Izrael ostaje bez Eurosonga? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Izrael ostaje bez Eurosonga?

  2 min za čitanje   16 komentara

Ne stišava se bura nakon pobjede Izraela na Eurosongu u Lisabonu. Novi pobjednici najelitnijeg europskog glazbenog natjecanja imaju čast i priliku organizirati natjecanje iduće godine. Izraelski predsjenik vlade Benjamin Netanyahu najavio je kako će vrlo vjerojatno njihov izbor za grad domaćina biti Jeruzalem.

Grad Jeruzalem nalazi se na samom istoku Izraela, na granici sa Zapadnom obalom koja je pod posebnom upravom Ujedninjenih naroda i u kojoj se trenutačno odvijaju krvavi sukobi Izraelaca i Palestinaca. Zbog svoje povijesno-političke konotacije, Jeruzalem je vrlo osjetljiva tema za sve zemlje diljem svijeta te mnogi smatraju kako je odabir Jeruzalema naspram mnogo stabilnijeg Tel Aviva samo još jedna u nizu provokacija.

U mnogim zemljama pokrenute su peticije za bojkot narednog natjecanja. Španjoska televizija Formula TV donosi vijest kako EBU razmišlja o premještaju Eurosonga 2019. u neku drugu zemlju u slučaju da velik broj zemalja odluči propustiti natjecanje. Stoga su već upozorili izraelsku televiziju IPBC kako postoji vjerojatnost da organiziraju Eurosong izvan svoje zemlje.

U tom slučaju, najizgledniji kandidati za novog domaćina bili bi drugoplasirani Cipar ili trećeplasirana Austrija. Tu vijest prenosi novinska agenicija u Ateni koja također kaže kako su izraelske novine Haaretz potvrdile nagađanja oko bojkota jednog broja zemalja.

Za sada još nema službene potvrde oko grada domaćina idućeg Eurosonga. Uskoro bismo trebali saznati više.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava16

  1. endlessly — 28. svibnja 2018. u 17:48

    Okay, iz vaših komentara se vidi da pojedini ne mare o zločinima koji se TRENUTNO dešavaju i niko ne spominje druge zemlje koje imaju crnu prošlost.
    Nije teško osigurati sigurnost danas ako imaš novac, a Izrael ima. Ali nije pitanje sigurnosti najvažnije. Lokacija je glavni problem, jer ako ste upućeni u dešavanja znate da Jerusalem nije izraelski grad i da je de facto pod okupacijom kao i druge palestinske teritorije. Ali ako ne marite o tome i samo vam je bitno da Izrael sa svojim ogromnim novcem priredi spektakl onda se dalje zapitajte: da li hoću da odem na esc, da se zabavljam i uživam u toj atmosferi dok nekoliko kilometara od vas, su izgrađeni zidovi, ljudima ograničeno kretanje, ilegalno se ruše domovi i protjeruju ljudi.
    Ako i nakon toga vam je jedina bitna stvar veliko trošenje novca za esc spektakl pa makar i u Jerusalemu bio, onda imate problem druge vrste.

  2. Thormaster — 27. svibnja 2018. u 21:59

    @endlessly Rusija je pravila sranja u Čečeniji, Abhaziji, Južnoj Osetiji, pa smo išli u Moskvu na Eurosong. Samo jedan od primjera. Otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu je malo uzburkalo strasti, ali i to će za mjesec, dva biti stara vijest. Ja sam poslovno prošle godine živjela u Izraelu u gradu Bat Yam (nepotrebni podatak, Bat Yam i Kragujevac su gradovi braća) malo više od 4 mjeseca i niti u jednom trenutku se nisam osjećala nesigurno. Kroz Jeruzalem sam samo prošla, ali sam bila u Ramali (2 tjedna) i Betlehemu (10 dana) na Zapadnoj Obali ni tamo se nisam osjećala nesigurno. U našim medijima se dobija dojam ratnog stanja, a kao netko tko je '91 s 8 godina u 11. mjesecu napustio Vukovar, još se malo sjećam kako ratno stanje izgleda. U Zapadnoj Obali kuće nisu srušene, ne puca se na ulicama, ne padaju granate. Imaju banke, vile, hotele. Vozni park mlađi od hrvatskog bar za 5 godina. Ludi žive, rade, zabavljaju se. Politika radi jedno, ljudi drugo.
    Mislim da Eurosong u Jeruzalemu ne bi bio nesiguran, isto tako mislim da bi najbolje bilo organizirati ga u Tel Avivu.

