Eurosong 2018. - informacije o FDC-u i povratak jedne zemlje? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018. – informacije o FDC-u i povratak jedne zemlje?

  3 min za čitanje   15 komentara

Kolovoz je jedan od onih mjeseci koji ne obiluju previše eurovizijskim vijestima. Ipak, neke zemlje ne spavaju zimski san, pa od njih saznajemo pokoju vijest do onih glavnih događanja krajem ove i početkom iduće godine. O kojim se zemljama radi, saznajte u nastavku.


PORTUGAL

Kasno sinoć portugalska televizija RTP objavila je nešto više informacija u vezi svog nacionalnog izbora Festival da Canção. Nakon što smo protekli tjedan saznali da će Guimarães biti domaćin portugalskog izbora za Eurosong, kao i to da će se natjecanje sastojati od 20 pjesama. Sinoć, objavljeni su i detalji vezani za skladatelje.

Za razliku od prošle godine, RTP će već ovih dana pozvati 17 skladatelja da naprave pjesmu za FDC 2018. Jednog skladatelja izabrat će osobno Salvador Sobral, jednu pjesmu skladat će skladatelj-pobjednik natjecanja radijske emisije Master Class na RTP-ovoj stanici Antena 1, a jedna pjesma bit će odabrana s javnog natječaja, upućenom svim portugalskim državljanima, luzofonskim skladateljima iz drugih zemalja te strancima s pravom rada u Portugalu. Informacije vezane za FDC 2018 mogu se pronaći na ovom linku.

Svaki skladatelj ima pravo odabrati svog izvođača i tekstopisca, a finalne verzije pjesme i to u tri verzije (studijska, karaoke i samo glazba) moraju biti predane portugalskoj televiziji do 31. prosinca 2017., što bi moglo značiti da bi imena svih skladatelja mogli znati već u listopadu ili studenom.


TURSKA

Svake godine, negdje u ovo vrijeme, sezona kiselih krastavaca razbija se glasinom o povratku Turske na Eurosong. Iako nijedan od njihovih “uvjeta” za povratak nije ispunjen (štoviše, utjecaj žirija je povećan u posljednje vrijeme), to ne sprečava glasine o povratku pobjedničke zemlje Eurosonga 2003. na ovo natjecanje.

Na svom Instastoryju prije nekoliko tjedana, pobjednica Eurosonga Sertab Erener objavila je kako zna da se Turska vraća na Eurosong. Tjedan poslije, bivša pjevačica grupe Model Fatma Turgut počela je pratiti više eurovizijskih stranica na Twitteru, pa i službenu eurovizijsku stranicu eurovision.tv, kao što se može vidjeti ovdje. Negdje u to vrijeme, Hadise (Turska 2009.) je molila TRT da se vrati na natjecanje. Na koncu predstavnici Turske na Eurosongu 2010., grupa maNga na svom su Twitteru napisali Eurosong? Opet i opet…, čime su dodatno potakli ove špekulacije.

A sada mišljenje autorice teksta. Ovaj paragraf gore ne mora značiti ništa. Svake godine objavi se ista vijest, da na kraju od toga ne bi bilo ništa. Također, svi se sjećamo da je jedan visoki dužnosnik nakon pobjede Conchite Wurst 2014. godine izjavio da “nema šanse da se ikad vrate”. Praktički, Turci su većinu fanova i novinara doveli u to stanje da nas više ni briga hoće li se vratiti. Ako se vrate, dobro, ako ne, nema veze. Dotad, Can Bonomo ostaje posljednji turski predstavnik na Eurosongu. A sada me ispričajte na izljevu emocija, ali idem se ohladiti pod klimom.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava15

  1. Tim Burton — 8. kolovoza 2017. u 13:15

    @eurovisioncroatianfan Ima par dana odkad su javili da ne učestvuju, mada TRT nije službeno potvrdio. https://eurovoix.com/2017/08/07/turkey-not-participate-eurovision-2018/

  2. Rita — 8. kolovoza 2017. u 10:13

    Na InstaStoryu nekog iz Poljske sam vidjela da se Turska ne vraća na Eurosong (negdje je to našao, službeno je)

  3. Ero — 7. kolovoza 2017. u 11:45

    Ja ne želim Turke nazad. Bezbroji puta su bili više nego što zaslužuju! Dijaspora, dijaspora…………..

