Koji gradovi su ugostili Eurosong? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Koji gradovi su ugostili Eurosong?

  2 min za čitanje   14 komentara

Jučer je objavljeno kako će Stockholm ugostiti Eurosong 2016. Time je ovom švedskom gradu organizacija natjecanja dodijeljena po treći put. No, to nije rekord za jedan grad. Odlučili smo istražiti i predstaviti dosadašnje domaćine Eurosonga kroz brojke i zanimljive činjenice.

-Ukupno 40 gradova iz 25 zemalja je organiziralo Eurosong do sada. Od toga je natjecanje tri puta bilo održano na azijskom tlu: dvaput u Jeruzalemu i jednom u Bakuu.

-Unatoč činjenici da Irska ima najviše eurovizijskih pobjeda, Ujedinjeno Kraljevstvo je organiziralo Eurosong najviše puta: čak osam. No, četiri puta su bili domaćini iako nisu bili pobjednici prethodne godine.

-Dublin je ugostio Eurosong čak šest puta. Fascinantna činjenica je da je upravo ovaj grad bio domaćin Eurosonga tri puta u četiri godine: 1994., 1995. i 1997. Da stvar bude zanimljivijom, sva tri puta se natjecanje organiziralo u istoj koncertnoj dvorani. ©eurosong.hr

-Teško je zamisliti da bi jedna malena zemlja kao što je Luxembourg mogla pobijediti danas na Eurosongu i onda ga ugostiti. No, do sada su zabilježili čak pet pobjeda na natjecanju, a organizirali su ga četiri puta.

-U periodu od 2002. do 2009. godine, nova zemlja je organizirala Eurosong svaki put. Stoga smo dobili i osam novih gradova domaćina.

Najmnogoljudniji grad domaćin bio je Istanbul. S druge strane, Millstreet je najmanje naseljeni grad koji je ugostio Eurosong. Broji tek oko 1500 stanovnika.

-Dva najbliža grada u kojima se održao Eurosong su Kopengahen i Malmö. Udaljeni su svega 15 kilometara.

-Po stranama svijeta, sljedeći gradovi su predstavljali ekstreme: Millstreet (najzapadniji), Bergen (najsjeverniji), Baku (najistočniji) i Jeruzalem (najjužniji). ©eurosong.hr

-Najveća udaljenost je između Millstreeta i Bakua (preko 4500 kilometara).

TOP 5 gradova s najviše organizacija:

  • Dublin (6)
  • London (4)
  • Luxembourg (4)
  • Kopenhagen (3)
  • Stockholm (3)

TOP 5 zemalja s najviše organizacija:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo (8)
  • Irska (7)
  • Švedska (6)
  • Nizozemska (4)
  • Luxembourg (4)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Eurovision_all_cities_%28English%29.svg/680px-Eurovision_all_cities_%28English%29.svg.png
Grafički prikaz gradova domaćina Eurosonga, Izvor: wikipedia.org

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava14

  1. Vladimir — 13. srpnja 2015. u 00:14

    @Eurovision Kosovo zivi bili pa videli dal ce Kosovo sledece godine biti na ESC 😉 I ispravka jedna bila je jedna kosovarka i jedna kosovka i to za svoju zemlju 😉
    @Dinko druze, bez ikakvog sarkazma ili ironije, ja priznajem da su pripadnici mog naroda pocinili teske zlocine i naravno da ih osudjujem i nikako ih ne podrzavam, cak su oni i iza resetaka, a ovako misli i 90% Srba, ali u meni se stvara neopisiva gorcina kada to isto niko ne kaze za moj narod, samo cu da spomenem Jasenovac, Bratunci, sela oko Srebrnice, Oluja, Bljesak i tu su i te kako pocinjeni zlocini ali niko o tome ne prica, o tome se cuti samo zato sto su zrtve Srbi… razmisli o tome. Kad si mi vec porucio da prociram povijest ti procitaj o NDH i poslusaj Tudjmanovu izjavu 90 sta je porucio!
    I jos jednom se izvinjavam urednicima sajta na svim ovim komentarima, jer ovo nije mesto gde treba voditi raspravu o politici vec da razmenjujemo misljenja o onome sto nas sve zanjima i sto svi volimo a to je Evrosong! Pokusao sam, kao sto naspisah u proslom postu da ispostujem sajt, ali emocije su bile jace! Ukoliko imas neki komntar, a ndam se da imas jer voleo bih da cujem tvoje misljenje, posalji mi u privatnoj prouci!
    Veliki pozdrav, i ocekujem nove dobre tekstove!