  3. Rafael — 27. svibnja 2018. u 18:16

    @endlessly naravno da Izrael nema pravo raditi to što radi i mislim da ovdje svi to mislimo, ali ako uspiju EBU-u dokazati suprotno, tj. ako mogu osigurati natjecanje bez incidenata, imaju pravo organizirati natjecanje bilo to u Jeruzalemu, Tel Avivu ili nekom trećem mjestu. Nitko ne osporava da je Izrael napravio mnogo zločina i da to kontinuirano radi i dalje, ali ako ćemo po tome gledati onda bi se Eurosong trebao održavati samo u Švicarskoj, kao što je netko već i napisao ovdje; nabrojim ti sada pet država u trenu koje su napravile ogromne zločine, a mediji (Internet) danas više o njima ne pričaju jer eto, prošlo je neko vrijeme, a ti slučajevi su se i događali u godinama ESC ere. I da, stvarnost je jedno, a želje su drugo, to se svi slažemo.

  4. PERO — 27. svibnja 2018. u 15:58

    Ako se netko ovdje treba nauciti pisati to si prvo ti.
    Ovo je prvo put da vidim da koristis punktacije.
    Svaki put ti je recenica bez tocke,zareza…..
    Vidim da se mucis da pronades argumente za prepiranje tako da………

  5. SwedenEurovisionFan — 27. svibnja 2018. u 15:55

    @pero Jesam ja išta spomenuo o tome da Švedska treba organizirati Eurosong nagodinu? Nisam. Prema tome, ne stavljaj ponovno svoje riječi u tuđa usta, kupi naočale i prvo se nauči pisati, a onda komentiraj. Pozdrav.

  6. PERO — 27. svibnja 2018. u 15:41

    osigurati*

  7. PERO — 27. svibnja 2018. u 15:40

    @escfan Izrael ce osiguelrati najbolju mogucu sigurnost.
    Mislim da si krivo protumacio kao i uvijek
    Jedini si ti koji smatra da je Svedska JEDINA dostojna organizirati eurosong.

  8. SwedenEurovisionFan — 27. svibnja 2018. u 15:36

    Ok @pero , ti prvi odi u zemlju u kojoj vlada ratno stanje. Da, vidio bih kako bi tamo želio ići… Opet, nitko ne spominje Švedsku osim tebe, tako da, hvala što smatraš da je Švedska dostojna ugostiti ESC.

  9. PERO — 27. svibnja 2018. u 15:34

    Izrael bi trebao pobjediti 2019
    Bilo bi bolje se 2020 odrzava u Izraelu jer bi to bio spektakularan pocetak za novo desetljece
    @escfan joj da najbolje da se ne odrzava niti u jednoj zemlji koja nije Svedska

  10. dino_esc_fan — 27. svibnja 2018. u 15:18

    E, ako je u Austriji 100% cu ici tamo

  11. endlessly — 27. svibnja 2018. u 15:08

    @rafael jedna je stvar misliti nesto i smatrati svojim a druga je stvar realnost i cinjenice. Prije kada se esc odrzavao u Jerusalemu bilo je drugacije jer je lakse bilo manipulisati i lobirati bez mogucnosti da obicni narod zna sta se desava. Ali sada imamo internet kao medij na kojem ne mozete sakriti mnogo toga. Ako vi mislite da se esc kao zabavno natjecanje treba odrzati u zemlji cija vojska je samo ovog mjeseca usmrtila desetine civila, a svakodnevno nastavlja sa opresijom i ilegalnim naseljavanjem palestinskih teritorija, to je vas problem. Drugi mediji su naveli Island, Irsku, UK i Svedsku kao primjer drzava koje vode brigu o pritisku javnosti u vezi izbora grada domacina i provokacija od strane Izraela.

  12. SwedenEurovisionFan — 27. svibnja 2018. u 14:34

    Daj Bože da se ne održi u Izraelu! Ako ništa drugo, ne bi se smio održati u Jerusalemu, ali i da se makne iz Izraela bilo bi zasigurno bolje nego da se mora strahovati za živote…

  13. Rafael — 27. svibnja 2018. u 14:14

    Razumijem da je Jeruzalem danas osjetljiva tema, ali Eurosong se već dva puta održao u tome gradu i nije bilo ovakvih problema. Izraelci oduvijek Jeruzalem smatraju svojim glavnim gradom, to je činjenica; javna tajna.

  14. Lujka s ukusom — 27. svibnja 2018. u 12:50

    Nadam se da se ne premjesti, Izrael je pobijedio fair and square i zaslužuju organzirati natjecanje

  15. Hirscher1 — 27. svibnja 2018. u 12:17

    Ništa od tog. Ostaje u Izraelu. U najgorem slučaju će se ići u Tel Aviv ali nema sanse da netko drugi organizira.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?