Eurosong 2018: Islanđani u potrazi za pjesmama, francusko finale u siječnju? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018: Islanđani u potrazi za pjesmama, francusko finale u siječnju?

  2 min za čitanje   3 komentara

Iako ovih dana obilježavaju vijesti poput uragana Irme i poplava u Istri, to ne znači da te vijesti moraju krasiti i naš sajt. 🙂 I dok se Vaša urednica sprema sutra poslati još jedan e-mail hrvatskoj dalekovidnici u vezi novosti za Eurosong 2018. (uz nadu da ćemo ipak dobiti potvrdu, a ne “urednička odluka još nije donesena”), pogledajmo što su nam pripremili Francuzi i Islanđani.


 FRANCUSKA

Po prvi put nakon 2014. Francuzi će održati nacionalni izbor za Eurosong. Još u šestom mjesecu Francuzi su otvorili prijave za nacionalni izbor, a sada su objavljene neke nama korisne informacije. Dakako, još nepotvrđene od strane francuske televizije. Prema pisanju portala Ouest France, francuski izbor za Eurosong će se sastojati od tri emisije u siječnju koje će voditi pjevač Garou. 

Dvije polufinalne bile bi snimljene unaprijed i u njima će petnaestak natjecatelja biti ocijenjeno od strane stručnog žirija, dok bi finale išlo u izravnom prijenosu, a pobjednik će biti izabran kombinacijom glasova publike i međunarodnog žirija. Uzmite u obzir ako ovo sve gore još uvijek nije potvrđeno.


 ISLAND

Bez ogromne pompe, prije nekoliko dana (točnije 6. rujna) islandska televizija RÚV otvorila je razdoblje prijava pjesama za Söngvakepnnin 2018. Prijave za islandski izbor za Eurosong traju sve do 20. listopada, a pravilnik i obrazac za prijavu možete pogledati ovdje.

Svi koji planiraju prijaviti pjesmu moraju imati islandsko državljanstvo ili barem imati dozvolu trajnog boravka u zemlji. Strani autori mogu poslati pjesmu, no samo u slučaju ako su sudjelovali u skladanju samo 1/3 glazbe za pjesmu i pisanju 50% teksta pjesme. Također, u prijavi moraju biti dvije verzije pjesme – na islandskom jeziku, koja bi bila izvedena u polufinalu, i na engleskom, ukoliko se pjevač odluči izvesti ovu verziju u finalu Söngvakeppnina. Verzija koja bi bila izvedena u finalu islandskog izbora, smatrat će se i službenom verzijom za Eurosong 2018.

Prema RÚV-u, svi žanrovi pjesama dobrodošli su na natječaj, a osim časti da predstavlja svoju zemlju u Lisabonu, pobjednik će dobiti i novčanu nagradu od tri milijuna islandskih kruna (ekvivalent 23.600 €). No tkogod da bude predstavljao ovu zemlju, imat će težak zadatak jer su Islanđani zadnji put bil u finalu još 2014. godine.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Tim Burton — 11. rujna 2017. u 23:03

    A Francuza što se tiče, malo je smiješno da smatraju da nakon 2 uspješna nastupa Evrovizija ponovo ima status važnog takmičenja u zemlji koja ju ismijava već dvadeset i kusur godina. Trebali su ostati na internom izboru, mada opet ako odrade ovo kako treba i sakupe dobrih 15 pjesama, možda nacionani izbor i prođe zapaženo i podstakne neku zanimaciju za nastavak takmičenja u Portugalu, ko zna…

  2. Tim Burton — 11. rujna 2017. u 23:00

    U biti nek je pjesma dobra, a na kom je jeziku nije bitno, mada potajno se nadam da bude Islandski jezik pjesme s obzirom na to da često Engleska verzija u potpunosti uništi atmosferu pjesme – na primjer obe Gretine pjesme

  3. Punktelos durch die Nacht — 10. rujna 2017. u 17:38

    HRT će službeno 12. 9. predstaviti svoju novu jesensku programsku shemu, koja počinje 18.9. Pa eto, možda tada nešto kažu u vezi Eurosonga.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?