Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (4)

  8 min za čitanje   14 komentara

Četvrti nastavak rezerviran je za jednu zemlju koja je već u finalu, te za dvije zemlje koje svoj put do polufinala moraju naći kroz drugo polufinale. O kojim zemljama je riječ, saznajte u nastavku.

 FRANCUSKA

Izvođač: Madame Monsieur
PjesmaMercy
Autori: Émilie Satt, Jean-Karl Lucas
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956. (12)
Najbolji plasman: 1. mjesto (1958.1960.1962.1969.1977.)
Najlošiji plasman: posljednje (26.) mjesto u finalu (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Alma – Requiem (12. mjesto u finalu, 135 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Samo četiri dana nakon finala Eurosonga 2017., proširila se vijest da će Francuzi vratiti nacionalni izbor za Eurosong. Službena potvrda toga stigla je u lipnju (objavom natječaja) i listopadu (kada smo saznali da se francuski izbor zove Destination Eurovision). U tri natjecateljske emisije nastupalo je 18 izvođača, a kao najbolja pjesma odlukom međunarodnog žirija i francuskog televotinga ocjenjena je Mercy dua Madame Monsieur. Autori pjesme su sami izvođači, iza kojih se krije bračni par Émilie Satt i Jean-Karl Lucas.

Émilie Sattonet i Jean-Karl Lucas prvi put su se upoznali i počeli pjevati skupa još 2008. godine, no tek 2013. oformili su duo Madame Monsieur (Dama Gospodin). Godine 2015. (iste kad su se vjenčali) napisali su i otpjevali pjesmu Smile s francusko-kongoanskim reperom Youssouphom, koja će te godine postati jednim od velikih francuskih hitova. Nakon godinu dana objavili su prvi EP Tandem, koji nije ostvario neki veći uspjeh. Ipak, najveći komercijalni uspjeh dosad bila im je pobjeda na francuskom izboru za Eurosong 2018. i to s pjesmom s jakom porukom iza sebe. Naime, pjesma Mercy govori o djevojčici imena Mercy koja je rođena 21. ožujka 2017. na brodu usred Sredozemnog mora, te je zajedno s majkom (inače Nigerijka) i ostalim 943 suputnicima spašena doslovce u zadnji tren (datum objave četvrtog nastavka LIB2018 se slučajno poklopio s njezinim rođendanom, op.a.). Također, autori i izvođači pjesme kažu da je riječ o pozitivnoj pjesmi koja nam govori da uvijek postoji nada, čak i kada nam se čini da je sve izgubljeno.

Inače, Émilie je poznata i kao skladateljica za druge izvođače, pa ako ste nekad na online natjecanjima slučajno naletili na Badaboum belgijske grupe Hooverphonic (gdje je čak i otpjevala pjesmu) i Danser Lisandra Cuxija (inače, njegova prva pjesma), znajte da upravo iza tih pjesama stoje – Madame Monsieur.

Je suis née ce matin
Je m’appelle Mercy
On m’a tendu la main
Et je suis en vie
Je suis tous ces enfants
Que la mer a pris
Je vivrai cent mille ans
Je m’appelle Mercy

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 10. (21.3.2018. u 13:30)
Kvote
bet365 – 20
skybet – 20
William Hill – 25
Boylesports – 20
betway – 18

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 870

Koji će biti završni plasman Francuske na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 172

  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [66 / 38%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [55 / 32%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [32 / 19%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [16 / 9%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [3 / 2%]

 RUSIJA

Izvođač: Julija Samojlova
PjesmaI Won’t Break
Autori: Netta Nimrodi, Leonid Gutkin, Arie Burshtein
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1994.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2008.)
Najlošiji plasman: 17. mjesto (1995.)
Prošlogodišnji predstavnik: nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Nakon prošlogodišnje političke telenovele oko nastupa na Eurosongu, ruske televizije Prvi kanal RTR izašle su u javnost kako će Juliji Samojlovoj, pjevačici koja je trebala predstavljati Rusiju u Kijevu, omogućiti da ide na Eurosong 2018. kao kompenzaciju. Međutim, do same potvrde toga trebalo je proći dosta dugo vremena. Naposlijetku je Julija potvrđena za Lisabon, a pjesma I Won’t Break autorskog tima Netta Nimrodi, Leonid Gutkin i Arie Burshtein (koji su inače napisali i Flame is Burning) predstavljena je 11. ožujka.

