Aden Ray: „Cijeli život je umjetnost, kada imate umjetničku dušu.“ – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Aden Ray: „Cijeli život je umjetnost, kada imate umjetničku dušu.“

  7 min za čitanje   1 komentar

Sljedeći natjecatelj nadolazećeg Eesti Laula 2018 kojeg smo imali priliku intervjuirati je mladoliki, ali vrlo ambiciozni i talentirani glazbenik Aden Ray. Rođen u Tallinnu 1987. godine, sa glazbom se bavi odmalena, pjevajući kao solo izvođač. U crkvenom zboru, a svojedobno i u boybandu.  Kasnije je, inspirirajući se američkom, engleskom i švedskom pop glazbom, počeo stvarati i svoje pjesme. Po završetku studija za Menadžment I produkciju u show businessu kao i glazbeni menadžment na Sveučilištu za kulturu I umjetnost u Sankt Petersburgu, svoja je djela počeo izvoditi širom svijeta. Također komponira primjenjenu glazbu, konkretnije glazbu za mobilne aplikacije (najpoznatija aplikacija za koju je napisao glazbu je Atomus). Predstavit će se na Eesti Laulu 2018 pjesmom Everybody’s Dressed, a zašto smatra da su on i njegova pjesma drugačiji i kako je uopće postao kantautor, saznajte u sljedećim redovima.

Zašto ste se odlučili prijaviti na Eesti Laul 2018.?

Prije svega bih htio reći da nikada nisam volio natjecanja, iako sam kao dijete bio član vokalnog studija s kojim smo uvijek išli na natjecanja poput WCOPA u Los Angelesu. Smatram da natjecanja nisu stvorena za glazbu, jer, kako možemo uopće uspoređivati glazbu, ili bilo koju umjetnost jednu sa drugom? Kako izabrati koja je bolja a koja gora? Svaka pjesma i svaki umjetnik je poseban na svoj način- i to je pravo stanje stvari. Netko voli rock, netko r&b, a netko pop glazbu, ali to ne znači da je bilo tko od njih u pravo, to jest bolji jedan od drugoga. Bio sam u New Yorku, a zatim sam par godina proveo na Filipinima stvarajući glazbu, nastupajući i radeći na televiziji i radiju. Čak sam i napisao pjesmu Filipini koja bi trebala izaći uskoro. Prije par mjeseci sam došao u Europu i čuo sam kako stiže Eesti Laul– snimio sam vrlo osobnu pjesmu, koja je o meni i koja mi puno znači. Želim njenu poruku podijeliti sa svijetom, a Eesti Laul i Eurosong su odličan način kako to napraviti.

Možete li nam reći o čemu se radi vaša pjesma Everybody’s Dressed?

Pjesmi sam tekst i glazbu napisao ja. Pjesma je o nama ljudima, koji nosimo maske u životu, želeći se bolje predstaviti našoj okolini noseći dobru odjeću, brinući o svojem izgledu itd. Problem leži u tome da kada upoznajete ljude, gledate u njihove maske, a ne u njihovo pravo ja, tko su oni zapravo, kako netko može biti smiješna ili dobra osoba. Ljubav nam može doprijeti do srca samo u trenucima kada smo prirodni i prema sebi i prema drugima, samo se ne smijemo bojati samih sebe. Te maske, ti lažni osjećaji su često vrlo stresni. Zato zadnja strofa pjesme i govori da se moramo boriti protiv njih, da se moramo boriti za sebe kako bi smo se osjećali voljeno i sretno.

Mislite li da Vaša pjesma može donijeti novi sjaj Eurosongu?

Apsolutno da. Prvo i prvo, pjesma nije napisana specifično za Eurosong, zato i nije u eurovizijskom stilu, ali u isto vrijeme mislim da mu i pripada te da prenosi priču i poruku da se moramo otvoriti svijetu. Kao u filmu True You. Nadam se, i uistinu vjerujem, da će ova pjesma doprijeti do srca svih ljudi, pogotovo kroz ovako velik događaj kao što su Eesti Laul i Eurosong.

Smatrate li da su vaše koreografske mogućnosti limitirane zbog količine zvuka u pjesmi kojeg na svojim leđima imaju prateći vokali, pogotovo pred kraj iste?

