Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (8) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (8)

  8 min za čitanje   37 komentara

Ako ste dobro pratili naš projekt, onda ste mogli vidjeti da smo točno na pol puta do kraja ovogodišnjeg izdanja našeg projekta. Na redu je novih troje izvođača, koji su svi u drugom polufinalu, a o njima možete čitati u retcima ispod.

 UKRAJINA

Izvođač: Mélovin
PjesmaUnder The Ladder
Autori: Mike Ryals, Kostyantyn Bocharov, Anton Karskyi
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2003.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2004., 2016.)
Najlošiji plasman: 24. mjesto (2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: O. Torvald – Time (24. mjesto, 36 boda)
Detaljnije o povijesti Ukrajine na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Ukrajinsko sudjelovanje je bilo pod znakom upitnika jedno vrijeme. Naime, Europska radiotelevizijska unija (EBU) u jednoj banci je dala zamrznuti oko 15 milijuna eura garancije ukrajinske televizije UA: PBC koje su bile određene za organizaciju Eurosonga 2017. (sudski spor se još uvijek vodi). Da stvar bude još gora za Ukrajince, isti EBU ih je kaznio s 200 tisuća eura kazne zbog zavrzlame s Rusijom (naknadno je kazna smanjena na 150 tisuća eura). Ipak, Ukrajinci su odlučili nastupati na Eurosongu 2018., no prije toga uveli su promjene u svom izbor. Broj natjecatelja ponovno je bio 18 (kao i 2016.), ponovno su imali dva polufinala (kao i 2016.). Jedine razlike – Konstantin Meladze se povukao i s pozicije glazbenog menadžera (zamijenio ga je Ruslan Kvinta), i člana žirija (zamijenio ga je Eugene Filatov iz ONUKA-e). Nakon tri emisije, konačnu pobjedu je odnio Mélovin s pjesmom Under The Ladder, koju je pjevač napisao s Mikeom Ryalsom Antonom Karskyijem. Da ipak nije sve završilo mirno, pokazuje i to da je EBU prijetio izbacivanjem iz članstva UA: PBC zbog dugovanja svoje prethodnice (NTU), no zasad je ta mogućnost otklonjena.

Konstantin Bočarov ime je mladića koji je rođen 11. travnja 1997.Odessi, a za glazbu se zainteresirao četiri godine kasnije kad mu je baka dala muzičku kutiju koja je svirala Für Elise Ludwiga van Beethovena. Kasnije će upisati srednju glazbenu školu (koju nije završio) i školu za teatar (koju je maturirao). Od 2012. godine počeo je raditi kao asistent redatelja na seriji The Longest Day, a tu se rodila i ideja da svoju prvu ljubav (glazbu) spoji s kreativnošću. Počeo je nositi kontaktne leće i neobičnu odjeću i frizuru zahvaljujući kojima je izgledao kao superheroj iz stripova. Ukratko, rodio se Mélovin – koji je ime dobio po uzoru na pokojnog britanskog dizajnera Alexandera McQueena i blagdan Halloween (noć vještica). Čak triput pokušao je doći do faze javne audicije pred žirijem, no tek 2015. uspio je doći do te faze ukrajinskog X Factora. Kasnije te godine, pod mentorstvom Ihora Kondratjuka došao je do pobjede u šestoj sezoni natjecanja, a nakon par mjeseci objavio je prvu pjesmu Ne odinokaja. Godine 2017. prijavio se za Vidbir (ukrajinski izbor za Eurosong 2017.) s pjesmom Wonder, a iako je pobijedio na televotingu, ukupnu pobjedu je odnijela grupa O Torvald. Do Vidbira 2018 objavio je još jednu pjesmu. Inače, za svoju pjesmu Under The Ladder je izjavio da ju je napisao u jednom popodnevu, kad je bio u depresivnom stanju i kad je htio napisati nešto što će ga održati živim i koja će ga tjerati dalje od osjećaja straha i predrasuda. Također, pjesmom želi poručiti svima da ne odustanu od svojih snova zbog niza neuspjeha.

