Razmišljamo naglas – Ema 2018 (1. dio) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Ema 2018 (1. dio)

  7 min za čitanje   3 komentara

I dok nešto kasnije možete očekivati rezultate “razmišljanja naglas” o pjesmama Beovizije 2018., novo specijalno izdanje našeg projekta bavit će se pjesmama slovenskog izbora Ema 2018. Prošle subote Slovenci su izabrali osmero finalista, a naši urednici (Bartol Stopić, Bojan Petrović, Faruk Ajdinović, Luna Janić i Marija Labaš) preslušat će i prokomentirati što Slovenija ima u ponudi. Naslovna slika djelo je našeg stalnog suradnika i člana Zajednice Filipa Valea, kojem se ovim putem zahvaljujemo.

Važno je napomenuti kako se skladbe ne ocjenjuju po tome koliku im ocjenjivač daje šansu za pobjedu, već isključivo po osobnom ukusu. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se nas pita. Također, možete nam se priključiti u komentiranju i ocjenjivanju pjesama.


Proper – Ukraden cvet

Bartol: Krene dobro, ali postaje dosta dosadno kako teče pjesma. Vokalist benda ima dosta dobar glas i instrumental je dosta dirljiv, ali jednostavno mi fali ono nešto, što bi me potaknulo da ovoj pjesmi dam svoj glas.

Ocjena: 6/10

Bojan: Korektna skladba, s koje mi je nekoliko puta skrenula pažnja jer nisam osjetio ništa s čim bih se mogao povezati ili na šta bih se mogao „nakačiti“.

Ocjena: 4/10

Faruk: Nakon što poslušate prvi dio pjesme, konstatujete da je tu sve uredu i sasvim solidno, razumno očekujete da pjesma dobije na žestini u drugom dijelu, da čujemo nekakav ritam s ovih bubnjeva, neku energiju, nešto… Cvijet nije ukraden, nego je uvenuo od dosade. A i ja sam skoro.

Ocjena: 3/10

Luna: Na prvo slušanje mi je bila dosadna, a na drugo mi se počinje sviđati instrumental. Ipak, mišljenja sam da ovo zvuči kao filler u ovom finalu i da je zapravo trajala duže od ove 3:03 minute.

Ocjena: 4/10

Marija: Iskreno, ovo mi je više za prvi singl mladog, neafirmiranog pjevača koji se želi predstaviti publici nego za natjecateljsku pjesmu na nacionalnom izboru koja ipak mora ponuditi nešto više. No, ovo je jedna jednostavno efektna balada koja uvijek ostvari dobar rezultat i zato me pregršt bodova na njezin račun i ne bi previše iznenadilo.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 23/50

PROSJEČNA OCJENA: 4,6

anketa 826

"Ukraden cvet"

Ukupno glasova: 51

  • Ne sviđa mi se (2) [19 / 37%]
  • OK je (3) [18 / 35%]
  • Užasna je (1) [8 / 16%]
  • Dobra je (4) [5 / 10%]
  • Jako mi se sviđa (5) [1 / 2%]


Lara Kadis – Zdaj sem tu

Bartol: Svaka čast sa sedamnaest godina napisati i izvesti ovu pjesmu – ali ne mogu ipak prešutjeti i pokoju kritiku. Nadam se da, ako bude odabrana, bude zračila sa više samopouzdanja nego na ovoj pozornici – kod Blanche je funkcionirala isprepadanost na pozornici, ali mislim da ovdje neće. Nastup solidan, malo mi je izbor haljine kao šaka u oko, ali neka nosi ono što joj se sviđa. 😀

Ocjena: 7/10

Bojan: Lijepa pjesma, Lara ima ugodan vokal za slušati, a i simaptična je. Jedino što ja nisam zapamtio nijedan dio pjesme nakon što se završila, jedino što mi je ostalo u sjećanju je specifična haljina. Nisam siguran koliko bi ovo doguralo daleko na Eurosongu.

Ocjena: 5/10

Faruk: Maria Olafs se preselila u Deželu, naučila slovenski, ali zadržala ovu dječju boju glasa? Ne, a? Nije baš najmodernija pjesma na svijetu, ali ne mogu reći da zvuči loše. Onako, pretenciozno koliko god jedna eurovizijska pjesma može biti.

Ocjena: 6/10

Luna: Kao prvo, stilista staviti na lomaču i zapaliti. Kao drugo, pjesma čak i nije loša, no čini mi se da bi bilo lijepo kada bih čula studijsku verziju u cijelosti, jer nastup ne odražava potencijal pjesme.

