Osvrt: Hoće li Saara Aalto konačno dovesti Finsku do finala? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Osvrt: Hoće li Saara Aalto konačno dovesti Finsku do finala?

  5 min za čitanje   14 komentara

Prošlo je čak četiri godine otkako je Finska bila jedna od finalista Eurosonga. Grupa Softengine je 2014. godine uspjela ostvariti odlično 11. mjesto u finalu za Finsku s pjesmom Something Better. Međutim, finski uspon bio je kratkog vijeka budući da su svake sljedeće godine njihovi predstavnici redovito ostajali u polufinalima. Nakon tri uzastopna neuspjeha, Finci su konačno odlučili ponovno uzeti „stvar u svoje ruke“ i u Lisabon poslati jednu od njihovih najvećih pjevačkih zvijezda – mladu i talentiranu Saaru Aalto.

Da podsjetimo, Saara Aalto već je dva puta pokušala dobiti svoju ulaznicu za Eurosong pozornicu 2011. i 2016. godine, natječući se na finskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije, ali je oba puta završila na drugom mjestu. Svoj pjevački talent pokazala je i na slavnom britanskom natjecanju X Factor UK gdje je također osvojila drugo mjesto. Iako su Britanci Saaru željeli kandidirati za svoj nacionalni izbor You Decide, Finci su ih preduhitrili i u studenom prošle godine objavili kako će Saara na Eurosongu u Lisabonu predstavljati upravo svoju rodnu Finsku.

Saara Aalto je tijekom veljače javnosti predstavila tri pjesme: Monsters, Domino i Queens. Finska publika i internacionalni žiri će 3. ožujka tijekom UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) odabrati onu pjesmu s kojom žele da Saara predstavlja Finsku u Lisabonu. Vaša urednica Andrea, tome u susret, iznijet će u nastavku svoja osobna mišljenja o navedenim trima pjesmama.


Monsters

Prva pjesma Monsters objavljena je na Saarinom službenom kanalu 8. veljače. Pjesma mi se na prvo slušanje odmah svidjela, a s više slušanja postajala je sve bolja i bolja. Također me i spot pjesme oduševio jer se vidi da se u njegov uradak uložilo puno truda i vremena. Pjesma je moderna i lako ulazi u uho. Posebno mi je upečatljiv dio kada se ponavlja „Ain’t scared no more“. Često mi se događa da mi pjesma odjednom padne napamet i počnem je pjevušiti potpuno nesvjesno, a to je faktor koji bi mogao biti čak i pobjednički. Moram li naglasiti kako se pjesma već nalazi na mojoj playlisti? Mislim da je ovo jedino ispravan izbor za Fince ukoliko im cilj nije samo prolazak u finale nego i moguća pobjeda. Definitivno najbolja pjesma u natjecanju, što pokazuje i milijun pregleda na Youtubeu kao i brojne ankete u kojima Monsters ostale dvije pjesme nadmoćno pobjeđuje s čak 80 posto od sveukupnih glasova.


Domino

Druga pjesma izašla je 15. veljače, ponovno sakupivši uglavnom pozitivne ovacije. Nakon prve predobre pjesme pitala sam se hoće li biti moguće da i druga pjesma bude jednako dobra ili čak još bolja. Ipak, pjesma me nije osvojila na prvo slušanje kao Monsters, ali me nije niti toliko razočarala. Spot je opet predivan i umjetnički napravljen, a pjesma je vrlo kvalitetna. Iako ponešto drugačija od prve, i dalje se osjeća moderni štih u melodiji. Mislim da Domino možda čak i najbolje odgovara Saarinim izvanrednim vokalnim sposobnostima i sigurna sam da bi je žiri itekako nagradio. Ipak, nije me se dojmila toliko da je skinem na svoju playlistu, ali smatram da bi se Finska i s tom pjesmom sigurno plasirala u finale.


Queens

Posljednja pjesma Queens predstavljena je 22. veljače na Saarinom službenom Youtube kanalu. Iako je mnogi smatraju najslabijom u konkurenciji, mene je osobno ova pjesma na prvo slušanje osvojila više od Domino. Zanimljiva pjesma neuboičajenog ritma i zvuka. Kompizicijom je sličnija prvoj pjesmi, ali se sveukupno u mnogočemu razlikuje od ostalih. I ovdje se vidi da se u spot uložilo truda, ali ne toliko kao za prve dvije pjesme. Pjesma zvuči zaista „eurovizijski“, ali je pitanje koliko bi se istakla u konkurenciji. Saarine vokalne sposobnosti ne dolaze baš do izražaja što je šteta za tu izvrsnu pjevačicu. Mislim da se njezin potencijal treba svakako istaknuti prilikom nastupa.