You can see that whatever the weather
That the wind’s always there, always fair
(Oh oh oh)
And it has always been now or never
The decision has got to be made
(Oh oh oh)
(Oh oh oh oh oh oh oh oh oh, yeah) 2x

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 22. (29.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 80
skybet – 80
William Hill – 100
Boylesports – 50
betway – 80

Društvene mreže

FacebookInstagram, Twitter, VKontakte, YouTube

anketa 882

Koji će biti završni plasman Ukrajine na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 152

  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [36 / 24%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [30 / 20%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [28 / 18%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [25 / 16%]
  • Neće se plasirati u finale [24 / 16%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [9 / 6%]

 MAĐARSKA

Izvođač: AWS
PjesmaViszlát nyár
Autor: Örs Siklósi, Bence Brucker, Dániel Kökényes, Áron Veress, Soma Schiszler
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1994.
Najbolji plasman: 4. mjesto (1994.)
Najlošiji plasman: posljednje, 19. mjesto u polufinalu (2008.)
Prošlogodišnji predstavnik: Joci Pápai – Origo (8. mjesto, 200 bodova)
Detaljnije o povijesti Mađarske na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Jedna od televizija koja je najduže šutila oko svog nastupa na Eurosongu 2018., bila je mađarska televizija MTVA. Na koncu, potvrdili su da će nastupati u Lisabonu, te da se metoda njihovog odabira neće mijenjati. Nakon šest večeri A Dala 2018, konačnu pobjedu je odnijela rock metal, post-hardcore grupa AWS s pjesmom Viszlát nyár, koju su napisali njezini članovi.

Ants With Slippers puno je ime grupe koju čine Bence Brucker, Dániel Kökényes, Örs Siklósi, Áron VeressSoma Schiszler. Ovaj altenativni rock, metal i post-hardcore bend je osnovan 2006. godine, a njihova glazba opisuje se kao raznolika, s moćnim nastupima koji doživljavaju iznenadne promjene, koje ujedinjuju metal, psihodelični rock, alternativu i post-rock stilove. Također, njihovi videospotovi u junkstapoziciju stavljaju slike nasilja i osobe iz mađarske javnosti kako bi ukazali na određene probleme u društvu (tako su u spotu za jednu pjesmu stavili mađarskog premijera Orbana). Inače, za sebe kažu da su ponosni pobornici anti-celebrity kulture. U svojoj dosadašnjoj karijeri objavili su tri studijska albuma, i nastupali na nekolicini festivala diljem Europe (među ostalima i Sziget Festival). Za svoju pjesmu dečki su rekli da govori o gubitku bliske osobe i osjećaju o kojem ne žele razgovarati.

Viszlát, nyár, most már elkéstél
mert azt hazudtad, enyém leszel
de nem jöttél

Viszlát, álom, köszönöm, hogy eltűntél
Most már ideje visszakapnom
amiket elvettél

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 32. (29.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 250
skybet – 200
William Hill – 200
Boylesports – 100
betway – 100

Društvene mreže

FacebookInstagram, YouTube

anketa 883

Koji će biti završni plasman Mađarske na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 141

  • Neće se plasirati u finale [78 / 55%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [16 / 11%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [16 / 11%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [14 / 10%]
  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [10 / 7%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [7 / 5%]

 NORVEŠKA

Izvođač: Alexander Rybak
PjesmaThat’s How You Write A Song
Autori: Alexander Rybak
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1960.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1985.1995.2009.)
Najlošiji plasman: 18. mjesto u polufinalu (2007.)
Prošlogodišnji predstavnik: JOWST i Aleksander Walmann – Grad The Moment (10. mjesto, 63 boda)
Detaljnije o povijesti Norveške na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Ono što je najviše obilježilo ovogodišnju norvešku sezonu jest odlazak dosadašnjeg glazbenog menadžera MGP-a Jana Fredrika Karlsena i dolazak novog, prezimenjaka mu Stiga. Ovogodišnji MGP imao je čak troje bivših pobjednika, a jedan je odnio konačnu pobjedu. Nekad rekorder Eurosonga Alexander Rybak vratio se na scenu norveškog izbora, pobijedio i kod publike i kod međunarodnog žirija, te će se na Eurosong vratiti nakon devet godina s pjesmom That’s How You Write A Song.

