Gotov 55. FIK - Lindita Halimi putuje u Kijev – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Gotov 55. FIK – Lindita Halimi putuje u Kijev

  2 min za čitanje   12 komentara

Trodnevni festival albanske glazbe Festival i Këngës stigao je do kraja svog 55. izdanja. Četrnaest natjecatelja dobilo je priliku ponovno izvesti svoju pjesmu, a na kraju ove iscrpne večeri pobjednica je postala Lindita Halimi! Ona je s pjesmom Botë osvojila 85 bodova, dok je njezin najbliži pratitelj Genc Salihu imao “samo” 30 bodova zaostatka. Treće mjesto zauzeo je Dilan Reka, koji je pobijedio u anketi Eurosong.hr-a s 23% glasova.

Rezultati finala (Eurovision Albania)

Lindita je treća pobjednica FIK-a koja je došla s Kosova, nakon Alberie Haderdjonaj i Rone Nishliu (još uvijek najbolji albanski rezultat na Eurosongu – peto mjesto). Ovo joj je drugi nastup na FIK-u, a prvi put je nastupala 2014. godine. Tada je osvojila treće mjesto (tada je pobijedila Elhaida Dani, predstavnica Albanije na Eurosongu 2015.), no zanimljivo je da je upravo Lindita bila ta koja je u kratkom vremenskom roku spojila Elhaidu s producentskim duom Zzap’n’Chriss, koji su napisali I’m Alive s kojom je Elhaida išla u Beč. Također, pretpostavlja se da je Lindita zapravo bila ta koja je napisala tekst za tu pjesmu, s obzirom da ona već dulji niz godina živi u Sjedinjenim Državama. Ostaje nam za vidjeti hoće li se i Lind(it)a povesti za Elhaidim primjerom.

Kako se glasovalo?

Kad se izvela 14. pjesma, žiri u dvorani (Altin Basha, Vikena Kamenica, Almena Bektashi, Vlashent Sata, Arben Duka, Petrit Çeku i Inva Mula) i žiri sastavljen od pet poznatih glazbenika koji trenutno žive van Albanije (Anjeza Shahini, Elsa Lila, Nertila Koka, Fatrin Krajka i Adelina Ismajli) pročitali su svoje glasove. Dok je žiri govorio svoje glasove, publika je preko FIK-ove Facebook stranice mogla glasovati.

https://www.youtube.com/watch?v=90211t4A9wk

Albanija 2017. – forum

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava12

  1. Den Vilda — 28. prosinca 2016. u 15:40

    Pozdrav cijeloj ekipi s ovog foruma, evo i ja se priključujem novoj ESC sezoni. I što reći na prvu nam odabranicu? Albanci kao da nisu ništa naučili i napravili su doslovno remake od svoje pjesme s prošlog ESC, Eneda je dobila pravu nasljednicu: ljepoticu koja ima odličan glas i koja uz orkestar uživo jako dobro i zvuči, ali pjesma ko pjesma jednostavno se ne uklapa u eurovizijske okvire. Jedna nedorečena pjesma koja nema ni glavu ni rep, bez upečatljivog refrena i melodije. Iako se kroz pjesmu stalno provlači onaj originalni albanski melos, to jednostavno nije dovoljno za neki uspjeh na ESC. A još ako je Albanci naknadno remiksaju i totalno unište (po čemu su poznati), ljubit će samo dno ljestvice u polufinalu.

  2. jopa — 27. prosinca 2016. u 00:49

    ovako i može da ode na evroviziju
    pa neće srbiju predstavljat bože bože

  3. Diavolo — 24. prosinca 2016. u 21:13

    ooo društvo… pozdrav u novoj esc sezoni (koja za mene počinje ovim festivalom)… sad sam nešto malo preslušavao sve pjesme s ovog izbora…po meni najbolju je imao Yll Limani – Shiu …ali ova pobjednička pjesma ima puno potencijala…jednostavno orkestracija je fenomenalna…sad treba vidjeti na što će ličiti ako je budu ''revampali'' kao i uvijek…

  4. Agent — 24. prosinca 2016. u 15:48

    u vezi HR:

    “Urednička odluka o tome na koji način i koja će se pjesma odabrati za predstavljane Hrvatske još uvijek nije donesena, pa nažalost nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit.”

  5. Agent — 24. prosinca 2016. u 15:47

    @blink

    znači bio sam blizu 🙂

  6. endlessly — 24. prosinca 2016. u 15:47

    Pjesma ima potencijala, ali trenutno nije mnogo prihvatljiva za sire narodne mase..neki revamp nesto..
    ***Da nam i Kosovo sto prije nastupa tako da ljudi ne trebaju ici uvijek u drugu drzavu da se predstave na esc.

  7. Agent — 24. prosinca 2016. u 13:08

    moj komentar:

    1. školski primjer u kojem je refren slabiji dio pjesme
    2. dio prije refrena pokraden od jedne USA pjesme, na jeziku mi je naziv te pjesme
    3. ona vrišti ne znam zašto, a i orkestar je pred kraj pjesme prejak tako da se ona ništa ne čuje kad vrišiti
    4. pretpostavljam da vrišti zato jer joj je dragi poginuo u boju i ona sad na karminama pjeva o silnoj boli jer njegov burek više neće okusiti

  8. Krasnopoly — 24. prosinca 2016. u 11:56

    a ono zakaj se ova curka toliko dere? 🙂
    e siroma albančići , pogrešili su … izbor za miss i esc…

    pa kaj ovo? Rekvijem " Opelo za crnu sudbinu koja se nadvila nad evropskom neoliberalnom obezboženom antihrišćanskom kvazi unijom? ili kaj ?

    o pesmi:
    pa lepa je to pesma, ono baš lepa , onako fino univerzalno komemorativnog zvuka , ..ma prikladno za sve vrste žalosti i nesreće.
    Čist ekspirement , hteli su nešto , nisu dobili ništa. Jedina istina je da zna pevati , ali sa ovim finala nema, čak i ako otepva na trepavicama .

    @blink

    kak ti veliš; krepajem od smeha ha haaaaaaaaaaaaaa ..ljimunade i bakljave od ove se mogu uzeti … a rastaže ona i dobre kore za BUREK… pa ko voli BUREK , eto baš zgodno! a čudo jedno na ovoj starnici i ima najviše onih koji tuđ burek iz ruku ne ispuštaju ha haaaaaaaaaaaa
    **********************************************************************************************************
    Pošto vidim da je sa ovog foruma Čestitka za Božić proterana od prošle godine , moja malenksot će ipak poželiti srećne Božićne i Novogodišnje praznike i blagdane svima koji ih slave i drže do svoje tradicije i vere.
    SREĆNO i ZADRAVO vam bilo LETO 2017 !

  9. Tristan — 24. prosinca 2016. u 01:00

    Ovom (…) od pjesme neće pomoć ni najbolji remake da prođe u finale. Onda se čude šta ližu dno svake godine, upucajte se odma! haha

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?