Osvrt: Švicarska bira između šest pjesama – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Osvrt: Švicarska bira između šest pjesama

  3 min za čitanje   10 komentara

Švicarski predizbor za pjesmu Eurovizije ušao je u samu završnicu. U nedjelju 5. veljače očekuje nas veliko finale showa ESC 2017 – Die Entscheidungsshow u organizaciji SRG SSR. Ostalo je svega još šest kandidata za pobjednika ovog natjecanja. Tko će biti nasljednik Rykke?

Nadya – The Fire In The Sky

Nadya želi biti švicarska Adele. Čekaj, ili Adele želi biti predstavnik za Švicarsku? Kako god, glasovno ima dosta toga za pokazati, ali pjesma sama po sebi ne privlači prosječnog slušatelja. Akordi u pjesmi izmjenjuju se nesekvencionalno i nemaju neku jasnu poveznicu, a vokalna melodija je tu koja vodi glavnu riječ. Sredina sredine od srednjeg prosjeka.

Ginta Biku – Cet air là

Čini se kako su pjesma i pjevačica apsolutno kompatabilni, pristaju jedno drugom savršeno. Francuski jezik u refrenu uz obavezni ljetni ritam daju posebnu aromu ovoj pjesmi. Uz dobru koreografiju u finalu bi mogli biti plasirani dosta visoko i bili sasvim dostojni predstavnika na Eurosongu.

Michèle – Two Faces

Ova pjesma je pravi primjer kako se radi pop pjesma današnjice: malo rime, zvučnih riječi, uprise i ojkanje u refrenu uz dub. Tematika pjesme zapravo nije ni bitna kad je naglasak stavljen na glazbu. Ipak bi Michèle trebala malo bolje poraditi na koreografiji za finale. Ili možda ni to nije bitno?

Freschta – Gold

Melankolični klavir za alt? Čini se kao dobra kombinacija iako ja osobno u njoj ne nalazim ništa što bi privuklo moju pažnju. Znači, taktika je sljedeća: kreni lagano, uđi s desne strane u refren i skoči u zadnju varijaciju kako hoćeš. Simple trick viđen već toliko puta prijašnjih godina na Eurosongu.

Shana Pearson – Exodus

https://www.youtube.com/watch?v=BECV7nwGtMs

Je li to možda David Guetta? She Wolf? Dobar pokušaj, aranžmanski se previše ne razlikuje od današnjih dance hitova, samo što je ova izvedba začinjena s još pokojim falšom. Kreativno, zar ne?

Timebelle – Apollo

Pjesma je tako jednostavna, samo četiri akorda (poznata sekvenca vi-IV-I-V ), a tako melodijski dobro razrađena, najzanimljiviji i najzvučniji je stih I follow you Apollo u refrenu. S druge strane, u aranžmanu se ne eksperimentira previše, kompozicija je standardna. Moj favorit za Švicarsku.

Zaključak

Švicarci se ove godine zbilja ne mogu požaliti na širinu izbora za svoga predstavnika. E sad, koliko su te mogućnosti kvalitetne, to je sad drugi par rukava. No izbor treba biti mudar i razuman kako se nebi opet dogodila katastrofa poput Rykke prošle godine ili Mélanie René pretprošle godine.

Vrijeme je za napokon jednu konkretnu i slušljivu stvar koja bi mogla dogurati do finala, pa čak možda i nešto više. Mislim da bi svi bili zadovoljni kada bi se barem napola ostvario uspjeh kakav je ostvario Sebalter s pjesmom Hunter of Stars 2014. godine.

anketa 565

Tko će predstavljati Švicarsku na Eurosongu 2017.?

Ukupno glasova: 228

  • Timebelle – Apollo [136 / 60%]
  • Ginta Biku – Cet air la [29 / 13%]
  • Nadya – Fire in the Sky [22 / 10%]
  • Michèle – Two Faces [15 / 7%]
  • Freschta – Gold [13 / 6%]
  • Shana Pearson – Exodus [13 / 6%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

  1. ESCCRO — 5. veljače 2017. u 00:29

    Znači Švicarci žele finale. Pa, kako? Jesu li uopće poslušali što imaju? Pa to je živa katastrofa, nikad lošija selekcija neke države, pa čak ni neke iz 1964…

  2. Den Vilda — 3. veljače 2017. u 23:32

    Nema se ovdje što puno reći…Švicarci jednostavno ne mogu napraviti dobru pjesmu u zadnjih ne znam ni sam koliko godina…Jedina normalna pjesma je Apollo od Timebelle i bez sumnje će i dobiti i to je lako za pogoditi…ali na nekakvom normalnom izboru to bi bila tek prosječna slušljiva pjesma za zadnje ili prezadnje mjesto u finalu. Ugl., ženska ima dobar glas, ali pjesma je tako monotona, prosječna, bezlična, onaj tipični na silu amerikanizirani pop uradak. Ako nisu izvukli pouku od lani, ne znam od čega će. Još jedan promašaj za Švicarce.