Da, ali dat ću sve od sebe. Snimao sam ovu pjesmu sa gospel zborom u New Yorku, ali na stageu će ih nažalost moći biti samo pet. Potrudit ću se prenijeti poruku i tekst pjesme (koji su mi najbitniji) u nastupu.

Na Vašoj web-stranici pronašao sam da se o Vama govori da ste kreativni kameleon. Kako se to odnosi na vaš glazbeni žanr?

(Smijeh) Smatram da je to zato što sam uvijek radio pjesme raznih žanrova i stilova, i ne ograničavam sebe na samo jedan glazbeni žanr. I za sebe i za druge kolege sam producirao pop, rock R&B i EDM pjesme. Konkretnije, trenutno sa prijateljem radim na R&B-Soul albumu, sa jakim beatom i mojim vokalom. Također završavam i svoj Pop-EDM-Blues album, uz svoj Deep House-pop album na kojem radim sa Ivanom Latyshevim. Također, produciram i instrumentalne soundtrackove za aplikacije. Sve uz potporu naših Global Movements Media Group i TBH ParkMusic grupacija.

Puno pjevača današnjice predstavljaju emocionalnu traumu, a ponekad i posljedičnu depresiju kao nužni okidač za počinjanje kantautorstva. Slažete li te se sa tom tvrdnjom?

Da, često tek kada nas nešto gurne preko vlastitih granica počinje umjetnost. Nešto se slomi u našoj duši ili srcu, i tada počinjemo kreirati ljubav, mislim, umjetnost, Može biti i emocionalna trauma, ili dijametralno suprotno, može biti ogromna ljubav- nije bitno. Obje te stvari su vrsta stresa, a je li dobar ili loš, o tome odlučujemo sami. Počeo sam pisati nakon gubitka bitne osobe u mojem životu, a zato što sam uvijek bio sramežljiv, bojao sam se izraziti, pa sam se počeo izražavati kroz pisanje pjesama.

Je li Vas emocionalna trauma koju ste doživjeli usmjerila u umjetnički stil koji njegujete i dan danas?

Da. Ali ne bavim se samo pjevanjem. Glumim, model sam, radim kreativne projekte, konzultant sam tvrtkama u strategijskom menadžmentu itd. Zapravo, cijeli život je umjetnost ako imate umjetničku dušu. Nemojte me krivo shvatiti, znam  puno ljudi koji vole i računovodstvo ili programiranje, ili pisane programa. To je meni osobno teško, ali smatram da je to također umjetnost za njih u nekom smislu. Kada se stvari slože na svoje mjesto, i vidite kompletan proizvod, nije li to fora?

Kako ćete se boriti sa tremom prije Eesti Laula?

Bit će mi vrlo teško, prolazim kroz pakao nastupajući uživo na koncertima sa drugim ljudima, na kojima ja nisam jedini izvođač jer ne znam što mogu očekivati, kakva će bit kvaliteta zvuka, svijetla itd. U ovom slučaju- ovo je i natjecanje, a sjećate se što sam rekao što mislim  o natjecanjima?!

Završavamo u vedrijem tonu- koja Vam je najdraža estonska pjesma na Eurosongu?

Najdraža estonska pjesma mi je Once In A Lifetime koju je pjevala Ines (2000.op.a.).

I za kraj, imate li kakvu poruku za čitatelje eurosong.hr-a?

U današnje vrijeme je glazbena industrija u potpunosti okupirana sa par jako dobro promoviranih glazbenika, koji svoj mjesto pod suncem dobivaju zbog toga što su pogurani od strane njihovih diskografskih kuća. I ti odabrani su svugdje, na televiziji, radiju… Tužna je istina da često nemamo šansu čuti novu glazbu novih glazbenika koji su toliko dobri, talentirani i prisutni. Eurosong je odlična platforma za takve glazbenike. I zato dobro gledajte, jer možda ćete ćuti nekog pjevača koji će vam otvoriti srce novim iskustvima upravo na ovome natjecanju.

Redakcija Eurosong.hra se puno zahvaljuje Aden Rayu na izdvojenom vremenu za ovaj intervju i želi mu sve najbolje na Eesti Laulu 2018!

Za englesku inačicu intervjua kliknite ovdje

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

  1. Tim Burton — 19. studenoga 2017. u 20:29

    ??????

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?