Julija Olegovna Samojlova rođena je u gradu Uhta (Republika Komi) 7. travnja 1989. godine. Već kao dijete počela gubiti funkcije u nogama zbog spinalne mišićne atrofije, zbog koje je primorana koristiti kolica. Unatoč bolesti, nije htjela da joj želja za glazbom posustane, pa je tako počela pjevati u gradskom restoranu. Godine 2008. osnovala je grupu TerraNova, s kojom je pjevala alternativnu glazbu, no grupa se raspala već 2010. kada je ona krenula na studij psihologije (kojeg nikad nije završila). Za nju je većina Rusa prvi put čula 2013. godine, kad se prijavila za Faktor A (ruska verzija X Factora), gdje je izvedbom Molitve Marije Šerifović rasplakala Alju Pugačevu (Rusija 1997.). Pod mentorstvom Romana Emeljanova došla je do drugog mjesta, a novootkrivena popularnost donijela joj je nastup na otvaranju Paraolimpijskih igara 2014. u Sočiju. Dan prije sastanka  šefova eurovizijskih delegacije, koje su nastupale na Eurosongu 2017., Prvi kanal je objavio kako će u Kijev otputovati Julija s Flame is Burning, međutim, naknadno je otkriveno kako je Julija nastupala na Krimu 2015. godine, zbog čega joj je Ukrajina zabranila ulazak na iduće tri godine. Iako je i sam EBU tu urgirao, nijedna strana nije htjela popustiti, zbog čega se Rusija povukla s Eurosonga 2017., a ukrajinska televizija UA:PBC mora platiti 150 tisuća eura kazne EBU-u. Interesantno, dan prije drugog polufinala Eurosonga (u kojem je trebala nastupiti), Julija je opet nastupala na Krimu povodom obilježavanja Dana pobjede.

Inače, za svoj nastup u Lisabonu Julija se priprema s Aleksejem Golubevim, koji je radio nastup Poline Gagarine na Eurosongu 2015., a sama pjesma govori o Julijinoj borbi s bolešću.

I won’t break
I won’t break
When it comes to emotions
From the deepest of oceans
Coming straight from my heart
I won’t give in to the motions

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 19. (21.3.2018. u 13:30)
Kvote
bet365 – 55
skybet – 66
William Hill – 40
Boylesports – 50
betway – 40

Društvene mreže

Facebook (1), Facebook (2)Instagram, Twitter, VKontakte, YouTube

anketa 871

Koji će biti završni plasman Rusije na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 154

  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [44 / 29%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [32 / 21%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [27 / 18%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [24 / 16%]
  • Neće se plasirati u finale [18 / 12%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [9 / 6%]

 AUSTRALIJA

Izvođač: Jessica Mauboy
PjesmaWe Got Love
Autori: Anthony Egizii, David Musumeci, Jessica Mauboy
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2015.
Najbolji plasman: 2. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: 9. mjesto (2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: Isaiah – Don’t Come Easy (9. mjesto, 173 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Samo dva tjedna nakon što je Isabella Clarke osvojila treće mjesto na Dječjem Eurosongu 2017., australska televizija SBS objavila je da je odabrala predstavnika za Eurosong 2018., te najavila objavu u ovom videu. Nakon nekoliko dana, objavljen je još jedan video u kojem je pokazano lice australske predstavnice u Lisabonu – Jessice Mauboy. Nakon tri mjeseca, predstavljena je pjesma We Got Love, koju je Jessica napisala u suradnji s dobro nam poznatim producentsko-skladateljskim duom DNA (Anthony Egizii i David Musumeci), koji su dosad napisali australske pjesme za Eurosong 2016. i 2017.

