Sve o ovogodišnjem natjecanju – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Sve o ovogodišnjem natjecanju

  7 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Ovogodišnji Eurosong, jubilarni 60. po redu, bit će održan u austrijskoj prijedstolnici Beču 19., 21. i 23. svibnja. Očekuje nas ukupno 40 zemalja sudionica, među kojima niti ove godine ne će biti Hrvatske, ali niti Ukrajine, koja je odustala od natjecanja. Povratak na veliku Eurosong scenu imat će Cipar, Češka i Srbija, a po prvi puta svoje mjesto na ovom natjecanju našla je i Australija.

Među prvima svoje predstavnike odabrali su Makedonija i Malta. Makedonija je kroz Skopje Fest odabrala Daniela Kajmakoskog s pjesmom Lisja esenski. Daniel je široj publici poznatiji kao prvi pobjednik glazbenog talent showa X Factor Adria, a potom i po duetu sa Željkom Joksimovićem (koji mu je u spomenutom natjecanju bio mentor) za pjesmu Skopje ili Beograd, koja je osvojila cijelu regiju. Maltežani su odabarali Amber s pjesmom Warrior, koja je već nastupala za ovu zemlju na Eurosongu, ali kao prateći vokal 2012. godine. Nakon niza nastupa na nacionalnom izboru, konačno je pronašla recept za uspjeh i uvjerljivo slavila ispred ostalih s maksimalnim brojem bodova.

https://youtube.com/watch?v=fk0HOxoIm5o

Krajem 2014. godine dobili smo još nekoliko imena koja će svojim glasom i scenskim nastupom pokušati osvojiti srca žirija i televotinga. Jedno od njih je Elhaida Dani, albanska predstavnica, koja će se predstaviti s pjesmom Diell. Kao što to u zadnjih nekoliko godina biva za Eurosong izvođače, tako je i Elhaida poznata po svojim nastupima u talent show programima. Najzapaženiji uspjeh svakako je pobjeda u prvom izdanju talijanskog The Voicea. U zadnje dvije godine sve uspješnija Nizozemska, ovoga puta će se predstaviti s pjesmom Walk Along u izvedbi Trijntje Oosterhuis. Pjesmu potpisuje Anouk, nizozemska predstavnica na Eurosongu 2013. godine. Bjelorusiju će ove godine predstavljati Uzari i Maimuna s pjesmom Time, koji su na bjeloruskom natjecanju pobijedili zahvaljujući visokim bodovima žirija.

Švicarska se ove godine odlučila za nešto drugačije i u Beč poslala Mélanie Ŕene s pjesmom Time to Shine. Izbor je trajao nešto više od tri mjeseca. Gruzija je svog predstavnika odabrala u posebnoj emisiji gdje se pet natjecatelja prvo u razgovoru s voditeljicom predstavilo na gruzijskom jeziku, a zatim je peteročlani stručni žiri putem video isječaka predstavio svoje bodove, da bi nakon toga Nina Sublatti s pjesmom Warrior bila proglašena za pobjednicu i novu predstavnicu Gruzije na Eurosongu. U siječnju smo također dobili i prvog predstavnika iz BIG 5 zemalja. Svog predstavnika odabrala je Francuska, koja se odlučila na baladu N’oubliez pas (Nemoj zaboraviti) u izvedbi Lise Angell.

Nakon jednogodišnje pauze na Eurosong se vraća Cipar, koji je kroz dva mjeseca nacionalnog izbora odabrao Giannisa Karagiannisa s pjesmom One Thing That I Should Have Done. Treba pohvaliti kako je njihov žiri bio pun poznatih imena, koja se vežu za Eurosong, od bivših predstavnika do voditelja delegacija. Oko Valentinova doznali smo i još dva skandinavska predstavnika. Island će predstavljatiMaría Ólafsdóttir s pjesmom Unbroken, a Dansku Anti Social Media s pjesmom The Way You Are. Zanimljiva je činjenica da je danski izbor ove godine promijenio pravila, pa umjesto peteročlanog žirija koji je sjedio u areni tijekom natjecanja, odlučeno je da se stručni žiri podijeli na pet danskih regija, čime se htjelo dati na još većoj važnosti i napetosti u samom finalu.

