2023. - Nica – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

2023. – Nica

Datum održavanja: 26. 11. 2023.
Mjesto održavanja: Palais Nikaïa, Nica
Voditelji: Olivier Minne, Laury Thilleman
Sistem glasovanja: žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 16
Debitanti: Estonija
Odstupili s natjecanja: Kazahstan, Srbija
Povratnici na natjecanje: Njemačka
Pobjednica: Zoé Caluzure – Cœur – FRANCUSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 228
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski

Zahvaljujući pobjedi ostvarenoj u prosincu 2022. godine, Francuska je ponovno dobila čast organizirati Dječji Eurosong, nakon što je isto natjecanje organizirala i 2021. godine. Tamošnja televizija France Télévisions preuzela je organizaciju ovog događaja, a prve konkretne informacije bile su objavljene tek početkom travnja 2023. godine.

Nica – grad domaćin

Usred proljeća francuska televizija sve je obožavatelje dječje verzije Eurosonga razveselila objavom o imenu grada domaćina natjecanja. Budući da je dvije godine ranije Pariz bio domaćin Dječjeg Eurosonga, mnogi obožavatelji očekivali su kako će se za ovo izdanje izabrati neki drugi francuski grad. I bili su u pravu – odlučeno je da je grad domaćin 21. izdanja Dječjeg Eurosonga Nica, grad na samom jugoistoku Francuske. Tog je dana objavljena i točna lokacija održavanja natjecanja. Radi se o dvorani Palais Nikaïa, koja ima kapacitet od 9 000 mjesta.

-Oduševljeni smo što se vraćamo u Francusku na 21. natjecanje Dječjeg Eurosonga, samo dvije godine nakon spektakularne organizacije u Parizu. Tim na France Télévisions ima iskustvo, viziju i strast da stvori nešto zaista čarobno u Nici ovog studenog i veselimo se suradnji s njima u nadolazećim mjesecima na još jednoj uzbudljivoj emisiji – izjavio je Martin Österdahl, izvršni producent Dječjeg Eurosonga.

-U 2023. avantura ponovno počinje. Velika je čast imati priliku organizirati i producirati jedan od najvećih europskih glazbenih showova ponovno u Francuskoj uz EBU, sve delegacije i sve mlade umjetnike! Dječji Eurosong pokazuje koliku kulturnu i glazbenu snagu imaju naše nove generacije u svijetu. Konačno, izuzetno smo sretni što nas je dočekao grad Nica. Nevjerojatno smo zahvalni gradonačelniku Christianu Estrosiju i njegovom timu – prilikom objave domaćina izjavila je Alexandra Redde-Amiel, šefica francuske delegacije na Dječjem Eurosongu.

Slogan posvećen herojima

Dan nakon prvog polufinala Eurosonga 2023., otkriven je slogan Dječjeg Eurosonga 2023. Na press konferenciji održanoj u Liverpoolu, otkriveno je kako će slogan natjecanja glasiti Heroes (hrv. heroji).

– Mnoge važne teme poput brige o okolišu bile su prisutne u natjecateljskim pjesmama prethodnog izdanja. Djeca su pravi heroji sutrašnjice te su oni ti koji posjeduju rješenja. Želimo da djeca sami sebe ohrabre – bile su riječi šefice francuske delegacije koja je istaknula da će upravo natjecatelji biti heroji od početka do kraja svog eurovizijskog iskustva.

Zemlje sudionice Dječjeg Eurosonga 2023. tijekom ljeta krenule su u potragu za svojim predstavnicima, a dvije su zemlje objavile povlačenje s natjecanja. Naime, uz Kazahstan, ove se godine odlučila povući i Srbija nakon što je od 2014. godine redovno sudjelovala na Dječjem Eurosongu. S druge strane, na natjecanje se vratila Njemačka, a debitantski nastup zabilježila je Estonija.

Broj sudionika ostaje isti

Krajem kolovoza službeno je objavljen popis zemalja sudionica ovog izdanja Dječjeg Eurosonga. Predstavnici 16 zemalja u Nici će se boriti za što bolji plasman. Zanimljivo, jednak broj natjecatelja sudjelovao je i na Dječjem Eurosongu održanom godinu dana ranije.

Zemlje sudionice bile su:

  • Albanija
  • Armenija
  • Estonija
  • Francuska (domaćin)
  • Gruzija
  • Irska
  • Italija
  • Malta
  • Nizozemska
  • Njemačka
  • Sjeverna Makedonija
  • Poljska
  • Portugal
  • Španjolska
  • Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Ukrajina

Istog dana bio je predstavljen impresivan logo natjecanja, koji oslikava energiju riječi “heroji” sa snažnim i šarenim bojama i izgledom ulične umjetnosti. Praskovi, koje je sadržavala boja svake sudjelujuće zemlje, napravljeni su od kombinacije boja, krede, praha i vatrometa. Ovom kombinacijom Francuzi su stvorili jedinstveno iskustvo za sudionike i izazvali “eksploziju sreće u svijetu gdje su djeca heroji”.

logo Dječji Eurosong 2023.
junioreurovision.tv

Pozornica i voditelji

S približavanjem natjecanja, objavljivano je sve više detalja. Krajem rujna organizatori su predstavili izgled pozornice na kojoj će nastupiti 16 natjecatelja. Otkriveno je da sadrži središnji ekran dugačak 30 metara i širok 12 metara, ima oblik krila te tako odražava želju za polijetanjem, stvaranjem i maštanjem.