Alexander Igoryevich Rybak je rođen 13. svibnja 1986. u bjeloruskom Minsku, u obitelji violinista Igora i klaviristice Natalije. Kad je Alexander imao četiri godine, njegov otac je dobio ponudu za posao u Norveškoj, nakon čega se cijela obitelj preselila u Nedodden. Prvu poduku violine dobivao je upravo od oca, a nakon nekoliko godina profesori su mu postali Isaac Schuldman s Norveškog glazbenog koledža i Alf Richard Kraggerud, zahvaljujući kojem je dobio stipendiju za seminar u New Yorku. Sve se mijenja 2005. godine, kada se prijavio za norveški Idol, gdje nije došao do live emisija. Nakon godinu dana, pobijedio je u NRK-ovog šouu Kjempesjansen sa svojoj pjesmom Foolin, a do 2009. godine sudjelovat će u predstavama u kazalištu. Prekretnica u njegovoj karijeri dolazi 16. svibnja 2009., kada s Fairytale, pjesmom inspiriranom norveškom folk-glazbom, ostvario čak 387 bodova i donio Norveškoj treću pobjedu na Eurosongu. Inače, rekord je držao sve do 2016. godine, promjenom sistema glasovanja. Otad je postao međunarodno poznat, album je bio dobro prodavan u čak 25 zemalja, te je praktički do danas vrlo rado viđen gost u različitim televizijskim emisijama (ruska verzija Tvoje lice zvuči poznato, razna predeurovizijska finala). Inače, u ovih devet godina razmaka triput se pokušao vraćati na Eurosong kao skladatelj (norveški izbor 2013., malteški izbor 2014. i bjeloruski izbor 2015.), a u veljači ove godine dao je intervju za Eurosong.hr, kojeg se možete prisjetiti ovdje. Također, možete se prisjetiti i Alexove slobodne obrade pjesme Amar pelos dois, zahvaljujući kojoj Alex može otputovati u Lisabon.

Step one
Believe in it and sing it all day long
Step two
Just roll with it
That’s how you write a song

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 8. (29.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 20
skybet – 22
William Hill – 12
Boylesports – 16
betway – 16

Društvene mreže

Facebook, Google+Instagram, Twitter, VKontakte, YouTube

anketa 884

Koji će biti završni plasman Norveške na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 178

  • Između 6. i 10. mjesta u finalu [42 / 24%]
  • Između 11. i 15. mjesta u finalu [36 / 20%]
  • Neće se plasirati u finale [35 / 20%]
  • Između 1. i 5. mjesta u finalu [29 / 16%]
  • Između 16. i 20. mjesta u finalu [18 / 10%]
  • Između 21. i 26. mjesta u finalu [18 / 10%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava37

  1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 10. travnja 2018. u 19:03

    1. UKRAJINA
    2. MAĐARSKA
    3. NORVEŠKA – živi užas

  2. Lujka s ukusom — 31. ožujka 2018. u 09:37

    Guez copied Franka. You can hear a slight "CRAZY" in his song around 1 min if you filter the song. Plus his song doesn't have the "LO-O-O-OVE" part in his song.
    FRANKA IS THE ORIGINAL ONE, Guez is a joke.
    .
    ^^ Reply jednoj osobi koja napada Franku

  3. Lujka s ukusom — 31. ožujka 2018. u 09:31

    @wannabe Slažem se ali Glorious je isto tako završilo jako nisko, a ne želim da se to dogodi i nama

  4. Lujka s ukusom — 31. ožujka 2018. u 09:31

    I wow… pali smo na 38. mjesto i Wiwibloggs je objavio priču. Užas ?

  5. Lujka s ukusom — 31. ožujka 2018. u 09:25

    OMG ujutro sam otišao na Frankin IG i na najnovijoj slici sam vidio jedan komentar koji je pitao "Hoćemo li biti diskvalificirani ili nećemo ?" i sad kad sam dva sata kasnije otišao na njezin IG TOG KOMENTARA NIJE VIŠE BILO
    .
    Nadam se da ćemo uskoro dobiti nekakvi odgovor za ovo jer ja neželim da budemo DQ :'( Franka ne zaslužuje ovu mržnju koju dobiva od nebitnih ljudi i žao mi je kroz šta prolazi. 🙁

  6. Lujka s ukusom — 31. ožujka 2018. u 07:40

    @escfancroatia O tome baš i pričamo, pročitaj komentare počevši od moga dolje

  7. Escfancro — 31. ožujka 2018. u 04:53

    Moze li mi netko objasniti ovu blamazu ???
    https://youtu.be/0YeP3liZhoU

  8. Manuella — 31. ožujka 2018. u 01:45

    Nadam se brzoj reakciji Frankinog tima oko uklanjanja one pjesme, ako je hakirana. Ako je riječ o prodaji prije prodaje Franki onda jednostavno tuziti diskografsku kucu. Tu ce HRT i Franka dobiti veliku lovu.
    Ali naravno svima je jasno da je hakirano, i da ce vrlo brzo nestati sa YouTuba.