Samo jedan festival glazbe ima dulju tradiciju od Eurosonga, a to je Sanremo. Ove godine se održao 65. po redu, a pobjednici i najvjerojatniji talijanski predstavnici u Beču su grupa II Volo s pjesmom Grande Amore. Treba napomenuti kako je pobjednika birala publika, talijanski žiri, ali i preko 250 ljudi iz glazbenog svijeta, zbog čega se ovaj festival cijeni i danas.

Srbija je također povratnik na ovo glazbeno natjecanje. Čelnici delegacije su se odlučili na već provjeren recept i svog predstavnika su birali kroz „Odbrojavanje za Beč“, show u kojem je nastupalo troje natjecatelja, čije je pjesme skladao Vladimir Graić Graja. Pobjedu je odnijela Bojana Stamenov s pjesmom Ceo svet je moj. Tekst ove pjesme potpisuje Leontina, koju trenutačno možemo pratiti u showu „Pinkove zvezdice“, kao jednu od članica žirija.

Posljednji tjedan mjeseca veljače dobili smo još sedam imena ovogodišnjeg Eurosonga. Estonci su kroz svoj izbor u superfinalu odabrali pjesmu Goodbye to yesterday koju će izvesti Elina Born i Stig Rästa. U isto vrijeme, ali malo sjevernije, Finci su održali svoje nacionalno finale. Priliku da vide Beč dobili su dečki iz PKN-a, benda koji se sastoji od osoba s Downovim sindromom. Zanimljivo je kako su pobijedili zahvaljujući televotingu, koji je bio drukčijeg mišljenja od stručnog žirija. Litvu će ove godine predstavljati duo Monika i Vaidas s pjesmom This time, te će nakon prošlogodišnjeg debakla pokušati ući u finale. Napomenimo kako je ova pjesma na nacionalni izbor prijavljena u posljednji tren. U ovo društvo ubrojit ćemo i Latviju, koju će ove godine predstavljati mlađahna Aminata s pjesmom Love injected.

Osim sjevernjaka, vrijedni su bili i naši susjedi. Slovenci su se odlučili za pop duo Maraaya i pjesmu Here for you. Inače ovaj duo čini bračni par, koji je svojom prvom pjesmom Lovin’ me doživio i inozeman uspjeh. Mađari su pak odabrali ženu, a riječ je o Boggie i pjesmi Wars for nothing.

Moldaviju će ove godine na Eurosongu predstavljati jedan Ukrajinac, a riječ je o Eduardu, koji će pokušati osvojiti srca gledatelja s pjesmom I want your love. Najuspješniju zemlju na Eurosongu, Irsku, predstavljat će jedna od najmlađih sudionica ovogodišnjeg natjecanja. Riječ je o šesnaestogodišnjoj Molly Sterling i pjesmi Playing with numbers, koja je za samo četiri boda odnijela pobjedu na nacionalnom izboru. S prvim danom mjeseca ožujka svog predstavnika predstavila je i Španjolska. Pjesmu Amanecer potpisuju autori koji su napravili i pjesmu Quédate conmigo (Pastora – Baku), a izvest će ju Edurne. Ujedinjeno Kraljevstvo je također predstavilo svoju pjesmu Still in love with you, koju će izvesti duet Electro Velvet.

Grčka se ove godine odlučila na nešto drugačije, pa će ih u Beču predstavljati Maria Elena Kyriakou s baladom One last breath. Grci su u finalu birali između pet pjesama, a putem televotinga su se odlučili za Mariu Elenu, inače pobjednicu grčkog izdanja natjecanja The Voice 2014. godine. S druge strane Europe, Portugal je birao svog predstavnika, a putem televotinga kroz superfinale izabrana je Leonor s pjesmom Há um mar que nos separa. Vidjet ćemo hoće li im ovogodišnji izbor osigurati plasman u finale, koje su posljednji put vidjeli 2010. godine.

Njemački nacionalni izbor ući će u rubriku „vjerovali ili ne“ zahvaljujući Andreasu Kümmertu. Naime, Andreas je izabran kao ovogodišnji njemački predstavnik, ali je umjesto velikog slavlja nakon proglašenja pobjednika odlučio svoje mjesto prepustiti Ann Sophie iz razloga što sebe smatra suviše „malim“. Ann Sophie će u Beču izvesti pjesmu Black smoke, a zanimljivo je kako je Ann svoju pobjedu izborila nakon što je svoje mjesto izborila kroz Wildcard Clubkonzert.

Uskoro opširnije o novim nacionalnim izborima, debitantskom nastupu Australije i ždrijebu polufinalnih večeri…

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?