Specijal: Za koga Švicarci trebaju glasati? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Specijal: Za koga Švicarci trebaju glasati?

  4 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Treću godinu zaredom Švicarska će održati nacionalno finale putem kojeg će biti odabrani pjesma i predstavnik za Eurosong. Kreuzlingen, grad na granici s Njemačkom, ponovno će ugostiti ovaj švicarski izbor, na koji se kvalificiralo devet pjesama.

S prosječnim 14. mjestom u polufinalnim večerima Eurosonga i svega tri nastupa u finalu (od čega je jedan bio direktan), Švicarci se i ne mogu pohvaliti nekim značajnijim podvizima u skorijoj eurovizijskoj povijesti. No, njihove “pjesmice” često dobivaju solidne i čak odlične reakcije fanova. Kakva će situacija biti u 2013. svakako će se dati naslutiti nakon preslušavanja svih devet pjesama koje su u konkurenciji za naredni Eurosong.

U nastavku članka pročitajte osvrt urednika portala Eurosong.hr na pjesme koje će biti izvedene 15. prosinca na švicarskom nacionalnom finalu.

1. Ally – Catch Me

Poslije prosječnih uvodnih taktova obično se očekuje koliko-toliko bolji i upečatljiviji refren, no ova pjesma je apsolutna suprotnost očekivanjima. Refren je jako loše zamišljen i jedina stvar koja vas zadržava dok preslušavate “Catch me“ je da provjerite koliko još lošijim glavni dio ove pjesme zapravo može postati. Slabo!
Ocjena: 2/10

2. Chiara Dubey – Bella Sera

Slabu i poprilično neprivlačnu melodiju ove pjesme Chiara Dubey pokušava prikriti izuzetno sladunjavom interpretacijom i moram priznati da joj uspijeva u tome.
Ocjena: 5/10

3. Carrousel – J’avais rendez-vous

Ova pjesma definitivno odnosi titulu najveselije – ritam Vas naprosto odmah na prvu osvaja i poželite cijelu melodiju slušati iznova i iznova. Carrouseli su, po meni, jedni od kandidata za visok plasman na švicarskom izboru.
Ocjena: 8/10

4. Anthony Bighead – Do the monkey

Jako loše! Donekle djeluje podnošljivijim dok se sluša isključivo studijska verzija pjesme, no ako u isto vrijeme gledamo i videospot onda je ugođaj “potpun”: nit je pjesma zarazna, niti zanimljiva (tj. šaljiva, kakvom je pokušavaju predstaviti članovi skupine Anthony Bighead). Cure svojim vokalima popravljaju ukupan dojam, ali ovo je i dalje iznimno loše.
Ocjena: 2/10

5. Heilsarmee – You and me

Dvije su stvari zbog kojih mogu biti skeptičan po pitanju plasmana ove pjesme na švicarskom izboru: mogu li nakon propalog rock pokušaja iz Bakua Švicarci ponovo odabrati pjesmu istog (sličnog) žanra i kako će ova pjesma zvučati i izgledati uživo? Uzmimo primjer Mađarske iz 2012. godine – studijska verzija pjesme ukombinirana s videospotom je bila gotovo savršena, ali nastup uživo niti blizu tom opisu. “You and me“ je odlična, refren kao iz kakve himne. Moj favorit broj jedan!
Ocjena: 10/10

6. Nill Klemm – On My Way

On My Way“ je jedna neloša, dosta opuštajuća i ležerna pjesma koja djeluje nenametljivo, ali koja bi s možda posebnom atmosferom stvorenom za vrijeme nastupa mogla iznenaditi u konačnom poretku.
Ocjena: 7/10

7. Melissa – The point of no return

Razumijem zašto ova pjesma kotira visoko na anketi, ali sam i dalje mišljenja da se radi o jednoj jeftinoj i krajnje neorginalnoj pjesmi. Ipak, u slaboj konkurenciji ova pjesma se izdvaja, naročito zahvaljujući snažnom i upečatljivom refrenu. Ne bih volio da ode na Eurosong, ali ako bude solidno izvedena na švicarskom finalu, vjerujem da nije daleko od Malmöa.
Ocjena: 7/10

8. Nicolas Fraissinet – Lève-toi

Lijep početak, sjajna gradacija do refrena, ali onda razočarenje. Pjesma je zapravo jako fina, ali fali joj “nešto” u samom vrhuncu da bi se eventualno izdvojila.
Ocjena: 7/10

9. Jesse Ritch – Forever & a day

Vjerujem da pjesma “Forever & a day“ s nekoliko slušanja lako ulazi u uho. Na prvu, rekao bih, slušljiva balada s ponekim posebnim trenutkom, no sveukupno ipak prosječno i ništa do sad neviđeno. Potrebna je jako uvjerljiva izvedba na švicarskom finalu kako bi ljudi u većem broju glasali za ovu pjesmu.
Ocjena: 6/10

YouTube video

Svakako nam se pridružite Vašim razmišljanjima. Koja pjesma objektivno ima najveće šanse za pobjedu? Ima li Švicarska potencijala za dobar rezultat na Eurosongu 2013.?


Švicarsko nacionalno finale će biti održano u subotu, 15. prosinca. Pobjednička pjesma će biti izabrana isključivo putem televotinga. Pratite šou zajedno s nama i čitajte izvještaj uživo.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?