Najbolje izraelske eurovizijske pjesme (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Najbolje izraelske eurovizijske pjesme (1)

  3 min za čitanje   10 komentara

Pripremila: Andrea Guša

Pobjedom izraelske predstavnice Nette Barzilai na ovogodišnjem Eurosongu, ovo će se najveće europsko glazbeno natjecanje po treći put održati u Izraelu. Iako je ovo četvrta njihova pobjeda, godine 1979. Eurosong se održao u Jeruzalemu, a pobjedu na domaćem tlu ostvarili su Gali Atari & Milk & Honey, a nacionalna televizija Izraela odbila je drugi put zaredom organizirati Eurosong. Budući da će eurovizijski svijet narednih godinu dana tresti izraelska groznica, prisjetiti ćemo se najboljih i najuspješnijih izraelskih pjesama koje su se natjecale sve od njihove debitantske godine 1973 do trenutne 2018.

U prvom dijelu podsjetit ćemo se nekih od najomiljenijih pjesama koje je ova zemlja poslala na Eurosong, u drugom dijelu pobjedničkih izraelskih skladbi, a treći dio posvetili smo izraelskim pjesama koje svi još uvijek rado pjevušimo. Uživajte!

Bo’az Ma’uda The Fire In Your Eyes (2008)

U konkurenciji od čak 43 natjecateljske zemlje, Izrael je s Bo’azom uspio izboriti odlično deveto mjesto u finalu sa sakupljenih 124 boda. Pjesma je otpjevana u kombinaciji englesko-hebrejskog jezika.

Ilanit – Ey Sham (1973)

Izrael se 1973. po prvi puta pojavio na Eurosongu kao jedna od zemalja natjecateljica. Te godine njihova predstavnica Ilanit osvojila je četvrto mjesto u finalu u konkurenciji od 17 zemalja sa sakupljenih 97 bodova. Pjesma je otpjevana kompletno na hebrejskom jeziku.

Eden – Yom Huledet (Happy Birthday) (1999)

Eurosong 1999. bio je održan upravo u Izraelu, zahvaljujući pobjedi njihove predstavnice godinu ranije. 1999 natjecale su se 23 zemlje, a izraelski predstavnici Eden ni tada nisu razočarali. Osvojivši sveukupno 93 boda u finalu, zauzeli su peto mjesto i još jednom svrstali Izrael među najbolje. Pjesma je otpjevana na englesko-hebrejskom.

Duo Datz KAN (1991)

Ono što je za Hrvatsku HRT, to je sada za izrael KAN (IPBC). Ipak, 1991, to ime je značilo nešto posve drugo. Naime bio je to naziv njihove predstavničke pjesme koju su otpjevali simpatični Duo Datz i osvojili treće mjesto u konkurenciji od 22 zemlje. Pjesma je otpjevana na hebrejskom jeziku te je osvojila 139 bodova.

Shiri MaimonHaSheket SheNish’ar (2005)

Vjerojatno se svi sjećate tko je pobjedio 2005 godine (za one koje ne znaju to je bila Grčka s pjesmom My Number One), ali sjećate li se tko je bio četvrti? Da, bio je to Izrael i njihova predstavnica Shiri Maimon s pjesmom HaSheket SheNish’ar koju je otpjevala kombinacijom englesko-hebrejskog jezika. Osvojila je ukupno 154 boda u konkurenciji od 39 zemalja.

Avi Toledano Hora (1982)

Izraelski predstavnih 1982. godine bio je Avi Toledano. S ukupno sakupljenih 100 bodova završio je drugi iza pobjedničke Njemačke u konkurenciji od 18 zemalja. Pjesma je otpjevana na materinjem im hebrejskom jeziku.

https://www.youtube.com/watch?v=RXnLHgEL3Es

Ofra HazaHi (1983)

Samo godinu nakon, Izraelci su ponovno osvojili drugo mjesto. Ovoga puta konkurencija je bila za dvije zemlje jača, ali su uspjeli prikupiti i više bodova, njih 136. Pjesma je također otpjevana na hebrejskom jeziku. Te godine pobjedu je odnio Luksemburg.

https://www.youtube.com/watch?v=tqPGYSWnSFg

Je li među ovima i vaše omiljena izraelska eurovizijska pjesma, ili ipak volite neku koje se mi nismo sjetili? 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

  1. Dino — 4. lipnja 2018. u 08:43

    HI je pesma sa prve Evrovizije koju sam ikada gledao i od tada mi je Ofra Haza omiljena pevacica. Pokoj joj dusi … Volim sve njihove pesme, ali Milim i Rak bishvilo kao i Same heart su mi top 3 ikada! Znao sam od pocetka ove godine, kada su predstavili pesmu da ce pobediti! Znam da ce i iduce godine biti odlicni domacini, gde god da organizuju Evroviziju. Jos se secam onih divnih razglednica iz 1999! Jedva crkam pocetak euforije za ESC 2019.!

  2. SwedenEurovisionFan — 2. lipnja 2018. u 15:58

    Samo Shiri Maimon <3 Sve ostalo nije ni do koljena za HaSheket SheNish’ar!

  3. Piceza — 2. lipnja 2018. u 13:34

    Rak bishvilo i Same heart
    ?

  4. Marks — 2. lipnja 2018. u 13:34

    Bo'az i njegova The Fire In Your Eyes je moja omiljena izraelska pjesma! ???

  5. Hirscher1 — 2. lipnja 2018. u 13:14

    @wannabe
    Naravno da je O:-)

  6. Arctic Monkey — 2. lipnja 2018. u 00:00

    Boaz! Ne samo omiljena pesma iz Izraela vec jedna od omiljenih u istoriji esc-a…

  7. Hirscher1 — 1. lipnja 2018. u 22:33

    @wannabe NE.
    77 pobjeduje Francuska
    78 (Pariz) pobjeduje Izrael
    79 (Jeruzalem) pobjeduje Izrael, ali odbija organizaciju i natjecanje se seli u Nizozemsku.

  8. Hirscher1 — 1. lipnja 2018. u 19:36

    Pobjedom izraelske predstavnice Nette Barzilai na ovogodišnjem Eurosongu, ovo će se najveće europsko glazbeno natjecanje po četvrti put vratiti u Izrael.

    Je li? A kad su bila ta tri puta molim vas. Ma znam samo za dva.

  9. dino_esc_fan — 1. lipnja 2018. u 18:39

    MADE OF STARS

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?