171 EBU-ovo i NPO-ovo pitanje za Rotterdam – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

171 EBU-ovo i NPO-ovo pitanje za Rotterdam

  5 min za čitanje   1 komentar

Gotovo dva tjedna prošlo je od objave imena domaćina Eurosonga 2020. Kako smo se mogli uvjeriti tijekom prethodnih godina, organizacija Eurosonga težak je i naporan posao, što za domaćinske televizije (NPO, NOS i AVROTROS), što za grad domaćin (ovom slučaju Rotterdam). To pokazuju i nedavne objave nizozemskih medija, prema čijim informacijama su kandidati za domaćinstvo morali odgovoriti na točno 171 pitanje. To je ujedno i popis želja televizije koja organizira, među kojima se najviše ističe pet segmenata. U nastavku možete pogledati o kojim se segmentima radi.

1. Osam tjedana Eurosonga

Kao što znamo iz prethodnih godina, organizacija Eurosonga nije samo jedan tjedan (od 12. do 16. svibnja). Pripreme dvorane za natjecanje počinje nekoliko tjedana prije (u slučaju Rotterdama, NPO je tražio da je dvorana Ahoy Arena slobodna osam tjedana prije), u što je uključeno i vrijeme za sastavljanje pozornice, probe rada svjetlosnih efekata, stand-in probe i na koncu dvije tehničke i tri generalne probe za izvođače. Prema informacijama koje je objavio AD.nl, pozivajući se na Zakon o informiranju javnosti, organizatori su planirali oko tri tjedna izgradnje pozornice, oko tri tjedna isprobavanja, tjedan natjecanja i tjedan u kojem bi se demontirala pozornica.

Dakako, ovdje je bilo i posebnih zahtjeva za garderobe, kojih mora biti dovoljno i za natjecatelje, voditelje i izvođače koji će sudjelovati u točkama otvorenja i interval actova.

– Garderoba je u prosjeku oko 20 kvadratnih metara i moramo imati u obzir i mogući dodatan prostor za voditelje, opening i interval actove, među ostalima. Delegacije se obično sastoje od oko 35 ljudi, do najviše 52 ljudi. Sobe moraju biti dostupne 15 dana prije finala – stoji u službenom priopćenju.

Svaka natjecateljska emisija imat će po tri generalne probe (dvije dan prije i jednu na dan natjecanja), a na dvije generalne probe moći će ući i publika. Dvorana će za posjetitelje biti otvorena najranije dva i pol sata prije početka.

2. Preko 3000 soba za delegacije u krugu 30 minuta

Još tijekom kandidacijske kampanje, Rotterdam i konkurent mu Maastricht blokirali su rezervacije oko 3000 soba za delegacije. Prema zahtjevima organizatora s televizijā, Rotterdam je morao ustupiti oko 3000 soba u hotelima s tri, četiri i pet zvjezdica za delegacije unutar 30 minuta vožnje od dvorane. U sobe za smještaj nisu uključeni kamp-parkovi i privatni smještaj.

– Imamo gotovo 8000 soba u hotelima i hostelima s tri, četiri i pet zvjezdica. Zahvaljujući poziciji u centru i dobrim vezama, imamo čak i preko 20 tisuća soba za smještaj – ponosno je izjavila glasnogovornica Rotterdama Ingrid Adriaanse.

3. Pretvaranje Ahoyja u dobro čuvani bunker

Kako je Eurosong 2020. među najvećim svjetskim događanjima, bok uz bok Olimpijskim igrama i Svjetskom nogometnom prvenstvu, sigurnost mora biti na visokom nivou. Praktički – Ahoy Arena će se pretvoriti u bunker.

Organizatori planiraju da osiguranje bude kao u zračnoj luci – zaštitari, psi tragači, upotreba detektora metala, sigurnosnih kamera i dovoljan broj osoblja za provjeru svakog.

Osim što će čuvati članove delegacija iz preko 40 zemalja i novinare iz cijelog svijeta, osiguranje će morati paziti i na opremu pozornice koja će biti 40 m široka, 25 m duboka i 16 m visoka.

4. Nekoliko tisuća posjetitelja i besplatni prijevoz

Prema prvim predviđanjima, u Rotterdam bi trebalo doći preko 10 tisuća akreditiranih članova. Uz oko 1100 članova delegacija, za Eurosong 2020. bi se trebalo akreditirati preko 1500 novinara. Produkcijska ekipa broji oko 3000 članova, a u osiguranju bi trebalo raditi oko 1400 ljudi. Mjesta “iza scene” trebalo bi imati i 400-tinjak osoba koje će imati akreditaciju F (fan), te 2500 VIP osoba, volontera i dobavljača. Za vrijeme Eurosonga, sve delegacije bi trebale biti smještene u delegacijski centar (delegation bubble), a svi akreditirani novinari u press-centar, koji će biti raspodijeljen u press room za one koji će pratiti probe i odvojeni café lounge za akreditirane fanove. Također, tamo bi trebali biti ekrani, stolovi za pisanje i kiosci za kupovanje hrane. Rotterdamska transportna tvrtka RET (njihova verzija ZET-a ili riječkog Autotroleja) za sve posjetitelje će osigurati besplatni javni prijevoz.

5. Rotterdam i Ahoy ne odlučuju o cijenama ulaznica

Suprotno očekivanjima, grad Rotterdam i dvorana Ahoy Arena nemaju zadnju riječ oko cijena ulaznica, već će o tome odlučiti EBU i domaćinske televizije. Kako je izjavio gradonačelnik Ahmed Aboutaleb, nada se nešto nižim cijenama kako bi ulaznice bile dostupne za sve, pa tako i za građane s nižim primanjima. Podsjećamo, najjeftinija ulaznica za Eurosong 2019. je bila 85 eura, koja je vrijedila za generalne probe polufinala.

Novac od prodaje ulaznica neće ići izravno niti gradu Rotterdamu niti upravi dvorane, već NPO-u, NOS-u i AVROTROS-u, koji će tim novcem isplatiti najam dvorane. Uzimajući u obzir kako najam amsterdamske dvorane AFAS Live, koja je inače četiri puta manja od Ahoyja, košta oko 28 tisuća eura, cijena najma rotterdamske dvorane bi inače mogla biti veća. Međutim, prema izjavama glasnogovornika dvorane Keesa de Jonga, organizatori su dobili značajni popust na najam, no detalji se još neće javno objaviti.

12 via AD.nl
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

  1. Štefica Judita Tanner — 12. rujna 2019. u 12:04

    Da mi je samo znati koliki im je bio taj popust na najam. 😀

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?