Uz izgled pozornice, objavljena su i imena voditelja natjecanja. Ove godine ta je čast pripala dvojcu kojeg čine Olivier Minne i Laury Thilleman. Minne je bio jedan od voditelja Dječjeg Eurosonga 2021. i čitao JE francuske glasove 1992. i 1993., a eurovizijski je komentator za francusku publiku bio od 1995. do 1997. Laury Thilleman novinarka je, model, voditeljica i glumica, okrunjena je za Miss Francuske 2011. Posljednjih je godina prepoznatljivo lice francuske nacionalne televizije France Télévisions.

Šou može početi

Napetost, iščekivanje i nervoza koju su natjecatelji osjetili do svog je vrhunca došla u ponedjeljak, 20. 11. 2023. Tog je dana, naime, održana ceremonija otvorenja Dječjeg Eurosonga 2023. na kojoj je posebnim ždrijebom odlučeno pod kojim će se rednim brojem predstaviti domaćini, ali i koje će države otvarati i zatvarati natjecanje. Prema tome, na pozornici u Nici prva će pjevati španjolska uzdanica Sandra Valero, dok će posljednji nastupiti Nizozemci Sep i Jasmijn. Francuskinja Zoé svoju će pjesmu izvesti dvanaesta.

Konačan redoslijed nastupa otkriven je dan kasnije, a izgledao je ovako:

1. Španjolska
2. Malta
3. Ukrajina
4. Irska
5. Ujedinjeno Kraljevstvo
6. Sjeverna Makedonija
7. Estonija
8. Armenija
9. Poljska
10. Gruzija
11. Portugal
12. Francuska
13. Albanija
14. Italija
15. Njemačka
16. Nizozemska

Veliko finale

I konačno je stigao dan velikog finala. Tog 26. studenog svih 16 natjecatelja bilo je spremno za svoj nastup. Nakon uvodnog, uslijedio je natjecateljski dio u kojem su svi sudionici ponosno predstavili svoje zemlje. Potom je slijedilo glasovanje publike online putem.

Kao i prošlih godina, i ove je godine glsaovanje bilo organizirano u dva dijela. Prvi dio glasovanja otvorio se u petak 24. studenog u 20:00 sati, a zatvorio se u nedjelju 26. studenog u 16:00 sati. Drugi dio je zatim krenuo nakon nastupa posljednje zemlje u natjecateljskom dijelu večeri, a trajao je 15 minuta. U glasovanju su mogli sudjelovati svi, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. Maksimalno se moglo glasovati za do tri zemlje, uključujući i vlastitu ako sudjeluje.

Tijekom nedjeljnog glasovanja publike, na pozornicu u Nici stao je Amir, predstavnik Francuske na Eurosongu održanom 2016. godine i Lissandro, pobjednik Dječjeg Eurosonga 2023.

Vrhunac večeri bila je objava rezultata glasovanja publike. Svi su natjecatelji, ali i publika u dvorani i pred malim ekranima, nestrpljivo čekali objavu imena pobjednika 21. izdanja Dječjeg Eurosonga. Voditelji su polako otkrivali rezultate glasovanja, a kraj večeri otkrio je kako pobjedu odnosi francuska predstavnica Zoé Caluzure s pjesmom Cœur. Zanimljivo, ovo je drugi put zaredom da je ova zemlja pobijedila na Dječjem Eurosongu. Na drugom mjestu, odmah iza pobjednice, smjestila se Španjolska, dok je treće mjesto pripalo Armeniji.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Španjolska Sandra Valero Loviu 2. 201
2. Malta Yulan Stronger 10. 94
3. Ukrajina Anastasia Dymyd Kvitka 5. 128
4. Irska Jessica McKean Aisling 16. 42
5. Ujedinjeno Kraljevstvo STAND UNIQU3 Back To Life 4. 160
6. Sjeverna Makedonija Tamara Grujeska Kaži mi, kaži mi koj 12. 76
7. Estonija ARHANNA Hoiame Kokku 15. 49
8. Armenija Yan Girls Do It My Way 3. 180
9. Poljska Maja Krzyżewska  I Just Need A Friend 6. 124
10. Gruzija Anastasia & Ranina Over The Sky 14. 74
11. Portugal Júlia Machado Where I Belong 13. 75
12. Francuska Zoé Caluzure Cœur 1. 228
13. Albanija Viola Gjyzeli Bota Ime 8. 115
14. Italija Melissa & Ranya Un Mondo Giusto 11. 81
15. Njemačka FIA Ohne Worte 9. 107
16. Nizozemska Sep & Jasmijn Holding On To You 7. 122

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK