Preminula pobjednica Eurosonga 1965. France Gall – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Preminula pobjednica Eurosonga 1965. France Gall

  2 min za čitanje   5 komentara

Tužna vijest stigla je iz Francuske danas prijepodne. Nakon višetjedne borbe s infekcijom u Hôpi­tal améri­cain de Neuilly sur Scène, u 70. godini života preminula je France Gall, francuska pjevačica koja je davne 1965. godine Luksemburgu donijela drugu eurovizijsku pobjedu s pjesmom Poupée De Cire, Poupée De Son.

Pjevačica se protekle dvije godine sa zdravljem, a sve je kulminiralo u prosincu kada se nije pojavila na komemoraciji za Johnnyja Hallydayja. Dana 19. prosinca hospitalizirana je zbog respiratornih problema, nakon čega je dobila infekciju od koje je preminula.

France Gall je rođena 9. listopada 1947. godine u obitelji Roberta Galla, tekstopisca koji je pisao neke popularne pjesme za Edith Piaf i Charlesa Aznavoura. Sa šesnaest godina počela je snimati pjesme koje je kasnije slala glazbenom producentu Denisu Bourgeoisu, koji ju je nagovorio da potpiše za njegovu diskografsku kuću. Upravo će Bourgeois biti taj koji će prići Sergeu Gainsbourgu i zamoliti ga da napiše nekoliko pjesama za France. Ova kombinacija 1965. pokazat će se dobitnom, kada je France odabrana za luksemburšku predstavnicu na desetom izdanju Eurosonga u Napulju. U povijesti je ostala poznata kao prva pjesma brzog ritma koja je pobijedila na ovom festivalu, što je kasnije utjecalo na to da su zemlje počele slati brže pjesme, a France je s nenavršenih 18 godina u to doba bila druga najmlađa pobjednica natjecanja. Ipak, samoj France natjecanje je ostalo u gorkom sjećanju zbog vrijeđanja u korist Britanke Kathy Kirby, pokušaja sabotaže od strane orkestra (sama pjesma je u nešto sporijem ritmu od onog što se izvelo na Eurosongu), kao i prozivanja od strane francuskih medija što nije predstavljala Francusku s tom pjesmom, već Luksemburg.

Njezina glazbena karijera trajala je sve do 1997. godine, a Poupée De Cire, Poupée De Son se 2005. našla među 14 najvećih eurovizijskih hitova povodom obilježavanja 50. obljetnice Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

  1. Tim Burton — 8. siječnja 2018. u 13:57

    Zlatno doba Evrovizije, nezqboravan klasik i prvi evrovizijski pop hit. Počivala u moru.

  2. SwedenEurovisionFan — 8. siječnja 2018. u 01:29

    Jao vratim se s putovanja i zateknem ovu tužnu vijest 🙁 Počivala u miru, Poupée De Cire, Poupée De Son je jedan svevremenski klasik, kojeg se uvijek rado prisjetim i kad samo vidimo što je sve prolazila, stvarno joj trebamo svi dati jedan ogroman respekt za to!
    R.I.P. France Gall

  3. Vix — 7. siječnja 2018. u 15:54

    Pjesma koja me u jednu ruku-straši, a u drugu daje mi veliku dozu orginalnosti i neku zanimljvost i pažnju. Mislim da ovakvih pjesama Eurosong nije čuo. Počivala u miru.

  4. Rafael — 7. siječnja 2018. u 14:12

    Počivala u miru!
    Nisam znao da je sve to doživjela poslije natjecanja, zaista mi je žao, ali ipak će ostati upamćena po lijepom! (:

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?