Zaključak

Koju god da Finci pjesmu izaberu neće puno pogriješiti jer je svaka kvalitetna na svoj način. Sve tri pjesme su zaista dobre i najvažnije od svega – slušljive. Ne sumnjam da će Saara napraviti odličan scenski nastup za svaku pjesmu, sudeći po trudu koji je uložila u spotove. Ipak, iako bi se i Domino i Queens vjerojatno plasirale u finale, smatram da je veliki promašaj ne poslati ovako dobru pjesmu kao što je Monsters. Ne samo da bi se s njom plasirali u finale, nego bi možda konkurirali za sam vrh. Možda je konačno došlo vrijeme da Saara Aalto ne bude druga nego prva u natjecanju. Što god odlučili ja im želim puno uspjeha i vjerujem da me neće razočarati! Što vi mislite? Koja pjesma je po vama najbolja? Hoće li Finska prekinuti niz neuspjeha i kvalificirati se za finale? Podijelite Vaša mišljenja s nama u komentarima ispod, kao i u anketi.

Priredila: Andrea Guša

anketa 836

Koja pjesma treba predstavljati Finsku na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 402

  • Monster [297 / 74%]
  • Domino [64 / 16%]
  • Queens [41 / 10%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava14

  1. Croeurofan — 3. ožujka 2018. u 02:00

    Ja skroz razočaran pjesmama. Monsters je najbolja meni ali mislim da joj ipak najbolje leži Domino.

  2. Den Vilda — 3. ožujka 2018. u 01:03

    Zanimljivo je vidjeti sve te komentare i podijeljena mišljenja…Složio bih se Zack s tobom da treba promišljati o tome da je prvi ključni faktor kakav će biti nastup uživo. Tu u utrku ulaze Domino i Monsters jer Queens jednostavno ne mogu zamisliti efektno na sceni. Meni osobno je Domino najdraža pjesma, mada mislim da će gotovo sigurno Monsters pobijediti jer će stručni žiri napraviti tu prevagu (Domino će im biti preklišeizirano).

  3. Tim Burton — 1. ožujka 2018. u 20:56

    Sve tri pjesme su jedan teški treš a la Moldavija. Ja stvarno ne razumijem titulu favorita, pa bila ona druga i na izboru za X faktor svemira. Jedna bezveze neharizmatična pojava, sa kliše pjesmama da i rumunski izbor pozavidi, a kostime ne treba ni komentarisati. A dodatnom flopu se nadam i zbog odluke da prekriže kompletan izbor samo radi ovog krindžfesta.

  4. Lujka s ukusom — 1. ožujka 2018. u 20:29

    @bulbasaur Znači ja ne mogu vjerovati da ti i dalje to spominješ, dvije ženske samo plešu zajedno nema nikakve romanse između njih. Monsters i Queens baš naglo naglašava dok je Domino normalna pjesma sa super vizualom. De pomiri se više s tim u 2018 godini smo…

  5. Lujka s ukusom — 1. ožujka 2018. u 20:28

    @bulbasaurZnači ja ne mogu vjerovati da ti i dalje to spominješ, dvije ženske samo plešu zajedno nema nikakve romanse između njih. Monsters i Queens baš naglo naglašava dok je Domino normalna pjesma sa super vizualom. De pomiri se više s tim u 2018 godini smo…

  6. Bulbasaur — 1. ožujka 2018. u 20:07

    @pabloncrnich I Domino je pederska tj. nije pjesma nego spot

  7. imperator — 1. ožujka 2018. u 18:06

    Gotovo sam siguran da ću Finci odabrati meni najbolju Saarinu pjesmu "Monsters"..
    No, upravo me ta pjesma najviše intrigira.. ne malo, već puno, sam skeptičan u vezi live nastupa te pjesme..
    vrlo lako se može ponoviti prošlogodišnji slučaj Jane Burčeske, no uz jednu vrlo bitnu iznimku – Saara će sigurno ući u finale..

  8. Lujka s ukusom — 1. ožujka 2018. u 16:21

    Btw otkrila je svoje kostime za nastup i vidio sam jedan komentar s kojim se slažem
    "This is a Barbara Dex Award waiting to happen"
    Užasni su kostimi wtf

  9. Manuella — 1. ožujka 2018. u 15:52

    Finale za njih nije upitno ove godine.

  10. Kazahstan — 1. ožujka 2018. u 15:01

    Ja spadam u onu manjinu kojoj se naviše sviđa "Queens".

  11. Dino — 1. ožujka 2018. u 14:51

    Monsters je pesma za top 7 u finalu ESC.

  12. escmusic — 1. ožujka 2018. u 14:49

    Monsters definitivno

  13. Vix — 1. ožujka 2018. u 14:32

    Meni je Queen vrh.
    Samo da ne izaberu Domino-očaj od pjesme.

  14. dino_esc_fan — 1. ožujka 2018. u 14:16

    Monsters ili Domino, ako izaberu Queens onda bye bye Finska

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?