  2. Kosovar — 12. srpnja 2015. u 19:25

    Uzgred, da li ste znali da su dve kosovarke već bile deo Eurosonga? Doduše ne za svoju državu nego za susede ali ipak dobro je i to 🙂 To su Rona Nishliu (za Albaniju 2012) i Nevena Božović (za Srbiju 2013). Nevena je takođe 2007 bila učesnica dečijeg Eurosonga, isto za Srbiju.

  3. Kosovar — 12. srpnja 2015. u 19:19

    Ma bravo, pravda je ono što vama odgovara, čim vam ne odgovara onda je nepravda 🙂 Svet ne funkcioniše tako druže Vladimire. Pravda je pravda, a svakako da „neko to gore vidi sve“ zato je Srbija i dobila po njušci 😀 E sad, istina da je članstvo u UN uslov za članstvo u EBU medjutim samo zbog pozivnog br. jer taj br. možeš jedino dobiti kao član UN međutim uvek postoji i drugačiji način, koji se upravo odigrava, zbog čega će Kosovo dobiti taj broj pa članstvo u UN nije neophodno. Slično tome, da bi se postao član Međunarodnog Olimpijskog Komiteta takođe je uslov članstvo u UN, čega Kosovo nije član naravno ali je ipak postalo član pomenutog Komiteta. Savet Evrope uopšte nije uslov, nisu ga članovi ni Belorusija, Izrael, Australija pa ih gledamo na Eurosongu. Dakle, druže Vladimire Kosovo dolazi na Eurovision Song Contest 2016. spremi se 😉

  4. Ajdin Mehić — 12. srpnja 2015. u 14:41

    Zamolio bih vas da se vratite temi, a sve političke diskusije po potrebi nastavite na drugom mjestu. Želimo prijateljsku atmosferu na našoj i vašoj internetskoj stranici.

    Hvala vam.

  5. Dinko — 12. srpnja 2015. u 14:20

    @mrvlaxs 1. da ti poštuješ ovu stranicu ne bi napisao onaj komentar kojim je sve ovo i započelo, 2. kada već spominješ "Netko to gore vidi sve" bilo biti bolje da malo bolje proučiš povijest što se, gdje i kako dogodilo, a ne da se ovdje bahatiš i glumiš žrtvu, a jako poštuješ ovaj hrvatski sajt. Lijep pozdrav iz Zagreba!
    @eurovision Kosovo Stvarno se nadam da ćemo vidjeti vaše predstavnike 2016. u Švedskoj, te Vam ovime želim svu sreću…Srdačan pozdrav iz Zagreba!!!

  6. Vladimir — 12. srpnja 2015. u 09:55

    @Eurovision Kosovo Druze "kosovaru", zao mi je sto cu ti rasturiti snove! Tacno je to da je jedan od uslova bio dobijanje pozivnog broja (pritom u tom sporazumu pise da ste ga dobili na zahtev Srbije i to kao regija, a ne drzava), ali zaboravljas jos vazniji a to je da ste clan UN ili Saveta Evrope, a na svu srecu vi niste clan ni jednog, a ni drugog skupa. Tako da ce jos puno vode proteci rekom Ibar dok vas vidimo na ESC!
    PS> ako se osecaj za pravicnost, naziva "srpskim kompleksom" – ponosno cu reci DA, patim od toga! Veliki pozdrav iz Beograda!