Jessica je rođena 7. kolovoza 1989. u Darwinu, u obitelji s petero djece (ima četiri sestre). Njezin otac je inače električar indonezijskog porijekla iz Zapadnog Timora, dok je njezina majka porijeklom australska domorotkinja iz plemena Wakaman Kuku Yalanji (regija Far North Queensland). Još dok je bila dijete, svoje kućanstvo Jessica je opisivala kao najglasniju kuću u kvartu – njezina majka je pjevala dok je otac svirao gitaru, a baka Harriet ju je vodila na zbor u obližnju crkvu. Kao četrnaestogodišnjakinja je pobijedila na country festivalu, zbog čega je dobila ugovor sa Sony Music i selidbu u Sydney, međutim zbog flopiranja obrade Girls Just Wanna Have Fun se vratila doma. Nakon dvije godine prijavila se za australski Idol, nakon čega su je mediji uzeli za metu zbog prije spomenutog ugovora sa Sony Music (inače jedna od nagrada za pobjednika je potpis za istu kuću). Zbog isteka tog ugovora prije njezine audicije, producenti su je odbili izbaciti iz šoua, na što im se ona odužila drugim mjestom u natjecanju. Nakon Idola, karijera joj je krenula uzlaznom putanjom strelovitom brzinom. Dosad je ostvarila pet TOP10 albuma, petnaest TOP20 singlova, četiri platinaste naklade i dvije ARIA nagrade od 24 nominacija. Njezine pjesme su streamane preko 159 milijuna puta na različitim platformama, a videi su joj pregledani oko 39 milijuna puta. Imala je turneju s Beyoncé, surađivala s Rickyjem Martinom, Flo Ridom, Snoop Doggom i Pitbullom, nastupala pred Barackom Obamom, Oprah Ellen DeGeneres, a bila je i prva neslužbena predstavnica Australije na Eurosongu. Ako se dobro sjećate Eurosonga 2014., Jessica je nastupala u interval actu drugog polufinala s pjesmom Sea of Flags. Može se slobodno zaključiti kako se radi o jednoj od najuspješnijih australskih pjevačica.

Kao što sam naslov govori, pjesma veliča moć ljubavi i kaže da je ljubav jača od svih teškoća kako u romantičnoj vezi tako i u životu.

I know
I know what you must be thinking
That we are
Powerless to change things
But don’t, don’t give up
Cause we got love
Cause we got love
I won’t
Throw my hands up to surrender
Cause love
Is stronger than fire
So don’t, don’t give up
Cause we got love
Cause we got love

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 6. (21.3.2018. u 13:30)
Kvote
bet365 – 16
skybet – 14
William Hill – 14
Boylesports – 16
betway – 12

Društvene mreže

Facebook, Google+Instagram, SpotifyTwitter, YouTube (1), YouTube (2)

anketa 872

Koji će biti završni plasman Australije na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 175

  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [61 / 35%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [34 / 19%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [28 / 16%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [25 / 14%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [17 / 10%]
  • Neće se plasirati u finale [10 / 6%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava14

  1. Svizac — 26. ožujka 2018. u 19:09

    1. Francuska (osobno moj favorit)
    2. Australija koja ima Little Mix vibe
    3. Rusija (bizarno još otkad su odlučili ići s njom na Eurosong zbog prljavih indicija).

  2. Marko — 23. ožujka 2018. u 04:02

    1) Australija
    2) Rusija
    3) Francuska ?

  3. Eurovision Kosovo/Kosovë — 21. ožujka 2018. u 17:39

    1. FRANCUSKA
    2. RUSIJA
    3. AUSTRALIJA

  4. Sekret — 21. ožujka 2018. u 17:26

    1) Francuska
    2) Australija
    3) Rusija ?

  5. Kazahstan — 21. ožujka 2018. u 16:35

    Francuska pjesma mi je odlična, tim bolja što je više slušam. Posebno plus za intrigantnu i dirljivu temu pjesme (za razliku od plitkih, banalnih tekstova koji obično prevladavaju nažalost na Eurosongu).
    Australska pjesma mi se svidjela već na prvo slušanje, sasvim solidna pjesma, potencijalni radio-hit.
    Jedino Rusija, hm…..pjesma mi se svidjela na prvo slušanje, no što je više slušam, to mi se manje sviđa, pjesma je jednostavno dosadna. Slažem se s korisnikom Imperatorom da je "Flame is burning", iako pomalo staromodna, ipak bila puno bolja i upečatljivija pjesma i krivo mi je ko psu što Julija nije dobila priliku s njom nastupati prošle godine u Kijevu.