Ocjena: 8/10

Marija: Ne znam zašto, ali ne mogu se oteti dojmu da slovenski jezik nikako ne odgovara uz ovu pjesmu i zato mislim da bi možda ovdje promjena jezika bila pun pogodak. Osim lošeg stylinga i igranja na kartu „pogledajte, mene princezu“ nemam prevelikih zamjerki. Sve u svemu – dobro, ali ne i pobjedničko.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 34/50

PROSJEČNA OCJENA: 6,8

anketa 827

"Zdaj sem tu"

Ukupno glasova: 56

  • Dobra je (4) [22 / 39%]
  • OK je (3) [14 / 25%]
  • Jako mi se sviđa (5) [14 / 25%]
  • Ne sviđa mi se (2) [5 / 9%]
  • Užasna je (1) [1 / 2%]


BQL – Ptica

Bartol: Kao i (meni neprežaljena) Raiven, BQL se vraćaju godinu dana nakon što su trebali biti poslani na Eurosong s lošijom (ali ne lošom) pjesmom i boljim nastupom. Kao što rekoh pjesma nije nužno loša, ali Heart of Gold je ipak puno bolji uradak. Bojim se čak da bi ovo moglo i ostati u polufinalu Eurosonga, ako bude izabrano.

Ocjena: 7/10

Bojan: Meni je ovo jedan kompletan nastup u kojem sve štima. Od pjesme koja je dobra, dobro osmišljenog nastupa, točnije dobro iskorištenog osvjetljenja, pa do njihove interpretacije. Moram da priznam da se osjeti da je pjesma nastala po uzoru na njihovu prošlogodišnju, koja mi je bila sjajna, ali ja im to ne zamjeram. Htio bih ovo čuti uživo u Lisabonu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Treba biti iskren – oduzmite im ove pre-cool gitare, namigivanje kamerama, i dobije se pjesma Letećeg Odreda iz 2004. godine. Strofe svakako obećavaju, ali refren zvuči kao da su ga napisali u hodniku slovenske televizije četiri i pol minute prije isteka roka za predaju pjesama.

Ocjena: 5/10

Luna: Vrhunski nastup i dobar početak pjesme kojoj pada ocjena na konfuzan refren. Dragi nestručni žiri s Eme 2017. i RTVSLO, je li i dalje živite u iluziji kako je Omar Naber trebao pobijediti?

Ocjena: 7/10

Marija: Ah, BQL. Pravi prošlogodišnji pobjednici kojima je „stručni“ žiri uskratio pobjedu i u Kijev poslao Omara koji se tamo očito „proslavio“. No, dobro, na staru slavu se očito ne živi. Što se tiče ove pjesme, priznat ću da na prvo slušanje nisam bila oduševljena i čini mi se da se ovaj duo previše vodio za svojom prošlogodišnjom uspješnicom. No, svakim slušanjem, ova mi je pjesma postajala sve bolja. Nikad neće dosegnuti visine Heart of Gold, no ima potencijala, potrebno ju je još malo doraditi i poraditi na scenskom nastupu te ju učiniti privlačnijom europskoj publici, naravno ukoliko uspije osvojiti Sloveniju.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 37/50

PROSJEČNA OCJENA: 7,4

anketa 828

"Ptica"

Ukupno glasova: 70

  • Dobra je (4) [24 / 34%]
  • OK je (3) [18 / 26%]
  • Jako mi se sviđa (5) [17 / 24%]
  • Ne sviđa mi se (2) [6 / 9%]
  • Užasna je (1) [5 / 7%]


Lea Sirk – Hvala, ne!

Bartol: Ovo je takav guilty pleasure da je to nevjerojatno. Pjesma ima stav, catchy refren, odličnu koreografiju i pop drop. Ne znam kako bi prošlo na Eurosongu, ali na moju playlistu sigurno ide.

Ocjena: 9/10

Bojan: Jedna od boljih pjesama s ovogodišnje Eme. Zaista su se i ovdje sve kockice spojile, od pjesme, preko nastupa do interpretacije. Mogu da zamislim ovu pjesmu na velikoj eurovizijskoj pozornici i čak mislim da bi Slovenija s ovom skladbom postigla jako dobar uspjeh.

Ocjena: 10/10

Faruk: Originalan i odvažan pokušaj što svakako treba pohvaliti. Strofe nisu bog zna što, sa ovim ne baš najugodnijim ritmom i „redanjem“ teksta do u nedogled, ali refren mi se jako sviđa i čini mi se da ima dosta potencijala u ovoj pjesmi. Što se kung-fu plesačica sa prozorskim okvirima tiče – da, molim.

Ocjena: 7/10

LunaIt ain’t my fault you keep turning me on, It ain’t my fault you got, got me so gone… A čekajte, to nije Zara Larsson? Nije ni čudno da mi nedostaje zvuk trube u ovoj pjesmi. U svakom slučaju, pjesma koju možemo slobodno čuti na radiju, ali mi se čini da neće pobijediti jer… Pa svi se sjećamo što je bilo protekle godine.

Ocjena: 8/10

Marija: Jedna od najmodernijih, ako ne i najmodernija pjesma u finalu, a koliko sam shvatila po komentarima i broju pregleda i jedan od favorita. Slovenski žiri će glasati za nešto što nije zapelo u devedesetima? Živi bili, pa vidjeli. Što se mene tiče, ne nisam pala na pod od oduševljenja ovom pjesmom, ali isto tako nisam ni razočarana i smatram da bi odabirom ove pjesme oni mogli samo profitirati.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 42/50

PROSJEČNA OCJENA: 8,4

anketa 829

"Hvala, ne!"