  7. Kosovar — 11. srpnja 2015. u 23:56

    @mrvlaxs Druže Vladimire, slažem se da svako treba biti dosledan sebi, svojim stavovima, svojoj politici, e sad očigledno zaboravljaš da je ovo hrvatski sajt, a Hrvatska je priznala Kosovo, nije priznala aneksiju Krima shodno tome tako se i ponaša i tu se nema šta zameriti. Ti zameraš jer patiš od ličnih (čitaj srpskih) kompleksa i ne možeš da se pomiriš sa realnošću, koja kakva je da je vaša je i moraćete je prihvatiti na kraju. Istina je da EU od Srbije ne zahteva eksplicitno priznanje Kosova (koje nije ni neophodno) ali EU insistira na implicitnom priznanju (koje je sasvim dovoljno), a pristupni pregovori Srbije i EU dovešće upravo do toga. Kao što već rekoh Kosovo će uskoro na Eurosong jer dobija pozivni br. +383 koji su upravo pomenuti pregovori omogućili, a ovaj br. je bio uslov punopravnog članstva Kosova u EBU. Dakle, pripremi se druže Vladimire mi na Eurovision Song Contest 2016 dolazimo. Ažuriraj svoje mape, restartuj svoj mozak, svako ti dobro želim i puno bodova međusobno da razmenimo 😉

  8. Vladimir — 11. srpnja 2015. u 22:51

    @Dinko druze zbog toga sto postujem ovaj sajt necu se nastavljati sa tobom, dovoljno je pogledati novine i videce se sve! Ako vec priznajete Kosovo onda priznajte i Krim, budite dosledni svojim stavovima… I samo cu reci da smo videli nebrojani broj puta tu "Evropsku pravdu", ali iskoristicu stih jedne vase predstavnice na Evrosongu a to je – Neko to gore vidi sve! Veliki pozdrav!

  9. Dinko — 11. srpnja 2015. u 20:11

    @mrvlaxs što se to dešava nije mi jasno….jel opet glumite…

  10. Vladimir — 11. srpnja 2015. u 18:45

    @Eurovision Kosovo
    To sto se sami proglasavate to okaci macku o rep! Kada budete deo UN i EUB onda pricaj, do tada ste vi deo Srbije i to je kraj!
    @Dinko
    I naravno da sam morao komentarisati jer svaki normalan i posten covek bi se zacrveneo na sve ovo sto se desava!

  11. Lahor — 11. srpnja 2015. u 14:56

    nema potrebe da se prepirete oko nečega takvog nebitnog kao što je mapa Europe s Wikipedije. ovo zaista nije mjesto za to. samo fali da se pojavi dotični Nikolajev (a.k.a Sebičan Gen) i eto ti partyja.

    što se tiče članka, mislio sam da je Helsinki najsjeverniji grad domaćin. i zanimljivo mi je da je Španjolska samo jedanput organizirala Eurosong (i to je bilo baš baš davno). sjećate se onih najava pred ovogodišnji Eurosong: "Poželjeli smo organizirati Eurosong. Europa nam je to dužna. Glasujte za nas. Vidimo se u Madridu 2016. godine" kako simpatično :)))

  12. Kosovar — 10. srpnja 2015. u 20:53

    A ja bih zamolio urednike sajta da PODEBLJAJU granicu između Kosova i Srbije, da pojedinci nauče gde su im granice u realnosti, a ne u glavi. Kosovo ove godine dobija medjunarodni pozivni br. +383, a to je bio jedini uslov za naše učešće na Eurosongu. Dakle vidimo se 2016.! 🙂

  13. Dinko — 10. srpnja 2015. u 16:35

    Trebao si šutjeti ako ne želiš mješati politiku u ovo ;))))

  14. Vladimir — 9. srpnja 2015. u 23:47

    Dobar je tekst, samo bih zamolio urednike sajta da ostanu dosledni prethodnim prikazima i ne odvajaju Kosovo od Srbije. Jer smatram da ne treba mesati politiku u ovo, jer Kosovo niti je u UN, niti Savetu Evrope ili EUB… tako da jos jednom bih zamolio urednike sajta da ne prave ovakve greske, postujuci samo takmicenje, tako sto nece mesati politiku, a postujuci i posetioce ovog sajta koji dolaze sa razlicitih prostora bivse Jugoslavije.

    Nadam se da ce moj komentar uroditi plodom!
    Veliki pozdrav za sve citaoce sajta Eurosong.hr!!!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?