za JESC 2017 je otvoreno na stranici
  Moji glasovi su išli za ove sljedeće zemlje:

  Albanija (Perfektan nastup, kid-friendly i mala je kraljica na pozornici, nemam ni koje primjedbe)
  Srbija (JESC treba ovakve pjesme i zbog toga sam glasao za nje dvije, plus da malo pomognemo susjedima 😉 )
  Makedonija (Albanija ili Makedonija su za mene pobjednici, drugi ne mogu ih ni dostići, nastup je božanstven i sretan sam što Makedonija NAPOKON ima dobar nastup!!)
  Irska (Prelijepa pjesma i emocija na pozornici me uvuće u takvu jednu transu)
  Ukrajina (Nemam riječi, Ukrajina uvijek ima jedne od najboljih nastupa, šteta što su prošle godine bili toliko podcijenjeni)

  Ja iskreno želim da netko iz regije pobijedi, Albanija, Srbija ili Makedonija, trebamo vratiti Eurosong na naš Balkan nakon svih ovih godina! 😀

 11. PERO — 24. studenoga 2017. u 15:56

  trenutno na kladionicama za pobjedu na esc vodi australija. Iako naravno jos niti jedna pjesma nije objavljena,ali dawn under ima velike sanse te bi uk tako dobilo organizaciju 2019.to je i ebu-ov cilj.treba spomenuti da su uk i finska( samo zato su izabrali saaru) 2 i 3. na kladionicama. od uk bi napokon trebalo ocekivati nesto dobro. I sto mislite da azerbajdzan i glupa conchinta nisu pobjedili 2011 i 2014 tko bi pobjedio? Ja mislim svedska obje godine. i mislite li da svedska nije trebala pobijediti 2015 kao vecina i ja mislimo. sto se tice DE pobjeduju ukrajina ,makedonija ili bjelorusija mozda i malta.

 12. Supercut09 — 24. studenoga 2017. u 10:10

  Moj top 16:
  1.Rusija 10/10
  2.Bjelorusija 10/10
  3.Poljska 10/10
  4.Makedonija 8/10
  5.Irska 7/10
  6.Ukrajina 7/10
  7.Srbija 7/10
  8.Portugal 7/10
  9.Gruzija 6/10
  10.Italija 6/10
  11.Armenija 5/10
  12.Australija 5/10
  13.Albanija 3/10
  14.Nizozemska 3/10
  15.Malta 1/10
  16.Cipar 1/10

 13. Supercut09 — 24. studenoga 2017. u 10:06

  Portugal-moj ovogodišnji guilty pleasure. Cura je presimpaticna i prenosi pjesmu. O rezultatu necu suditi,ali ne mislim da ce tragicno zavrsiti. 7/10
  Rusija-Ovo je jedna od onih pjesama koja me toliko uznemirila sa svojom porukom. Ovo je istinsks umjetnost koja je na moju zalost poslana na djecji eurosong. Na eurosongu bi bila vjerovatno pobjednik,a sad zbpg ozbiljnosti bojim se da se djeci nece to toliko svidjeti. Mozda bude kao Mzeo… Ugl,da ponovim moj favorit. 10/10
  Srbija-na prvo slušanje sam bio izrazito nezadovoljan,no nakon par slušanja priraslo mi je srcu. Ne mogu revi tocno zasto,ali ovo je jedan simpatican uradak koji je zbilja ono što dječji eurosong traži. Suprotno od Rusije,ali u cjelini ista situacija, ne vjerujem u pobjedu(kod Rusije vjerujem),ali ni u top 10 bas. Ali moze se sve dpgoditi s obzirom da je nastup dobar. 7/10
  Ukrajina-mozda olako padam na cheesy pjesme,al me mala osvaja karizmom svaki put i daje novu dimenziju pjesmi. 7/10

 14. Marko — 24. studenoga 2017. u 02:34

  1) Rusija
  2) Srbija
  3) Ukrajina
  4) Portugal 🙂

 15. SwedenEurovisionFan — 23. studenoga 2017. u 17:27

  @eurovision126-com Jako mi se sviđa tvoj poredak 😀

 16. EurovizijskiFan — 23. studenoga 2017. u 17:20

  1) Rusija
  2) Srbija
  3) Portugal
  4) Ukrajina ?

 17. Eurovision Kosovo/Kosovë — 23. studenoga 2017. u 16:29

  1. RUSIJA
  2. UKRAJINA
  .
  .
  . miljama ispod
  .
  .
  3. SRBIJA
  4. PORTUGAL

 18. SwedenEurovisionFan — 23. studenoga 2017. u 15:32

  Portugal – Jedino što ova pjesma ima je dobar ritam. Neće se Portugalci osramotiti u debiju, ali neće ni upisati neki zapamćen rezultat…
  Rusija – Kao i lani, moj ovogodišnji favorit, apsolutno. Prošle godine su doduše imali i bolju pjesmu, no u ovogodišnjoj konkurenciji čini mi se da bi mogli do pobjede! Fingers crossed 🙂 🙂
  Srbija – Sjajna, poletna stvar, refren istog trena ostaje u glavi i pjevuši se 😀 Pjesma osmišljena za JESC, nadam se da neće biti podcijenjena kao prošlih godina, a pogotovo 2014. kad su po meni zaslužili pobjedu
  Ukrajina – Primjer loše balade, previše deranja i premalo kvalitetnih vokalnih trenutaka…
  1. Rusija
  2. Srbija
  3. Portugal
  4. Ukrajina

 19. escmusic — 23. studenoga 2017. u 14:56

  Portugal-pjesma je dosta loša, ali lako ulazi u uho. Mislim da je Portugal nakon pobjede na Eurosongu trebao poslati neku moćnu baladu, a ne ovo. 3/5
  Rusija-perfektno! 5/5
  Srbija-5/5, prava dječja pjesma te se nadam da će ju publika prepoznati! Nastup im je isto super…
  Ukrajina-3/5

 20. Zack — 23. studenoga 2017. u 14:52

  Ja sam totalno zaboravio rusku pjesmu. ?????
  Uglavnom, Bjelorusija ili Rusija, necu se buniti. Poljsku zelim u top 3 ili 5, a tu jos mogu uci mozda Irska i Portugal. Srbija nije losa, prava djecja pjesmica, kao ni Ukrajina. Sve ostalo je neslusljivo. ?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?