  3. Tristan — 3. veljače 2017. u 02:04

    Apollo je def najbolja pjesma od ponudenih. Live dosta bolje nego 2015 i jedino sta ih moze zaustavit na putu do finala je los nastup.

  4. endlessly — 3. veljače 2017. u 01:50

    Neko rece da je malteski predizbor los? Ta osoba vjerovatno nikad nije poslusala te pjesme. A i sto se tice moldavskog imaju barem jednu pjesmu dostojnu finala.

  5. ⚡Flash⚡ — 2. veljače 2017. u 22:54

    Nadya – The Fire In The Sky, Adele????! RLY ova pjesma je slušljiva, donekle…ali Adele ni blizu, ova zena ne zna osnove pjevanja, a to je disanje…
    Ginta Biku – Cet air là- shvatit cu komentar autora ovog clanka na ovu pjesmu kao sarkasticno iživljavanje, jer se Ginta doslovno iživljava na ušima svih slušatelja taj falš to je teško postići…tekst wtf, pjesma je možda bila dobra za eurosong 2004, možda la la la la cao mala la la
    Michèle – Two Faces- cura ima interesantan glas, dobar pokusaj za dobru pjesmu, ali nakon dobrog početka, podnošljive sredine, gubitak kreativnosti je previse ocit, zato pjesma i traje skoro pola min krace od 3 min, možda je tako i bolje ovako ce ljudi barem cuti do kraja jer do se ustanu ili dohvate daljinski da okrenu program pjesma ce zavrsiti, uz uvjet da ne odustanu nakon Ginte. 3.mjesto?
    Freschta – Gold- round and round and round we go… we already know. Cura zna pjevati, volim melankolične altove ovo pjesma ce dobro proci. Drugo mjesto, uz emotivnu izvedbu u finalu mozda cemo gledati Freschtu u Kijevu, lol jos jedna balada… here we go
    Shana Pearson – Exodus-WOOOOW, nemam komentara, sramota
    Timebelle – Apollo- Novi backvokali pls. Dobro osmišljena pjesma, stari trikovi, dobra pjevaljka, nema necega sto ce prosječnog slušatelja zasmetati osim falša backvokala koji od 2:20 se ne znaju dogovoriti oko 3 akorda, prvo je muški lik nizak onda onda ona plavušica koja jedva pokazuje znakove života…

    Realno Timebelle – Apollo da pobjednik je, prosječna pjesma ništa wow, i Švica opet outsider i ciao finale sto je super za nas. 😀

  6. Diavolo — 2. veljače 2017. u 20:48

    preloš izbor….na prvo slušanje definitivno najbolja Timebelle – Apollo….a na drugo ništa ne iskače….Apollo već na drugo slušanje postaje dosadno i nezanimljivo…a ostali su još i gori….eventualno Ginta Biku, jer se fura na francuski kao prošle godine austrijanka (iako Švicarska ima svoje francusko govorno područje i TV postaju, za razliku od austrije).

  7. ESC Mario — 2. veljače 2017. u 18:29

    Nadam se da će odabrati Timebelle jer oni su najbolji, i mislim da bi oni postigli dobar rezulatat za Švicarsku!!

  8. Svevlad_Strahinja_Mihajlovic — 2. veljače 2017. u 16:11

    Jao treša , jao gluposti , jao ovo , jao ono … NEMA FINALA , ni u teoriji !

    Iako je ova Timbele sa Apolom KAO najozbiljnija od ponuđenih , ne podržavam je, jer je to ono što niko ne želi da čuje i vidi na velikoj sceni u Kijevu . Zašto ? , pa to je salivanje dosade u 3 minute. Zlo. Ne hvala, nikako …
    Iz ove ponude podržavam ovu opštu zahebanciju od pesme i nastupa , dakle Ginta Biku ..kad je bal neka bude bal ..i to ne zbog pesmuljka koliko zbog ovog eurokrem plesnog tria… 🙂 ha ha haaaaaaaa. kakva lakrdija , kjoj i jeste mesto na lakrdijaškom geopolitičkom treš festivalu … sive duge pelerine , kuk levo , kuk desno , sagni se jako , naguzi , obrni …pa fascinantno , ha haaaaaaaaaaaaaa

    p.s.

    Tomice, Tomice Kraljeviću … a ha haaaaaaaaa, krepejem (by Oslić) na neke tvoje komentare..

  9. Marks — 2. veljače 2017. u 15:48

    Pa švajcarska lista pjesama nije uopšte loša, kada uporedimo sa malteškim ili moldavijskim pjesmurijama, mada ovi live nastupi izgledaju posmiješno. Ginta ili Timebelle definitivno.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?