Eurosong 2018. - što spremaju Albanci, Grci i Izraelci? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018. – što spremaju Albanci, Grci i Izraelci?

  3 min za čitanje   4 komentara

Uskoro nam se približava datum 10. listopada, odnosno zadnji datum kada zemlje mogu povući svoju prijavu za nastup na Eurosongu 2018. Kako se približavamo tom datumu, tako sve više vijesti dolazi na vidjelo. Tko je još potvrdio, saznajte u nastavku.


 ALBANIJA

Kako tvrdi portal esctoday.com, albanska televizija RTSH potvrdila je svoj nastup na nadolazećem Eurosongu u Lisabonu. Također, u istom izvoru piše da će Albanci opet izabrati svog predstavnika (ili svoju predstavnicu) preko svog najstarijeg natjecanja albanske glazbe Festival i Këngës, koji je planiran za prosinac 2017. Danas, objavljen je i video te natječaj kojim se traže pjesme, a trenutno spomena Eurosonga nema.

https://www.youtube.com/watch?v=W7zyjjE1vQM

Da sumiramo:

  • na natječaj se šalju pjesme ne dulje od 4:00 minute, na albanskom jeziku te da ju na demou izvodi pjevač koji bi tu pjesmu trebao izvesti na FIK-u;
  • dokumentacija prijave mora sadržavati: pjesmu i njezinu instrumentalnu bazu, snimljenu na CD-u, tekst pjesme i promotivne fotografije izvođača;
  • autor i/li pjevač smiju poslati samo jednu pjesmu, pa makar to bilo i ko-autorstvo;
  • prijava traje od 2. do 10. studenog, i to od 9:00 do 14:00 sati.


 GRČKA

Grčka televizija ERT odlučila je uvesti dosta promjena. Nakon svibanjskog fijaska s Demy u Kijevu, čelnici zabavnog programa grčke televizije slale su upite svim većim diskografskim kućama u zemlji kako bi poslale pjesme na natječaj za Eurosong 2018. Da, Grci će ove godine birati preko nacionalnog izbora, a pjesme se mogu poslati do 20. listopada.

Glavni uvjet natječaja jest da pjesma mora biti na grčkom jeziku i imati elemente grčke glazbe. Za razliku od prethodnih godina kada su grčkog predstavnika birali televoting i žiri u različitim omjerima, za Eurosong 2018. jedino glasovi publike preko telefonskih poziva i SMS-ova izabrat će tko ide u Lisabon.


 GRUZIJA

Kavkasko trojstvo kompletirano je i za Lisabon. Kako tvrdi portal esctoday.com, gruzijska televizija GPB potvrdila im je nastup na nadolazećem izdanju Eurosonga, no još uvijek nije poznato kako će izabrati predstavnika ili predstavnicu. Naime, može se dogoditi da će GPB interno izabrati izvođača za Lisabon, što ovisi o tome koliko će potrošiti na organizaciju Dječjeg Eurosonga 2017.

Zbog toga, više se detalja očekuje kasnije.


 IZRAEL

Iako tehnički još uvijek nije punopravna članica Europske radiotelevizijske unije (EBU), novoosnovana izraelska televizija IPBC potvrdila je nastup na Eurosongu 2018. u Lisabonu preko društvene mreže Twitter. Čelnici te televizije odlučile su nastaviti koracima svoje prethodnice IBA, te će i za 2018. godinu izabrati predstavnika preko talent šoua HaKokhav HaBa (The Rising Star).

Audicije za HaKokhav HaBa idu već neko vrijeme, a prema nekim informacijama, na audiciji je viđen četvrtoplasirani s Kdama 2011Chen Aharoni. Službeni početak emitiranja zakazan je za 7. studenog.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. Tim Burton — 5. listopada 2017. u 00:14

    Meni to Grci nekako rade po principu na–vrat–na–nos, daj puno daj sve instrumente od lire do roga, daj etno elemente, daj gologuzu pjevaljku, a kad se odluče na primjer za drugi princip kao zadnje dvije godine bude još kičastije i gore. Kao da nikako nauče da je period 2000-2009 sad već davno prošlo vrijeme.

    Veliki sam fan albanskog nacionalnog izbora i njihove pop muzike generalno, i smatram da su jako muzikalan narod uprkos jednom od najodvratnijih evropskih jezika i nije mi jasno zašto uporno udaraju po jednom te istom tipu izvođača i pjesme: kvazi-diva velikih pluća i vokalna pjesma s tekstom pisanim kao pismena vježba iz engleskog nekog šestaka.

    S Gruzijom nikad ne znaš šta te čeka, ali bih recimo opet volio da se podsjete svog perioda 2007 do 2011, mada nekako se i radujem da vidim šta su novo smislili.

    Za Izrael se samo nadam da ne bude u pitanju ponovo neki momčić sa brzom predvidljivom pokažimo-naš-melos-koji-dijelimo-sa-zemljama-od-Slovenije-do-Jermenije pjesmom. Bilo je zanimljivo 2015, pa i drugi put ove godine, al ne opet.

  2. Rafael — 4. listopada 2017. u 22:19

    Mislim da je za Grčku ove godine 19. mjesto previše, želim im više sreće sljedeće godine, jedino ako ne pošalju nešto na razini ove i prošle godine.

  3. Emilia Giacometti — 4. listopada 2017. u 22:12

    Koliko su neki uzdizali tu pjesmu zbog pjevačice i skladateljskog tima, 19. mjesto i jest fijasko.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?