  6. imperator — 21. ožujka 2018. u 16:06

    Po meni najslabija trojka za komentiranje do sada jer mi nijedna od ovih pjesama ne ulazi u osobni Top 20..
    ———————————
    1) AUSTRALIJA
    2) FRANCUSKA
    3) RUSIJA
    Jessica će sigurno donijeti prpošnost i simpatičnost za razliku od tmurnog Isaiaha, no njezina pjesma je obični dance-pop pjesmuljak, no pjesmuljak koji će sasvim sigurno ući u finalni Top 10 (thank you, EBU 😛 ).. to je najsigurnija oklada od svih na ovogodišnjem esc-u..
    Francuzi su napravili dva koraka unazad od Requiema.. ipak, solidna balada koja bi mi se više svidjela da nema glupog ponavljanja; Merci, merci – merci, merci na kraju pjesme.. dakle, kako bi Lea Sirk rekla – Hvala, ne 😀
    I Rusi su napravili dva koraka unazad.. ulaze u finale, i to je sigurno, a ondje ne bi trebali ući u Top 10.. "Flame is burning" je bila kudikamo bolja pjesma

  7. LoveWave — 21. ožujka 2018. u 16:00

    1. Francuska
    2. Australija
    3. Rusija
    Francuska mi je glavni favorit za pobjedu. Jednostavno obozavam ove likove i ovu pjesmu. Australiji finale neupitno, al mislim da ce izvan TOP 10 ove godine. Rusija mi je ok, nista vise od toga. Al realno da neka “lijeva” drzava ide s ovakvom pjesmom u ovakvoj konkurenciji mislim da bi finale izvisilo. Ali posto su to Rusi ici ce dalje sigurno.

  8. Vix — 21. ožujka 2018. u 15:46

    Francuska- 1-5 (definitivno u top10)
    Australija -6-¸10
    Rusija-10-15
    Jako dobre pjesme. Big lajk.

  9. SwedenEurovisionFan — 21. ožujka 2018. u 15:18

    1. Australija
    2. Francuska
    3. Rusija
    Začudo, ali svim trima pjesmama sam dao "od 6. do 10. mjesta". Za mene Australka za dlaku bolja od francuskog para, ona me osvojila svojom veselom dance pop pjesmom, a oni tužnom istinitom pričom. O Juliji sve najbolje, no Rusija mi je prvi put nakon 2012. godine izvan Top10, točnije na 12. mjestu. Ipak, predviđam joj finale bez premca jer ova pjesma to definitivno zaslužuje 🙂

  10. Croeurofan — 21. ožujka 2018. u 15:17

    Sve tri pjesme su mi dobre i vjerujem da će sve 3 biti dio finala

  11. Babe — 21. ožujka 2018. u 15:12

    1. Francuska
    2. Australija
    3. Rusija (ništa protiv Julije, ali pjesma mi je loša)

  12. Dino — 21. ožujka 2018. u 15:03

    Francuska je najbolja, pa Rudija i na kraju Australija za koju mislim da ce ove godine imati najlosiji plasman.

  13. Tim Burton — 21. ožujka 2018. u 14:21

    -Francuska ima super pjesmu, vrlo francuski. Odličan duo, harizma, čak i interpretacija, a cjelokupan utisak kvari tekst, pretjerano ponavljanje merci, merci na kraju i krajnja ideja pjesme. 6/10
    -Realno, Rusi su izvukli maksimum maksimuma iz Julije i svaka čast na tome. Ipak, barem po meni nije ni blizu konkurencije. 4/10
    -Australijski odabir izvođača mi je bezveze, već viđeno, a znamo i koliko vokalno nespretna zna da bude; mada s druge strane jako harizmatčna i simpatična djevojka, pjesma je pamtljiva i lijepa 5/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?