  4. Ro — 5. kolovoza 2017. u 00:36

    Australija = Žiri
    Turska = Televoting

    #NoAustralia
    #NoTurkey

  5. dino_esc_fan — 4. kolovoza 2017. u 17:07

    Turska je jako nestabilna zemlja tako da ja mislim da se turci neće vratiti

  6. Tim Burton — 4. kolovoza 2017. u 15:07

    Portugal se uozbiljio. Mnogo je dobra ideja staviti naglasak na kompozitore umjesto na izvođače. Svako ko ima iole sluha može pjevati koliko toliko dobro, ali da vidimo koliko dobre pjesme možete iskompomovati. Što se tiče Turske, neka hvala, samo vi ostanite kod kuće, mnogo je bolje bez vas.

  7. Raphael — 4. kolovoza 2017. u 11:57

    Jako mi je žao kad bilo koja zemlja odluči odustati od Eurosonga, ali što se tiče Turske, priznajem – fućka mi se (unatoč tome što smatram da su Eurosongu dali puno dobrih i zanimljivih pjesama)! Njihova televizija izgleda da je na istoj liniji kao i njihova službena politika koja se zadnjih godina razbahatila i smatra da jednoj tako velikoj i moćnoj naciji kao što je turska ne treba Europa.

  8. imperator — 3. kolovoza 2017. u 16:07

    Teško da će se Turska vratiti.. ponos im je takav da neću s lakoćom prijeći preko onoga u čemu godinama ustraju..
    premda, bilo bi i više nego odlično kad bi se vratili, a pogotovo oni istaknuti sa naslovne slike
    maNga – posljednji rock sastav koji je došao nadomak pobjede.. :/

  9. Den Vilda — 3. kolovoza 2017. u 14:51

    Iskreno se nadam da će se Turska vratiti na ESC. Realno, to je jedna od najuspješnijih zemalja na ESC u zadnjih 15 godina. Turska broji preko 80 mil. stanovnika i njenim povratkom statistika gledanosti ESC će se u značajnoj mjeri popraviti. Činjenica je da Eurosong može bez bilo koje zemlje, ali cilj je u tome da svi sudjeluju.

  10. Punktelos durch die Nacht — 2. kolovoza 2017. u 18:05

    Špekulacije oko povratka Turske su se pojavile samo zato jer je prije dva tjedna izabran novi glavni ravnatelj TRT-a
    https://www.ebu.ch/news/2017/07/ibrahim-eren-elected-director-general-of-trt

  11. Rita — 2. kolovoza 2017. u 15:29

    Upravo slušam I'm alive sa Eurosonga 2015. Dobro pitanje za Tursku: baby, won't you come back? Baby, please, come back

  12. SwedenEurovisionFan — 2. kolovoza 2017. u 14:49

    Daj Bože da se Turska vrati!

  13. Sekret — 2. kolovoza 2017. u 14:31

    Joj više i ti turci neka jasno kažu oće li ili neće sudjelovati na eurosongu neće eurosong propasti radi njih a ne doslovno svake godine motaju praznu slamu govoreći da će se vratiti

  14. Afrodita's Island ❤❤❤❤ — 2. kolovoza 2017. u 14:20

    btw Turkey pls come back <3

  15. Afrodita's Island ❤❤❤❤ — 2. kolovoza 2017. u 14:19

    nedostajati će nam ova toplota kada počnu nacionalni izbori u Decembru :"D

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?