Ukupno glasova: 71

  • Jako mi se sviđa (5) [31 / 44%]
  • Dobra je (4) [19 / 27%]
  • OK je (3) [11 / 15%]
  • Ne sviđa mi se (2) [7 / 10%]
  • Užasna je (1) [3 / 4%]


Zanimljivosti

  • Poredak ove grupe izgleda ovako:
    1. Lea Sirk – Hvala, ne! (42/50; 8,4)
    2. BQL – Ptica (37/50; 7,4)
    3. Lara Kadis – Zdaj sem tu (34/50; 6,8)
    4. Proper – Ukraden cvet (23/50; 4,6)
  • Najblaži komentarori danas bili su Bartol i Bojan, a najslabije ocjene dao je Faruk.
  • Ova grupa prošla je bez ijedne jedinice. Zato je Bojan podijelio sveukupno dvije desetke (BQL i Lea).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Diavolo — 20. veljače 2018. u 14:25

    Na mene najbolji dojam ostavlja i dalje Lara Kadis, tako da se nadam da će ona pobijediti na kraju (slažem se sa urednicima glede odjeće i nekih sitnih detalja)… valjda se neće dogoditi da BQL zbog svoje prošlogodišnje slave odu ove godine, iako nemaju tako dobru pjesmu (unatoč odličnom scenskom doživljaju uz ova osvjetljenja)… doduše ni Heart of Gold prošle godine nije bila moj favorit … što se tiče ove godine, mislim da će Slovenci najizglednije ostati u polufinalu koga god izaberu (gledajući s kojim zemljama se natječu – u jačem su polufinalu)… sveukupno, slabo je sve to…

  2. imperator — 20. veljače 2018. u 14:22

    Veće su šanse da Bešiktaš osvoji nogometnu Ligu prvaka ove sezone, nego da Slovenija uđe u finale eurosonga..
    te misli sam se držao prije nego što sam odlučio poslušati prvu njihovu pjesmu jer, ove sam godine čvrsto odlučio bojkotirati EMU, dijelom i zbog toga što nema Maje Keuc 😀 no, ne bih bio JA da ovaj snježni odmor ne iskoristim da vidim kakav nam "čušpajz" prave Slovenci..
    1) PROPER
    ravna crta.. iskreno, ovako nešto sam i očekivao od Slovenaca tako da.. 3/10
    2) LARA KADIS
    nisam modni kritičar (o, ne, nikakoo) al' ovo sam morao komentirati.. odijenula se (a možda su je i odijenuli pa sve ovo nije njena krivica) kao prava mamina princeza koja je plakala sve dok joj nisu stavili i tijaru na glavu..
    no, možda je ovo hit u Milanu 😀
    a što se tiče pjesme, u potpunosti se slažem s Marijom.. kao da slovenski jezik ne odgovara ovoj pjesmi 6,5/10
    3) BQL
    kao da su dečki iz BQL-a tražili savjet od Omara Nabera:"Čuj,Naberu, kako pobijediti na EMI, a onda zapeti u polufinalu eurosonga?" .. ako njihova "Ptica" i izbori put u Lisabon (dijelom i kao kompenzacija za prošlogodišnju krađu) teško da će ugledati svjetla subotnje finalne esc večere.. 6/10
    ne mogu vjerovati da mi se Larina pjesma više svidjela
    4) LEA SIRK
    "Hvala, ne!" jer, ovo je premoderno za mene.. od tih modernih pjesmica u uho mi je ove godine ušla samo još uvijek neprežaljena Eva Burešova, i nitko drugo 🙁 nažalost, Lara nije Eva.. isto tako nije ni Zara Larson (sve dok nisam pročitao Lunin komentar nisam znao gdje sam točno čuo ovako sličnu pjesmu)
    možda Lara i pobijedi, meni totalno svejedno.. uvijek na eurosongu mora postojati pjesma za odlazak do frižidera ili do WC-a 😀 i da, ocijena: 5/10
    ———————————-
    i tako.. vraćam se na sam početak svojeg izlaganja.. nakon prvog dijela RN-a, još veće su šanse da Bešiktaš osvoji Ligu prvaka nego da vidimo Slovence u finalu.. koeficijent za to rapidno pada..

  3. Kazahstan — 20. veljače 2018. u 13:31

    Ja sam od ove 4 pjesme, jedino "Pticu" imao želje poslušati ponovo. I dobro da sam to učinio jer ako sam pri prvom slušanju pjesme bio pomalo razočaran, pri drugom-trećem slušanju sam zaključio da pjesma nije nimalo lošija od one koju su BQL imali prošle godine. Dakle, od mene BQL apsolutno imaju zeleno svjetlo da ove godine predstavljaju Sloveniju. Što se tiče ovdje prvoplasirane Lee Sirk, moj odgovor na njenu pjesmu je; "Hvala, ne!".

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?