Eurosong 2018. od 8. do 12. svibnja u lisabonskoj "MEO Areni" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018. od 8. do 12. svibnja u lisabonskoj “MEO Areni”

  4 min za čitanje   5 komentara

Ako su se i očekivala neka iznenađenja, ona se nisu dogodila. Portugalska televizija RTP upravo je službeno objavila kako će se Eurosong 2018. održati u dvorani MEO Arena u Nacionalnom parku u Lisabonu i to od 8. do 12. svibnja, s time da će se delegacije i novinari u portugalskom glavnom gradu skupljati već od 28. travnja.

Iako je RTP još dan nakon pobjede Salvadora Sobrala najavila organizaciju Eurosonga 2018. u Lisabonu, više portugalskih gradova pobunilo se protiv te odluke jer “Portugal nije samo Lisabon”, zbog čega su zahtijevali otvorenu utrku za organizaciju. S time se složila i Europska radiotelevizijska unija, zbog čega je RTP naknadno otvorila prijave za domaćinstvo svim gradovima s infrastrukturom neophodnom za organizaciju. Uz Lisabon, prijavili su se i gradovi Braga, Santa Maria da Feira Gondomar.

– Europa je uvijek bila pluralna, no njezino naslijeđe predstavlja želju za svijetlijom budućnošću, s još jednom. Portugal je zemlja na jednom od krajnjih krajeva Europe, i iako snažno povezana s njome, uvijek je bila otvorena prema moru. I oceani nam mogu dati savjet kako ispreplitati ovu ideju. Sve stvari teku. I pomoću toga svi smo povezani. To je uvijek bio glavni ključ u portugalskoj povijesti, povezujući nas ne samo s ostatkom Europe, nego i s Afrikom, Amerikama, Azijom i Oceanijom. Pomoću mora. Petsto godina ranije Lisabon je bio mjesto gdje su se morskim putevima odlazilo i dolazilo. I danas, grad raznolikosti, poštovanja i tolerancije, s društvom svih boja i vjerama s kojima se Eurosong povezuje, poziva sve da proslave ovu spremnost da se ujedinimo i ostanemo skupa – stoji u službenoj izjavi portugalske televizije.

Izbor Lisabona i MEO Arene nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da se radi o najvećem dvoranskom objektu (kapacitet oko 20 tisuća mjesta) u Portugalu, a sam Lisabon opskrbljen je dobrom prometnom i hotelskom infrastrukturom. Inače, ova dvorana već se pokazala sretnom za Hrvatsku, jer je 2003. upravo u ovoj dvorani hrvatska rukometna reprezentacija osvojila svoju zasad jedinu zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva.

Sjećate se ovih dana hrvatske slave? Hoće li “MEO Arena” opet biti sretna za Hrvatsku?

Cijela organizacija Eurosonga 2018. portugalsku bi televiziju trebala stajati oko 30 milijuna eura.

Praça do Comércio (360meridianos.com)

– Mi već imamo definirani financijski model, ali Eurosong zahtijeva uključivanje grada domaćina, turističkih zajednica i napor da stvorimo partnerstvo i s javnim i s privatnim sponzorima – izjavio je ravnatelj portugalske televizije Gonçalo Reis u intervjuu za Jornal de Negócios prošli mjesec

Ceremonija otvorenja natjecanja, koje se održava dva dana prije prvog polufinala, najvjerojatnije će se održati na Praça do Comércio (Trgovački trg), koji se do 1755. godine zvao Terreiro do Paço. U vrijeme kad je Portugal bio monarhija, njegova prvotna namjena je bila vrt palače Ribeira (srušena u potresu), a nakon obnove mjesto trgovine. Inače, 1908. na ovom trgu zbio se atentat na pretposljednjeg portugalskog kralja Carlosa I.

ŠTO S NACIONALNIM IZBOROM?

Također, RTP je objavila i informacije vezane za portugalski nacionalni izbor Festival da Cançao. Po prvi put nakon nekoliko godina, FDC se neće održati u Lisabonu, već u gradu Guimarãesu. Dvorana Pavilhão Multiusos de Guimarães je polivalentna, s kapacitetom od 8000 gledatelja, te je u upotrebi od 2001. godine. Osim za utakmice lokalnog košarkaškog i odbojkaškog kluba, dvorana se koristi za koncerte, pa su tamo svoje nastupe održali Scorpions, Bryan Adams i drugi.

Za FDC 2018. RTP će pozvati 20 skladatelja, čije će pjesme biti raspoređene u dva polufinala. Polufinala su zakazana za 18. i 25. veljače, a finale za 4. ožujka.

Inače, u Lisabonu 12. svibnja službeno će biti izvedena 50. portugalska eurovizijska pjesma.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

  1. Rita — 30. srpnja 2017. u 00:10

    Znam ja da Portugal nije samo Lisabon, ali očekivala sam MEO arenu-i evo je kao domaćina!

  2. Sekret — 29. srpnja 2017. u 22:38

    Nisam previše iznenađen jer se znalo da će eurosong biti u Lisabonu i to u MEO areni a datumi su mi sasvim ok

  3. Ero — 26. srpnja 2017. u 19:39

    Bit će ovo sjajan eurosong. Portugalci su sjajni organizatori velikih događaja. Za početak, tema mi je ekstra! 😀
    #Lisabon2018 —> #Zagreb2019 😉

  4. escmusic — 26. srpnja 2017. u 13:12

    Nadam se da će Hrvatska uskoro potvrditi sudjelovanje na Eurosongu 🙂

  5. SwedenEurovisionFan — 25. srpnja 2017. u 19:04

    Ok, znači znali smo još one noći kad je Sobral pobijedio da će Eurosong ugostiti MEO Arena, a i upravo ovi datumi bili su najizgledniji. 🙂 Osobno mi je žao što će se baš tada održati, nedostaju mi ona vremena kad se Eurosong održavao u drugom dijelu svibnja…

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?