2771 pjesma za "Melodifestivalen 2018", Estonci traže pjesme za "Eesti Laul 2018" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

2771 pjesma za “Melodifestivalen 2018”, Estonci traže pjesme za “Eesti Laul 2018”

  4 min za čitanje   3 komentara

Četiri dana prošlo je od završetka prijave za nastup u Lisabonu, no mi i dalje nemamo popis svih sudionika. No nema veze, ima još vremena za to. A sada je vrijeme da retke posvetimo trima zemljama za koje znamo da će sigurno biti na Eurosongu 2018. Pa krenimo.


BUGARSKA

Proteklu nedjelju na Twitteru obilježila je jedna čudna situacija, a to je da je bugarska televizija BNT potvrdila nastup na Eurosongu 2018. Zašto čudna? Čudna zato što su nepunih pet minuta kasnije te tweetove izbrisali. Ipak, gledajući korespodenciju s drugim korisnicima Twittera, daje se zaključiti kako ćemo vidjeti Bugarsku u Lisabonu, samo što će kasnije objaviti detaljnije informacije.

Početkom ljeta, BNT je potvrdila nastup i na Dječjem Eurosongu 2017., da bi potvrdu privremeno povukli zbog biranja novog čelništva televizije te službenu odluku najavili iza 23. kolovoza. Međutim, EBU je Bugarima priredio neugodno iznenađenje objavivši popis sudionika Dječjeg Eurosonga već početkom kolovoza bez njih, što ih je prinudilo na prisilno povlačenje. Ipak, čini se da za drugoplasiranu zemlju s Eurosonga 2017. neće biti takvih stresova što se tiče Eurosonga 2018.


ESTONIJA

Već nekoliko mjeseci traje prodaja karata za finale estonskog izbora za Eurosong Eesti Laul 2018., a jučer je estonska televizija ERR napokon objavila natječaj za pjesme koje će biti u natjecanju. Također. poznati su datumi polufinala, a to su 10. i 17. veljače. Podsjetimo, finale je najavljeno za 3. ožujka.

– Svi su dobrodošli! Nema veze ako ste iskusan skladatelj ili ste dosad samo pisali na svom tavanu. Najvažnija je stvar da ste stvarili pjesmu koja nam priča jedinstvenu priču u 180 sekundi – izjavio je producent EL-a i šef estonske eurovizijske delegacije Mart Normet.

Najvažnije točke natječaja su:

  • jedan autor ili grupa autora može poslati najviše tri pjesme za preliminarni žiri, a isto vrijedi i za pjevača;
  • pjesma ne smije biti duža od 3 minute;
  • strani autori su dobrodošli, ali samo ako najmanje 50% autorskog tima ima estonsko državljanstvo;
  • pjesma ne smije ni u kojem obliku biti objavljena prije 1. rujna 2017.

Pjesme se šalju do 1. studenog u 15:00 sati prema lokalnom vremenu, a odabrane pjesme bit će objavljene 19. i 20. prosinca.


ŠVEDSKA

Interes za švedski izbor Melodifestivalen i dalje ne jenjava, iako u ovoj eurovizijskoj sezoni šesterostruki eurovizijski pobjednici škrtare s informacijama. Švedska televizija SVT objavila je kako je do sinoć u 23:59 sati, kada je zatvoren rok za prijave, pristigla 2771 pjesma! To je 293 pjesama više nego lani, te najveći broj poslanih pjesama od 2012. godine. Od 2771 pjesme, 2324 pjesme su stigle putem “regularne prijave” (oni koji su do 1. listopada objavili barem jednu pjesmu), a 447 pjesama putem “javne prijave” (oni koji do 1. listopada nikad nisu javno objavili pjesmu).

– Uzbuđeni smo opet početi s procesom odabira i jako smo sretni što je interes od strane opće populacije i glazbene industrije i dalje velik – izjavio je švedski šef eurovizijske delegacije i jedan od najzaposlenijih ljudi u eurovizijskom svijetu Christer Björkman.

Kao i prošle godine, jedan dio pjesama bit će elimiran prije nego što dođe pred ruke stručne komisije pod vodstvom glavne urednice radija P3 Karin Gunnarsson. Potom će ta komisija odabrati 14 pjesama, dok će Björkman i njegov tim pozvati još trinaestero izvođača za nastup na Melodifestivalenu 2018. Podsjetimo, prvi natjecatelj MF2018 je Stiko Per Larsson, pobjednik radijskog festivala P4 Nästa.

Imena svih natjecatelja bit će poznato kasnije ove jeseni. Još uvijek nije poznato kad će biti objavljena imena gradova domaćina melodifestivalenske karavane, no zasad se zna da će finale biti u Friend Areni u Stockholmu, a jedno od polufinala održat će se u Karlstadu. Također, za pretpostaviti je da će se po jedno polufinale održati u Göteborgu i Malmöu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Tim Burton — 23. rujna 2017. u 22:07

    Bukvalno tri zemlje za koje, uz Belgiju i Holandiju, imam najveća očekivanja. Eesti laul je najbolji nacionalni izbor već godinama, ali tu i tamo izaberu najobičniju pjesmu iz gomile. Šveđani znaju šta rade, samo bez Jon Henrika, Sarahe, Ane Buk i sličnih, i dalje od šlagera. Nugarsku listu zahtjeva obožavam i nadam se da će je zadržati i ove godine.

  2. Sekret — 21. rujna 2017. u 17:28

    Očekujem odlične pjesme iz Estonije kao ove godine i povratak meni ne prežaljene Kerli.A što se tiče Švedske što reći nego nadam se da će imati još bolje pjesme nego ove godine

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?