  9. Tristan — 31. ožujka 2018. u 00:19

    Za tjedan dana ce se zaboravit price o plagijatu! Ova rumunjska pjesma mi izgleda ko da je na instrumental CRAZY snimljen ovaj ocajni glas i pjesma nema veze sa vezom, uopce ne odgovara melodiji.

    13.2 je objavljeno da ide Franka i valjda je imala demo verziju pjesme prije. Ono sta je moguce je da su pjesmu kupili negdi pa se Mihaljevic potpisuje ko autor, pa ovaj sta im je proda ih zaheba i proda jos nekome ili kako je neko napisa je hakirano. Svakako ako su nevini sve se to da dokazat. Al, ako su plagirali nema diakvalifikacije jer pjesma ne krsi pravila EBU-a

  10. Tim Burton — 30. ožujka 2018. u 23:26

    -Ukrajina je definicija riječi precijenjeno. Iritantan pojavom, loše izvedbe, lošeg izgovora i pri tom još ima pjesmu koja je rađena po principu nabacaj zvukova. 1/20
    -Mađarska ima pjesmu koju ja lično nikad ne bih poslušao, nije moj zvuk, ali isto tako vrlo je očigledno da je pjesma jako dobra, i da je izvođač jako dobar u svom žanru i ima dobru tehniku – treba znati se i drati a da ne podereš glasnice. 5/10
    -Koliko mi je bio dobar 2009. a i u daljoj karijeri, ovdje djeluje mnogo iritantno. Pjesma dječij, bezveze, jedina pozitivna stavka je što nije dosadna. Nadam se da neće dobiti bodove na staru slavu. 2/10

  11. Lujka s ukusom — 30. ožujka 2018. u 21:17

    Stvarno više nema ni smisla za nas da uopće idemo na Eurosong kad će ns svake godine netko optužiti za nešto. Ja i dan danas nemogu skontati šta je jednako sa Lighthouse i Uncover od one Šveđanke…
    Baš me zanima koju glupost će ljudi izmisliti slijedeće godine, da smo kopirali neku tamo staru indijsku babetinu?
    .
    Ali pozitivne stvari u ovoj situaciji su da ljudi gledaju Frankin video i brojevi gledatelja rastu, evo jučer navečer je imalo tek 293K a sad ima 310K lmao, a i prošle godine je Belgija bila optužena za plagijat jedne tamo Francuskinje koja je imala istu pjesmu kao Blanche samo u drugom pitchu i vidi gdje je likuša završila – 4. mjesto.
    .
    Ja mislim da bi trebali sad ignorirati ovo da se vijest ne proširi dalje na veće internetske medije.

  12. LoveWave — 30. ožujka 2018. u 20:54

    @wannabe meni isto nije jasno zasto tako lose stojimo na kladionicama. I ne kazem ni ja da je pobjednicka, al bar bi trebali bit u top 20. Svaka glupost kao sto je npr. ovo s plagijatom nas moze kostat finala. Iovako nam je upitan prolaz.

  13. Lujka s ukusom — 30. ožujka 2018. u 20:21

    Ne da mi se prevoditi ali evo imm još nešto za reći o ovoj situaciji
    Oh honey anyone can change the description whenever they want and to whatever they want. For all we know he could've put 2018 and later changed it to 2017. Guez is a joke and he stole Franka's song. Even just listening to the lyrics and the way he says them THERE IS NOTHING THAT GOES WITH THE INSTRUMENTAL, it's like listening to 2 different songs.
    These false accusations are seriously getting funnier and funnier each year.
    ~
    ^^ moj reply jednoj osobi u komentarima.

  14. Lujka s ukusom — 30. ožujka 2018. u 20:12

    Baš super.. Sad smo počeli padati na kladionicama. 37…

  15. @esc.cro — 30. ožujka 2018. u 19:14

    Ljudi, upravo sam provjerio sluzbena pravila esc-a. Nigdje ne pise da ce pjesma biti diskvalificirana ako zvuci ili sadrzi iste dijelove kao i neka druga pjesma…U ovom slucaju isti soundtrack…Tako da…

  16. LoveWave — 30. ožujka 2018. u 18:31

    @tdlrhd @hirscher1
    Slazem se da je Franki pjesma ukradena. I meni je palo na pamet da je hakirana pa je zato objavljeno ranije. Al svejedno, nepotrebni su nam ovakvi “skandali” svake godine. A i vidim po komentarima polovicu koji napadaju Franku i sigurno ce se sad to prosiriti..

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?