Eurosong 2018 - Pogled na kladionice (završna analiza) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2018 – Pogled na kladionice (završna analiza)

  4 min za čitanje   1 komentar

Nakon što su se dojmovi vezani za Eurosong 2018 gotovo slegnuli, a prije davanja onih završnih u nadolazećim projektima, hladne glave možemo pristupiti velikoj analizi kladioničarskih predviđanja za ovu godinu. Ovaj projekt je svoje prvo izdanje imao 27. ožujka, a od tada je doživio deset izdanja, a ovim jedanaestim ćemo staviti točku na i ovogodišnjem praćenju kladionica. Prije nego krenemo, još jedno veliko hvala Filipu Valeu koji je dizajnirao naslovnu fotografiju po kojoj je ovaj projekt postao prepoznatljiv!


Pred Vama je cjelokupni kronološki pregled stanja na kladionicama tijekom trajanja ovog projekta. Najdesnije postavljeni su službeni rezultati ovogodišnjeg Eurosonga. TOP3 je u zlatnoj, srebrnoj i brončanoj boji, dok su ostale države u raznim bojama, svaka u svojoj nijansi, u grupama po 5 država za svaku boju/nijansu, radi lakšeg snalaženja u tablici.

Stanje na kladionicama kroz cijelo trajanje projekta

Tko je opravdao očekivanja kladionica?

Krenuvši od pobjednika, Izrael je u gotovo svakom izdanju ovog projekta, uz iznimnku zadnjeg tjedna pred samo finale, držao prvo mjesto, koje je na kraju Netta Barzilai i osvojila. Stabilan je na kladionicama bio i Šveđanin Benjamin Ingrosso, koji se stalno kretao između osme i šeste pozicije, da bi na kraju uzeo sedmo mjesto unatoč krahu kod publike.

Od nešto nižih pozicija na ljestvici, kladionice su otprilike pogodile plasman Ujedinjenog Kraljevstva, jer je SuRie, koja je u konačnici bila 24., od 27. ožujka vrtila od 27. do 23. pozicije. Hrvatska je bila 38. četiri tjedana za redom, plasman koji je Franka Batelić u konačnici i ostvarila, a u velikoj borbi za začelje poretka koja se vodila između Slovenije, Islanda i San Marina, “pobjedu” je odnio Ari Olafsson, koji se, zanimljivo, na kladionicama najviše popeo na 40. mjesto


Koga su kladionice precijenile?

Krenuvši od država koje su se kvalificirale u finale, ali nisu opravdale svoj visok plasman na kladionicama, svakako je bitno spomenuti Australiju, koja je 30. travnja držala drugo mjesto, da bi nakon prvih proba postupno padala na njima, ali nitko nije mogao predvidjeti da će Jessica Mauboy završiti tek na dvadesetom mjestu. U ovoj bi se kategoriji mogli pronaći i BugarskaFinska, Španjolska i pogotovo Francuska, koja je dan prije velikog finala držala treće mjesto a završila je tek na trinaestom.

Iznenađenja među polufinalistima je dakako bilo, pogotovo u prvom polufinalu. U prvom redu tu je Grčka, čija je predstavnica Yianna Terzi bila gotovo siguran kandidat za prolazak u finale, državši se između šesnaeste i desete pozicije, međutim u konačnom je poretku završila tek na 34. mjestu. U ovu kategoriju također spada i Belgija, koja je u ranoj fazi slovila za velikog favorita, međutim šanse Sennek su se postepeno smanjivale, što je kulminiralo neprolaskom u finale i osvojenim 31. mjestom.


Koga su kladionice podcijenile?

Nakon toliko vremena provedenog na dnu tablice, nitko nije očekivao da bi se Slovenija mogla plasirati u finale, no Lea Sirk je svojom izvedbom svima dokazala suprotno i osvojila 22. mjesto u velikom finalu. Irski je put na kladionicama također bio vrlo zanimljiv- od početnog 29. mjesta, dotaknutog dna i 34. pozicije, pa sve do ogromnog booma nakon polufinala, kada je Ryan O’shaughnassey držao treću poziciju par minuta prije samog finala. da bi na kraju završio na 16. mjestu. U ovoj kategoriji još vrijedi i spomenuti Albaniju, čiji je predstavnik Eugent Bushpepa osvojio 11. poziciju, iako su mu kladionice većinom predviđale 37. mjesto u konačnom poretku.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?